Fokus

Makron i Meloni razgovarali na marginama G7 o Ukrajini i migracijama

Komentari

Autor: Tanjug

20/05/2023

-

20:17

Makron i Meloni razgovarali na marginama G7 o Ukrajini i migracijama
Emanuel Makron i Đorđa Meloni - Copyright EPA/FILIPPO ATTILI/CHIGI PALACE

veličina teksta

Aa Aa

Francuski predsednik Emanuel Makron i italijanska premijerka Đorđa Meloni sastali su se na samitu Grupe sedam (G7), u želji da okrenu novu stranicu u odnosima dve države, koji su narušeni nakon nedavnih komentara francuskih zvaničnika na račun uspešnosti italijanskih vlasti u borbi s ilegalnim migracijama.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen izjavio je početkom maja da desničarska vlada koju predvodi Meloni nije u stanju da reši probleme migracija zbog kojih je i izabrana i da je lagala glasače da može da okonča migrantsku krizu, prenosi Rojters.

To je prouzrokovalo zahtev Rima za izvinjenje Pariza, a danas su dvoje lidera imali 45-minutni sastanak na marginama samita G7 koji se održava u japanskom gradu Hirošimi.

Prema izvorima sa kojima je Rojters razgovarao, tokom sastanka koji je protekao u opuštenoj atmosferi, Makron se interesovao za situaciju sa poplavama koje su ove nedelje pogodile sever Italije, a Meloni je izrazila spremnost da napusti samit u Hirošimi dan ranije kako bi predvodila odgovor vlade.

Na konferenciji za novinare zvaničnik iz kabineta francuskog predsednika rekao je da su dvoje lidera razgovarali o Ukrajini, ali i o migracijama i Tunisu.

"Bila je to široka diskusija koja je pokazala približavanje stavova o važnim pitanjima, posebno Ukrajine, ali i Tunisa", rekao je zvaničnik.

Prema njegovim rečima, Makron i Meloni su se složili da je Tunisu potrebna finansijska podrška da stabilizuje situaciju kako bi se zaustavila migrantska kretanja ka severu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet