Evropa

"Ko osvoji Istanbul...": U velikim gradovima Kiličdaroglu dominirao, Erdoganu podrška područja pogođenih zemljotresom

Komentari

Autor: Euronews Srbija, J. Đurić

15/05/2023

-

19:59

"Ko osvoji Istanbul...": U velikim gradovima Kiličdaroglu dominirao, Erdoganu podrška područja pogođenih zemljotresom
"Ko osvoji Istanbul...": U velikim gradovima Kiličdaroglu dominirao, Erdoganu podrška područja pogođenih zemljotresom - Copyright Tanjug AP/Ali Unal

veličina teksta

Aa Aa

"Ko osvoji Istanbul, osvojio je i Tursku", rekao je Redžep Tajip Erdogan pred gradonačelničke izbore 2019. godine. Međutim, tada je njegova stranka izgubila vođstvo nad ovim gradom nakon četvrt veka, a na mesto gradonačelnika došao je Ekrem Imamoglu iz opozicione CHP. 

Sada Erdogan učestvuje na predsedničkim izborima, a za dve nedelje, 28. maja, održaće se i drugi krug glasanja budući da niko nije osvojio više od 50 odsto glasova. Međutim, aktuelni turski predsednik je ponovo doživeo neuspeh u velikim gradovima, gde je njegov protivkandidat Kemal Kiličdaroglu, koji dolazi iz iste partije kao i Imamoglu, osvojio više glasova. 

Prema podacima koje je preneo turski javni servis TRT, Kiličdaroglu je u Istanbulu osvojio 48,5 odsto glasova, naspram Erdoganovih 46,7 odsto. U Ankari je Kiličdaroglu osvojio 47,3 odsto glasova a Erdogan 46 odsto. Upravo su dvojica gradonačelnika tih gradova, a ujedno i opozicioni političari, kritikovali način na koji je državna novinska agencija Anadolija izveštavala o izborima. 

Gradonačelnik Istanbula Ekrem Imamoglu i njegov kolega iz Ankare Mansur Javaš, optužili su Anadoliju da namerno izveštava samo iz onih oblasti u kojima je  Erdoganova partija pobedila. Cilj je bio, smatraju oni, da se glasači obeshrabre i da se manipuliše listićima.

I u drugim velikim gradovima je Kiličdaroglu bio ubedljiv. U Adani je osvojio 50,9 odsto glasova naspram 43,9 Erdoganovih. U Antaliji, Kiličdaroglu je osvojio 53,1 odsto glasova, a Erdogan 39,8, dok je u Izmiru za Kiličdaroglua glasalo 63,3 odsto glasača, naspram 31,5 odsto koji su svoj glas dali aktuelnom turskom predsedniku.

Prema podacima agencije Anadolu, Kiličdaroglu je nadmašio Erdogana u oko 30 izbornih jedinica, prvenstveno u oblastima gde njegova CHP partija već uživa značajnu popularnost, kao što su liberalnija obala Egejskog mora, južni regioni zemlje i turska Trakija na krajnjem zapadu.

Naročito je Kiličdaroglu dobio značajan deo glasova na jugoistoku Turske, koja se sastoji od provincija sa pretežno kurdskim stanovništvom i gde je levičarska partija Iesil Sol obezbedila većinu poslaničkih mesta. Njegova poruka je definitivno veoma snažno odjeknula kod kurdskih glasača.

Kako su glasala područja pogođena zemljotresom?

Sa druge strane, izuzimajući tri najveća grada, čini se da Erdogan ima konstantno veći udeo glasova od Kiličdaroglua u Anadoliji, ukupno u 51 provinciji, uključujući gradove Bursu i Konju.

Jedna od velikih tema pred ove izbore bili su zemljotresi koji su pogodili Tursku u februaru, usmrtivši više od 50.000 i raselivši milione ljudi. 

Zemljotresima je pogođeno oko 11 gradova, i na tim područjima su se mogle čuti kritike upućene aktuelnoj vladi zbog reakcije. Opozicija se, zato, nadala da će tu možda uspeti da poljulja Erdoganovu podršku.

Osam od ovih gradova su poznati kao "uporišta" Erdoganove AKP partije, jer je u prethodna dva navrata na predsedničkim izborima dobijao više od 60 odsto glasova u njima.

Euronews/Natаša Đulić Banović

 

Čini se, međutim, uprkos nadama opozicije, da se situacija nije previše izmenila u korist Kiličdaroglua. 

Erdogan je u području pogođenom zemljotresom osvojio možda dva ili tri odsto manje glasova nego što je to bio slučaj prošli put, ali sve u svemu, odneo je pobede u ovim gradovima. 

U provinciji Karamanmaraš, koja je bila jedna od onih teško pogođenih zemljotresima, Erdogan je osvojio 70 glasova naspram Kiličdarogluovih 22 odsto.

Osim Gacijantepa, gde je osvojio oko 59 odsto glasova, u svim ostalim gradovima Erdogan je osvojio više od 60 odsto podrške birača, preneo je BBC.

Oganovi glasači potencijalni "tas na vagi"

Aktuelni predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je vodio velikom razlikom na početku brojanja glasova u prvom krugu predsedničkih izbora, međutim, kako je vreme odmicalo, ta razlika se smanjivala. 

Sada kada je izvesno da će se gledati i drugi krug izbora, u kom će se suočiti Erdogan i Kiličdaroglu, a tas na vagi mogli bi da budu birači koji su glasali za trećeg kandidata, Sinana Ogana (on je osvojio oko 5,2 odsto glasova u prvom krugu).

"Održaću razgovore u bazi naše stranke. Sastaću se sa svim predstavnicima, i zajedno ćemo odlučiti koga da podržimo. Objavićemo svoju mapu puta prema ovim dogovorima, i odradićemo svoj deo posla u narednih 14 dana", rekao je Ogan medijima nakon izborne noći.

Izborni dan je protekao relativno mirno, bez većih incidenata, ali kada je krenulo brojanje glasova, tada su krenule i izjave kako iz valsti, tako i od opozicije. 

Opozicija je, uglavnom, optuživala Vrhovnu izbornu komisiju da oteže sa objavljivanjem rezultata kako bi se stvorio utisak da Erdogan ima ubedljivu prednost, kao i da se ne objavljuju rezultati iz velikih gradova.

Šta su rekli Erdogan i Kiličdaroglu?

Tokom noći, pristalicama su se obratili i Erdogan i Kiličdaroglu, pri čemu je aktuelni predsednik rekao da je "neko u kuhinji, a neko na balkonu", dok je opozicioni lider rekao kako je siguran u pobedu u drugom krugu.

"U 16 velikih gradova je dobio Kiličdaroglu, Istanbul, Ankara, Antalija, Adana... ali nije postao predsednik. Erdogan je govorio sinoć na balkonu, što je bio veliki izazov za predstavnike opozicije i one koji su glasali za Kiličdaroglua, a koji su očekivali kraj u prvom krugu i sada su razočarani", rekao je za Euronews Srbija Jusuf Emin, novinar "Balkan medija grupe".

Erdogan je, zaista, i govorio sa balkona sedišta partije AKP u Ankari, a pojavio se pevajući pesmu iz kampanje "Za one koji čuju, i za one koji ne čuju".

Govor je počeo rečima: "Neko je u kuhinji, a mi smo na balkonu", što je bila referenca na njegovog protivnika Kemala Kiličdaroglua koji je ranije objavljivao snimke iz kuhinje tokom kampanje. 

"Iako nemamo konačne rezultate, osetno vodimo. Još ne znamo konačne zvanične rezultate, još čekamo da vidimo volju nacije. Dok ih čekamo, odlučio sam da održim tradicionalni govor na balkonu unapred", rekao je Erdogan.

AP Photo/Ali Unal

 

Opozicioni kandidat Kemal Kiličdaroglu, sa druge strane, rekao je da "uprkos svim lažima i napadima, Erdogan nije dobio ishod kakav je želeo".

"Niko ne bi trebalo da bude entuzijastičan i da misli da je ovo gotov posao. Izbori se ne dobijaju na balkonu", rekao je osvrćući se na Erdoganov raniji govor.

"Mi ćemo definitvno pobediti na ovim izborima u drugom krugu. Svi će to videti. Preliminarni rezultati pokazuju da Erdogan nije dobio podršku kakvu je želeo", rekao je i dodao da "ako nacija bude za drugi krug, to je više nego dobrodošlo", preneo je Gardijan.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa