Evropa

ERDOGAN I KILIČDAROGLU IDU U DRUGI KRUG Nova runda u Turskoj 28. maja, svi gledaju u trećeplasiranog

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/05/2023

-

08:00

ERDOGAN I KILIČDAROGLU IDU U DRUGI KRUG Nova runda u Turskoj 28. maja, svi gledaju u trećeplasiranog
ERDOGAN I KILIČDAROGLU IDU U DRUGI KRUG Nova runda u Turskoj 28. maja, svi gledaju u trećeplasiranog - Copyright Tanjug AP/Ali Unal, Francisco Seco

veličina teksta

Aa Aa

U Turskoj su juče održani parlamentarni i predsednički izbori koji bi mogli značajno da utiču na politički kurs zemlje. Glavni izazivač u predsedničkoj trci Redžepu Tajipu Erdoganu je opozicioni lider Kemal Kiličdaroglu. Na osnovu nešto više od 99 odsto prebrojanih glasova, Erdogan je u vođstvu sa 49,4 odsto glasova, dok ih je Kiličdaroglu osvojio 44,96 odsto. Sve ovo sugeriše da je durgi krug najizvesnija opcija, mada to nije definitivno i rešeno. 

Ključni događaji

  • U Turskoj održani predsednički i parlamentarni izbori koje analitičari smatraju najvećim političkim izazovom za Erdogana do sada

  • Na 99 odsto prebrojanih glasova, Erdogan je osvojio 49,4 odsto a Kiličdaroglu 44,96 odsto podrške birača

  • Glavno pitanje koje je otvoreno je da li će biti drugog kruga, iako je on prema dosadašnjim rezultatima izvestan

  • Erdogan: Nemamo konačne rezultate, ali vodimo i čekamo volju nacije

  • Kiličdaroglu: Ako je nacija za drugi krug, to je više nego dobrodošlo

  • Pravo glasa imalo više od 64,1 miliona građana u Turskoj i inostranstvu, izlaznost iznad 88 odsto

Kako je protekao sam dan izbora, pročitajte u jučerašnjem blogu

23.45 Erdogan uveren u pobedu u drugom krugu izbora

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da je uveren u svoju pobedu u drugom krugu predsedničkih izbora. "Pobedićemo na izborima 28. maja, povećavajući procenat glasova dobijenih na izborima 14. maja. Ako Bog da, ostvarićemo istorijsku pobedu“, napisao je Erdogan na Tviteru.

22.29 Bela kuća: Bajden će rado sarađivati sa pobednikom izbora u Turskoj

Predsednik SAD Džozef Bajden rado će sarađivati sa onim ko pobedi na izborima u Turskoj, izjavio je danas portparol Bele kuće Džon Kirbi. „Čestitamo turskom narodu što je izrazio svoju volju na biračkim mestima na miran način", rekao je Kirbi na onlajn brifingu, prenosi Rojters.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je u subotu da je američki predsednik ''naredio da Erdogan bude svrgnut'' na predsedničkim izborima u Turskoj. Portparol američkog Stejt departmenta ranije je saopštio je da je Turska dugogodišnji saveznik SAD i da će Vašington pažljivo pratiti izbore, i dodao da ''SAD neće zauzeti stranu na izborima''.

18.32 Turska lira pada nakon izbora, na tržištu nesigurnost

Turska lira je nakon prvog kruga predsedničkih i parlamentarnih izbora pala na 19,7 lira za američki dolar. Indeks instanbulske berze BIST 100 za pao za 2,8 odsto, a bankarski indeks BIST, XBANK, za 8,3 odsto, prenosi CNN. "Izgleda da je pobeda opozicije manje verovatna, a to će razočarati investitore koji se nadaju povratku tradicionalne ekonomske politike i snažnijoj borbi protiv inflacije", rekao je stručnjak kompanije Kapital Ekonomiks za tržišta u razvoju, Lajam Pič.

15.11 Turska ide 28. maja u drugi krug predsedničkih izbora

U Turskoj će u nedelju, 28. maja, biti održan drugi krug predsedničkih izbora pošto nijedan od kandidata u prvom krugu nije dobio više od 50 odsto glasova, saopštio je danas predsednik turske izborne komisije Ahmet Jener.

Kako prenosi turska televizija TRT, prema preliminarnim rezultatima dosadašnji šef države Redžep Tajip Erdogan osvojio je 49,51 odsto, a njegov protivkandidat Kemal Kiličdaroglu 44,8 odsto glasova, dok je Sinan Ogan osvojio 5,17 posto glasova birača.

Odziv birača iznosio je 88,92 procenta a 52,69 odsto u inostranstvu, rekao je Jener.

14.16 Ogut: Sve karte već na stolu, malo se promena očekuje pred drugi krug

Kako stvari stoje, svi pričaju da će biti drugog kruga izbora mada još nema finalnih rezultata, ali je prebrojano više od 99 odsto glasova, rekla je reporterka Euronews Srbije iz Turske. Profesor međunarodnog prava Selman Ogut rekao je za Euronews Srbija da ne očekuje da se ponude kandidata u većoj meri promene pred drugi krug, jer su, kako je rekao "uglavnom sve karte već na stolu".

Euronews TV

13.30 Ogan rekao da može da podrži Kiličdaroglua ako ne pravi ustupke kurdskoj stranci

Turski nacionalistički predsednički kandidat, Sinan Ogan, koji je završio na trećem mestu na izborima, rekao je danas da može da podrži glavnog opozicionog kandidata Kemala Kiličdaroglua u drugom krugu, ukoliko on ne bude davao ustupke kurdskoj stranci. Ponovio je i da su za njega crvene linije "borba protiv terorizma" i "vraćanje migranata nazad iz Turske".

12.50 Da li Ogan može da konsoliduje svoje glasove?

Politikolog Onur Erim rekao je za Euronews Srbija da je veoma teško proceniti ko bi mogao da ima veće šanse u drugom krugu, ali da nije siguran koliko bi glasovi koje je dobio Ogan mogli da pomognu u tim procenama.

"On ima fenomenalan rezulat, ali to su bili protestni glasovi - nerealno je da očekuje da će da konsoliduje svoje galsače i da ih usmeri na jednu ili drugu stranu", rekao je Erim o Sinanu Oganu.

Euronews

11.45 Iran čestitao Turskoj na "visokoj izlaznosti i uspešnoj organizaciji" 

Iransko ministarstvo spoljnih poslova čestitalo je Turskoj na izborima, rekavši da su visoka izlaznost i uspešna organizacija znak zdrave demokratije.

"Velika izlaznost birača na predsedničkim i parlamentarnim izborima u Turskoj u nedelju, i uspešno brojanje glasova, znak su pobede demokratije u susednoj i muslimanskoj zemlji", rekao je portparol ministarstva spoljnih poslova Naser Kanani na Tviteru.

10.47 Reporterka Euronews Srbije u Turskoj: Sve ide ka drugom krugu, preostali glasovi iz inostranstva

Euronews

10.20 Kiličdaroglu i Erdogan: Predsednički izbori sudar "suštih suprotnosti" 

Kemal Kiličdaroglu, koji će, sve je izvesnije, sa Redžepom Tajipom Erdoganom ući u drugi krug predsedničkih izbora u Turskoj, predsednik je Republikanske narodne partije (CHP) poslednjih 13 godina, i, kako navode svetski mediji, sušta je suprotnost Erdoganu.

Britanski javni servis BBC ocenjuje Kiličdaroglua kao mirnog i staloženog čoveka, toliko da ''ponekad izluđuje čak i sopstvene kolege'', što je u suprotnošću sa ''snažnim'' turskim predsednikom.

U analizi njegove karijere i njegovih šansi na izborima, britanski javni servis navodi da Kiličdaroglu nije očigledan kandidat za izbore, ali da je uprkos tome od 2010, kada je izabran za predsednika svoje stranke, gradio reputaciju i da se danas smatra jednim od najrespektabilnijih političara u Turskoj.

Kiličdaroglu je preživeo niz nasilnih napada tokom svoje političke karijere, a na poslednjim mitinzima uoči jučerašnjih izbora nosio je pancir. Takođe, BBC dodaje i da je Kiličdaroglu uspeo da iza sebe ujedini šest opozicionih partija, koje nemaju mnogo toga zajedničkog.

09.45 Drugi krug sve izvesniji: Erdoganu 49,4 odsto glasova, Kiličdarogluu 44,96 odsto

Drugi krug izbora u Turskoj je izvestan - na prebrojanih 99 odsto glasova, Erdogan ima 49,4 odsto a Kiličdaroglu 44,96 odsto, preneo je Rojters reči predsednika Vrhovne izborne komisije. Dodaje se i da je Sinan Ogan osvojio 5,2 odsto glasova.

09.22 Da li bi Sinan Ogan mogao da bude "čovek odluke"?

Glasovi koje je Sinan Ogan dobio u prvom krugu predsedničkih izbora mogli bi da budu ključni za pobednika u drugom krugu, rekao je za Euronews Srbija Jusuf Emin, novinar "Balkan medija grupe". On je podsetio da je Ogan bio kandidat ispred ATA saveza, odnosno turskih nacionalista. Sam Ogan, inače, osvojio je nešto više od 5 odsto glasova, a sinoć je medijima rekao da još nije doneta odluka koga će podržati u drugom krugu, i da će to biti rezultat razgovora sa partnerima i saradnicima.

Euronews

7.40 Rašeta: Očekujem drugi krug izbora, obe strane ih postavljaju kao egzistencijalno pitanje za državu

Dragoslav Rašeta iz Novog trećeg puta izjavio je da očekuje drugi krug predsedničkih izbora u Turskoj.

"Ako pogledamo prethodne predsedničke izbore, Erdogan je u ovom trenutku vodio sa 73 odsto glasova, dok je na kraju završio sa 51. Tek u osam ujutru biće prvi zvanični rezultati Izbornog saveta", rekao je Rašeta za Tanjug.

Dodaje da očekuje da će se Erdoganova prednost topiti, ali da nije siguran da li će to biti dovoljno da Kemal Kiličdaroglu pobedi i da je siguran da nas očekuje drugi krug. 

Na pitanje da li se mogu očekivati sukobi dva kandidata, Rašeta odgovara da su obe strane ove izbore postavile kao najbitnije za egzistencijalni opstanak Turske.

"Ako pitate opoziciju, ovo je poslednji voz da se Turska vrati u neke normalne, demokratske koloseke. Ako pitate vlast, Turska se nalaze pred izborom između izbora rasula i moderne države. To je velika polarizacija između dve strane i pre neki dan smo već imali sedmoro povređenih u sukobu i kamenovanju jednog od glavnih lidera opozicije", navodi Rašeta.

Dodaje, međutim, da izbori za sada prolaze bez većih incidenata.

Tanjug AP/Ali Unal

 

7.25 Agencija Anadolija: Turska ide ka drugom krugu

Turska ide ka drugom krugu predsedničkih izbora jer rezultati na osnovu 98,55 odsto prebrojanih glasova juče održanog prvog izbornog kruga pokazuju da je aktuelni predsednik Redžep Tajip Erdogan osvojio 49,39 odsto glasova, a njegov glavni rival Kemal Kiličdaroglu 45 odsto, prenela je agencija Anadolija.

Ni Erdogan ni Kiličdaroglu nisu uspeli da u prvom krugu osvoje više od 50 odsto glasova koliko je potrebno za pobedu i moraće da odmere snage u drugom krugu koji će se održati 28. maja, prenosi Rojters.

7.00 Kiličdaroglu u svom govoru: "Izbori se ne dobijaju na balkonu, pobedićemo u drugom krugu"

Opozicioni kandidat Kemal Kiličdaroglu je rekao da "uprkos svim lažima i napadima, Erdogan nije dobio ishod kakav je želeo".

"Niko ne bi trebalo da bude entuzijastičan i da misli da je ovo gotov posao. Izbori se ne dobijaju na balkonu", rekao je osvrćući se na Erdoganov raniji govor.

"Mi ćemo definitvno pobediti na ovim izborima u drugom krugu. Svi će to videti. Preliminarni rezultati pokazuju da erdogna nije dobio podršku kakvu je želeo", rekao je i dodao da "ako nacija bude za drugi krug, to je više nego dobrodošlo", preneo je Gardijan.

Tanjug/AP Photo

 

6.50 Erdogan održao govor u Ankari: "Neko je u kuhinji, a mi smo na balkonu"

Redžep Tajip Erdogan se obratio sinoć pristalicama sa balkona sedišta partije AKP u Ankari. Pojavio se pevajući pesmu iz kampanje "Za one koji čuju, i za one koji ne čuju".

Govor je počeo rečima: "Neko je u kuhinji, a mi smo na balkonu", što je bila referenca na njegovog protivnika Kemala Kiličdaroglua koji je ranije objavljivao snimke iz kuhinje tokom kampanje. 

"Iako nemamo konačne rezultate, osetno vodimo. Još ne znamo konačne zvanične rezultate, još čekamo da vidimo volju nacije. Dok ih čekamo, odlučio sam da održim tradicionalni govor na balkonu unapred", rekao je Erdogan.

Britanski BBC piše da to izgleda kao jasna sugestija da može da se dogodi da ne pobedi u prvom krugu, ali da veruje da će pobediti u drugom. Erdogan je prethodno držao govore na tom balkonu svaki put kada je pobedio na izborima.

Međutim, Gardijan dodaje da je Erdogan naveo da još veruje da može da pobedi u prvom krugu i da je govor bio njegov pokušaj da održi kontrolu nad narativom.

profimedia

 

6.30 Prvi zvanični rezultati Vrhovnog izbornog saveta: Erdogan ispred Kiličdaroglua, ali bez 50 odsto podrške -  još se broje glasovi

Šef Vrhovnog izbornog saveta Turske Ahmet Jener prvi put se noćas obratio sa rezultatima izbora. On je naveo da je do sada prebrojano više od 91,93 odsto glasova.

Na osnovu toga je Erdogan u prednosti sa 49,49 odsto, dok Kličdaroglu ima 44,79 odsto, preneo je CNN. Treći kandidat Sinan Ogan ima 5,29 odsto.

Upitan da li može zvanično da kaže da će biti drugog kruga predsedničkih izbora, Jener je rekao: "I dalje brojimo", prenosi BBC.

6.15 Dve teme koje bi mogle da utiču na ishod izbora: Inflacija i zemljotres 

Uoči same izborne trke analitičari su istakli da će dve teme dominirati izborima i da će uticati na ishod. Prva je ekonomsko stanje i pitanje inflacije sa kojom se Turska suočava još od 2018. godine kada se Turska suočila sa finansijskim merama Trampove administracije. Kako bi mogle da utiču na sam ishod, pročitajte ovde.

6.00 Ko je Kemal Kiličdaroglu koji staje na crtu Erdoganu? 

Kemal Kiličdaroglu je kandidat u poodmaklim godinama kojeg  smatraju “turskim Gandijem”, i koji se zalaže za demokratizaciju Turske. Predstavnik je najstarije stranke u državi, koju je osnovao otac savremene turske države, Mustafa Kemal Ataturk. 

Do ulaska u politiku radio je u Ministarstvu finansija, a 1994. jedan finansijski časopis proglasio ga je za birokratu godine. Kao poslanik Republikanske narodne partije gradio je popularnost raspravama sa poslanicima Erdoganove Stranke pravde i razvoja. Predsednik stranke postao je 2010. kada je zahvaljujući seks-skandalu njegovog prethodnika Deniza Bajkala preuzeo upražnjeno mesto. Više o njemu pročitajte u posebnom tekstu.

Komentari (0)

Evropa