Evropa

Šef nemačke obaveštajne agencija upozorava na "antivladine ekstremiste" koje podržava Rusija

Komentari

Autor: Euronews

23/05/2023

-

19:56

Šef nemačke obaveštajne agencija upozorava na "antivladine ekstremiste" koje podržava Rusija
Pixabay - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Šef nemačke obaveštajne agencije upozorio je na rast antivladinog ekstremizma, koji podržavaju autoritarne zemlje kao što je Rusija, a koji nastoji da podeli društvo i da sruši vladu. 

Nemačke bezbednoste agencije su u poslednjih pet godina razotkrile rad nekoliko malih grupa koje su povezane sa "Građanima Rajha", pokretom koji je osumnjičen za planiranje napada na kritičnu infrastrukturu, vladine službenike, pa i nacionalni parlament.

Iako je nejasno koliko su takvi planovi uznapredovali, vlasti su izrazile zabrinutost da su navodni zaverenici nabavili oružje i uključili ljude koji obično nisu na radaru bezbednosnih agencija, kao što su sudije i policajci. 

Tomas Haldenvang, koji je na čelu Savezne kancelarije za zaštitu Ustava (BfV), rekao je da je mešanje nekoliko grupa, od ultradesničarskih ekstremista do QAnon teoretičara zavere, i njihova spremnost da koriste nasilje izrazito zabrinjavajuća.

"Ono što povezuje sve ove grupe je mržnja prema državi i demokratiji, one ih odbacuju i žele da ih se reše", rekao je u intervjuu AP u Berlinu.

Haldenvang je rekao da antidržavni ekstremisti svesno koriste pitanja koja lako mogu da podele ljude da bi usadili strah u one koji misle drugačije i da bi stekli nove poklonike.

U ova pitanja spadaju migracije, gde ekstremni desničari koriste mit "velike zamene" (ubeđenost da duboka država želi da uništi belu rasu dovođenjem migranata), ali i vladine mere u borbi protiv pandemije korona virusa i klimatskih promena. 

profimedia

 

"Ovi problemi se koriste da nametnu određeni narativ i da daju utisak da država nema kontrolu nad pojedinim situacijama i da stoga ona mora biti srušena", rekao je Haldevang.

Šef BfV objašnjava da je ovakav trend aktivno podržan od strane država kao što je Rusija koja vidi interes u destabilizaciji demokratije u evropskoj najvećoj privredi. 

Haldenvang je naveo da se dezinformacije šire putem ruskih državnih medija i internet platformi, ali i da ruski agenti u Berlinu targetiraju određene influensere koji služe da prenesu propagandu u nemačko društvo.

"Očigledno je da postoje pokušaji približavanja političarima na levim i desnim krajevima", rekao je za AP. "Manje da bi podržali te političke partije, a više da bi iskoristi ulogu koju ovi akteri imaju u podeli društva."

Pored Alternative za Nemačku, ultradesničarske partije, pod lupom BfV su i Sahra Wagenknecht iz Levičarske partije, kao i prethodnik Haldenvanga, Hans-Georg Maassen, koji je otpušten pre pet godina nakon što je umanjivao značaj antimigrantskog nasilja.

"Naravno da je dobro za ruske aktere da pridobiju ovakve ljude na svoju stranu, zbog njihovog uticaja koji imaju na određene publike", rekao je Haldenvang.

"Ako ti ljudi imaju veliki broj sledbenika u medijima, onda je cilj podele društva ostvaren na taj način", rekao je on, dodajući: "Činjenica da moj prethodnik dozvoljava sebi da postane glasilo u ove svrhe, je nešto što me iritira izvan svake mere."

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa