Evropa

IZBORI U TURSKOJ Prvi rezultati daju prednost Erdoganu, drugi krug predsedničkih izbora sve izvesniji

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/05/2023

-

17:25

IZBORI U TURSKOJ Prvi rezultati daju prednost Erdoganu, drugi krug predsedničkih izbora sve izvesniji
IZBORI U TURSKOJ Prvi rezultati daju prednost Erdoganu, drugi krug predsedničkih izbora sve izvesniji - Copyright Tanjug AP/Umit Bektas, AP Photo

veličina teksta

Aa Aa

U Turskoj su danas održani parlamentarni i predsednički izbori koji bi mogli značajno da utiču na politički kurs zemlje. Glavni izazivač u predsedničkoj trci Redžepu Tajipu Erdoganu je opozicioni lider Kemal Kiličdaroglu. Prvi zvanični rezultati na osnovu nešto više od 91 odsto prebrojanih glasova pokazuju da je Erdogan u vođstvu, ali sa nešto manje od 50 odsto podrške, zbog čega se još definitivno ne zna da li će biti drugog kruga, iako je to najizvesnija opcija. 

Ključni događaji

  • U Turskoj održani predsednički i parlamentarni izbori koje analitičari smatraju najvećim političkim izazovom za Erdogana do sada
  • Prvi zvanični rezultati Vrhovnog izbornog saveta (91 odsto prebrojanih glasova): Erdogan 49,49 odsto, Kiličdaroglu 44,79 odsto
  • Glavno pitanje koje je otvoreno je da li će biti drugog kruga, iako je on prema dosadašnjim rezultatima izvesan
  • Erdogan se obratio pristalicama: Nemamo konačne rezultate, ali vodimo i čekamo volju nacije
  • Kiličdaroglu poručuje da će pobediti u drugom krugu
  • Pravo glasa imalo više od 64,1 miliona građana u Turskoj i inostranstvu, izlaznost iznad 88 odsto

07.28 Truska ide ka drugom krugu

Turska ide ka drugom krugu predsedničkih izbora jer rezultati na osnovu 98,55 odsto prebrojanih glasova juče održanog prvog izbornog kruga pokazuju da je aktuelni predsednik Redžep Taip Erdogan osvojio 49,39 odsto glasova, a njegov glavni rival Kemal Kiličdaroglu 45 odsto, prenela je agencija Anadolija.

Ni Erdogan, kandidat Stranka pravde i razvoja (AKP) ni Kiličdaroglu kandidat opozicione Republikanske narodne stranka (CHP) nisu uspeli da u prvom krugu osvoje više od 50 odsto glasova koliko je potrebno za pobedu i moraće da odmere snage u drugom krugu koji će se održati 28. maja, prenosi Rojters.

Kiličdaroglu, koji je najavio da će pobediti u drugom krugu, pozvao je svoje pristalice na strpljenje i optužio Erdoganovu stranku da ometa brojanje glasova i izveštavanje o rezultatima.

Međutim, Erdogan je ostvario bolji rezultat nego što su najavljivale predizborne ankete i obratio se svojim pristalicama samouveren i u borbenom raspoloženju.

"Već smo ispred najbližeg rivala za 2,6 miliona glasova. Očekujemo da će se ova cifra povećati sa konačnim zvaničnim rezultatima", rekao je aktuelni turski predsednik.

02.37 Kiličdaroglu se ponovo obratio: Ako je nacija za drugi krug, to je više nego dobrodošlo

Opozicioni kandidat Kemal Kiličdaroglu je rekao da "uprkos svim lažima i napadima, Erdogan nije dobio ishod kakav je želeo".

"Niko ne bi trebalo da bude entuzijastičan i da misli da je ovo gotov posao. Izbori se ne dobijaju na balkonu", rekao je osvrćući se na Erdoganov raniji govor.

"Mi ćemo definitvno pobediti na ovim izborima u drugom krugu. Svi će to videti. Preliminarni rezultati pokazuju da erdogna nije dobio podršku kakvu je želeo", rekao je i dodao da "ako nacija bude za drugi krug, to je više nego dobrodošlo", preneo je Gardijan.

01.56 Prvi zvanični rezultati Vrhovnog izbornog saveta: Erdogan ispred Kiličdaroglua, ali bez 50 odsto podrške - još se broje glasovi

Šef Vrhovnog izbornog saveta Turske Ahmet Jener prvi put se obratio sa rezultatima izbora. On je naveo da je do sada prebrojano više od 91,93 odsto glasova. Na osnovu toga je Erdogan u prednosti sa 49,49 odsto, dok Kličdaroglu ima 44,79 odsto, preneo je CNN. Treći kandidat Sinan Ogan ima 5,29 odsto.

Upitan da li može zvanično da kaže da će biti drugog kruga predsedničkih izbora, Jener je rekao: "I dalje brojimo", prenosi BBC.

Tanjug AP/Francisco Seco

 

01.25 Erdogan održao govor sa tradicionalnog balkona u Ankari: Šta je poručio pristalicama?

Redžep Tajip Erdogan se obratio pristalicama sa balkona sedišta partije AKP u Ankari. Pojavio se pevajući pesmu iz kampanje "Za one koji čuju, i za one koji ne čuju".

Govor je počeo rečima: "Neko je u kuhinji, a mi smo na balkonu", pto je bila refernca na njegovog protivnika Kemala Kiličdaroglua koji je ranije objavljivao snimke iz kuhinje tokom kampanje. 

"Iako nemamo konačne rezultate, osetno vodimo. Još ne znamo konačne zvanične rezultate, još čekamo da vidimo volju nacije. Dok ih čekamo, odlučio sam da održim tradicionalni govor na balkonu unapred", rekao je Edogan.

BBC piše da to izgleda kao jasna sugestija da može da se dogodi da ne pobedi u prvom krugu, ali da veruje da će pobediti u drugom. erdogan je prethodno držao govore na tom balkonu svaki put kada je pobedio na izborima. BBC piše da deluje kao da je već započeo kampanju za drugi krug, koristeći to što vodi u predsedničkoj trci. 

Međutim, Gardijan dodaje da je Erdogan naveo da još veruje da može da pobedi u prvom krugu i da je govor bio njegov pokušaj da održi kontrolu nad narativom.

23.05 Najnoviji preliminarni rezultati agencija i nekoliko ključnih otvorenih pitanja

Situacija tokom izborne noći u Turskoj se zakomplikovala, a Vrhovni izborni savet nije izašao sa zvaničnim rezultatima predsedničke trke u kojoj je ostalo mnogo otvorenih pitanja. Trenutni rezultati koje izdaje državna agencija Anadolija na osnovu 94,66 odsto prebrojanih glasova pokazuju da je aktuelni predsednik Redžep Tajip Erdogan osvojio 49,56 odsto glasova, a da je njegov glavni rival Kemal Kiličdaroglu imao podršku 44,72 odsto birača. Razlika izmešu njih dvoje se smanjivala kako se procenat prebrojanih glasova povećavao, pa je Erdogan trenutno ispod 50 odsto glasova, koliko je potrebno za pobedu u prvom krugu.  

I privatna agencija Anka je tokom večeri iznela rezultate po kojima su dva lidera ispod 50 odsto podrške, ali navodeći da je razlika između njih znatno manja.  

Stoga su glavna pitanja na koja bi trebalo da dobijemo odgovor posle zvaničnih rezultata: Hoće li biti drugog kruga i sa kakvim odnosom snaga će kandidati u njega ući ukoliko ga bude. Ako bude potrebe, novo glasanje će se održati za dve nedelje, 28. maja.  

Ono što je primetno je da se unos podataka tokom večeri usporio, a opozicija tvrdi da su razlog za to prigovori koje upućuje Erdoganova AKP. Kemal Kiličdaroglu je naveo da postoje glasačke kutije na koje je prigovor uložen od šest do 11 puta, optuživši AKP da "blokiraju volju građana Turske".  

Prethodno je gradnoačelnik Ankare i jedan od opozicionih lidera Mansur Javas rekao da postoji velika verovatnoća da će se ići u drugi krug izbora navodeći da će njihov kandidat u prvom krugu završiti kao prvoplasirani.  

Sve te nedoumice, ili bar deo njih mogao bi da reši Vrhovni izborni savet koji je do sada izlazio isključivo sa podacimo o tome koliki je procenat glasova unet u sistem.  

Ono što je bilo izvesno je da će na trećem mestu predsedničke trke biti Sinan Ogan, ali je neizvestan bio njegov procenat glasova, koji je prama sadašnjim podacima agencije Anadolija 5,28 odsto i bio je prilično stabilan tokom večeri. On večeras nije objavio koga bi mogao da podrži u drugom krugu, ukoliko do njega dođe.  

Tanjug AP/Francisco Seco

 

23.33 Rezultati parlamentarnih izbora u senci predsedničkih: Erdoganov savez ostaje dominantan

Fokus pažnje izbornih subjekata u Turskoj, ali i medija i analitičara širom sveta večeras je na predsedničkim izborima gde još postoje nepoznanice, a za to vreme pomalo u senci stižu rezultati trke za parlament u kojoj je učestvovalo mnogo više aktera.

Na osnovu uzorka od 91,9 odsto, prema podacima koje prenosi Yeni Safak, Narodni savez koji predvodi Erdoganova vladajuća AKP osvojio najviše glasova - 49.8 odsto. Glavni opozicioni blok, Nacionalni savez koji čini šest partija ima 34,9 odsto, Savez za rad i slobodu oko 10 odsto. Ostali savezi i stranke imaju znatno manji broj glasova.

Tanjug AP/Ali Unal

 

23.20 Novi podaci o unosu zvaničnih izbornih rezultata: Do sada 69,12 odsto glasova u sistemu

Šef Vrhovnog izbornog Saveta Ahmet Jener je saopštio da je 71,64 odsto glasova unutar zemlje i 18,76 odsto glasova van zemlje uneto u sistem do sada. Kako je rekao, ukupno je uneto 69,12 odsto. Ponovo je poručio da nema kašnjenja u unosu. 

23.10 Erdoganovo neočekivano pojavljivanje u Istanbulu

Aktuelni predsednik Redžep Tajip Erdogan, za koga se verovalo da se tokom izborne noći nalazi u Ankari neočekivano se pojavio u Istanbulu gde je pozdravio pristalice, piše Gardijan. BBC piše da je on nakon toga ušao u automobil, i da se uputio ka Ankari.

profimedia

 

22.20 Sinan Ogan nije objavio koga bi podržao u eventualnom drugom krugu

Trećeplasirani kandidat Sinan Ogan nije objavio koga će podržati u eventualnom drugom krugu izbora. Kako je naveo, u ovom trenutku neće biti takvih objava, a odluka će biti donete unutar njegovog saveza.

22.07 Novi rezultati na osnovu skoro 90 odsto uzorka pokazuju da je Erdogan ispod 50 odsto glasova

Najnoviji rezultati agencije Anadolija sa uzorka od 89,24 odsto, koje prenosi CNN Turk, pokazuju da je procenat Erdoganovih glasova opao ispod 50 odsto. Naime, prema tim rezultatima on je osvojio 49,4 odsto podrške, a i dalje je na prvom mestu, a Kiličdaroglu je osvojio 44,3 odsto. 

U međuvremenu je treći predsednički kandidat Sinan Ogan čiji je procenat glasova već duže vreme stabilan na oko 5,3 odsto, rekao da veruje da će izborna trka otići u drugi krug.

21.01 Čelnik Vrhovnog izbornog saveta: U sistem uneto 47,8 odsto glasova

Kada je reč o zvaničnim podacima, njih još uvek nema, ali je Ahmet Jener koji je na čelu Vrhovnog izbornog saveta rekao da je ta institucija obradila 47,8 odsto glasova u zemlji i 12,6 odsto glasova iz inostranstva, odnosno da je toliko glasova uneto u sistem. Kako je naveo, nema kađnjenja u unosu podataka, prenela je Al Džazira. 

21.34 Kiličdaroglu i Erdogan se oglasili na Tviteru

Opozicioni kandidat Kemal Kiličdaroglu se još jednom oglasio na Tviteru. Naveo je da je na početku objavljivanja rezultata udeo Erdoganovih glasova bio oko 60 odsto, a tvrdi da je sada opao ispod 50 procenata. Apelovao je na izborne zvaničnike da ostanu budni i da ne napuštaju položaje tokom izborne večeri.

S druge strane i Erdogan je objavio saopštenje na Tviteru u kojem je naveo da su izbori održani u pozitivnoj i demokratskoj atmosferi i da se brojanje glasova nastavlja. "Zadovoljni se volja nacije reflektuje na trenutne rezultate. Pozivan sve pristalice da ostanu uz biračke kutije, bez obzira na sve, dok se rezultati zvanično ne objave", naveo je Erdogan, prenosi Al Džazira.

profimedia

 

21.15 Sve oči uperene u glasove iz tri velika grada

Dok se prebrojavanje glasova nastavlja, posebno je značajno kakvi će biti rezultati u tri velika grada - Istanbulu, Ankari i Izmiru. Do sada je prebrojano 80,05 odsto galsova, prema podacima agencija Anadolija, a prema njima Erdogan je osvojio 50,43 odsto, dok je za Kiličdaroglua glasalo 43,77 odsto birača.

BBC piše da je ostalo da se uračunaju glasovi iz ova tri velika grada. Istanbul ima populaciju od oko 16 miliona stanovnika, a Ankara i Izmir zajedno imaju oko 10 miliona, a prema tvrdnjama BBC-ja, samo polovina glasova u tim gradovima je do sada izbrojana. Navodi se i da u Izmiru i Istanbulu Kiličdaroglu do sada vodi, a da je Erdogan u blagoj prednosti u Ankari.

U međuvremenu, i zvaničnici vladajuće AKP i opozicioni lideri tvrde da su njihovi kandidati u ukupnom vođstvu, iako je ostalo da se prebroji još glasova. Zbog čega svedočimo takvim tvrdnjama i kontratvrdnjama?

BBC piše da obe strane žele da održe taj narativ u državi u kojoj su nedavno izborni rezultati bili dovedeni u pitanje. Takođe se ističe da opozicija želi da bude sigurna da će posmatrači ostati na biračkim mestima i da će motriti na prebrojavanje glasova. 

Tanjug AP/Ali Unal

 

20.50 Kako je glasala turska dijaspora?

Određeni parcijalni rezultati dolaze sa birališta u svetu na kojima su građani Turske mogli da glasaju. U nekim zemljama, kao što je Nemačka, Erdogan ima tradicionalno snažnu podršku među turskom dijasporom, dok u drugim, kao što je Ujedinjeno Kraljevtsvo, tradicionalno više glasova ide opoziciji, piše Euronews.

Šta znamo o glasanju u inostranstvu prema dosadašnjim rezultatima?

  • Ujedinjeno Kraljevstvo: Kiličdaroglu 81% / Edrogan 16%
  • Francuska: Erdogan 65% / Kiličdaroglu 32%
  • Nemačka: Erdogan 65% / Kiličdaroglu 32%
  • Italija: Kiličdaroglu 53% / Erdogan 34%
  • Švedska : Kiličdaroglu 57% / Erdogan 40%
  • SAD: Kiličdaroglu 80% / Erdogan 16%

Do sada je prebrojano samo oko 11 odsto glasova u inostranstvu, a izlaznost je bila oko 54 odsto, piše Euronews. 

20.38 Uzbudljiva izborna noć u Turskoj: Novi rezultati agencije Anadolija, CHP ih odbacuje

Prema podacima državne agencije Anadolija koje prenosi CNN Turk, na osnovu 70,44 odsto prebrojanih glasova Erdogan vodi sa 51,06 odsto podrške birača, dok je Kiličdaroglu na drugom mestu sa 43,12 odsto. Može se videti da se prema tim podacima prednost između dva kandidata smanjuje, ali zaista sporo. Podsetimo, da bi kandidat pobedio na izborima, potrebno je da osvoji više od 50 odsto glasova, a u suprotnom se ide u drugi krug.

Ono što je stabilno od početka uzorka, to je procenat glasova trećeg kandidata Sinana Ogana koji je nešto iznad pet odsto. U slučaju drugog kruga njegovi glasači bi mogli da imaju veoma značajnu ulogu, ali je još rano o tome govoriti.

Sa druge strane opozicioni zvaničnici osporavaju rezultate agencije Anadolija. CNN piše da oni sugerišu da je ta agencija nepouzdana i da izveštava o preliminarnim brojkama koje su u korist Erdogana. Podsetimo, ranije je šef CHP za Istanbul optužio tu agenciju za manipulaciju, što su iz AKP odbacili.

CNN prenosi reči gradonačelnika Ankare Mensura Javasa koji tvrdi da je Kiličdaroglu u vođstvu, uz poruku: "Verujte nam". Javas je stajao uz gradonačelnika Istanbula Ekrema Imamogula.

Šta sve ovo do sada znači? BBB navodi da još nemamo punu sliku i da se još uvek čeka izjava Vrhovnog izbornog saveta Turske. 

Tanjug AP/Valeria Ferraro

 

U međuvremenu su se promenili i podaci privatne agencije ANKA koji sad pokazuju da na osnovu 52,8 odsto glasova tesno vodi Erdogan sa 47,64 odsto, dok Kiličdaroglu ima 47,39 odsto. 

20.14 Kako bi ishod izbora u Turskoj mogao da utiče na veze sa EU, Rusijom i Grčkom 

Turska je zvanično kandidat za EU, ali su pregovori o pridruživanju zamrznuti još od 2018. godine zbog nazadovanja u vladavini prava i zabrinutosti oko demokratskih vrednosti. Kako bi ishod izbora mogao da utiče na pregovore Turske sa EU, ali i na odnose sa Grčkom i Rusijom pročitajte u posebnom tekstu.

19.58 Pristalice Erdoganove AKP okupile se ispred sedišta stranke

Portparol Erdoganove vladajuće partije AKP Omer Čelik je optužio opozicione lidere "za pokušaj ubistva volje naroda", zbog njihovh prethodnih optužbi na račun agencije Anadolija da manipuliše rezultatima, prenosi Gardijan. 

Ispred sedišta partije AKP okupile su se Erdoganoe pristalice, a CNN javlja da se mogu videti scene slavlja. 

Tanjug AP/Francisco Seco

 

19.26 Šta nam govore prvi rezultati?

Od različitih novihnskih agencija dolaze različiti navodi o rezultatima, piše BBC. Navodi se da državna agencija Anadolija na osnovu 44 odso prebrojanih glasova stavlja Erdogana u prednost sa osvojenih 52,4 odsto, a Kiličdaroglua na drugo mesto sa 41,7 odsto. Međutim, britanski javni servis piše da privatna agencija Anka, za koju kaže da je "bliža opoziciji", javlja da je Kiličdaroglu u prednosti sa 47,4 odsto glasova, ispred Erdogana sa 46,8 odsto. Njihov uzorak je 31,3 odsto prebrojanih glasova.

U izveštajima obe gencije Erdogan je u početku bio u prednosti sa skoro 60 odsto osvojenih glasova, a kako se više glasova prebrojvalo, ta prednost se smanjivala. BBC takođe navodi da su prethodnih godina rezultati iz Erdoganovih uporišta dolazili ranije. 

Tanjug AP/Metin Yoksu

 

19.10 Podaci na osnovu 41 odsto glasova pokazuju da Erdogan vodi, ali Kiličdaroglu tvrdi drugačije

Prema podacima državne agencije Anadolija koje prenosi Al Džazira, na većem procentu prebrojanih glasova se razlika između dva kandidata smanjuje, ali je aktuelni šef države i dalje u vođstvu. Kako se navodi, na osnovu 41,83 odsto prebrojanih glasova Erdogan je osvojio 52,6 odsto, a Kiličdaroglu 41,6 odsto. Sinan Ogan ima 5,4 odsto glasova a Muharem Indže (koji je odustao od kandidature) 0,6 odsto.

Međutim, iz CHP su već ranije optužili agenciju Anadolija za manipulaciju. Opozicioni lideri Mansur Javas i Ekrem Imamoglu, gradonačelnici Ankare i Istanbula, su održali pres konferenciju u Ankari, gde su naveli da je, prema njihvoim podacima, Kiličdaroglu u vođdstvu. Sam Kiličdaroglu se oglasio na Tviteru sa porukom: "Vodimo".

Prema podacima na sajtu TRT World, izlaznost se sada procenjuje na 88,31 odsto.

18.43 Šef CHP za Istanbul: U najvećem gradu vodi Kiličdaroglu

Šef Republikanske narodne stranke za Istanbul (CHP - partija čiji je lider Kiličdaroglu) na Tviretu je objavio njihove rezultate za taj grad. On u objavi tvrdi da je u najvećem turskom gradu na osnovu 15 odsto prebrojanih glasova Kiličdaroglu osvojio 51,33,  a Erdogan 43,34 odsto.

Oglasio se i portparol CHP koji je rekao da podaci koje su dobili do sada izgledaju veoma pozitivno. Optužio je i agenciju Anadolija za "manipulaciju" rezultatima.

18.19 "Teško je davati prognoze o rezultatima u ovom momentu"

Politički analitičar Ali Čarkoglu kaže da je veoma teško davati procene i prognoze u ovom trenutku.

"Jedina stvar koju mogu da kažem sada je da će se procenat Erdoganovih glasova verovatno smanjivati, a da će Kiličdarogluov rasti. Ali još ne znamo za koliko", rekao je on za Al Džaziru.

Naveo je i da bi kandidat koji je odustao od trke u poslednjem trenutku (Muharem Indže) mogao da ima 55.000 glasova i da to utiče na glasove oba glavna kandidata zbog čega smatra da je veća verovatnoća za drugi krug. 

18.11 Rezultati na osnovu petine prebrojanih glasova: Erdogan vodi

Na osnovu 20,1 odsto prebrojanih glasova Erdogan je osvojio 55 odsto, a Kiličdaroglu 39 odsto, javljaju Al Džazira i Yeni Safak. Na trećem mestu je Sinan Ogan 5,4 odsto. Na listiću se nalazi i ime Muharema Indžea iako je on zvanično povukao kandidturu. Prema aktuelnim podacima sa sajta TRT World izlaznost je 88,2 odsto.

Tanjug AP/Khalil Hamra

 

18.02 Kiličdaroglu: Nikad ne ostavljajte glasačke kutije

Kemal Kiličdaroglu se oglasio na Tviteru zahtevjaući od izbornih zvaničnika da ne ostavljaju kutije sa glasovima dok se ne prebroji i poslednji glasački listić.

"Želim da pozovem heroje demokratije. Nikada ne ostavljajte kutije, dok ne bude poslat i poslednji glas. Potpuna i tačna manifestacija volje naroda zavisi od vaše volje. Videćete, biće vredno", naveo je Kiličdaroglu. 

17.53 Rezultati na osnovu malog uzorka

Prvi rezultati na osnovu malog uzorka od 9,1 odsto prebrojanih glasova pokazuju da je Erdogan u prednosti, javlja BBC. Prema tim podacima koji mogu da se promene, aktuelni predsednik je u vođstvu sa 59,47 odsto glasova, dok opozicioni lider Kemal Kiličdaroglu ima 34,79 odsto. 

Turski medij Yeni Safak javlja da je na osnovu 14,8 odsto prebrojanih glasova Erdogan u vođstvu i da je osvojio 56,7 odsto glasova, dok je na osnovu tog uzorka Kiličdaroglu osvojio 37,4 odsto.

Tanjug AP/Ali Unal

 

17.45 Prve rezultate bi mogli da imamo ranije nego što se očekivalo

Vrhovni izborni odbor Turske je ukinuo zabranu izveštavanja o rezultatima izbora do 21 čas po lokalnom vremenu, javlja BBC i navodi da bi prve rezultate na osnovu malog uzorka mogli da očekujemo dva sata ranije nego što je to očekivano. 

17.30 Dve teme koje bi mogle da utiču na ishod izbora: Inflacija i zemljotres 

Uoči same izborne trke analitičari su istakli da će dve teme dominirati izborima i da će uticati na ishod. Prva je ekonomsko stanje i pitanje inflacije sa kojom se Turska suočava još od 2018. godine kada se Turska suočila sa finansijskim merama Trampove administracije. 

“Erdogdan je to naravno ohrabrivao govoreći da visoke kamatne stope nisu u skladu sa inflacijom i samim tim turska centralna banka nije udarala visoke kamatne stope prilikom štampanja turske lire u nadi Erdoganove vlade da će time da podstaknu u Turskoj tzv. kineski model - model ekonomije koji se bazira na izvozu i model ekonomije gde će turske građevisnke firme bolje da rade i da pumpaju BDP", rekao je Vuk Vuksanović iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku za Euronews Srbija..   

Međutim, kaže da se ispostavilo da niske kamatne stope nisu ohrabrile kineski model u Turskoj ali su itekako dovele do ozbiljne inflacije.  

Vuksanović napominje da je druga tema koja će da provejava pitanje zemljotresa. "Osetio se ogromni emotivni šok tamo kada ste u Turskoj, svaki sagovornik, iako npr. nije izgubio nikoga u zemljotresu, sigurno poznaje nekoga ko je izgubio nekoga u tom potresu. Dakle, efekat ovog zemljotresa po društvo se oseća naširoko i broj žrtava je veliki", naveo je. 

Docent na Fakultetu bezbednosti Vladimir Ajzenhamer ističe da opoziciji ide u prilog teška ekonomska situacija, inflacija i odliv mozgova, ali ne smatra da će pitanje zemljotresa biti presudno jer veruje da je rano govoriti o tome da li su se posledice sumirale na pravi način.  

"Potrebno je još vremena. Negde oko 16 odsto turskog stanovništva je pogođeno time, još je rano da to postane relevantna varijabla", naveo je. Opširnije u posebnom tekstu

17.14 Euronews Srbija u Istanbulu: Velika izalznost karakteristična za Tursku

Moglo se veideti da je veliki broj birača izašao na današnje izbore, javlja reporterka Euronews Srbija iz Istanbula. To za Tursku nije čudno jer je 2018. godine izlaznost bila 87 odsto. Neki turski mediji su danas preneli procenu da bi izlaznost mogla da bude rekordna, čak do 90 odsto. Pravo glasa ima više od 64,1 miliona građana u Turskoj i inostranstvu. 

 

16.00 Zatvorena biračka mesta

Biračka mesta u Turskoj zatvorena su, a prvi rezultati mogli bi da se pojave tek večeras. Podsetimo još jednom, u trci za novog predsednika Turske nalaze se trojica kandidata, dok se za raspoređivanje 600 mesta u parlamentu takmiče 32 partije.  

15.30 Erdogan glasao u Istanbulu, Kiličdaroglu u Ankari

Aktuelni predsednik Redžep Tajip Erdogan glasao je ranije danas na biračkom mestu u Istanbulu, rukovao se sa zvaničnicima i razgovarao sa TV reporterima.

"Molimo se Gospodu za bolju budućnost naše zemlje, za naciju i tursku demokratiju", rekao je on.

Njegov glavni protivkandidat Kemal Kiličdaroglu (74) pojavio se na biračlkom mestu u Ankari uz aplauz pristalica koje su ga čekale.

"Svim svojim građanima koji idu da glasaju upućujem izraze najiskrenije ljubavi i poštovanja. Svima nam toliko nedostaje demokratija", rekao je Kiličdaroglu (74) okupljenim novinarima, preneo je Rojters.

Tanjug AP/Umit Bektas, AP Photo

 

15.15 Euronews Srbija u Antakiji uoči izbora 

Ekipa Euronews Srbija uoči izbora je posetila Antakiju iz koje je nakon razornog zemljotresa otišlo 90 odsto građana. Ova regija smatra se Erdoganovim uporištem. Glasači ovde vrlo retko menjaju mišljenje, ali ipak ostaje pitanje koliko je ova prirodna katastrofa poljujala njihova uverenja pred opšte izbore. 

Više od tri meseca kasnije, posledice se još uveliko osećaju. U razgovoru sa građanima za Euronews Srbija, bilo je različitih mišljenja, od toga da vlada čini sve što može, do toga da ljudi nisu zadovoljni, jer ne mogu da dobiju kontejner koji trenutno, u najgore oštećenim oblastima, predstavlja najbolje mesto za život. Opširnije u posebnom tekstu

Euronews

15.00 Ko je Kemal Kiličdaroglu koji staje na crtu Erdoganu? 

Kemal Kiličdaroglu je kandidat u poodmaklim godinama kojeg  smatraju “turskim Gandijem”, i koji se zalaže za demokratizaciju Turske. Predstavnik je najstarije stranke u državi, koju je osnovao otac savremene turske države, Mustafa Kemal Ataturk. 

Do ulaska u politiku radio je u Ministarstvu finansija, a 1994. jedan finansijski časopis proglasio ga je za birokratu godine. Kao poslanik Republikanske narodne partije gradio je popularnost raspravama sa poslanicima Erdoganove Stranke pravde i razvoja. Predsednik stranke postao je 2010. kada je zahvaljujući seks-skandalu njegovog prethodnika Deniza Bajkala preuzeo upražnjeno mesto.  Opširnije u posebnom tekstu

14.55 Tri kandidata za predsednika, a ankete predviđaju tesnu borbu između prva dva 

Kada je reč o predsedničkim izborima, građani Turske će birati između trojice kandidata, iako ih je do skoro bilo četvorica. 

Prvo ime je Redžep Tajip Erdogan, aktuelni predsednik koji će se suočiti sa najtežim testom tokom svoje dvadesetogodišnje vlasti. Osnivač i lider Partije pravde i razvoja (AKP) vodi zemlju otkako je postao premijer 2002. godine. 

Kemal Kiličdaroglu je sledeći na listi. Reč je o glavnom opozicionom lideru u zemlji već 13 godina. Lider je Republikanske narodne partije (CHP), a sada ga je kandidovao šestočlani opozicioni savez u kojem su i neki raniji Erdoganovi saradnici.  

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da će se upravo između Erdogana i Kiličdaroglua voditi tesna trka.  

Treći na listi je Sinan Ogan, kog je nominovala Alijansa predaka, a koji je bio član Partije nacionalističog pokreta (MHP). Političar koji je povukao kandidaturu u poslednjem trenutku je Muharem Indže iz desničarske, nacionalističke Otadžbinske partije. Opširnije u posebnom tekstu. 

Tanjug AP/Ali Unal

 

14.50 U trci za 600 mesta u parlamentu 32 partije

U trci za pralamentarne izbore su, sve zajedno, 32 političke partije, organizovane uglavnom u saveze, odnosno, koalicije. Pred biračima će se na glasačkom listiću naći, dakle, sve 32 partije, a na raspolaganju im je 600 poslaničkih mesta. S obzirom na već pomenuti cenzus od sedam odsto, ako neka partija i ne uspe samostalno da ga pređe, moći će da uđe u parlament ako je član saveza koji je prešao cenzus. 

Narodni savez trenutno čine četiri partije: vladajuća Erdoganova Partija pravde i razvoja (AKP), Parija nacionalističkog pokreta (MHP), Velika partija jedinstva (BBP) i Partija novog blagostanja (YRP). 

Glavni opozicioni blok, Nacionalni savez, čini šest partija: Republikanska narodna partija (CHP), Partija dobrobiti (IYI), Partija sreće (SP), Partija Budućnosti (GP), Demokratska partija (DP) i Partija demokratije i napretka (DEVA). 

Dalje, tu je Savez za rad i slobodu, koji u teoriji čine Partija zelene levice (YSP) i Turska radnička partija (TIP). Međutim, YSP ima kandidate iz četiri različite partije, a i prokurdska Narodna demokratska stranka (HDP) će ići u sklopu YSP. 

Zatim, imamo Uniju socijalističkih snaga, koju čine Partija levice (SOL), Komunistička partija Turske (TKP) i Komunistički pokret Turske (TKH). 

Poslednji je Savez predaka, i njega čine dve stranke: Partija pobede (ZP) i Partija pravde (AP). 

Komentari (0)

Evropa