Evropa

RAT U UKRAJINI Požar u rafineriji nafte u Rusiji, zvaničnici: Verovatno u pitanju napad dronom

Komentari

Autor: Euronews Srbija

31/05/2023

-

07:55

RAT U UKRAJINI Požar u rafineriji nafte u Rusiji, zvaničnici: Verovatno u pitanju napad dronom
RAT U UKRAJINI Požar u rafineriji nafte u Rusiji, zvaničnici: Verovatno u pitanju napad dronom - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 462 dana. Rusija najavljuje oštar odgovor na napad dronovima na Moskvu za koji optužuje Ukrajine. Ruski predsednik Vladimir Putin je napad dronova koji su izazvali manja oštećenja na nekoliko objekata nazvao terorističkim aktom. Kijevski zvaničnici  negiraju umešanost. Vazdušni napadi i na ukrajinsku prestonicu, a lokalne vlasti navode da je oboreno više od 20 dronova.

Ključni događaji:

  • Novi paket sankcija EU za Rusiju cilja odgovorne za navodne otmice dece
  • Bela kuća najavljuje novi paket vojne pomoći Ukrajini
  • Moskva najavljuje odgovor na odluku Nemačke o zatvaranju četiri ruska konzulata
  • Gradonačelnik Bahmuta: U gradu je ostalo samo 500 ljudi
  • Putin: Ukrajinski napad dronovima na civilne objekte akt terorizma
  • Kadirov traži uvođenje vanrednog stanja u Rusiji
  • Glatkov: Ima poginulih u granatiranju Belgorodske oblasti
  • SZO: 1.004 napada na objekte zdravstvene zaštite u Ukrajini
  • Prigožin negira optužbe da bi mogao izvesti državni udar u Rusiji
  • SAD: Različiti pogledi na rat u Ukrajini neće ugroziti naš odnos sa Indijom

    Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu 

Euronews

 

         Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

22.35 Novi paket sankcija EU za Rusiju cilja odgovorne za navodne otmice dece

Evropska unija nastoji da poveća obim sankcija Rusiji kako bi ciljala i pojedince koji su umešani u navodne otmice dece iz Ukrajine, saopštio je danas holandski premijer Mark Rute.

''Jedanaesti paket sankcija na kojem radimo uključuje opciju da se targetiraju odgovorni za otmice dece'', rekao je Rute na zajedničkoj konferenciji za novinare sa poljskim premijerom Mateušom Moravjeckim.

On je dodao da se novi paket sankcija fokusira i na mehanizmima za zaobilaženje već postojećih sankcija.

21.14 Bela kuća najavljuje novi paket vojne pomoći Ukrajini

Bela kuća danas je objavila najnoviji u nizu paketa pomoći Ukrajini, koji uključuje sisteme protivvazdušne odbrane, municiju i drugu odbrambenu opremu u vrednosti do 300 miliona dolara.

Pentagon je saopštio da ovaj paket predstavlja 39. prenos opreme Ukrajini iz inventara ministarstva odbrane SAD, preneo je Rojters. Navodi se da paket obuhvata baterije za PVO Patriot, protivvazdušne sisteme Stinger, tenkovsku municiju i drugu opremu. SAD su do sada Kijevu isporučile vojnu pomoć u vrednosti od 38,3 milijardi dolara, navodi Rojters.

U taj iznos spada i više od 37,6 milijardi dolara koje su u raznim oblicima otišle Ukrajni od početka sukoba s Rusijom u februaru 2022. 

21.09 Moskva najavljuje odgovor na odluku Nemačke o zatvaranju četiri ruska konzulata

Rusija je danas saopštila da će odgovoriti na, kako je nazvala, provokativnu odluku Berlina da zatvori četiri od pet ruskih konzulata u Nemačkoj oduzimanjem dozvola.

Odluka Berlina usledila je nakon što je Moskva najavila da će ograničiti broj nemačkih zvaničnika u Rusiji na 350, preneo je Rojters.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da Berlin ne treba da sumnja da te nepromišljene i provokativne akcije neće ostati bez odgovora. Nemačka je ranije otpustila više od 100 vladinih službenika koji su radili u Rusiji nakon što je Moskva nametnula ograničenja na broj zaposlenih u nemačkim diplomatskim misijama u toj zemlji. Među pogođenima bili su nastavnici, kao i drugi zaposleni u školama i Gete institutut. 

Tanjug/AP/Michael Probst

 

19.29 Peskov: Zapad neće moći unedogled da hrani svoje građane rusofobijom

Vlasti evropskih zemalja neće moći u nedogled da hrane svoje građane rusofobijom jer narod već oseća negativne ekonomske posledice podrške Ukrajini, ocenio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Moguće je pokušavati da se i dalje trguje rusofobijom. To i čine vlasti evropskih zemalja, ali u tome uspevaju samo donekle. Posle određenog vremena to više ne funkcioniše, posebno kada je sve manje novca u džepu", rekao je Peskov, a prenosi TASS.

Komentarišući reči portparola nemačke vlade Štefena Hebestrajta koji je rekao da su ukrajinski udari na rusku teritoriju ukrajinskim oružjem legitimni, Peskov je ukazao da će evropske države i neke druge zemlje umešane u sukob u Ukrajini, pre ili kasnije, morati da odgovaraju svom narodu, jer neće moći da izbegnu negativne posledice.

18.40 Gradonačelnik Bahmuta: U gradu je ostalo samo 500 ljudi

Samo 500 ljudi je ostalo u Bahmutu, gradu na istoku Ukrajine oko kojeg su vođene teške borbe u poslednjih godinu dana, prema gradonačelniku Oleksiju Revi. Pre rata je u Bahmutu živelo više od 70.000 stanovnika. 

Proteklih nedelja su obe sukobljene strane tvrdile kako imaju kontrolu nad gradom. Ključnu ulogu u ruskim vojnim naporima kod Bahmuta imala je plaćenička skupina Wagner, pod vodstvom Jevgenija Prigožina. 

18.00 Bela kuća: Ne podržavamo ukrajinske napade na rusko tlo

POrtparol Bele kuće Džon Kirbi je poručio da je Bidenova administracija jasno rekla, privatno i javno, Ukrajincima da ne podržava napade na rusko tlo.

"Nastavićemo da im dajemo ono što im je potrebno da se obrane i odbrane svoju teritoriju, ukrajinsko tlo, ali ne podržavamo napade u Rusiji", kazao je Kirbi za CNN. 

On nije želeo da odgovori na pitanje da li su SAD zaključile da Ukrajina stoji iza napada dronovima na rusku teritoriju.

"Još pokušavamo doći do informacija i shvatiti što se dogodilo… ali ne mogu vam reći da u ovom trenutku imamo bilo kakvu konačnu informaciju", rekao je.

17.40 Posle napada na Moskvu građani kupuju oružje za obaranje dronova

Nakon što je nekoliko ukrajinskih bespilotnih letelica napalo objekte u Moskvi 30. maja, Moskovljani su počeli aktivno da kupuju oružje protiv dronova, izjavio je danas jedan zvaničnik ruske namenske industrije.

"Juče, 30. maja, došlo je do porasta prodaje oružja protiv bespilotnih letelica. Kupovane su uglavnom sačmarice", rekao je ovaj neimenovani zvaničnik za TASS.

Prema njegovim rečima, najniža cena puške koja se može koristiti protiv drona je 1,5 miliona rubalja, ali potražnja je porasla bez obzira na cene.

16.59 Makron priznao da je Francuska trebalo više da sluša istočne zemlje EU u vezi sa Rusijom

Francuski predsednik Emanuel Makron poručio je danas zemljama istočne Evrope da je Francuska trebalo da im posveti više pažnje zbog njihovih upozorenja o ratobornoj Rusiji pre sukoba u Ukrajini.

Makron je na bezbednosnom forumu GLOBSEC u Bratislavi rekao da ne bi trebalo da postoji podela između "stare" i "nove" Evrope, misleći na trajne razlike između istočnih i zapadnih članica Evropske unije u vezi sa pitanjima kao što je Rusija, preneo je Rojters.

On je aludirao i na primedbu francuskog predsednika Žaka Širaka iz 2003. godine, koji je rekao da su istočnoevropske nacije propustile "dobru priliku da ćute", kada su podržale odluku Sjedinjenih Američkih Država i Britanije u nameri da napadnu Irak te godine, protiv čega su se suprotstavljali neki veliki zapadni saveznici, uključujući Francusku i Nemačku.

Ova primedba šokirala je istočnoevropske zemlje i doprinela trajnom nepoverenju među članicama EU, koje se ponovo pojavilo otkako je Rusija napala Ukrajinu u februaru 2022, napominje britanska agencija.

Nakon početka sukoba, zemlje istočne EU, poput Poljske, kritikovale su Makrona zbog zadržavanja komunikacije s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, kao i zato što je rekao da Rusiju ne treba "ponižavati" prilikom pokušaja međunarodne zajednice da se okonča sukob u Ukrajini.

16.34 Ankara: Putin bi mogao da poseti Tursku nakon inauguracije Erdogana

Ruski predsednik Vladimir Putin mogao bi da dođe u zvaničnu posetu Turskoj nakon inauguracije Redžepa Tajipa Erdogana koji je ponovo izabran za predsednika u drugom krugu izbora prošlog vikenda, izjavio je za Tass dobro upućeni, neimenovani izvor u Ankari.

"Ako do takve posete dođe, dvojica lidera će razgovarati o sukobu u Ukrajini i dogovoru o izvozu žitarica iz crnomorskih luka", rekao je izvor odbijajući da pruži dodatne detalje.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da su u nedavnom telefonskom razgovoru lideri Rusije i Turske potvrdili svoje namere da se lično sastanu u bliskoj budućnosti, ali da će lokacija i vreme potencijalnog sastanka "morati da budu koordinisani uzimajući u obzir rasporede obaveza dvojice predsednika".

14.20 Prigožin: Zatražio sam da se ispitaju zločini visokih zvaničnika ministarstva odbrane

Šef ruske plaćeničke grupe Vagner, Jevgenij Prigožin, rekao je da je zatražio od tužilaca da istraže "zločine koje su počinili visoki zvaničnici ruskog ministarstva odbrane" pre i tokom ruske invazije na Ukrajinu.

Prigožin je ovom izjavom samo nastavio prepirku koja traje već mesecima, jer se otvoreno sukobljava sa ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojguom i drugim visokim zvaničnicima, optužujući ih da sabotiraju rusku vojsku nekompetentnošću.

13.55 Ukrajinsko ministarstvo poljoprivrede: Zabrana za žitarice u EU ide na ruku Vladimiru Putinu

Ukrajinsko ministarstvo poljoprivrede saopštilo je da zabrana koja važi za te žitarice u EU, zapravo "pomaže Vladimiru Putinu".

"Nastavak ograničenja znači stavljanje dodatnog oružja u Putinove ruke protiv jedinstva u Evropi. Trenutna ograničenja moraju biti poništena", navelo je ukrajinsko ministarstvo poljoprivrede na Tviteru.

12.40 Gladkov: Uskoro evakuišemo decu, situacija u Šebekinu se pogoršava

Rusija je saopštila da će evakuisati decu iz sela u blizini granice sa Ukrajinom, nakon što je region granatiran prethodnih nekoliko dana.

"Situacija u (graničnom selu) Šebekino se pogoršava", rekao je regionalni guverner Vjačeslav Gladkov na Telegramu, prenosi AFP.

"Danas počinjemo da evakuišemo decu iz okruga Šebekino i Grajvoron. Prvih 300 dece biće odvedeno u Voronjež", rekao je Gladkov.

11.05 Kremlj: Sastanak Putian i Erdogana u doglednoj budućnosti

Kremlj je saopštio da će ruski predsednik Vladimir Putin i njegov turski kolega Redžep Tajip Erdogan održati sastanak u doglednoj budućnosti, iako još nije dogovoreno kada i gde će se sastanak održati.

Putin je čestitao svom "dragom prijatelju" Erdoganu nakon njegove pobede na predsedničkim izborima u Turskoj u nedelju.

10.20 Operativni štab Krasnodarske oblasti: Dron pao na teritoriju rafinerije Iljski, nema povređenih

Neidentifikovani dron pao je u krug rafinerije nafte Iljski, u Krasnodarskom kraju, na jugu Rusije, ali nije izazvao žrtve niti pričinio materijalnu štetu, saopštio je danas regionalni Operativni štab.

"Prema navodu Hitnih službi, pretpostavlja se da je u okrugu Severski, oko 4.00 sata pao neidentifikovani dron na teritoriju rafinerije nafte Iljski. Kao rezultat toga, dron se srušio. Infrastruktura rafinerije nafte nije oštećena, nije bilo požara. Nema opasnosti po civilno stanovništvo, i nije bilo materijalne štete", naveo je štab na Telegramu, preneo je Tas.

09.21 Lisak: Dete povređeno u granatiranju sela u Dnjepropetrovskoj oblasti

Sergej Lisak, guverner ukrajinske Dnjepropetrovske oblasti, saopštio je na svom zvaničnom Telegram kanalu da je osmogodišnje dete povređeno u granatiranju sela Mežirič kod Pavlograda u tom regionu.

08.28 Zvaničnici koje je postavila Rusija: Granatiranje u Luganskoj oblasti, pet osoba stradalo

Pet osoba je ubijeno, a 19 povređeno u granatiranju sela u delu Luganske oblasti koji je pod ruskom okupacijom, navodi se na Telegram kanalu tamošnjih zvaničnika koje je Moskva postavila.

Prema tim tvrdnjama, četiri projektila ispaljene su iz jedinice Himars i pogodili su selo Karpati, a za to su okrivili ukrajinsku vojsku. Tvrdnje nisu nezavisno proverene, a Lugansk je jedna od četiri oblasti Ukrajine koje je Rusija nelegalno anektirala prošle godine.

08.00 Grosi od Ukrajine i Rusije traži da poštuju principe za zaštitu NE u Zaporožju

Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi, zatražio je od Ukrajine i Rusije da prihvate pet principa zaštite nuklearne elektrane Zaporožje. 

Grosi je rekao da ni nakon višemesečnih napora nije uspeo da obezbedi dogovor dve strane o zaštiti ovog objekta i smanjenju rizika od katastrofalnog nuklearnog udesa, koji bi mogao da bude izazvan vojnim aktivnostima kao što je granatiranje, prenosi Rojters.

U Grosijevih pet principa spada obaveza da se napadi ne vrše na lokaciju i sa lokacije nuklearne elektrane, da se prostor nuklearke ne koristi za raspoređivanje teškog naoružanja kao što su višecevni raketni bacači i projektili, artiljerijski sistemi i municija i tenkovi, kao ni za stacioniranje trupa.

Na brifingu u Savetu bezbednosti UN, Grosi je zatražio da stanice za napajanje električnom energijom izvan lokacije NE Zaporožje ostanu dostupne i bezbedne, kao i svi drugi vitalni sistemi koji se moraju zaštititi od napada ili sabotaža.

AP Photo

 

07.20 Zelenski: Ukrajina sarađuje sa britanskom odbrambenom kompanijom

Ukrajina sarađuje sa britanskom odbrambenom kompanijom "BAE sistemi" na uspostavljanju ukrajinske baze za proizvodnju i popravku različitog oružja, od tenkova do artiljerije, izjavio je u utorak predsednik ukrajine Volodimir Zelenski.

NJegova izjava usledila je nakon što se sastao sa visokim zvaničnicima BAE, uključujući izvršnog direktora Čarlsa Vudburna.

07.12 Gladkov: Četiri osobe povređene u granatiranju Belgorodske oblasti, dve hospitalizovane

Guverner ruske Belgorodske oblasti, na granici sa Ukrajinom, tvrdi da su četiri osobe povređene u granatiranju blizu granice, za koje je okrivio Ukrajinu.

Prema njegovim rečima, dve osobe su hospitalizovane od posledica artiljerijskog udara na Šebekino, rekao je Vjačeslav Gladkov, i dodao da je to treći put za nedelju dana da je grad pogođen.

07.05 EU uvela sankcije protiv sedam osoba zbog pokušaja destabilizacije Moldavije

Evropska unija uvela je sankcije protiv sedam osoba iz Moldavije zbog njihovih akcija kojima su destabilizovali i potkopavali teritorijalni integritet te bivše sovjetske republike, koja se graniči sa Ukrajinom.

Sankcije su objavljene u utorak, uoči dolaska više od 40 evropskih lidera u Kišinjev, koji bi na sastanku u četvrtak trebalo da izraze podršku Moldaviji i njenoj prozapadnoj vladi,  koja je osudila rusku agresiju na Ukrajinu, prenosi Rojters.

07.00 Požar u rafineriji nafte u Krasnodarskoj oblasti

U rafineriji nafte u južnoj ruskoj Krasnodarskoj oblasti izbio je požar čiji je uzrok verovatno napad dronom, izjavio je načelnik oblasti Venjamin Kondratjev.

"Požar je izbio na teritoriji rafinerije nafte Afipski. Zapalilo se postrojenje za destilaciju mazuta. Razlog može biti napad dronom", napisao je Kondratjev na svom Telegram kanalu. Naveo je da je požar ugašen i da nije bilo žrtava, prenosi Tas.

Rafinerija u kojoj je izbio požar nalazi se nedaleko od crnomorske luke Novorosijsk, u blizini druge rafinerije koja je napadnuta nekoliko puta ovog meseca, prenosi Rojters.

06.50 Kadirov poziva na uvođenje vanrednog stanja u Rusiji nakon napada dronovima

 Lider Čečenske Republike Ramzan Kadirov je nakon napada dronovima na Moskvu objavio na svom Telegram kanalu da bi u Rusiji trebalo da bude proglašeno vanredno stanje.

"Smatram da je neophodno da se proglasi vanredno stanje u Rusiji i da se iskoriste sva borbena sredstva namenjena za to kako bi se odjednom očistila cela ova teroristička ćelija. Smatram da be bi trebalo da se koriste termini 'ukrajinska vojska i ukrajinski političari', već umesto toga - samo teroristi", napisao je Kadirov, prenele su RIA Novosti.

06.40 SZO: 1.004 napada na objekte zdravstvene zaštite u Ukrajini

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je juče da je evidentirala 1.004 napada na objekte u sistemu zdravstvene zaštite u Ukrajini, što je, kako tvrde iz SZO, najveći broj takvih napada ikada evidentiran u bilo kom sukobu.

"SZO je verifikovala 1.004 napada u poslednjih 15 meseci, u kojima je život izgubila najmanje 101 osoba, a povređen je veliki broj zdravstvenih radnika i pacijenata", navodi se u saopštenju SZO, prenosi Rojters.

06.35 Glatkov: Granatiran centar za privremeni smeštaj u Belgorodskoj oblasti, ima poginulih

U ukrajinskom granatiranju centra za privremeni smeštaj za stanovnike Šebekinskog okruga ima poginulih, saopštio je juče guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov.

''Oružane snage Ukrajine su danas pucale na centar za privremeni smeštaj za stanovnike preseljenih seoskih opština Šebekinskog okruga, a ima poginulih i povređenih'', napisao je Gladkov na svom kanalu na Telegramu.

06.10 Prigožin negira optužbe da bi mogao izvesti državni udar u Rusiji

Lider ruske grupe plaćenika Vagner negirao je optužbe da bi mogli izvesti vojni udar protiv Kremlja, navodi Institut za proučavanje rata (ISV), prenosi Euronews.

Američki istraživački centar izvestio je da Jevgenij Prigožin tvrdi da njegove plaćeničke snage ne mogu da sruše Kremlj jer mu nedostaje ljudstvo, nakon tvrdnje bivšeg ruskog vojnog komandanta Igora Girkina da to žele. Prigožin je otvoreno kritikovao rusku vojsku i Kremlj zbog njene kampanje, a neki sugerišu da on traži političku moć.

06.05 Putin: Ukrajinski napad dronovima na civilne objekte akt terorizma

Napad ukrajinskih dronova na civilne objekte u Moskvi je akt terorizma, izjavio je juče ruski predsednik Vladimir Putin.

Dodao je da napad na civilne objekte potvrđuje koje metode Kijev koristi, i istakao da su pokušaji da se izazove reakcija Rusije i njen odgovor zabrinjavajući, i da građani Ukrajine to treba da shvate, prenosi RIA.

Komentari (0)

Evropa