Tehnologija

"Otac veštačke inteligencije" dao otkaz u Guglu: "Uskoro će možda AI biti pametnija od ljudi"

Komentari

Autor: Tanjug

02/05/2023

-

12:53

"Otac veštačke inteligencije" dao otkaz u Guglu: "Uskoro će možda AI biti pametnija od ljudi"
Džefri Hinton - Copyright AP/Noah Berger

veličina teksta

Aa Aa

Džefri Hinton, "otac veštačke inteligencije", podneo je otkaz u kompaniji Gugl da bi mogao da slobodno da priča o rizicima vezanim za veštačku inteligenciju (AI).

Kognitivni psiholog i informatički naučnik decenijama je radio na neuralnim mrežama i "dubokom učenju" i smatra se da su njegova istraživanja doprinela razvoju servisa kao što je ČetGPT, prenosi BBC.

Hinton je izjavio da "sada žali zbog posla koji koji je obavljao" na razvoju AI.

Prema njegovim rečima, rizici vezani za AI četbotove su "prilično zastrašujući" i postoji mogućnost da veštačka inteligencija uskoro bude pametnija od ljudi.

"U ovom trenutku vidimo da sistemi kao što je GPT-4 prevazilaze čoveka po nivou opšteg znanja i ta razlika je velika. Što se tiče sposobnosti rasuđivanja, nije toliko dobar, ali očekujemo da će uskoro postati sve bolji", dodao je Hinton.

Prema Hintonu, neki od "zlonamernih igrača" bi mogli da robotima daju mogućnost da stvaraju sopstvene ciljeve, što on ocenjuje kao "scenario iz košmara". 

"U nekom trenutku, ciljevi AI bi mogli da postanu nešto nalik- želim da imam više moći", naveo je on, dodajući da se ljudska inteligencija značajno razlikuje od veštačke. 

"Mi smo biološki sistemi, a ovo su digitalni i glavna razlika je u tome da postoji mnogo kopija istih modela sveta. I sve te kopije mogu da uče odvojeno, ali da svoje znanje dele u sekundi. Zamislite 10.000 ljudi i da svaki put kada jedan od njih nauči nešto novo automatski to znaju svi ostali. Upravo na taj način četbot servisi znaju toliko više od čoveka", objasnio je Hinton.

Rastanak sa kompanijom Gugl je protekao mirno, pošto je Hinton pohvalio "vrlo odgovoran" pristup te kompanije u razvoju AI.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin