Evropa

RAT U UKRAJINI Ruska TV: Putin će naredne sedmice lično učestvovati u međunarodnim pregovorima

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/05/2023

-

08:39

RAT U UKRAJINI Ruska TV: Putin će naredne sedmice lično učestvovati u međunarodnim pregovorima
RAT U UKRAJINI Ruska TV: Putin će naredne sedmice lično učestvovati u međunarodnim pregovorima - Copyright Tanjug/AP/Efrem Lukatsky, State Emergency Service of Ukraine, National Police of Ukraine

veličina teksta

Aa Aa

Invazija Rusije na Ukrajinu traje 459 dana. Guverener ukrajinske oblasti Harkov izjavio je juče da je jedna žena ubijena, a muškarac ranjen u novom ruskom granatiranju oblasti Kupjansk na severozapadu te oblasti. Sa druge strane, guverner ruske Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov je tvrdio da je u ukrajinskom granatiranju u tom regionu jedan civil poginuo, dok ih je troje ranjeno. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izdao je dekret kojim se uvode sankcije protiv 220 ruskih i beloruskih kompanija.

Ključni događaji:

  • Ruska TV: Putin će naredne nedelje lično učestvovati u međunarodnim pregovorima
  • EU: Rusija će snositi odgovornost za napade
  • Zelenski dekretom uveo sankcije protiv 220 ruskih i beloruskih kompanija
  • Podoljak izneo niz uslova za mirovne pregovore sa Rusijom uz posredstvo Vatikana
  • Ruske tvrde da su presrele dve krstareće rakete velikog dometa "Storm šedou"
  • Guverner oblsti Harkov u Ukrajini saopštio da je jedna osoba poginula u ruskom granatiranju
  • Guverner Belgoroda tvrdi da je ukrajina granatirala taj region u Rusiji i da je nastradao jedan civil

    Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu 

Euronews

 

          Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

22.30 Zelenski želi da produbi saradnju sa Erdoganom

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski čestitao je turskom kolegi na pobedi, izrazivši želju da zajedno rade u oblastima „bezbednosti i stabilnosti“.

„Čestitam predsedniku @RTERdoganu na pobedi na predsedničkim izborima. Nadamo se da ćemo razvijati našu saradnju za bezbednost i stabilnost Evrope i dalje jačati naše strateško partnerstvo u korist naših zemalja", napisao je on na Tviteru.

 

 

20.03 Ruska TV: Putin će naredne nedelje lično učestvovati u međunarodnim pregovorima

Očekuje se da će ruski predsednik Vladimir Putin naredne sedmice lično učestvovati u međunarodnim pregovorima, javila je danas ruska državna televizija "Rusija 1". U emisiji "Moskva. Kremlj. Putin" nije otkriveno sa kime bi tačno Putin mogao da se sastane, preneo je TASS.

Putin će takođe predsedavati sastankom sa vladom i održati konsultacije sa stalnim članovima Saveta za bezbednost Rusije. Pres služba Kremlja još nije zvanično objavila Putinov raspored za sledeću sedmicu.

19.30 EU: Rusija će snositi odgovornost za napade

Rusija će odgovarati za napade na civilna područja, saopštla je Evropska unija. Nabila Masrali, portprolka EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku, napisala je na Twitteru: “Ruski barbarski napadi se nastavljaju, ubijaju i terorišu civile: napad na bolnicu u Dnjepru, sada Kijev u zoru. [Rusko] vodstvo i počinitelji će odgovarati. Ostajemo predani pomoći Ukrajini da se obrani.”

 

 

18.15 Zelenski predlaže uvođenje sankcija Iranu na 50 godina

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski predložio je nacrt zakona kojim bi Ukrajina uvela sankcije Iranu na 50 godina, rekao je u nedelju šef kabineta ukrajinskog predsednika Andrij Jermak, kao odgovor na, kako Kijev tvrdi, to što je Teheran isporučio oružje Moskvi.

Kijev i njegovi saveznici tvrdi da Iran snabdeva Rusiju naoružanjem, uključujući stotine dronova od početka rata u Ukrajini. Teheran je te optužbe odbacio.

Ukoliko zakon usvoji ukrajinski parlament, to bi zaustavilo tranzit iranske robe kroz Ukrajinu i korišćenje njenog vazdušnog prostora, kao i uvođenje trgovinskih, finansijskih i tehnoloških sankcija Iranu i njegovim građanima.

15.15 Lukašenko: Ko želi da ima nuklearno oružje, neka se pridruži Rusiji i Belorusiji

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko pozvao je one koji žele da imaju nuklearno oružje da se pridruže uniji Rusije i Belorusije.

"Ukoliko niko nije protiv toga da Kazahstan i druge zemlje imaju tako bliske odnose, kao što imamo sa Ruskom Federacijom, stvari su jednostavne. Unija Belorusije i Rusije je otvorena za sve sve, i samim tim, biće nuklearnog oružja za sve", rekao je beloruski lider u intervjuu novinaru Pavlu Zarubinu, koji je deo intervjua objavio na svom Telegram kanalu.

Lukašenko je dodao da je ono što je rečeno njegovo mišljenje, a ne mišljenje Rusije.

"Ali mislim da je to moguće. Moramo strateški da shvatimo da imamo jedinstvenu šansu da se ujedinimo", poručio je predsednik Belorusije, navodi RIA Novosti.

13.40 Kelin za BBC: Rusija može da postigne mir sutra ali pod određenim uslovima

Ruski ambasador u Velikoj Britaniji Andrej Kelin izjavio je da Rusija može da postigne mir sutra i da dužina sukoba u Ukrajini zavisi od napora za eskalaciju rata koje preduzimaju zemlje NATO, a posebno Britanija.

Kako prenosi TASS, Kelin je u intervjuu za BBC izjavio da je Rusija spremna na mirovne pregovore, ali da neće odustati od svojih uslova.

profimedia

 

"Mi želimo mir, ali pod određenim uslovima, naravno. Za nas su važne dve stvari. Da ne bude pretnje od Ukrajine Rusiji - to je jedna stvar. I drugo, da Rusi u Ukrajini budu tretirani kao i sve druge nacije u svetu. Kao što se Francuzi tretiraju u Belgiji ili kao što se Italijani i Nemci tretiraju u Švajcarskoj, a ne drugačije", rekao je Kelin, opisujući dešavanja u Ukrajini poslednjih godina kao ekstremni nacionalizam.

On je odbacio mišljenje da bi Ukrajina mogla da pobedi kao "veliku idealističku grešku".

"Mi možemo da postignemo mir sutra, ako je ukrajinska strana spremna da pregovara, ali trenutno nema preduslova za to, bojim se, jer je predsednik Ukrajine zabranio bilo kakve pregovore", naveo je ruski diplomata i dodao da ne veruje da je jednostavno zamrzavanje sukoba dobra ideja.

12.50 Lavrov osudio planove zapadnih zemalja da pošalju Ukrajini borbene avione F-16

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov osudio je danas planove zapadnih zemalja da pošalju Ukrajini borbene avione F-16 kao neprihvatljivu eskalaciju.

"Svakako, ovo je neprihvatljiva eskalacija. Nadam se da ima razumnih ljudi na Zapadu koji to razumeju", rekao je Lavrov, prenosi TASS.

Lavrov je takođe ocenio da izjava načelnika združenog generalštaba američke vojske generala Marka Milija, koji je rekao da Ukrajina ne može očekivati da će u bliskoj budućnosti povratiti sve svoje teritorije, predstavlja "korak napred ka razumevanju kako sada stoje stvari u svetu".

12.00 Meloni: Moramo pomoći Ukrajini da se izbori za mirnu budućnost i slobodu

Premijerka Italije Đorđa Meloni ocenila je da se ruskoj invaziji na Ukrajinu mora pružiti odlučan otpor jer u suprotnom svet čeka, kako je navela, "budućnost haosa u kojoj bi sila zakona bila zamenjena zakonom najjačeg".

"To nije ni u interesu Evrope ni Italije. Zbog toga moramo pomoći Ukrajini da se izbori za mirnu budućnost i slobodu jer je to i našem interesu. Uvereni smo da Ukrajina ima šansu da postane još prosperitetnija nego ranije i da uskoro doživi ekonomsko čudo", rekla je Melonijeva u intervjuu za dnevnik Mesađero.

08.00 Kijev: Najveći ruski napad dronovima na Kijev od početka rata

Ukrajinski zvaničnici saopštili su da je ruska vojska protekle noći izvela do sada najveći napad dronovima na Kijev, dok se ukrajinska prestonica pripremala da danas proslavi 1.541 godinu od osnivanja.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko je potvrdio da je u noćašnjim ruskim napadima poginuo 41-godišnji muškarac, a kijevska vojna uprava saopštila je da su najmanje dve osobe ranjene.

Više od 40 dronova koje je tokom protekle noći lansirala ruska vojska oborila je ukrajinska PVO u vazdušnom prostoru Kijeva, saopštili su ukrajinski vojni zvaničnici i istakli da je noćašnji napad na prestonicu Ukrajine bio 14. ovog meseca, preneo je Rojters.

profimedia

 

Agencija navodi da su ruske snage izvele više talasa vazušnih udara na ciljeve u Ukrajini, a ukrajinski mediji preneli su da su se eksplozije čule u brojnim regionima, uključujući Žitomirsku i Sumsku oblast, kao i da je u većem delu Ukrajine, uključujući Kijev i Kijevsku oblast, proglašena vazdušna uzbuna.

07.40 Guverner Belgoroda: Jedna osoba ubijena u ukrajinskom granatiranju

Civil je ubijen, a dve maloletne osobe i muškarac su ranjeni u ukrajinskom granatiranju okruga Šebekino u ruskom regionu Belgorod, saopštio je danas guverner Belgoroda Vjačeslav Gladkov na Telegramu.

"Muškarac je ubijen. Radio je kao čuvar u jednoj firmi u gradu i nalazio se ispred zgrade u momentu napada. Među ranjenima su i deca - dva tinejdžera, u pitanju su devojčica od 15 i dečak od 17 godina. Muškarac sa povredama glave dobio je pomoć u regionalnoj centralnoj bolnici", naveo je Gladkov, prenosi TASS.

On je takođe saopštio na Telegramu da se našao na udaru ukrajinskih granata u gradu Šebekino, koji je, kako je naveo, gađan pet puta tokom dana.

07.20 Sinjehubov: Ubijena žena u novom ruskom granatiranju oblasti Kupjansk, jedan muškarac ranjen

Guverener ukrajinske oblasti Harkov Oleh Sinjehubov izjavio je juče da je žena (61) ubijena, a muškarac (60) ranjen u novom ruskom granatiranju oblasti Kupjansk na severozapadu Harkovske oblasti.

Napad se desio u selu na oko 50 kilometara od ruske granice. Muškarac, koji ima rane od šrapnela, hospitalizovan je, preneo je "Kijev independent".

07.10 Podoljak izneo niz uslova za mirovne pregovore sa Rusijom uz posredstvo Vatikana

Savetnik šefa kancelarije ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, Miһail Podoljak, izneo je niz uslova za mirovne pregovore sa Rusijom uz posredstvo Vatikana. Podoljak je u intervjuu italijanskom listu ''Korijere dela sera'' napomenuo da će Kijev podržati papinu mirovnu inicijativu samo "ukoliko Vatikan promoviše povlačenje ruskiһ trupa sa teritorije Ukrajine", prenele su RIA novosti. Takođe, šef kabineta Zelenskog je zatražio i pomoć Vatikana u povratku ratniһ i civilniһ zarobljenika i dece u Ukrajinu.

07.00 Zelenski dekretom uveo sankcije protiv 220 ruskih i beloruskih kompanija

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izdao je juče dekret kojim je uveo sankcije protiv 51 osobe i 220 pravnih lica povezanih sa ruskim i beloruskim transportom, komunikacijama i industrijskim zonama, objavljeno je na sajtu predsednika Ukrajine.

Komentari (0)

Evropa