Evropa

Protesti u Gruziji ispred hotela u kojem su prema izveštajima medija odseli rođaci Sergeja Lavrova

Komentari

Autor: Tanjug

21/05/2023

-

14:13

Protesti u Gruziji ispred hotela u kojem su prema izveštajima medija odseli rođaci Sergeja Lavrova
Protesti u Gruziji ispred hotela u kojem su prema izveštajima medija odseli rođaci Sergeja Lavrova - Copyright Tanjug/AP/Evgenia Novozhenina

veličina teksta

Aa Aa

Gruzijska opoziciona partija Ujedinjeni nacionalni pokret održala je u subotu protest ispred hotela "Kvareli Lake" u severoistočnoj Gruziji kako bi izrazila negodovanje nakon pisanja gruzijskih medija da su rođaci ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova u hotelu, a demonstrante je ubrzo oterala policija, javila je nacionalna televizija Prvi kanal.

Demonstranti su gađali jajima minibus koji je napustio hotel sa ruskim turistima, a video snimci objavljeni na društvenim mrežama prikazuju nasilne scene policajaca kako grubo hvataju ljude okupljene ispred hotela. Na jednom snimku se vidi kako policajci drže demonstranta za vrat, prenosi CNN.

Protesti su usledili nakon što su gruzijski mediji objavili da su Lavrovljevi rođaci otputovali u Gruziju na venčanje brata Lavrovljevog zeta Aleksandra Vinokurova. 

Lavrovljevu kćerku, Ekaterinu Vinokurovu, koja je udata za Vinokurova, sankcionisale su Velika Britanija, Sjedinjene Američke Države i Kanada.

Prošle godine, vlada Velike Britanije je uvela sankcije Polini Kovaljevoj, koju je nazvala Lavrovljevom pastorkom, uprkos tome što ruski ministar spoljnih poslova nije zvanično oženjen Polininom majkom.

To je usledilo nakon izveštaja Fondacije za borbu protiv korupcije kojom je rukovodio ruski opozicioni političar Aleksej Navaljni da je Kovaljeva kupila stan vredan 5,8 miliona dolara u londonskom bogatom kvartu Kensington kada je imala samo 21 godinu.

Otkako je 1991. godine stekla nezavisnost od Sovjetskog Saveza, Gruzija je balansirala između proevropskih osećanja građana i uticaja svog moćnog suseda Rusije. 

Vladajuća partija u zemlji, Gruzijski san, suočava se sa optužbama za bliske veze sa Moskvom, posebno tokom napora da se usvoji zakon o stranim agentima u martu za koji kritičari kažu da je po uzoru na kontroverzne ruske zakone.

Napetosti su ponovo porasle ove nedelje nakon što su direktni letovi između Rusije i Gruzije nastavljeni u petak, ukidajući ograničenja uvedena 2019.

Taj potez osudila je predsednica zemlje Salome Zurabišvili, koja ima uglavnom ceremonijalnu ulogu i koja se protivi vezama vlade sa Rusijom.

Takođe, veliki broj građana protestovao je na međunarodnom aerodromu u prestonici Tbilisiju zbog poteza koji je u utorak objavilo rusko ministarstvo saobraćaja nakon odluke ruskog predsednika Vladimira Putina.

Na snimcima na društvenim mrežama vide se okupljeni građani ispred aerodroma u Tbilisiju koji viču, duvaju u pištaljke, drže plakate na kojima je pisalo "nisi dobrodošao" i sviraju ukrajinsku himnu.

Policija je privela šest demonstranata ispred aerodroma, javio je u petak Prvi kanal, pozivajući se na Ministarstvo unutrašnjih poslova zemlje, dodajući da su demonstranti blokirali put u blizini aerodroma.
 

Komentari (0)

Evropa