Evropa

Dve grupe u centru pažnje: Ko su "ruski partizani" koji preuzimaju odgovornost za napade u Belgorodskoj oblasti

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Rojters, CNN, BBC, FT

24/05/2023

-

18:00

Dve grupe u centru pažnje: Ko su "ruski partizani" koji  preuzimaju odgovornost za napade u Belgorodskoj oblasti
Posledice napada u Belgorodskoj oblasti - Copyright Tanjug/Belgorod region governor Vyacheslav Gladkov telegram channel via AP

veličina teksta

Aa Aa

Belgorodska oblast, ruski region koji se nalazi uz samu granicu sa Ukrajinom, bio je poprište borbi prethodnih nekoliko dana. Odgovornost za akcije su preuzele grupacije koje sebe nazivaju "ruskim partizanima". Dok iz Moskve za napade krive ukrajinsku vlast, Kijev negira bilo kakvu umešanost.

Guverner Vjačeslav Galdkov jutros je saopštio da je devetoro civila i dalje u bolnici, a da je i noćas bilo napada dronovima, mada su ruske vlasti juče rekle da su napadači "proterani", i da je "njih 70 ubijeno".

Najveći deo napada u Belgorodskoj oblasti, ako je sudeći po njihovim izjavama, izvela je formacija pod nazivom Legija za slobodu Rusije (LSR).

"Mi smo isti Rusi kao i vi. Odlikuje nas samo to što više nismo hteli da opravdavamo postupke kriminalaca na vlasti i uzeli smo oružje da branimo našu i vašu slobodu", navodi se na Telegram kanalu LSR i dodaje: "Ali, danas je vreme da svako preuzme odgovornost za svoju budućnost. Vreme je da se stane na kraj diktaturi Kremlja".

Šta je Legija za slobodu Rusije?

Kako tvrde sami članovi Legije za slobodu Rusije, ova grupacija formirana je u proleće 2022. godine "zbog želje Rusa da se bore u redovima oružanih snaga Ukrajine protiv Putinove bande", preneo je Rojters.

Iz LSR navode da sarađuju sa ukrajinskim oružanim snagama, i da deluju pod ukrajinskom komandom. Pored napada na Belgorod, kažu da se bore i u istočnom delu Ukrajine.

Portparol ukrajinske vojne obaveštajne službe, Andrij Jusov, rekao je u ponedeljak da napadi u Belgorodu uključuju ruske građane i da oni prave "bezbednosnu zonu" da zaštite ukrajinske civile, preneo je Rojters. 

Profimedia

Zastava Legije za slobodu Rusije

Govoreći za američki CNN, Jusov je rekao da su "ove jedinice bile deo odbrambenih i bezbednosnih snaga kada su bile u Ukrajini, ali kada nisu, nezavisne su od Kijeva, pa u Rusiji delaju potpuno nezavisno".

Jedan od boraca LSR-a, koji koristi kodno ime "Cezar", rekao je u video-snimku na Telegram grupi da će "Rusija biti slobodna". U intervjuu za CNN od decembra, isti borac je rekao da mu je bilo "veoma teško, i da je trebalo nekoliko meseci da se konačno pridruži ukrajinskim braniocima".

"Od prvog dana rata, moje srce, srce pravog ruskog čoveka, pravog hrišćanina, reklo mi je da moram da budem ovde kako bih branio ukrajinski narod", izjavio je borac sa alijasom "Cezar" u intervjuu.

Ruski dobrovoljački korpus

Pored Legije za slobodu Rusije, još jedna grupacija preuzela je deo odgovornosti za napad na Belgorodsku oblast. U pitanju je Ruski dobrovoljački korpus (RDK) koji, isto kao i LSR, sačinjen od ruskih državljana deluje iz Ukrajine.

Ruski dobrovoljački korpus osnovan je prošlog avgusta, i sastoji se od Rusa koji se bore za Ukrajinu. Ukrajinska vojna obaveštajna služba je rekla da je RDK "nezavisna grupa u Rusiji koja takođe ima jedinice u Ukrajinskoj legiji stranaca", mada iz Legije stranaca kažu da nemaju ništa sa RDK, prenosi Rojters.

Video-snimak koji je u ponedeljak objavio RDK prikazuje dva njegova člana kako su, navodno, uspeli da zaplene jedno rusko borbeno vozilo. Rojters je jednog od njih identifikovao kao Ilju Bogdanova, Rusa koji je dobio ukrajinsko državljanstvo 2015. godine, nakon borbi na strani Kijeva na istoku Ukrajine.

Mnogo je poznatiji, međutim, osnivač Ruskog dobrovoljačkog korpusa. U pitanju je Denis Nikitin, koji nekada koristi i alijas Denis Kapustin. Nikitin je u martu dao intervju za FT, a ovaj list ga opisuje kao "zloglasnog ekstremistu".

Nikitin je ovaj intervju za FT dao zbog sličnog povoda kao i sada. Početkom marta, RDK je upao na rusku teritoriju, a sam Nikitin je tvrdio da je to dokazalo kako se mogu proći i neki od najstrože čuvanih graničnih prelaza. Vrhovni sud Rusije proglasio je RDK za terorističku organizaciju nakon upada.

Profimedia

Denis Nikitin (levo), osnivač RDK

Da li ovo ide u prilog ruskom narativu?

Ruski vojni blogeri i stručnjaci reagovali su posle napada u Belgorodskoj oblasti sa "određenim stepenom panike, podeljenog mišljenja i nekoherentnosti, kako to obično biva kada se dese neki informacioni šokovi", piše Institut za studije rata (ISW) u svom redovnom izveštaju. 

Zaključak je, na osnovu toga, da je i ruske komentatore napad u Belgorodskoj oblasti iznenadio, dodaje ISW.

Napadi u Belgorodskoj oblasti mogu biti loši po ugled Moskve, ali to nije potez kakav se na Zapadu dočekuje raširenih ruku, piše britanski BBC. Oni u svojoj analizi navode da ovakav razvoj događaja ne bi odgovarao zapadnim partnerima iz nekoliko razloga.

Prvo, Ukrajina je dobila zapadno oružje uz uveravanja da ga neće koristiti na ruskoj teritoriji (mada ni sada nije preuzela direktnu odgovornost za napade). Drugo, ovo može izazvati kontraefekat, pa tako ići na ruku ruskom narativu o tome da je "ruska bezbednost ugrožena, u čemu Kijev ima podršku Zapada".

profimedia

Skrinšot iz video-snimka napada na Belgorodsku oblast

Još opasnije može biti to što su neki od članova grupa koje su preuzele odgovornosti za napade povezane sa krajnje desnim ekstremizmom, piše britanski javni servis.

Kada su napadi pokrenuti, inače, ruske vlasti su saopštile da je pokrenuta protivteroristička akcija, što Moskvi daje posebna ovlašćenja po pitanju ograničenja komunikacija i kretanja građana. Ove mere su ukinute tek juče popodne.

Guverner Belgorodske oblasti je jutros saopštio da su se, ipak, dogodila još dva napada: jedan je, prema njegovim rečima, izveden dronom u Novoj Tavolžanki, kada eksploziv nije aktiviran. Drugi napad je granatiranje u Terezovki, zbog kog je jedna osoba hospitalizovana, tvrdi Gladkov.

Sve ukupno, rekao je 550 ljudi je evakuisano iz Grajvoronskog okruga u Belgorodskoj oblasti, i smešteno u privremene centre.

Kako je reagovao Kijev?

Kao i u prethodnim slučajevima kada su se dešavale eksplozije, incidenti ili napadi na ruskoj teritoriji, ni sada zvanični Kijev nije preuzeo odgovornost.

Ukrajinski savetnik za nacionalnu bezbednost, Oleksij Danilov, rekao je za CNN da su za prekogranične upade odgovorni Rusi koji žele da se reše tame u svojoj zemlji", i još jednom je negirao umešanost Kijeva.

"Oni su Rusi, to je njihova zemlja, i imaju pravo da budu tu. Ima nekih Rusa koji su na 'svetloj strani', i koji žele da se bore sa tamom koja trenutno postoji u Rusiji", rekao je Danilov juče. 

Ukrajinski savetnik ministra odbrane, Jurij Sak, za Tajms Radio je rekao da je "Ukrajina uverena da incident u Belgorodu neće biti jedini slučaj pobuna u okviru ruskih granica". On je, takođe, distancirao Kijev od direktnog učešća u onome što je nazvao "partizanske akcije", ali je rekao da "dele slične ciljeve".

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihajlo Podoljak je naveo da "Ukrajina posmatra događaje u Belgorodskoj oblasti, ali nema ništa s njima".

Komentari (0)

Evropa