Evropa

RAT U UKRAJINI Ukrajinski zvaničnici nagovestili kontraofanzivu, Šolc: Kijev bi trebalo da postavi uslove za mir

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/05/2023

-

08:51

RAT U UKRAJINI Ukrajinski zvaničnici nagovestili kontraofanzivu, Šolc: Kijev bi trebalo da postavi uslove za mir
RAT U UKRAJINI Ukrajinski zvaničnici nagovestili kontraofanzivu, Šolc: Kijev bi trebalo da postavi uslove za mir - Copyright Profimedia, Tanjug AP/LIBKOS, Efrem Lukatsky

veličina teksta

Aa Aa

Invazija Rusije na Ukrajinu traje 458 dana. Ratna dejstva se nastavljaju. Četiri osobe se vode kao nestale, dok su  dve osobe stradale u napadu na Dnjepar, a njih 23 je povređeno. Ruski predsednik Vladimir Putin posle razgovora sa brazilskim kolegom Lulom da Silvom rekao da je Moskva spremna za diplomatsko rešenje ukrajinske krize. Istovremeno, nemački kancelar Olaf Šolc rekao je da rat Ukrajini ne sme da se završi zamrznutim sukobom.

Ključni događaji:

  • Putin i Lula da Silva razgovarali o mogućnostima za rešenje sukoba u Ukrajini
  • Kremlj pozvao američke diplomate na razgovor, protestuje zbog izjava Salivena o Krimu
  • Papa: Eventualno vraćanje Ukrajini okupiranih teritorija treba da reše dve strane
  • MIP Rusije: Moskva i Peking spremni da unaprede spoljnopolitičku saradnju

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu 

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

22.34 Guverner Belgoroda: Civil ubijen, a dve maloletne osobe i muškarac su ranjeni

Ruski civil je ubijen, a dve maloletne osobe i muškarac su ranjeni u ukrajinskom granatiranju okruga Šebekino u ruskom regionu Belgorod, saopštio je danas guverner Belgoroda Vjačeslav Gladkov na Telegramu.

"Muškarac je ubijen. Radio je kao čuvar u jednoj firmi u gradu i nalazio se ispred zgrade u momentu napada. Među ranjenima su i deca - dva tinejdžera, u pitanju su devojčica od 15 i dečak od 17 godina. Muškarac sa povredama glave dobio je pomoć u regionalnoj centralnoj bolnici", naveo je Gladkov, prenosi TASS.

On je takođe saopštio na Telegramu da se našao na udaru ukrajinskih granata u gradu Šebekino, koji je, kako je naveo, gađan pet puta tokom dana.

20.08 Sinjehubov: Ubijena žena u novom ruskom granatiranju oblasti Kupjansk, jedan muškarac ranjen

Guverener ukrajinske oblasti Harkov Oleh Sinjehubov izjavio je danas da je žena (61) ubijena, a muškarac (60) ranjen u novom ruskom granatiranju oblasti Kupjansk na severozapadu Harkovske oblasti.

Napad se desio u selu na oko 50 kilometara od ruske granice. Muškarac, koji ima rane od šrapnela, hospitalizovan je, preneo je "Kijev independent".

20.00 Rusko MInistarstvo odbrane: Presretnute dve rakete "Storm šedou"

Ruske snage presrele dve krstareće rakete velikog dometa "Storm šedou"

Ruske protivvazdušne snage presrele su dve krstareće rakete velikog dometa "Storm šedou" koje je Britanija isporučila Ukrajini, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane. Ministarstvo je, takođe, saopštilo da je ruska PVO presrela rakete kratkog dometa HIMARS i HARM proizvedene u SAD i oborila 19 dronova u poslednjih 24 sata, prenele su RIA Novosti.

19.55 Podoljak izneo niz uslova za mirovne pregovore sa Rusijom uz posredstvo Vatikana

Savetnik šefa kancelarije ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, Miһail Podoljak, izneo je niz uslova za mirovne pregovore sa Rusijom uz posredstvo Vatikana. Podoljak je u intervjuu italijanskom listu ''Korijere dela sera'' napomenuo da će Kijev podržati papinu mirovnu inicijativu samo "ukoliko Vatikan promoviše povlačenje ruskiһ trupa sa teritorije Ukrajine", prenele su RIA novosti. Takođe, šef kabineta Zelenskog je zatražio i pomoć Vatikana u povratku ratniһ i civilniһ zarobljenika i dece u Ukrajinu.

19.30 Zelenski dekretom uveo sankcije protiv 220 ruskih i beloruskih kompanija

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izdao je danas dekret kojim je uveo sankcije protiv 51 osobe i 220 pravnih lica povezanih sa ruskim i beloruskim transportom, komunikacijama i industrijskim zonama, objavljeno je na sajtu predsednika Ukrajine.

15:59 Prva grupa od oko 400 ukrajinskiһ vojnika počela je obuku u Nemačkoj

Prva grupa od oko 400 ukrajinskiһ vojnika počela je obuku u Nemačkoj za rukovanje i održavanje američkiһ tenkova M1 Abrams, navodi Njujork tajms, pozivajući se na Pentagon.

"Oko 200 pripadnika vojnog osoblja – otprilike jedan oklopni bataljon – počelo je u petak da izvodi kombinovane vežbe naoružanja na poligonima Grafenver i Hoenfels u Nemačkoj", rekao je portparol Pentagona potpukovnik Garon Garn. Drugi deo kadeta, oko 200 vojnika, počeo je obuku o punjenju rezervoara i njiһovom održavanju.

Očekuje se da će do jeseni borbene posade na tenkovima moći da stignu do ratišta u Ukrajini.

11.55 Li Hui: Kina će uložiti konkretne napore da bi se postiglo političko rešenje za Ukrajinu

Kina će uložiti konkretne napore da bi se postiglo političko rešenje ukrajinske krize, izjavio je specijalni izaslanik Li Hui. Kako je danas saopštilo kinesko ministarstvo spoljnih poslova, Li je u petak rekao ruskom ministru spoljnih poslova, Sergeju Lavrovu, tokom razgovora u Moskvi, da se Kina uvek držala "objektivnog i poštenog stava o Ukrajini", pozivajući na mir i pregovore, preneo je Rojters.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je posle tih razgovora da su Kina i Rusija uvek usmerene na održavanje mira i stabilnosti u regionu i svetu, preneo je TASS.Lavrov je zahvalio Pekingu na uravnoteženom stavu o Ukrajini.

Ruski ministar je na sastanku sa Huijem potvrdio posvećenost Moskve pronalaženju političkog i diplomatskog rešenja za ukrajinski sukob, saopštilo je ministarstvo.

11.50 Kijev traži od Nemačke krstareće rakete Taurus dometa 500 kilometara

Ukrajina je zatražila od nemačke vlade isporuku krstarećih raketa Taurus dometa 500 kilometara, izjavila je danas portparolka nemačkog Ministarstva odbrane. Nemačka je zahtev primila pre nekoliko dana, rekla je portparolka, potvrđujući izveštaj nemačkog lista "Frankfurter algemajne cajtunga", preneo je Rojters.

Ona je odbila da iznese više detalja ili da kaže koliko je verovatno da će Nemačka isporučiti rakete Ukrajini. Prema izvorima "Frankfurter algemajne zontags cajtunga", predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski razgovarao je o isporuci raketa Taurus sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom tokom posete Berlinu 14. maja zahtevajući "hitne isporuke".

Ukoliko isporuči rakete, Nemačka će krenuti stopama Britanije, koja je početkom maja postala prva zemlja koja je Kijevu javno obezbedila krstareće rakete dugog dometa.

10.17. Rusija: U eksploziji, izazvanoj napadom dva drona, oštećana upravna zgrada

U eksploziji, koju je izazvao napad dva drona u ruskoj oblasti Pskov u blizini granice sa Belorusijom, oštećena je upravna zgrada naftovoda, izjavio je danas lokalni gubernator, Mihail Vedernikov.

Tanjug/AP Photo/Libkos

 

Vedernikov je napisao na Telegramu da u napadu nije bilo žrtava. Konačni zaključci o napadu biće dostupni nakon što istražna grupa dostavi  rezultate istrage, rekao je Vedernikov, preneo je TASS.

Vedernikov nije optužio Ukrajinu za taj napad, ali je Moskva ranije okrivljavala Kijev za slične incidente, preneo je Rojters. Incident se dogodio u blizini sela Litvinovo, manje od 10 kilometara od granice Rusije sa Belorusijom.

10.10 Iran optužuje Zelenskog za antiiransku propagandu

Zvanični Teheran optužio je danas predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog da svojim pozivima Iranu da obustavi isporuke dronova Rusiji sprovodi antiiransku propagandu. U saopštenju iranskih vlasti se ocenjuje da su komentari Zelenskog osmišljeni da privuku više oružja i finansijske pomoći sa Zapada, navodi Rojters.

Zelenski je u video obraćanju u sredu pozvao Irance da prekinu snabdevanje zvanične Moskva dronovima i zaustave svoje poniranje u "mračnu stranu istorije". Iran je prvobitno negirao da Rusiji isporučuje svoje dronove "šahid", ali kasnije je saopšteno da je Teheran pre izbijanja sukoba obezbedio mali broj dronova za potrebe ruske vojske.

09.24 Kijev traži od Nemačke krstareće rakete Taurus dometa 500 kilometara

Ukrajina je zatražila od nemačke vlade isporuku krstarećih raketa Taurus dometa 500 kilometara, javila je novinska agencija DPA pozivajući se na neimenovanog predstavnika nemačkog ministarstva odbrane.

profimedia

 

"Takav zahtev je stigao sa ukrajinske strane pre nekoliko dana", rekao je neimenovani izvor, prenosi TASS. Međutim, nisu dati detalji o tome koliko je projektila Kijev zatražio.

Prema izvorima Frankfurter Algemajne Zontags Cajtunga, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski razgovarao je o isporuci raketa Taurus sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom tokom posete Berlinu 14. maja zahtevajući "hitne isporuke".

Pre desetak godina, Bundesver je nabavio oko 600 projektila Taurus, od kojih je oko 150 trenutno spremno za upotrebu.

09.04 Bajden negativno reagovao zbog raspoređivanja nuklearnog naoružanja u Beolorusij

Predsednik SAD Džo Bajden izjavio je da je imao "izuzetno negativnu" reakciju zbog izveštaja da je Rusija napredovala sa planom za raspoređivanje taktičkog nuklearno naoružanja u Belorusiji.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu najavio je u četvrtak dogovor sa Belorusijom, što je nešto kasnije potvrdio i predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko, rekavši da je nuklearno taktičko oružje već krenulo prema Belorusiji, podseća se u izveštaju Rojtersa. Početkom godine, Moskva i Minsk su se dogovorili da u Belorusiji rasporede taktičko nuklearno oružje.

09.00 Posle Bahmuta, Vagner će biti korišćen u drugim delovima zemlje?

Snage Vagner verovatno su počele da se povlače sa nekih položaja oko razorenog ukrajinskog grada Bahmuta i verovatno će biti korišćene za druge ofanzivne operacije u regionu Donbasa, prema podacima britanskih obaveštajnih službi.

08.53 Danilov: Ukrajina spremna za kontraofanzivu

Ukrajina je spremna da pokrene svoju dugo očekivanu kontraofanzivu protiv ruskih snaga, rekao je za BBC jedan od najviših bezbednosnih zvaničnika u zemlji. Aleksij Danilov, sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine nije želeo da potvrdi datum, ali je rekao da bi napad radi preuzimanja teritorije od okupacionih snaga predsednika Vladimira Putina mogao da počne "sutra, prekosutra ili za nedelju dana", prenosi BBC.

On je upozorio da ukrajinska vlada "nema pravo na grešku" u vezi sa odlukom jer je ovo "istorijska prilika" koju ne smemo da izgubimo". Kao sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine, Danilov je član ratnog kabineta predsednika Vladimira Zelenskog.

08.30 MIP Rusije: Moskva i Peking spremni da unaprede spoljnopolitičku saradnju

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i specijalni izaslanik kineske vlade za evroazijska pitanja Li Hui izrazili su danas spremnost za dalje jačanje spoljnopolitičke saradnje Moskve i Pekinga, saopštilo je rusko Ministartstvo spoljnih poslova (MIP).

Ističe se da su obe strane uvek usmerene na održavanje mira i stabilnosti u regionu i svetu u celini, preneo je TASS.

08.10 Poljska najavljuje zatvaranje granice za teretna vozila iz Belorusije i Rusije

Poljska planira da do daljeg zatvori svoju istočnu granicu za teretna vozila registrovana u Belorusiji i Rusiji, navedeno je u nacrtu uredbe koju je juče objavilo Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Taj potez usledio je nakon što je beloruski sud potvrdio raniju odluku da novinar poljskog porekla bude osuđen na osam godina zatvora, što je izazvalo tenzije između dve zemlje koje su već bile jake, pre svega zbog ruske invazije na Ukrajinu, preneo je Rojters.

07.47 Putin i Lula da Silva razgovarali o mogućnostima za rešenje sukoba u Ukrajini

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je danas svom brazilskom kolegi Luisu Inasiju Lula da Silvi da je Moskva spremna za diplomatsko rešenje ukrajinske krize, saopštio je Kremlj posle telefonskog razgovora dva predsednika.

"Ruski predsednik je dao principijelne ocene situacije oko Ukrajine i ponovio otvorenost ruske strane za dijalog na političkom i diplomatskom koloseku, koji blokira Kijev i njegovi zapadni sponzori", navodi se u saopštenju Kremlja, prenosi TASS.

07.15 Kremlj pozvao američke diplomate na razgovor, protestuje zbog izjava Salivena o Krimu

Rusko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je na razgovor visoke američke diplomate povodom izjava iz Bele kuće, pritom optuživši savetnika za nacionalnu bezbednost SAD Džejka Salivena za "efektivno ohrabrivanje udara na Krim", preneo je Rojters.

"Vreme je da Vašington nauči da će svaki oblik agresije na Rusiju i dalje biti dočekan najjačim mogućim odgovorom", saopštilo je ministarstvo.

06.55 Papa: Eventualno vraćanje Ukrajini okupiranih teritorija treba da reše dve strane

Papa Franja izjavio je da je eventualno vraćanje Ukrajini teritorija koje je okupirala Rusija "politički problem" koji treba da reše dve strane. Papa, u prvom javnom komentaru na zahtev Ukrajine da podrži njen plan za potpuno povlačenje Rusije, u intervjuu televiziji Telemundo, koji je objavljen danas, nije zauzeo stav da je povratak teritorija temeljan uslov za mir. 

06.30 Šolc: Rusija mora da povuče svoje trupe iz Ukrajine, te da je to osnova za mir

Nemački kancelar Olaf Šolc rekao je da rat u Ukrajini ne sme da se završi zamrznutim sukobom.
"Ako Rusija misli da će joj proći pljačka Ukrajine - neće", rekao je Šolc, prenosi Rojters. Istakao je da Rusija mora da povuče svoje trupe iz Ukrajine, te da je to osnova za mir.

Nemački kancelar Olaf Šolc rekao je da je protiv bilo kakvog "hladnog mira" u Ukrajini i da bi Kijev sam trebalo da postavi uslove za mir.

"Rusija mora da shvati da se rat ne može okončati sklapanjem neke vrste hladnog mira. Na primer, pretvaranjem sadašnje linije fronta u novu granicu između Rusije i Ukrajine", rekao je nemački lider u intervjuu za "Kelner Štad-Ancajger".

Komentari (1)

Valjevo

30.05.2023 10:53

Bravo Ukrajinsko braćo. Oterajte i izbacite Ruse i iz Moskve nek vide i osete malo i na njihovu kožu. Dosta više Rusofilstva.

Evropa