Tehnologija

Kišida: Japan će predvoditi međunarodne napore za donošenje pravila za AI

Komentari

Autor: Tanjug

11/05/2023

-

09:12

Kišida: Japan će predvoditi međunarodne napore za donošenje pravila za AI
Tanjug/AP/Kiyoshi Ota - Copyright Tanjug/AP/Kiyoshi Ota

veličina teksta

Aa Aa

Premijer Fumio Kišida izjavio je danas da će Japan, kao predsedavajući ovogodišnjih sastanaka G7, nastojati da predvodi međunarodne napore u uspostavljanju pravila za korišćenje veštačke inteligencije (AI).

Obećanje dolazi u trenutku kada vlade pokušavaju da iskoriste tehnologije koje se brzo razvijaju kao što je AI bot ChatGPT, dok istovremeno ublažavaju rizike po privatnost i rešavaju druge probleme, prenosi agencija Kjodo.

"AI ima potencijal da pozitivno promeni ekonomiju i društvo, ali takođe nosi i rizike. Moramo da odgovorimo na odgovarajući način i na jedno i na drugo", rekao je Kišida na prvom sastanku vladinog panela na kojem se raspravljalo o strategiji za veštačku inteligenciju.

"Neophodno je da Japan, kao predsedavajući G7, ima vođstvo u promovisanju zajedničkog razumevanja i uspostavljanju pravila", dodao je on.

Očekuje se da će panel, koji vodi Jutaka Macuo, profesor Univerziteta u Tokiju, a na kojem učestvuju akademici, poslovni ljudi i predstavnici vladi, razmotriti način efikasnog korišćenja i regulisanja AI. 

Čet-botovi su softverske aplikacije osposobljene da koriste i obrađuju ogromne količine podataka sa interneta i drugih izvora, na osnovu čega simuliraju razgovore sa korisnicima.

Profimedia

 

Među njima, ChatGPT, koji je razvila kompanija OpenAI u novembru 2022. kao prototip, privukao je globalnu pažnju. To je skraćenica za "Chat Generative Pre-trained Transformer" i pokreće ga mašinsko učenje koje funkcioniše tako što oponaša procese u ljudskom mozgu.

Međutim, postoji zabrinutost da pružalac usluga prikuplja ogromne količine ličnih podataka bez ovlašćenja.

Kišida će biti domaćin samita G7 između 19. i 21. maja u Hirošimi, kome će se pridružiti lideri Velike Britanije, Kanade, Francuske, Nemačke, Italije i Sjedinjenih Država, plus Evropske unije.

To je usledilo nakon prošlomesečnog sastanka njihovih ministara tehnologije u Japanu, na kojem su se saglasili da postave međunarodne standarde kako bi se osiguralo "odgovorno" korišćenje veštačke inteligencije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin