Briselske vesti

Mađarska i Poljska unutar EU okupljaju koaliciju za očuvanje prava veta

Komentari

Autor: Euronews

23/05/2023

-

18:47

Mađarska i Poljska unutar EU okupljaju koaliciju za očuvanje prava veta
Mađarska i Poljska unutar EU okupljaju koaliciju za očuvanje prava veta - Copyright AP/Ronald Wittek

veličina teksta

Aa Aa

Mađarska i Poljska pokušavaju da zadrže pravilo jednoglasnosti u spoljnjoj i bezbednosnoj politici Evropske unije što predstavlja grub odgovor na nedovno formiranu koaliciju koja vrši pritisak da bude usvojeno pravilo kvalifikovane većine koja bi stavila tačku na pravo veta.

Ovaj potez je najavljen u ponedeljak popodne od strane Petera Sijarta, mađarskog ministra spoljnjih poslova, koji navodi da su u toku preliminarni razgovori protiv ''grupe prijatelja'' koji su za kvalifikovanu većinu, što između ostalog uključuje Nemačku i Francusku, države članice sa najjačim uticajem.

''Naravno, druga strana takođe organizuje svoj tim, ako mogu tako da se izrazim. Imali smo pregovore na nivou ambasada ovde u Briselu'', rekao je Sijarto novinarima. 

''Države članice koje žele da zaštite svoje pravo da odlučuju o sopstvenim nacionalnim interesima kada je u pitanju Briselovo donošenje odluka, ali i da načelo jednoglasnosti opstane - žele da imaju čvrstu saradnju.''

Sijarto nije naveo koje države članice učestvuju u raspravi.

Kasnije u ponedeljak, njegov kolega iz Poljske, Zbignjev Rau, javno je izrazio podršku.

''Poljska nikada neće podržati odstupanje od načela jednoglasnosti u korist glasanja kvalifikovane većine #QMV u zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici'', Rau je objavio na Tviteru.

Diplomatski izvor pri Euronewsu rekao je da bi pokret za podršku jednoglasnosti mogao da ima do devet država članica na svojoj strani, iako zvanična lista i dalje ne postoji. 

Nejasno je da li će razgovori rezultirati formalnom asocijacijom ili fluidnim aranžmanom.

Ovaj pokret bi trebalo da služi kao kontrateža ''grupi prijatelja'' koju su ranije ovog meseca formirale Belgija, Finska, Francuska, Nemačka, Italija, Luksemburg, Holandija, Slovenija i Španija.

AP Photo/Virginia Mayo

 

Ovaj pokret nastoji da obnovi evropsku spoljnju politiku na ''pragmatičan način'', tako što bi se postepeno udaljavali od načela jednoglasnosti, pravila koje se odnosi na nekoliko odabranih polja evropske politike, kao što je politika pridruživanja novih članova, poreska politika i donošenje zajedničkog budžeta.

Neophodnost 27 glasova za pristanak često se koristi kao alat za odlaganje, skretanje pažnje ili kao direktan veto na kolektivne odluke.

Mađarska je posebno često bila kritikovana zbog toga što je više puta koristila ovu individualnu moć da opstruiše ključne sporazume, što je izazvalo frustraciju svojih kolega država članica.

Ova metoda je opet primenjena u ponedeljak, kada je Budimpešta blokirala novu pošiljku od 500 miliona evra evropske ratne pomoći Ukrajini nakon što je Kijev okarakterisao mađarsku OTP banku kao ''međunarodnog sponzora rata''. Banka, kao i mnoge druge privatne kompanije na listi, oštro odbacuju ovakve tvrdnje navodeći da je obrazloženje netačno i da nije objektivno. 

Komentari (0)

Evropa