Evropa

Gradonačelnici u Holandiji moći će da privremeno isele stanare ako se sumnje da može doći do pucnjave ili eksplozije

Komentari

Autor: Tanjug

23/05/2023

-

12:30

Gradonačelnici u Holandiji moći će da privremeno isele stanare ako se sumnje da može doći do pucnjave ili eksplozije
Gradonačelnici u Holandiji moći će da privremeno isele stanare ako se sumnje da može doći do pucnjave ili eksplozije - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Donji dom holandskog parlamenta usvojio je zakon koji gradonačelnicima daje zakonska ovlašćenja da privremeno isele stanare i zatvore kuće, kada postoji osnovana sumnja da može da dođe do pucnjave ili eksplozije u tim objektima.

Gradonačelnici to trenutno mogu da urade samo na osnovu vanrednih uredbi, objavila je državna holandska televizija NOS.

Sprovođenje hitnog dekreta nije uvek moguće na sudu,  jer se u toj uredbi navodi da mora postojati sumnja na ozbiljnu pretnju od pucnjave ili eksplozije u samom domu. 

Holandski gradonačelnici tražili su donošenje jasnijih pravila. 

Veliki broj eksplozija u kućama u gradovima kao što su Amsterdam i Roterdam sada su strukturalni problem, a gradonačelnici moraju da zatvaraju sve više kuća, preneo je NL Tajms.

Do sada je ove godine bilo više od 50 eksplozija i pucnjava u kućama u Roterdamu. 

U Amsterdamu su bila 42 takva incidenta za prva četiri meseca ove godine.

Gradonačelnici će i dalje od slučaja do slučaja odlučivati da li je iseljavanje zaista neophodno, rekla je gradonačelnica Utrehta, Šeron Dajksma, u ime četiri velika holandska grada. 

"Ukoliko postoji stvarna opasnost za komšije ili slučajne prolaznike, ponekad morate da preduzmete ovakve mere", rekla je Dajksma. 

Na osnovu novog zakona sudovi će i dalje proveravati da li je zatvaranje kuća opravdano.

Policija nema kapacitet da otkrije sve pretnje i spreči sve napade i zbog toga su gradonačelnici tražili više ljudi i resursa od države da se pozabave prevencijom zločina, istakla je Dajksma.

Prema njenim rečima, takođe žele da Vlada olakša razmenu informacija između Državnog tužilaštva i opština da bi se na vreme preduzele mere.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa