Evropa

Strategija i matematika pred drugi krug izbora u Turskoj: Na koje karte igraju Ergodan i Kiličdaroglu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/05/2023

-

18:40

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Prošlog vikenda svedočili smo triler završnici prvog kruga predsedničkih izbora u Turskoj posle prvih preliminarnih rezultata koji su Erdoganu davali čak 60 odsto podrške građana. Kako je veče 14. maja proticalo, ta se prednost vrlo lagano topila. Sada su sve oči usmerene ka drugom krugu u kojem se veće šanse daju aktuelnom predsedniku. 

Opozicija je tokom izborne noći optuživala državnu novinsku agneciju Anadolija da manipuliše načinom na koji prenosi rezultate, a izbornu komisiju da je prespora i da ne iznosi podatke iz velikih gradova. A dok još nije bio potpuno izvestan rezultat, glavni kandidati su se obratili pristalicama. Erdogan je to učino sa balkona sedišta partije AKP u Ankari. Pojavio se pevajući pesmu iz kampanje "Za one koji čuju, i za one koji ne čuju".

Govor je počeo rečima: "Neko je u kuhinji, a mi smo na balkonu", što je bila refernca na njegovog protivnika Kemala Kiličdaroglua koji je ranije objavljivao snimke iz kuhinje tokom kampanje. 

"Iako nemamo konačne rezultate, osetno vodimo. Još ne znamo konačne zvanične rezultate, još čekamo da vidimo volju nacije. Dok ih čekamo, odlučio sam da održim tradicionalni govor na balkonu unapred", rekao je Edogan.

profimedia

 

S druge strane je Kiličdaroglu naveo da "uprkos svim lažima i napadima, Erdogan nije dobio ishod kakav je želeo".

"Niko ne bi trebalo da bude entuzijastičan i da misli da je ovo gotov posao. Izbori se ne dobijaju na balkonu", rekao je osvrćući se na Erdoganov raniji govor.

Kakva je matematika pred drugi krug?

Već tada su mnogi analitičari ocenili da su kandidati počeli kampanju za drugi krug. Iznenađenje je, sa druge strane, predstavljao rezultat trećeg kandidata o kome se do tada malo govorilo. Sinan Ogan dobio je više od pet odsto glasova. Sada uživa u novostečenoj popularnosti, dok traju pregovori koga će podržati, ukoliko on bude taj tas na vagi koji odlučuje pobednika.

Velike tenzije su obeležile kampanju pred prvi krug izbora, došlo je dotle da je Erdogan morao da na televiziji kaže da će, ako izgubi mirno predati vlast ali da u to ne veruje. Sada Tursku očekuje nastavak kampanje za koju se veruje da će biti sve oštrija. 

Euronews

Erdogan je svojevremeno rekao da, ko pobedi u Istanbulu, pobedjuje u Turskoj. Međutim, iako je Kiličdaroglu dobio u svim velikim gradovima, to nije bilo dovoljno. U drugom krugu će se u kampanji više angažovati gradonačelnik Istanbula Ekrem Imamoglu, poučen iskustvom iz svoje pobede za gradonačelnika. Gotovo svuda na jugoistoku Turske koji je u februaru pogodio razorni zemljotres, glasovi su otišli dosadašnjem predsedniku.

Nakon svega ovoda veće šanse u drugom krugu se daju dosadašnjem predsedniku, kaže urednica spoljnopolitičke rubrike Euronews Srbija Nataša Đulić Banović koja je bila u Turskoj tokom izborne noći. 

"Analitičari javnog mnjenja se uglavnom predviđaju na čistu matematiku. To znači da je razlika između njih dvojice u prvom krugu bila nekih 4,5 procenata. Kad se to prevede u glasove, znači da je Erdogan ostao bez tih 50 procenata za nekih 250.000 glasova, a da njegovom rivalu u tom smislu treba još skoro tri miliona glasova", navela je Đulić Banović u emisiji Euronews Svet. 

Kakve strategije sada imaju kandidati?

Ističe da se u kampanji dešavaju neki novi momenti, ali da je teško prognozirati da će Kiličdaroglu to moći da ostvari. Takođe, napominje da se očekuje da će se tenzična atmosfera nastaviti. 

Tanjug/AP Photo

 

"Što se Erdogana tiče, čujemo da on i dalje ide na tu nacionalnu retoriku - nacionalnog jedinstva, bezbednosti. On govori da je vrlo bitno održati dobre odnose sa Rusijom, da u spoljnoj politici Turska treba da ostane samostalna. To je nešto što se njegovim biračima dopada. Što se tiče Kiličdaroglua, i uopšte opozicije, njima je sve ovo zaista teško palo. Oni su mislili, tako je bar sve ukazivalo, da će dobiti predsedničko mesto u prvom krugu. To se nije desilo. Prilično su pogođeni. Neka strategija sada je da Kiličdaroglu proba da dobije glasove mladih i onih koji nikada ranije nisu glasali, ali je istovremeno, otpuštena osoba koja se bavila propagandom i kampanjom u njegovoj partiji i raskinut je ugovor sa marketinčkom agencijom koja je stajala iza kampanje za prvi krug", rekla je Đulić Banović i dodala da je sada sve to preuzeo gradonačelnik Istanbula Ekrem Imamoglu.

Pre izbora bilo je mnogo spekulacija o tome ko bi bio najbolji kandidat opozicije, a Đulić Banović kaže da su joj ljudi koji glasaju za opoziciju, a sa kojima je razgovarala, naveli da smatraju da ima bar još pet ili šest lidera za koje veruju da bi mogli da vode zemlju.  

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa