Fokus

Svetski lideri na samitu G7 saglasni u vezi s Kinom, Peking reagovao prigovorom Japanu

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Politiko, RSE, Tanjug

21/05/2023

-

20:33

Svetski lideri na samitu G7 saglasni u vezi s Kinom, Peking reagovao prigovorom Japanu
Svetski lideri na samitu G7 saglasni u vezi s Kinom, Peking reagovao prigovorom Japanu - Copyright Tanjug AP/Franck Robichon/Pool Photo via AP

veličina teksta

Aa Aa

Dok su lideri G7 tokom održavanja trodnevnog samita koji se održava u Hirošimi, u Japanu, poslali snažnu poruku Rusiji pozivajući ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, na umu im je bio još jedan rival - Kina. 

Naime, ova zemlja se tokom ovog vikenda suočila sa snažnim stavovima Grupe sedam i to upravo zbog svog odnosa prema Rusiji, Tajvanu, ekonomskom monopolu i unturašnjoj politici, piše Politiko

U saopštenju lidera bogatih demokratija G7, koji je objavljen u vreme dolaska Zelenskog u Hirošimu, od Pekinga se najpre traži da učini više kako bi zaustavio rat Rusije protiv Ukrajine. 

"Pozivamo Kinu da izvrši pritisak na Rusiju i da prekine svoju vojnu agresiju i odmah, potpuno i bezuslovno povuče svoje trupe iz Ukrajine. Ohrabrujemo Kinu da podrži sveobuhvatan, pravedan i trajni mir zasnovan na teritorijalnom integritetu i principima i ciljevima Povelje UN, uključujući direktan dijalog sa Ukrajinom", navodi se u delu saopšenja svetskih lidera.

Kako su takođe istakli, saradnja sa Kinom je neophodna s obzirom na njenu globalnu ulogu i ekonomsku veličinu. Oni su pozvali na zajednički rad na izazovima kao što su klimatske promene, biodiverzitet, dugovi i potrebe za finansiranjem ranjivih zemalja, globalni zdravstveni problemi i ekonomska stabilnost.

Lidri su, međutim, izrazili i "ozbiljnu zabrinutost" zbog situacije u Istočnom i Južnom kineskom moru, gde Peking širi svoje vojno prisustvo i preti da će upotrebiti silu kako bi izvršio kontrolu nad Tajvanom.

G7 se takođe ujedinila i u izražavanju zabrinutosti za ljudska prava u Kini, uključujući Tibet, u Hongkong i krajnji zapadni region Sinđijang, gde je postojanje prinudnog rada višegodišnje pitanje.       

Oni su u saopštenju nastojali i da se suprotstave optužbama da nastoje da spreče uspon Kine kao globalne sile, navodi AP.

Tanjug/AP Photo/Andrew Harnik, Pool

 

"Naši politički pristupi nisu osmišljeni da naškode Kini, niti nastojimo da osujetimo ekonomski napredak i razvoj Kine", navodi se u saopštenju.   

Lideri G7 su prvog dana održavanja Samita, u petak,  pozvali sve učesnike sporazuma o izvozu ukrajinskog žita preko Crnog mora da "nastave i u potpunosti sprovode neometano funkcionisanje u svom maksimalnom potencijalu onoliko dugo koliko je potrebno", preneo je Rojters. Ugovor je ranije ove nedelje produžen za još dva meseca. 

Kina reagovala na saopštenje G7, žalila se Japanu

Međutim, Kina je reagovala na stav svetskih lidera i poručila da se oštro protivi ovom saopštenju. Kako je juče saopštilo kinesko Ministarstvo spoljnih poslova, ona se zbog toga žalila i domaćinu skupa, Japanu.

Ministarstvo navodi da je G7, ne uzimajući u obzir zabrinutost Kine, napala Peking mešajući se u unutrašnje stvari te zemlje, uključujući pitanje Tajvana, prenela je agencija Rojters. Kina je je takođe izrazila i nezadovoljstvo i protest kod zemlje domaćina - Japana, navodi se u saopštenju.

Ovo je potvrdila i kineska ambasada u Japanu navodeći da je ovaj samit podstakao "blokovsku politiku" i pozvala je zemlje članice da prestanu da stvaraju konfrontaciju i podele, piše Rojters. 
U saopštenju ambasade oni upozoravaju domaćina samita da ne ostvaruje korist na račun svog suseda.

"Kina predstavlja "najveći izazov" globalnoj bezbednosti"

Pored pitanja Ukrajine, koje je svakako bilo u najvećem fokusu i pitanje Kine je izazvalo reakcije svetskih zvaničika - pre svega Velike Britanije i SAD.

Premijer Velike Britanije Riši Sunak ocenio je danas da Kina predstavlja najveći izazov za globalnu bezbednost i prosperitet, kao i da je jedina "zemlja koja ima i sredstva i nameru da preoblikuje svetski poredak".

On je na kraju Samita G7 poručio da će Britanija i druge zemlje G7 težiti zajedničkom pristupu za smanjenje izazova, a ne "razdvajanju", prenosi Skaj njuz.

"Kina predstavlja najveći izazov našeg doba za globalnu bezbednost i prosperitet, oni su sve autoritarniji kod kuće i asertivni u inostranstvu. Ovde se radi o uklanjanju rizika, a ne o razdvajanju", rekao je on.

Tanjug AP/Japan Pool via AP

 

"Radićemo zajedno dok G7 i druge zemlje budu sigurne da možemo da se oslobodimo rizika i ranjivosti lanaca snabdevanja koje dolaze iz Kine, da preduzmemo korake neophodne da se zaštitimo protiv neprijateljskih ulaganja i to na način koji ne oštećuje ni jednu stranu", rekao je Sunak u razgovoru sa novinarima na kraju samita Grupe sedam zemalja održanog u Japanu.

Predsednik SAD Džo Bajden izjavio je danas da je Grupa sedam (G7) saglasna u svom pristupu Kini i potrebi da diverzifikuje svoje lance snabdevanja kako ne bi zavisila od jedne zemlje.

"Ne želimo da se udaljimo od Kine. Mi želimo da smanjimo rizik i diverzifikujemo naše odnose sa Kinom", rekao je Bajden na konferenciji za novinare u Hirošimi, preneo je Rojters.

On je dodao da očekuje otopljenje u odnosima sa Kinom veoma brzo, nakon zahlađenja izazvanog incidentom vezanim za obaranje kineskog balona koji je leteo iznad osetljivih vojnih objetaka.

Nova inicijativa lidera G7 za borbu protiv ekonomske prinude

Lideri grupe G7 su se juče saglasili i oko nove inicijative za suprotstavljanje ekonomskoj prinudi i obećali akciju kako bi osigurali da svi akteri koji pokušaju da stvore ekonomsku zavisnost neće uspeti i da će se suočiti s posledicama.

Kako piše RSE inicijativa je nazvana Koordinacionom platformom o ekonomskoj prinudi, koristiće rano upozorenje i brzu razmenu informacija o ekonomskoj prinudi, naveli su lideri u saopštenju.

Svet se susreo sa uznemirujućim porastom incidenata ekonomske prinude kojim se nastoji iskoristiti ekonomska ranjivost, naveli su lideri G7 u saopštenju posle sastanka u Hirošimi u Japanu.

U saopštenju nije identifikovana Kina, ali u detaljima objavljenim 19. maja u kojima se navodi predložena inicijativa, britanska vlada je ukazala na pokušaje Kine da iskoristi svoju ekonomsku moć u političkim sporovima sa Australijom i Litvanijom.

Šefovi vodećih svetskih demokratija na sastanku u Hirošimi saopštili su da su spremni da izgrade "konstruktivne i stabilne" odnose sa Pekingom, dok istovremeno smanjuju zavisnost od trgovine sa drugom po veličini svetskom ekonomijom.

Oni su saopštili da će preduzeti korake da zaštite osetljivu tehnologiju koja bi mogla da ugrozi nacionalnu bezbednost, bez nepotrebnog ograničavanja trgovine i investicija.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet