Evropa

RAT U UKRAJINI Lukašenko: Počelo prebacivanje nuklearnog oružja iz Rusije, Prigožin: Vagner se povlači iz Bahmuta

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/05/2023

-

08:01

RAT U UKRAJINI Lukašenko: Počelo prebacivanje nuklearnog oružja iz Rusije, Prigožin: Vagner se povlači iz Bahmuta
RAT U UKRAJINI Lukašenko: Počelo prebacivanje nuklearnog oružja iz Rusije, Prigožin: Vagner se povlači iz Bahmuta - Copyright anjug/AP/LIBKOS, Andriy Andriyenko, Iryna Rybakova

veličina teksta

Aa Aa

Invazija Rusije na Ukrajinu traje 456 dana. Ruski istražni komitet je nakon prekograničnog napada na rusku Belgorodsku oblast otvorio istragu o, kako je navedeno, terorističkom napadu ukrajinskih trupa. Kijev je negirao umešanost u napad, tvrdeći da su ga izveli ruski borci koji se protive Putinu. Portparol Bele kuće Džon Kirbi naveo je da proveravaju tvrdnje da je Ukrajina koristila američka vozila unutar Rusije. 

Ključne događaji:

  • Lukašenko: Počelo prebacivanje nestrateškog nuklearnog oružja iz Rusije
  • EU: Kina da igra konstruktivnu ulogu kako bi se uspostavio mir u Ukrajini
  • EU zamrzla više od 200 milijardi evra imovine ruske centralne banke
  • SAD: Istražićemo tvrdnje da su američka vozila korištena u Belgorodu
  • Norveška će učestvovati u obuci ukrajinskih pilota na borbenim avionima F-16
  • SZO osudila agresiju Rusije na Ukrajinu
  • Kirbi: Proveravamo tvrdnje da je Ukrajina koristila američka vozila unutar Rusije
  • Stoltenberg: Ulazak Ukrajine u NATO dok traje rat nije na dnevnom redu
  • RIA Novosti: Ukrajinski general Zalužni teško ranjen nedaleko od Hersona

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu 

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

21.12 SAD planiraju novu vojnu pomoć Ukrajini vrednu do 300 miliona dolara

Sjedinjene Američke Države planiraju da obezbede novu vojnu pomoć za Ukrajinu u vrednosti do 300 miliona dolara, koja će se sastojati uglavnom od municije, preneo je Rojters, pozivajući se na dva zvanična izvora. Navodi se da bi paket mogao da bude objavljen već u petak, ali možda i posle praznika Dana sećanja u SAD, kojim se odaje pošta Amerikancima stradalim u ratovima.

Očekuje se da paket sadrži više vođenih raketa za višestruko lansiranje (GMLRS) za HIMARS lansere i municiju za odbranu Ukrajine od Rusije.

20.29 Nova razmena zarobljenika

Ukrajina je danas razmenila 106 zarobljenih vojnika sa Rusijom, saopštio je šef kabineta predsednika Volodimira Zelenskog.

Ukrajinski vojnici, među kojima je i osam oficira, zarobljeni su u borbama u istočnom gradu Bahmutu za koji je Rusija saopštila da ga je zauzela, a snage Kijeva tvrde da u njemu imaju još manje uporište, prenosi Rojters.

„Svaki od njih je heroj naše države. Mnogi od onih koje vraćamo iz zatočeništva vođeni su kao nestali. Rođaci ovih ljudi su prošli kroz težak period“, rekao je visoki ukrajinski zvaničnik Andrij Jermak.

19.12 Rusija podigla avione zbog američkih bombardera iznad Baltičkog mora

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je podiglo borbene avione da isprate dva strateška američka bombardera daleko od ruske granice, dok su letela iznad Baltičkog mora.

"Posada ruskog borbenog aviona identifikovala je vazdušne mete kao dva strateška bombardera B-1B američkog vazduhoplovstva", navodi se u saopštenju,prenosi Rojters.

18.40 Vagener šalje kući tela državljana SAD i Turske ubijenih u Bahmutu

Osnivač ruske paravojne grupe Vagner Jevgenij Prigožin saopštio je danas da šalje nazad tela američkog i turskog državljanina koji su ubijeni u borbama u ukrajinskom gradu Bahmutu.

Pripadnici Vagnera, koji za Moskvu ratuju u Ukrajini, prikazali su video snimak na kome zatvaraju dva drvena kovčega, a zatim preko jednog prevlače američku zastavu, a preko drugog tursku, prenosi Rojters.

Američki državljanin je poginuo u borbama u Bahmutu poznatom kao "Gnezdo", dok je Turčin pronađen mrtav u ostacima zgrade koju su digle u vazduh ukrajinske snage, gde je bio zajedno sa još jednom turskom državljankom, rekao je Prigožin.  Telo Turkinje nije bilo moguće pronaći, naveo je Prigožin.

18.36 Lukašenko: Počelo prebacivanje nestrateškog nuklearnog oružja iz Rusije

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko saopštio je da je počelo prebacivanje nestrateškog nuklearnog oružja iz Rusije na teritoriju Belorusije.

„Predsednik Rusije Vladimir Putin me je obavestio da je potpisao ukaz o našim akcijama o raspoređivanju nuklearnog oružja u Belorusiji. Dakle, radi se o konkretnom dokumentu. Doneta je odluka koja je nastavak onoga što je usmeno rečeno. Trebalo je u Belorusiji pripremiti i mesta skladištenja. Sve smo to uradili, zato je već počelo prebacivanje nuklearne municije“, rekao je Lukašenko u Moskvi, prenela je beloruska agencija „Belta“.

Proces se odvija u okviru sporazuma sa Rusijom o raspoređivanju taktičkog nuklearnog oružja u Belorusiji.

16.54 EU: Kina da igra konstruktivnu ulogu kako bi se uspostavio mir u Ukrajini

Evropska komisija je danas ponovo pozvala Kinu da igra konstruktivnu ulogu u uspostavljanju mira u Ukrajini, nakon što se visoki diplomata EU sastao sa kineskim specijalnim predstavnikom za evroazijska pitanja Li Huijem.

"EU očekuje da Kina, kao stalna članica Saveta bezbednosti UN, igra konstruktivnu ulogu i da podseti na neophodnost poštovanja principa suvereniteta, nezavisnosti i teritorijalnog integriteta bezuslovnim povlačenjem svih trupa i vojne opreme sa cele teritorije Ukrajine u okviru njenih međunarodno priznatih granica", navodi se u saopštenju Evropske komisije, prenosi Rojters.

Prošle nedelje, Li je posetio Ukrajinu gde se sastao sa predsednikom Volodimirom Zelenskim.
Posete su deo njegove diplomatske turneje koju je Peking označio kao svoj napor da promoviše mirovne pregovore i političko rešenje sukoba u Ukrajini.
Ranije je najavljeno da će u petak posetiti Rusiju.

16.51 Zelenski razgovarao sa švedskim ministrom odbrane o podršci Ukrajini

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski razgovarao je danas sa švedskim ministrom odbrane Palom Jonsonom o situaciji na frontu i podršci Ukrajini u odbrani od ruske invazije.

"Sastanak sa švedskim ministrom odbrane Palom Jonsonom. Važna, prioritetna pitanja: avionska koalicija, situacija na linijama fronta, neopһodno oružje, formula mira, evroatlantske integracije Ukrajine, podrška Švedskoj. Svakim danom smo sve jači", poručio je Zelenski na svom Telegram kanalu, prenosi Ukrinform.

15.45 EU zamrzla više od 200 milijardi evra imovine ruske centralne banke

Zemlje EU su zamrzle imovinu Centralne banke Ruske Federacije (CBRF) u iznosu od preko 200 milijardi evra, saopšteno je danas u Briselu, a predstavnik Evropske komisije Kristijan Vigand je na konferenciji za medije govorio o obavezama država članica EU da podnose izveštaj o zamrznutoj imovini CBRF, prenose RIA Novosti. 

"Rok za takvo izveštavanje bio je 12. maj, a zemlje EU su prijavile više od 200 milijardi evra zamrznute imovine CBRF“, rekao je on, a na pitanja o tome koliko je novca zamrznuto u svakoj evropskoj zemlji, Vigand je predložio da se mediji obrate konkretnim državama EU.

15.31 Putin: EAEU postaje jedan od centara multipolarnog sveta koji se razvija

Evroazijska ekonomska unija EAEU postaje jedan od centara multipolarnog sveta koji se razvija, izjavio je danas predsednik Rusije Vladimir Putin.

"Sa uverenjem konstatujem da saradnja u okviru Evroazijske unije nastavlja da jača i da naša asocijacija dosledno zauzima poziciju jednog od nezavisnih i samodovoljnih centara multipolarnog sveta koji se razvija", rekao je Putin, prenosi TASS.

Dodao je da zemlje EAEU treba da rade na jačanju finansijskog suvereniteta organizacija, a kao rezultat toga biće stvoreni povoljni uslovi da kapital ostane unutar unije i bude uložen u tekući rast ekonomija članica unije. Lideri zemalja Evroazijske ekonomske unije EAEU sastali su se u Kremlju. 

14.40 Stano: Sporazum Moskve i Minska nije korak ka smanjenju tenzija

Sporazum Moskve i Minska o razmeštanju nestrateškog nuklearnog oružja u Belorusiji ne doprinosi deeskalaciji situacije, izjavio je danas portparol Evropske komisije Peter Stano.

"Naravno, ovo nije korak ka deeskalaciji, ovo nije korak ka smanjenju tenzija. Ovo je korak koji samo povećava tenzije, što bi se moglo posmatrati i kao dalja eskalacija i dalja provokacija u kontekstu protivpravne agresije Rusije i Belorusije koja sarađuje sa Moskvom", poručio je Stano, prenosi Tas.

On je dodao da će EU veoma pažljivo pratiti razvoj situacije.

14.25 EU produžila suzpenziju ograničenja na uvoz iz Ukrajine na još godinu dana

Evropska unija saopštila je danas da će produžiti suspenziju ograničenja na uvoz iz Ukrajine na još godinu dana, nakon što je ukinula zabranu uvoza žitarica koju su uvele pojedine članice.

Savet Evropske unije naveo je da su ministri EU nadležni za trgovinu pristali na produženje na današnjem sastanku, prenosi Rojters.

EU je u junu 2022. godine ukinula carine i druga ograničenja, što je dovelo do nezadovoljstva poljoprivrednih grupa koje je kulminiralo u Poljskoj i Mađarskoj, kao i u još nekim, mahom centralnoevropskim zemljama.

12.49 Šojgu: NATO koristi krizu da jača vojnu infrastrukturu

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu danas je izjavio da NATO "koristi ukrajinsku krizu kao izgovor za jačanje svoje vojne infrastrukture u istočnoj i centralnoj Evropi".

"Pokrenuta je još jedna faza širenja Alijanse. Modernizuje se vojna infrastruktura u istočnoj i centralnoj Evropi, raspoređuje se udarno oružje, a obim i intenzitet zajedničkih vežbi se povećavaju", rekao je Šojgu na sastanku ministara odbrane ODKB, prenosi Tas.

11.30 Rusija pozvala ambasadore Nemačke, Švedske i Danske zbog Severnog toka

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da je pozvalo ambasadore Nemačke, Švedske i Danske na razgovor u znak protesta zbog odbijanja ovih zemalja da Rusiji dostave rezultate istrage o incidentima na Severnom toku.

Oni su pozvani na razgovor i upućen im je oštar protest zbog "potpunog odsustva rezultata navodnih nacionalnih istraga koje su vlasti ovih zemalja pokrenule o sabotaži gasovoda Severni tok 1 i 2. u septembru 2022. godine, kao i zbog njihove nesposobnosti da obezbede transparentnost istraga", istaklo je Ministarstvo, preneo je Tas.

10.50 Prigožin: Vagner se povlači iz Bahmuta, prepušta položaje ruskoj vojsci

Osnivač ruske plaćeničke grupe Vagner, Jevgenij Prigožin, saopštio je danas da je ta grupa počela da povlači svoje snage iz Bahmuta i da "položaje prepušta redovnim ruskim trupama".

"Povlačimo jedinice iz Bahmuta. Od danas u pet ujutru, 25. maja do 1. juna, većina jedinica će se prebaciti u kampove u blizini. Predajemo naše položaje vojci", rekao je Prigožin u video snimku objavljenom na Telegramu, prenosi Rojters.

On je najavio da će snage Vagnera biti spremne da se vrate u Bahmut, ukoliko regularna vojska ne bude bila u stanju da upravlja situacijom na terenu.

09.24 Moskva i Minsk potpisali dokument o razmeštanju taktičkog nuklearnog naoružanja u Belorusiju

Ministri odbrane Rusije i Belorusije potpisali su u četvrtak dokument o razmeštanju ruskog taktičkog nuklearnog oružja u Belorusiji, javila je ruska državna novinska agencija Tas.

Ista agencija dodaje i da je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio da "ovo ne znači da će Belorusija imati kontrolu nat taktičkim nuklearnim naoružanjem, već ono ostaje pod kontrolom Moskve".

Takođe, pozivajući se na ruske medije, Rojters je preneo da je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao da zapad vodi "neobjavljeni rat" protiv Rusije i Belorusije. Šojgu boravi u Minsku na sastanku Saveta ministara odbrane zemalja članica ODKB.

08.26 Ukrajinska vojska: Tokom noći oboreno 36 dronova

Rusija je na Ukrajinu tokom noći lansirala 36 dronova iranske proizvodnje, saopštilo je ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo i navelo da su sve bespilotne letelice oborene.

Ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo dodaje da je ruska vojska verovatno ciljala ključnu infrastrukturu i vojne objekte u zapadnim regionima, ne pomenuvši da li je došlo do oštećenja, preneo je "Kijev independent".

07.55 Nikitin: Nisam dobio oružje od zapadnih partnera 

Vođu RDK, Denisa Nikitina, novinari su tokom razgovora konstantno pitali o izveštajima zapadnih medija da je njegova grupa koristila američku vojnu opremu, koja je trebalo da pomogne Ukrajini da se odbrani od ruske invazije, ali on je odbio da odgovori direktno.

"Znam tačno odakle mi oružje. Nažalost, ne od zapadnih partnera", rekao je on.

Vašington ispituje izveštaje da je Ukrajina koristila američka vozila unutar Rusije, rekao je portparol Bele kuće Džon Kirbi novinarima u sredu. On je rekao da su SAD jasno rekle Kijevu da ne podržavaju takvu upotrebu opreme američke proizvodnje.

07.37 Ruski mediji objavili vest o požaru u ministarstvu odbrane, zvaničnici negirali

Ruska novinska agencija Tas prenela je par minuta posle ponoći vest da je u zgradi ministarstva odbrane u Moskvi izbio požar, kao i da su na licu mesta vatrogasne službe. Pozivajući se na anoniman izvor, Tas je preneo da je požar izbio na jednom od balkona.

Međutim, nešto kasnije ista agencija objavila je vest da ministarstvo za vanredne situacije nije otkrilo požar u zgradi, prema saopštenju koje je objavilo. 

"Činjenica o požaru nije potvrđena, jer po dolasku vatrogasne službe požar nije pronađen. Nema ni izveštaja o nastradalima", navodi se u saopštenju pres-službe prestoničke administracije.

07.21 Nikitin: Videćete nas opet s druge strane granice 

Ruski komandant grupe koja je preuzela odgovornost za napade na Belgorodsku oblast ranije ove nedelje, rekao je da će njegova grupa uskoro izvršiti nove upade na rusku teritoriju.

Denis Nikitin (alijas Denis Kapustin), koji je sebe opisao kao komandanta Ruskog dobrovoljačkog korpusa, razgovarao je sa novinarima na ukrajinskoj strani granice sa Rusijom dan nakon što je Moskva saopštila da je odbila napad na oblast Belgoroda.

Dve grupe koje deluju u Ukrajini a sebe nazivaju "ruskim partizanima" preuzele su odgovornosti za napade: Ruski dobrovoljački korpus i Legija za slobodu Rusije.

"Mislim da ćete nas ponovo videti na toj strani (granice). Ne mogu da otkrijem te predstojeće stvari, ne mogu čak ni da otkrijem pravac... granica je prilično duga. I opet će postojati mesto gde će biti borbi", rekao je Nikitin (pod kodnim imenom Beli Reks).

Profimedia

Denis Nikitin (levo)

07.13 Ukrajinski zvaničnici: Novi vazdušni napad na Kijev, dvanaesti ovog meseca

Ruske snage izvele su preko noći napade dronovima na Kijev, saopštili su zvaničnici, čime su se nastavili višemesečni vazdušni udari na ukrajinsku prestonicu.

Ukrajinski zvaničnici su dodali i da je protivvazdušna odbrana Kijeva uništila sve dronove tokom novog vazdušnog napada, dvanaestog ovog meseca.

Sergej Popko, načelnik gradske vojne uprave, rekao je u poruci na Telegramu da je Rusija "ponovo napala Kijev iz vazduha", da je "napad bio masivan", kao i da "neprijatelj nastavlja da koristi taktiku napada u nekoliko talasa, sa intervalima između jata dronova".

Popko je naveo i da su ukrajinski sistemi protivvazdušne odbrane "uništili sve otkrivene dronove koji su se kretali u pravcu Kijeva", i da su napadi izvedeni pomoću bespilotnih letelica Šahed, iranske proizvodnje.

Vazdušna uzbuna prijavljena su i u gradovima Harkov i Černovci.

07.06 Zelenski: Isporuka lovaca F16 je signal da će Rusija izgubiti 

Isporuke borbenih aviona F-16 Ukrajini biće signal da će Rusija biti gubitnik, a što pre ta odluka bude sprovedena, to bolje, izjavio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

"Prvi ukrajinski F-16 biće jedan od najjačih signala iz sveta da će Rusija izgubiti svoj agresivni rat. Biće slabija i izolovana", poručio je Zelenski u svom noćnom video obraćanju, prenosi Rojters.

Prema njegovim rečima, u zaštiti ukrajinskog neba najznačajniji su brzina obuke i snabdevanje. O tome kako bi avioni mogli da pomognu Ukrajini, i kada bi mogli da stignu, čitajte u odvojenoj vesti.

07.00 UNHCR: Oko osam miliona ukrajinskih izbeglica stiglo u evropske zemlje

Ukupno 8.249.055 ukrajinskih izbeglica stiglo je u evropske zemlje od početka rata u Ukrajini, saopšteno je iz kancelarije Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR).

06.47 Kako danas izgleda život u Kijevu?

Rat je u Ukrajini postao svakodnevica koju su Ukrajnici prihvatili i sa kojom se nose svakog dana. Ipak, to je samo privid jer se svakoga dana na svakom koraku vide njegove posledice, svedoči u emisiji Euronews centar Paulina Januš, stučnjakinja za politički  marketing  koja živi i radi na Balkanu, a trentuno se nalazi u Kijevu. 

"Na prvi pogled deluje da je sve normalno. Onda shvatite da je to privid i da se u Ukrajini rat vidi na svkom koraku", rekla je. Detaljnije u odvojenoj vesti.

Paulina Janusz

 

 

06.31 Ko su "ruski partizani" koji preuzimaju odgovornost za napade u Belgorodskoj oblasti?

Belgorodska oblast, ruski region koji se nalazi uz samu granicu sa Ukrajinom, bio je poprište borbi prethodnih nekoliko dana. Guverner Vjačeslav Galdkov je saopštio da je devetoro civila i dalje u bolnici, a da je i pre dve noći bilo napada dronovima, mada su ruske vlasti rekle da su napadači "proterani", i da je "njih 70 ubijeno". Detaljnije u odvojenoj vesti.

06.15 Norveška će učestvovati u obuci ukrajinskih pilota na borbenim avionima F-16

Norveška podržava obuku ukrajinskih pilota na borbenim avionima F-16 i učestvovaće u njoj, izjavio je juče ministar odbrane te zemlje Bjorn Arild Gram.

"Norveška će razmotriti različite načine da doprinese obuci ukrajinskog osoblja na borbenim avionima F-16", rekao je Gram za norveški javni servis NRK.

05.58 SZO osudila agresiju Rusije na Ukrajinu

Na juče održanoj godišnjoj skupštini Svetske zdravstvene organizacije (SZO) usvojen je predlog kojim se osuđuje agresija Rusije na Ukrajinu, uključujući napade na zdravstvene ustanove. Predlog je usvojen sa 80 glasova za, devet protiv, 52 su bila uzdržana, a 36 zemalja nije učestvovalo u glasanju, prenosi Rojters.

05.55 Stoltenberg: Ulazak Ukrajine u NATO dok traje rat nije na dnevnom redu

Ukrajina neće moći da se pridruži NATO-u sve dok u toj zemlji traje rat, izjavio je danas generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

"Mislim da su svi shvatili da postati član usred rata nije na dnevnom redu", poručio je Stoltenberg, prenosi Rojters. Kako je rekao, "pitanje je šta se dešava kada se rat završi".

05.30 Kirbi: Proveravamo tvrdnje da je Ukrajina koristila američka vozila unutar Rusije

Zvanični Vašington proverava izveštaje u kojima se tvrdi da je Ukrajina koristila američka vojna vozila unutar teritorije Rusije, izjavio je  na brifingu za novinare portparol Bele kuće Džon Kirbi.

Prema njegovim rečima, Kijevu je jasno ukazano da SAD ne podržavaju korišćenje američke (vojne) opreme za takve namene, prenosi Rojters. Zalužni je početkom maja zadobio traumu glave u ruskom raketnom napadu na komandno mesto ukrajinskih snaga, nedaleko od sela Posad-Pokrovskoje, navodi RIA Novosti.

Komentari (0)

Evropa