Evropa

RAT U UKRAJINI Novi ruski udari na prestonicu, Kijev tvrdi da je oboreno deset raketa i 25 dronova

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/05/2023

-

07:45

RAT U UKRAJINI Novi ruski udari na prestonicu, Kijev tvrdi da je oboreno deset raketa i 25 dronova
RAT U UKRAJINI Novi ruski udari na prestonicu, Kijev tvrdi da je oboreno deset raketa i 25 dronova - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Invazija Rusije na Ukrajinu traje 457 dana. Šef plaćeničke paravojne grupe "Vagner" Jevgenij Prigožin najavio se da je ova formacija počela sa povlačenjem iz Bahmuta i da prepušta položaje ruskoj vojsci. Istovremeno, predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko saopštio je da je već počelo prebacivanje nestrateškog nuklearnog oružja iz Rusije na teritoriju Belorusije. Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je podiglo borbene avione da isprate dva strateška američka bombardera od ruske granice, dok su letela iznad Baltičkog mora.

Ključni događaji:

  • EU: Kina da igra konstruktivnu ulogu kako bi se uspostavio mir u Ukrajini
  • Nova razmena zarobljenika
  • SAD planira novu vojnu pomoć Ukrajini vrednu do 300 miliona dolara
  • Lukašenko: Počelo prebacivanje nestrateškog nuklearnog oružja iz Rusije
  • Rusija podigla avione zbog američkih bombardera iznad Baltičkog mora
  • Prigožin: Vagner se povlači iz Bahmuta, prepušta položaje ruskoj vojsci

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu 

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

22.21 MIP Rusije: Moskva i Peking spremni da unaprede spoljnopolitičku saradnju

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i specijalni izaslanik kineske vlade za evroazijska pitanja Li Hui izrazili su danas spremnost za dalje jačanje spoljnopolitičke saradnje Moskve i Pekinga, saopštilo je rusko Ministartstvo spoljnih poslova (MIP).

Ističe se da su obe strane uvek usmerene na održavanje mira i stabilnosti u regionu i svetu u celini, preneo je TASS.

19.38 Rute: Holandija ozbiljno razmatra da Ukrajini pošalje borbene avione F-16

Holandija još uvek nije donela konačnu odluku, ali ozbiljno razmatra opciju da Ukrajini pošalje borbene avione F-16, izjavio je danas holandski premijer Mark Rute.

"Nismo doneli konačnu odluku, ali ako počnete sa obukom, to je očigledno nešto o čemu ozbiljno razmišljate", rekao je Rute, prenosi Rojters.

19.20 Putin i Lula da Silva razgovarali o mogućnostima za rešenje sukoba u Ukrajini

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je danas svom brazilskom kolegi Luisu Inasiju Lula da Silvi da je Moskva spremna za diplomatsko rešenje ukrajinske krize, saopštio je Kremlj posle telefonskog razgovora dva predsednika.

"Ruski predsednik je dao principijelne ocene situacije oko Ukrajine i ponovio otvorenost ruske strane za dijalog na političkom i diplomatskom koloseku, koji blokira Kijev i njegovi zapadni sponzori", navodi se u saopštenju Kremlja, prenosi TASS.

17.20 Zbog prekograničnih napada sve više poziva Kremlju za naoružavanjem samoodbrane

Prekogranični napad na Rusiju iz Ukrajine ove nedelje podstakao je pozive Kremlju da dozvoli naoružavanje jedinica lokalne samoodbrane.

Dvodnevni napad na oblast Belgoroda izveli su etnički Rusi iz Ukrajine, koji se suprotstavljaju Kremlju, i očigledno su opremljeni vojnim vozilima američke proizvodnje, što je primoralo Moskvu da izvede vazdušne i artiljerijske udare kako bi isterala napadače, preneo je Rojters. Rusija je navela da je najmanje jedan civil ubijen u tom napadu.To je podstaklo debatu o tome kako Moskva može bolje da zaštiti sopstvenu granicu.

16.55 Špigel: Oktogen korišćen za podmetanje eksplozije na Severnom toku 1 i 2

Za diverziju na Severnom toku 1 i 2  korišćena je kristalna supstanca oktogen, koji je lakši od drugiһ eksploziva, piše nemački list "Špigel". 

Pozivajući se na izvore u tužilaštvu, list zaključuje da se iz tog razloga veruje da je prilikom podmetanja eksplozije korišćeno manje plovilo, prenele su RIA Novosti.

Prema pisanju nemačkog lista, ali i drugih nemačkih i evropskih medija, pre nekoliko meseci, Nemačka savezna kriminalistička policija utvrdila je da je putnička agencija "Feria Lvova" iz Poljske iznajmila jahtu "Andromeda" za koju se veruje da je korišćena u napadu na Severni tok i da su njome osumnjičeni mogli da dođu do mesta eksplozije, preneo je TASS.

Na velikoj površini jaһte "Andromeda" pronađeni su ostaci eksploziva pogodnog za upotrebu pod vodom, koji je široko rasprostranjen i na Zapadu i u zemljama bivšeg Istočnog bloka, navodi list.

15.43 Lavrov i Li Hui završili sastanak, razgovori o Ukrajini trajali 90 minuta

Kineski specijalni predstavnik za evroazijska pitanja Li Hui napustio je zgradu ruskog ministarstva spoljnih poslova nakon razgovora sa ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom, prenosi TASS.

Li i Lavrov su 90 minuta razgovarali o rat u Ukrajini, kineski diplomata nije davao izjave neposredno posle sastanka, a rusko ministarstvo spoljnih poslova prethodno je saopštilo da se očekuje da će kineski specijalni izaslanik razgovarati i sa zamenikom ruskog ministra spoljnih poslova Mihailom Galužinom.

Tanjug AP/Russian Foreign Ministry Press Service via AP

 

15.37 Papa: Eventualno vraćanje Ukrajini okupiranih teritorija treba da reše dve strane

Papa Franja izjavio je da je eventualno vraćanje Ukrajini teritorija koje je okupirala Rusija "politički problem“ koji treba da reše dve strane. Papa je u prvom javnom komentaru na zahtev Ukrajine da podrži njen plan za potpuno povlačenje Rusije, u intervjuu televiziji Telemundo, koji je objavljen danas, nije zauzeo stav da je povratak teritorija temeljan uslov za mir.

Papa je rekao da će mir biti postignut kada ukrajinska i ruska strana budu mogle da razgovaraju direktno ili preko posrednika, preneo je Rojters.

Papa je zamolio poglavara Italijanske biskupske konferencije, kardinala Matea Cupija, da učestvuje u mirovnoj misiji za okončanje rata u Ukrajini. Diplomatski izvor je rekao da će Cupi (67) pokušati da se odvojeno sastane sa Zelenskim i ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

15.31 "Volstrit džurnal": Kineski izaslanik Hui rekao da Rusija treba da zadrži nove regione

Tokom svoje nedavne posete Evropi, specijalni predstavnik kineske vlade za evroazijska pitanja Li Hui pozvao je na hitan prekid vatre i rekao da u ruskom posedu treba da ostanu njeni novi regioni, objavio je danas "Volstrit džurnal" (WSJ) pozivajući se na izjave neimenovanih zvaničnika.

Hui je danas stigao u Ministarstvo spoljniһ poslova Rusije, gde će voditi razgovore za rešavanje ukrajinske krize, prenele su RIA Novosti. Sastaće se sa ministrom spoljniһ poslova Sergejem Lavrovom i njegovim zamenikom Miһailom Galuzinom. Posetom Rusiji je završena turneja kineskog specijalnog izaslanika, gde je razgovarao o mirovnoj inicijativi Pekinga za političko rešenje krize u Ukrajini.

15.00 Kremlj pozvao američke diplomate na razgovor, protestuje zbog izjava Salivena o Krimu

Rusko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je na razgovor visoke američke diplomate povodom izjava iz Bele kuće, pritom optuživši savetnika za nacionalnu bezbednost SAD Džejka Salivena za "efektivno ohrabrivanje udara na Krim", preneo je Rojters.

"Vreme je da Vašington nauči da će svaki oblik agresije na Rusiju i dalje biti dočekan najjačim mogućim odgovorom", saopštilo je ministarstvo.

Nije precizirano na koje komentare se misli, ali kada je Saliven u nedelju u intervjuu za CNN upitan da li Ukrajina treba da ima oružje koje može da dosegne ruske ciljeve na Krimu, on je odgovorio: "Da. Nismo postavili ograničenja na mogućnost da Ukrajina udara na svojoj teritoriji unutar njenih međunarodno priznatih granica. Ono što smo rekli je da nećemo omogućiti Ukrajini sa sistemima SAD, zapadnim sistemima, da napadne Rusiju. A mi verujemo da je Krim Ukrajina".

Tanjug/AP/Andrew Harnik

 

14.50 Oblasni guverner: Dve osobe stradale u napadu na Dnjepar, 23 povređeno

Broj stradalih u ruskim raketnim napadima na Dnjepar porastao je na dvoje, dok su još 23 osobe povređene, preneo je Rojters. 

Ruska raketa pogodila je bolnicu tokom noći, i tom prilikom stradao je jedan čovek koji je "samo prolazio tuda", dok je kasnije još jedno telo izvučeno ispod ruševina, saopštio je oblasni guverner Sergej Lisak.

On je dodao da je, od 23 povređenih, 21 osoba prebačena u bolnicu, dok je troje ozbiljno povređeno.

Prethodno je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski povodom ovog napada rekao da "ruski teroristi još jednom potvrđuju svoj status boraca protiv svega humanog i poštenog".

14.35 "Kalašnjikov" otvorio sektor za proizvodnju dronova kamikaza

Ruska fabrika oružja "Kalašnjikov" saopštila je danas da je otvorila novi odsek za proizvodnju kamikaza dronova, koji predstavljaju jedno od ključnih oružja u Ukrajinskom ratu, prenela je agencija Rojters.

"Glavni zadatak ovog odseka će biti proizvodi sa navođenom municijom. Dizajnirani su za visokoprecizno daljinsko uništenje neprijateljskih meta, bilo pojedinačnih, bilo grupnih", stoji u saopštenju. 

13.55 Kanada donira Ukrajini 43 rakete AIM-9

Kanada je objavila da će donirati Ukrajini 43 rakete AIM-9 kako bi pomogla zemlji da "osigura svoje nebo", navodi se u saopštenju kanadskog ministarstva odbrane.

"Podrška Kanade Ukrajini je nepokolebljiva. Kada putujem po Kanadi, vidim ukrajinske zastave na kućama, malim preduzećima i automobilima, jer Kanađani shvataju da je borba Ukrajine da se odbrani, takođe borba i za suverenitet, slobodu i nezavisnost", rekla je ministarka odbrane Kanade Anita Anand.

U saopštenju se zaključuje da Kanada "ostaje posvećena bliskoj saradnji sa saveznicima kako bi Ukrajini pružila potrebnu podršku dok nastavlja hrabru borbu protiv ruskog ilegalnog i neopravdanog rata".

12.30 Zvaničnici: Četiri osobe se vode kao nestale nakon napada u Dnjepru

Ukrajinski državni emiter Suspiljne prenosi izjavu ombudsmana Dmitra Lubinjeca, koji je rekao da se četvoro ljudi smatra nestalima nakon napada na bolnicu u Dnjepru. Ranije, predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je objavio da je jedna osoba stradala, a još 15 povređeno u napadu. Njegova supruga, Olena Zelenska, izrazila je na Tvteru saučešće porodicama povređenih i stradalih.

12.00 Gladkov: Grajvoronski okrug pod napadima artiljerije

"Belgorodski okrug Grajvoron, oko 7 kilometara od ukrajinske granice, bio je pod vatrom nekoliko sati, a oštećeni su četiri kuće, jedna radnja, automobil, gasovod i dalekovod", rekao je guverner Vjačeslav Gladkov na drutšvenim mrežama. 

Prema njegovim rečima, pet okruga je više puta napadano dronovima, minobacačem i artiljerijom. Napadi na pogranični region usledili su kada je Kijev rekao da se priprema za veliku kontraofanzivu protiv moskovskih snaga. Gladkov nije prijavio žrtve u napadima.

11.17 Moskva: Međunarodna zajednica će morati da traži alternativu Sporazumu o žitu, ako se ne uvaže zahtevi

Ako ruski zahtevi ne budu uvaženi, međunarodna zajednica će morati da traži alternativu Sporazumu o žitu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

"Ako ruska poljoprivredna banka RoseljhozBank ne bude povezana sa sistemom plaćanja Svift, ako ne budu rešeni drugi problemi vezani za izvoz ruskih poljoprivrednih proizvoda, međunarodna zajednica će morati da traži alternativu za Sporazum o žitu", navodi se u saopštenju, prenosi Tas.

11.06 Zelenski: Jedna osoba stradala u Dnjepru, 15 povređeno

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je saopštio da je jedna osoba poginula, a 15 povređeno u ruskom napadu jutros na bolnicu u gradu Dnjepru.

"Ruski teroristi još jednom potvrđuju svoj status boraca protiv svega humanog i poštenog. Dogodio se raketni napad na kliniku u gradu Dnjepru. Jedna osoba je poginula, a 15 je ranjeno. Posledice granatiranja se saniraju, a žrtve se spasavaju. Uključene su sve neophodne službe. Moje saučešće porodici preminule osobe", naveo je Zelenski.

List "Kijev independent" je objavio video-snimak koji kruži među ukrajinskim zvaničnicima, a na kom se vide posledice napada na bolnicu. Kao izvor, naveli su predsednički kabinet Zelenskog.

10.45 Peking: Nadamo se da će Crnomorska inicijativa biti sveobuhvatna

Kina se nada da se sporazum o izvozu žitarica Crnim morem može sprovesti na uravnotežen i sveobuhvatan način, i želi da sarađuje na globalnoj bezbednosti hrane, rekao je u petak portparol ministarstva spoljnih poslova Mao Ning, prenosi Rojters.

Rusija je u četvrtak signalizirala da, ako zahtevi za poboljšanjem njenog izvoza žitarica i đubriva ne budu ispunjeni, onda neće produžiti sporazum posle 17. jula.

09.48 Šolc odbacio "hladni mir" kao način okončanja sukoba u Ukrajini

Nemački kancelar Olaf Šolc rekao je da je protiv bilo kakvog "hladnog mira" u Ukrajini i da bi Kijev sam trebalo da postavi uslove za mir.

"Rusija mora da shvati da se rat ne može okončati sklapanjem neke vrste hladnog mira. Na primer, pretvaranjem sadašnje linije fronta u novu granicu između Rusije i Ukrajine", rekao je nemački lider u intervjuu za "Kelner Štad-Ancajger".

To bi legitimisalo ruske teritorijalne akvizicije, rekao je Šolc, napominjući da je preduslov za pravedni mir povlačenje ruskih trupa.   

Nemački kancelar je odbio da odgovori na pitanje da li se to odnosi i na Krim. "Ukrajina treba da bude ta koja formuliše uslove mira, a ne mi", naglasio je on, prenosi TASS.

08.40 Pogledajte prilog Euronews Srbije o ratu u Ukrajini

Euronews

08.29 Medvedev: Ako Ukrajini daju nuklearno oružje, Rusija će izvesti preventivni udar

Ako Zapad bude Ukrajini dao nuklearno oružje, Rusija će morati da izvrši preventivni udar, rekao je Dmitrij Medvedev, zamenik predsednika Saveta bezbednosti Ruske Federacije.

U razgovoru sa novinarima tokom posete Vijetnamu, govoreći o Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama, Medvedev nije isključio da će oni u sadašnjoj situaciji "dati kijevskom režimu sasvim dovoljno aviona", a štaviše, možda će dati i nuklearno oružje.

08.14 Ukrajina: Oboreno deset raketa i 25 dronova

Ukrajina tvrdi da je oborila deset raketa i 25 dronova koje je lansirala Rusija tokom noći u napadima na prestonicu Kijev, grad Dnjepar i istočne regione, saopštili su u petak ukrajinski zvaničnici.

Rojters prenosi da su ukrajinske vazduhoplovne snage saopštile da su oborile deset raketa ispaljenih iz Kaspijskog mora i 23 iranske bespilotne letelice Šahed, kao i dve izviđačke bespilotne letelice.

Navodi se da je ukupno 17 projektila i 31 bespilotna letelica lansirano tokom napada, koji su počeli u četvrtak oko 22 sata po lokalnom vremenu i nastavili do petka ujutru.

08.00 Bela kuća: Stavili smo do znanja Ukrajincima da ne napadaju rusku teritoriju

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena ponovila je, tokom razgovora sa ukrajinskim vlastima, da ne podržava napade na ruskom tlu, izjavio je portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.

"Još jednom smo stavili do znanja Ukrajincima šta mislimo o napadima na Rusiju - ne želimo da podstičemo to ili omogućavamo, a tek ne želimo da se nikakvo američko oružje koristi za napade na rusku teritoriju", rekao je Kirbi za CNN. On je dodao da je Vašington od Kijeva dobio uveravanja da će postovati želju SAD.

Tokom razgovora sa Ukrajincima nisu spominjane nikakve "posledice" po Ukrajinu, već su bili "jednostavno ponavljanje" američkog stava, istakao je Kirbi.

07.25 Kijev granatiran trinaesti put ovog meseca

Rusija je rano jutros granatirala Kijev, u trinaestom napadu ovog meseca. Žrtava nije bilo, ali su krhotine koje su padale oštetile krov tržnog centra.

"Još jedan vazdušni napad na Kijev je 13. po redu od početka maja! I, kao i uvek, dogodio se noću. Ovoga puta napad su izveli strateški bombarderi Tu-95MS, iz kaspijskog regiona, verovatno krstarećim raketama X-101", navodi se na Telegram kanalu Kijevske oblasne administracije.

U kasnijoj objavi je rečeno da su krhotine oštetile krov tržnog centra u Obolonskom okrugu.

07.13 Šolc: Razgovori sa Putinom "u dogledno vreme"

Nemački kancelar Olaf Šolc rekao je da planira da razgovara sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom "u dogledno vreme".

"Moj poslednji telefonski poziv njemu bio je pre izvesnog vremena. Ali, planiram da ponovo razgovaram sa Putinom u dogledno vreme", izjavio je Šolc za jedan nemački list.

Upitan o mogućnostima zaustavljanja sukoba pregovorima, Šolc je rekao da Putin mora da shvati da se rat ne može okončati sklapanjem "neke vrste hladnog mira".

"Na primer, pretvaranjem sadašnje linije fronta u novu 'granicu' između Rusije i Ukrajine. Pre mora da se radi o poštenom miru, a preduslov za to je povlačenje ruskih trupa", dodao je on.

07.00 Japan uvodi dodatne sankcije Rusiji

Japan će uvesti dodatne sankcije Rusiji nakon što su se lideri G7 prošle nedelje dogovorili da pojačaju mere za kažnjavanje invazije Moskve na Ukrajinu, izjavio je u petak glavni sekretar kabineta Hirokazu Macuno.

U koordinisanoj akciji sa G7, Japan će zamrznuti imovinu 78 grupa i 17 pojedinaca, uključujući oficire vojske u Rusiji, i zabraniti izvoz u 80 ruskih subjekata, kao što su istraživačke laboratorije povezane sa vojskom, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova od petka.

Japan će takođe zabraniti pružanje građevinskih i inženjerskih usluga Rusiji, iako će detalji te mere biti objavljeni kasnije, navodi se u saopštenju ministarstva trgovine.

06.45 Zamenik načelnika ukrajinskih vojnih obaveštajaca: Pokušavamo da ubijemo Putina

Zamenik načelnika ukrajinskih vojnih obaveštajaca Vadim Skibitski izjavio je juče da njihovi agenti aktivno pokušavaju da ubiju Vladimira Putina i da je ruski predsednik toga itekako svestan.

"Putin vidi da smo mu sve bliže, ali se plaši i da će ga ubiti njegov narod. Mnogi ljudi u Rusiji i dalje podržavaju ovu 'specijalnu operaciju', ali zahvaljujući društvenim mrežama znamo da su Rusi uplašeni jer je mnogo njihovih sunarodnika poginulo", rekao je Skibitski za nemački Velt, prenosi Index.

Skibitski tvrdi da ukrajinski agentri pokušavaju da likvidiraju i vlasnika grupe Vagner Jevgenija Prigožina, čiji su plaćenici optuženi za brojne ratne zločine.

06.10 Nova razmena zarobljenika

Ukrajina je juče razmenila 106 zarobljenih vojnika sa Rusijom, saopštio je šef kabineta predsednika Volodimira Zelenskog.

Ukrajinski vojnici, među kojima je i osam oficira, zarobljeni su u borbama u istočnom gradu Bahmutu za koji je Rusija saopštila da ga je zauzela, a snage Kijeva tvrde da u njemu imaju još manje uporište, prenosi Rojters.

05.55 SAD planiraju novu vojnu pomoć Ukrajini vrednu do 300 miliona dolara

Sjedinjene Američke Države planiraju da obezbede novu vojnu pomoć za Ukrajinu u vrednosti do 300 miliona dolara, koja će se sastojati uglavnom od municije, preneo je Rojters, pozivajući se na dva zvanična izvora.

Navodi se da bi paket mogao da bude objavljen već u petak, ali možda i posle praznika Dana sećanja u SAD, kojim se odaje pošta Amerikancima stradalim u ratovima.

05.37 EU: Kina da igra konstruktivnu ulogu kako bi se uspostavio mir u Ukrajini

Evropska komisija je juče ponovo pozvala Kinu da igra konstruktivnu ulogu u uspostavljanju mira u Ukrajini, nakon što se visoki diplomata EU sastao sa kineskim specijalnim predstavnikom za evroazijska pitanja Li Huijem.

"EU očekuje da Kina, kao stalna članica Saveta bezbednosti UN, igra konstruktivnu ulogu i da podseti na neophodnost poštovanja principa suvereniteta, nezavisnosti i teritorijalnog integriteta bezuslovnim povlačenjem svih trupa i vojne opreme sa cele teritorije Ukrajine u okviru njenih međunarodno priznatih granica", navodi se u saopštenju Evropske komisije, prenosi Rojters.

05.35 Lukašenko: Počelo prebacivanje nestrateškog nuklearnog oružja iz Rusije

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko saopštio je da je počelo prebacivanje nestrateškog nuklearnog oružja iz Rusije na teritoriju Belorusije.

"Predsednik Rusije Vladimir Putin me je obavestio da je potpisao ukaz o našim akcijama o raspoređivanju nuklearnog oružja u Belorusiji. Dakle, radi se o konkretnom dokumentu. Doneta je odluka koja je nastavak onoga što je usmeno rečeno. Trebalo je u Belorusiji pripremiti i mesta skladištenja. Sve smo to uradili, zato je već počelo prebacivanje nuklearne municije", rekao je Lukašenko u Moskvi, prenela je beloruska agencija "Belta".

05.15 Prigožin: Vagner se povlači iz Bahmuta, prepušta položaje ruskoj vojsci

Osnivač ruske plaćeničke grupe Vagner, Jevgenij Prigožin, saopštio je danas da je ta grupa počela da povlači svoje snage iz Bahmuta i da "položaje prepušta redovnim ruskim trupama".

"Povlačimo jedinice iz Bahmuta. Od danas u pet ujutru, 25. maja do 1. juna, većina jedinica će se prebaciti u kampove u blizini. Predajemo naše položaje vojci", rekao je Prigožin u video snimku objavljenom na Telegramu, prenosi Rojters.

Komentari (0)

Evropa