Evropa

Meloni će napustiti samit G7 dan ranije zbog saniranja posledica poplava

Komentari

Autor: Tanjug

20/05/2023

-

13:45

Meloni će napustiti samit G7 dan ranije zbog saniranja posledica poplava
Đorđa Meloni - Copyright Tanjug/AP/Alessandra Tarantino

veličina teksta

Aa Aa

Italijanska premijerka Đorđa Meloni napustiće samit grupe G7 u Hirošimi dan ranije nego što je predviđeno kako bi se vratila u svoju zemlju da koordinira mere saniranja posledica razornih poplava na severu Italije, naveli su diplomatski izvori.

Olujno nevreme i poplave pogodili su region Emilija Romanja gde je 14 ljudi izgubilo život, a nastala šteta procenjuje se na više milijardi evra, pri čemu je najteže pogođena poljoprivreda, prenosi Rojters.    

Italijanska vlada održaće sastanak u utorak kako bi odlučila kako će pomoći stanovništvu pogođenom ovom elementarnom nepogodom.  

Ranije danas, Meloni je zahvalila liderima G7 i svim drugim zemljama koje su izrazile solidarnost sa Italijom i stanovnicima pogođenim poplavama.

"Vaša bliskost i solidarnost je jasan znak naše kohezije i sloge u teškim vremenima, hvala vam", napisala je italijanska premijerka na Tviteru.

Guverner Emilija-Romanje, Stefano Bonačini, izjavio je ranije danas da će se taj region oporaviti od ovonedeljnih razornih poplava zahvaljujući lekcijama naučenim iz zemljotresa 2012. godine.

"Ukoliko postoji lekcija koju smo naučili iz zemljotresa, to je da svaka hitna situacija zahteva brzu obnovu. Ništa neće stati", rekao je Bonačini novinarima, aludirajući na poslovanje, turizam i druge aktivnosti u toj bogatoj italijanskoj regiji, prenosi Rojters.  

   

Komentari (0)

Evropa