Evropa

Varga; Brisel ne želi Mađarsku na mestu predsedavajuće zemlje EU sledeće godine, nećemo im to dozvoliti

Komentari

Autor: Fonet

25/05/2023

-

22:08

Varga; Brisel ne želi Mađarsku na mestu predsedavajuće zemlje EU sledeće godine, nećemo im to dozvoliti
Varga; Brisel ne želi Mađarsku na mestu predsedavajuće zemlje EU sledeće godine, nećemo im to dozvoliti - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Evropski parlament pripremio je Nacrt rezolucije kojom se Mađarskoj oduzima pravo da predsedava Evropskom unijom u drugoj polovini 2024. godine, izjavila je mađarska ministarka pravde Judit Varga.

"Sledeće nedelje Evropski parlament će ponovo glasati o rezoluciji protiv Mađarske, u pokušaju da blokira njeno predsedavanje EU u drugoj polovini 2024. Nećemo im dozvoliti da to urade“, napisala je Varga na Fejsbuku, prenosi Tas.

Evropski parlament je i ranije donosio rezolucije koje kritikuju Mađarsku, koje nisu pravno obavezujuće, a mađarske vlasti tvrde da se poslanicima Evropskog parlamenta iz levičarskih partija ne sviđa nezavisna pozicija zemlje o brojnim međunarodnim pitanjima, uključujući sukob u Ukrajini.

Varga je istakala da je na Savetu Evropske unije, a ne na Evropskom parlamentu, da donosi odluke o rotaciji predsedavajućeg EU. Prema njenim rečima, mađarska vlada je "u svakodnevnom kontaktu sa generalnim sekretarijatom Saveta i nastavlja sa pripremama za obavljanje te misije“

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa