Evropa

Podignute optužnice protiv četiri čelnika ekstremno desničarske organizacije "Nokaut 51" u Nemačkoj

Komentari

Autor: Tanjug

15/05/2023

-

15:26

Podignute optužnice protiv četiri čelnika ekstremno desničarske organizacije "Nokaut 51" u Nemačkoj
Nemačka policija - Copyright Tanjug/Boris Roessler/dpa via AP

veličina teksta

Aa Aa

Nemačke vlasti podigle su optužnicu protiv četiri osumnjičena člana krajnje desničarske grupe, koja je planirala da ubije ekstremiste krajnje levice, saopštilo je danas nemačko tužilaštvo.

Četvorica muškaraca optužena su za dela kao što su nanošenje teških telesnih povreda, opiranje prilikom hapšenja i napadanje policajaca, remećenje javnog reda i mira, i kršenje zakona o oružju, preneo je AP.

Muškarci su pritvoreni u centralnoj Nemačkoj u aprilu, a savezno tužilaštvo je podiglo optužnice ranije ovog meseca.

Tužioci su rekli da je optužena četvorka bila na čelu ekstremno desničarske sportske borbene grupe nazvane "Nokaut 51", koja je održalavala treninge u lokalnom štabu male desničarske stranke u Azjenahu, u Tiringiji, sa ciljem da obuče mladiće i utreniraju ih za ulične tuče.

Grupa, koja je imala oko 10 aktivnih članova i veze sa ostalim ekstremnim desničarima u Nemačkoj, pokušala je da formira "nacistički kraj" u Ajzenahu, a njihovi pripadnici povredili su nekoliko ljudi, dodalo je tužilaštvo.

Oni su, navodno, išli na proteste protiv antikovid reskrikcija na kojima je bilo sukoba sa policijom i kontrademonstrantima, i izazivali su i tuče sa levičarskim aktivistima, u nadi da će ih ozbiljno povrediti ili ubiti.

"Od početka aprila 2021. godine, cilj tog udruženja je bio da ubije ljude iz levičarske ekstremisičke scene", istakli su tužioci.

Komentari (0)

Evropa