Evropa

RAT U UKRAJINI Kijev: Velika pretnja od napada širom zemlje, Pentagon se oglasio o obuci pilota na F-16

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/05/2023

-

07:42

RAT U UKRAJINI Kijev: Velika pretnja od napada širom zemlje, Pentagon se oglasio o obuci pilota na F-16
RAT U UKRAJINI Kijev: Velika pretnja od napada širom zemlje, Pentagon se oglasio o obuci pilota na F-16 - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Invazija Rusije na Ukrajinu traje 455 dana. Nemačka služba bezbednosti ne vidi još uvek pukotine u režimu Vladimira Putina. Ne nazire se ni pomak ka obustavljanju sukoba. Zemlje Zapada pružaju podršku Ukrajini pa je tako EU Kijevu od marta poslala 220.000 artiljerijskih granata, a nastavljaju i pregovore oko nove tranše vojne pomoći Ukrajini.

Ključni događaji:

  • Pravoslavna crkva Ukrajine od 1. septembra prelazi na novojulijanski kalendar
  • Moskva: Ruski lovac ispratio američke bombardere iznad Baltika
  • Belgorodska oblast: Civil poginuo u napadu ukrajinskih diverzanata
  • Denis Pušilin postavio zastavu DNR u Bahmut
  • Borelj: EU Ukrajini od marta poslala 220.000 artiljerijskih granata 
  • Medvedev: Rizik od nuklearnog rata će se povećavati kako Zapad bude slao oružje
  • Ukrajina pokrenula postupak o ulozi Belorusije u deportaciji ukrajinske dece

    Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu 

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

22.20 Kako danas izgleda život u Kijevu?

Rat je u Ukrajini postao svakodnevica koju su Ukrajnici prihvatili i sa kojom se nose svakog dana. Ipak, to je samo privid jer se svakoga dana na svakom koraku vide njegove posledice, svedoči u emisiji Euronews centar Paulina Januš, stučnjakinja za politički  marketing  koja živi i radi na Balkanu, a trentuno se nalazi u Kijevu. 

"Na prvi pogled deluje da je sve normalno. Onda shvatite da je to privid i da se u Ukrajini rat vidi na svkom koraku", rekla je. Detaljnije u odvojenoj vesti.

21.40 Ko su "ruski partizani" koji preuzimaju odgovornost za napade u Belgorodskoj oblasti?

Belgorodska oblast, ruski region koji se nalazi uz samu granicu sa Ukrajinom, bio je poprište borbi prethodnih nekoliko dana. Guverner Vjačeslav Galdkov jutros je saopštio da je devetoro civila i dalje u bolnici, a da je i noćas bilo napada dronovima, mada su ruske vlasti juče rekle da su napadači "proterani", i da je "njih 70 ubijeno". Detaljnije u odvojenoj vesti.

20.28 SZO osudila agresiju Rusije na Ukrajinu

Na danas održanoj godišnjoj skupštini Svetske zdravstvene organizacije (SZO) usvojen je predlog kojim se osuđuje agresija Rusije na Ukrajinu, uključujući napade na zdravstvene ustanove. Predlog je usvojen sa 80 glasova za, devet protiv, 52 su bila uzdržana, a 36 zemalja nije učestvovalo u glasanju, prenosi Rojters.

19.22 Nemačka će kupiti tenkove Leopard 2 i samohodne haubice kako bi popunila zalihe

Nemačka će kupiti 18 tenkova Lepoard 2 i 12 samohodnih haubica kako bi popunila zalihe ispražnjene usled isporuke oružja Ukrajini.

Prema saznanjima Rojtersa, parlamentarni odbor za budžet danas je odobrio tu kupovinu.Tenkovi će koštati 525,6 miliona evra, a haubice 190,7 miliona evra, a sve treba da bude isporučeno do 2026. godine.

19.01 Kirbi: Proveravamo tvrdnje da je Ukrajina koristila američka vozila unutar Rusije

Zvanični Vašington proverava izveštaje u kojima se tvrdi da je Ukrajina koristila američka vojna vozila unutar teritorije Rusije, izjavio je danas na brifingu za novinare portparol Bele kuće Džon Kirbi.
Prema njegovim rečima, Kijevu je jasno ukazano da SAD ne podržavaju korišćenje američke (vojne) opreme za takve namene, prenosi Rojters.

18.55 RIA Novosti: Ukrajinski general Zalužni teško ranjen nedaleko od Hersona

Ukrajinski general Valerij Zalužni, načelnik Generalštaba ukrajinskih oružanih snaga, koji je tokom poslednjih nekoliko nedelja nestao iz vidokruga javnosti, teško je ranjen u blizini grada Hersona pre nekoliko nedelja, prenela je danas agencija RIA Novosti pozivajući se na neimenovane izvore u bezbednosnim krugovima.

Zalužni je početkom maja zadobio traumu glave u ruskom raketnom napadu na komandno mesto ukrajinskih snaga, nedaleko od sela Posad-Pokrovskoje, navodi RIA Novosti.

AP/Efrem Lukatsky

 

18.20 Uhapšeni ruski stručnjak za hipersonične rakete Maslov 1. juna pred sudom

Protiv Anatolija Maslova, jednog od tri ruska naučnika koji se bave hipersoničnim raketama a uhapšeni su zbog sumnje na izdaju, 1. juna će biti pokrenut sudski postupak, saopšteno je danas iz suda u Sankt Petersburgu. 

Maslov i dvojica njegovih kolega iz Naučnog instituta ''Hristijanovič'' za teorijsku i primenjenu mehaniku u Sibiru (ITAM), uhapšeni su zbog sumnje za izdaju izvršenu prošle godine, prenosi Rojters.

17.20 Moskva: Ukrajinski pomorski dronovi napali ruski ratni brod u Crnom moru

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da su tri ukrajinska pomorska drona - gliseri bez posade, bezuspešno napali ruski ratni brod "Ivan Hurs" u Crnom moru.

Kako se navodi, ruski ratni brod je štitio gasovode Turski tok i Plavi tok, kojima se gas prenosi iz Rusije u Tursku, prenosi Rojters.

"Svi neprijateljski gliseri su uništeni standardnom naoružanju ruskog broda, 140 kilometara severoistočno od Bosfora", kaže se su u saopštenju Ministarstva odbrane Rusije objavljenom na Telegramu.

16.08 Pravoslavna crkva Ukrajine od 1. septembra prelazi na novojulijanski kalendar

Pravoslavna crkva Ukrajine (PCU) saopštila je danas da će od 1. septembra 2023. godine preći na upotrebu novojulijanskog kalendara.

Odlukom vrha Crnke odobrena je Rezolucija o kalendaru kojom se definiše prelazak na novojulijanski kalendar od 1. septembra, uz napomenu da parohije i manastiri, koji to žele, zadržavaju pravo korišćenja starog kalendara, prenosi "Ukrinform". To znači da će vernici PCU Božić slaviti 25. decembra, umesto 7. januara, Nikoljdan 6. umesto 19. decembra i Bogojavljenje 6. umesto 18. januara, dok će datum Uskrsa i još nekih praznika ostati nepromenjen, navode ukrajinski mediji. Novojulijanski, to jest Reformisani julijanski kalendar, manje formalno Novi ili "Milankovićev kalendar", naziv je za usvojenu redakciju novog kalendara na svepravoslavnom Kongresu u Carigradu 1923. godine, koju je predložio Milutin Milanković. Novi kalendar su prihvatile Carigradska, Aleksandrijska, Antiohijska, Grčka, Kiparska, Rumunska, Albanska i Bugarska pravoslavna crkva.

PCU je nastala ujedinjenjem dve kanonski nepriznate verske organizacije - Ukrajinske pravoslavne crkve Kijevskog patrijarhata i Ukrajinske autokefalne pravoslavne crkve. Status autokefalnosti dao joj je vaseljenski patrijarh, međutim, Ruska pravoslavna crkva i većina pomesnih crkava ne priznaju kanonski status PCU.

15.36 Švajcarska podržala predlog o razgradnji 25 tenkova Leopard 2

Švajcarska vlada je podržala danas predlog o razgradnji 25 naprednih borbenih tenkova 'Leopard 2' sa ciljem da ih proda nazad Nemačkoj. Kako navodi Rojters, ovakav korak mogao bi da omogući zapadnim zemljama da pošalju više vojne pomoći Ukrajini.

Nemačka, Poljska, Portugal, Finska i Švedska su među zemljama koje šalju tenkove 'Leopard' da pomognu Ukrajini da se odbrani od ruskih napada, stvarajući tako praznine u sopstvenom arsenalu, a prema zakonima o vojnoj neutralnosti i odvojenom embargu na oružje, Švajcarskoj je zabranjeno da šalje oružje direktno Ukrajini. 

15.35 Stoltenberg: Ulazak Ukrajine u NATO dok traje rat nije na dnevnom redu

Ukrajina neće moći da se pridruži NATO-u sve dok u toj zemlji traje rat, izjavio je danas generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg. "Mislim da su svi shvatili da postati član usred rata nije na dnevnom redu", poručio je Stoltenberg, prenosi Rojters.

Kako je rekao, "pitanje je šta se dešava kada se rat završi". Generalni sekretar NATO-a u poseti je Briselu gde prisustvuje događaju u organizaciji Nemačkog Maršalovog fonda SAD.

15.07 Stan Zelenskog na Krimu biće stavljen na aukciju, prihod ide za pomoć vojsci

Nacionalizovani stan porodice ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, kao i drugi nacionalizovani objekti na Krimu, biće stavljen na aukciju, a prihod će ići za pomoć borcima koji se nalaze u zoni specijalne operacije, izjavio je danas predsednik krimskog parlamenta Vladimir Konstantinov.

Odluka o nacionalizaciji jednog broja velikih objekata ukrajinskih oligarha na Krimu doneta je danas na sednici krimskog parlamenta, kojom su obuhvaćene i nekretnine porodice Volodimira Zelenskog u Livadiji, na južnoj obali Krima, podseća ruska agencija.

14.40 Prigožin: Stradalo više od 20.000 Vagnerovih boraca u bici za Bahmut

Ruska plaćenička kompanija Vagner izgubila je više od 20.000 boraca tokom iscrpljujuće borbe za Bahmut, rekao je njen šef Jevgenij Prigožin, prenosi Rojters. Prigožin je dodao i da je oko 20 odsto od 50.000 regruta iz ruskih zatvora stradalo tokom borbe za ovaj grad, prenela je agencija.

Tanjug/Prigozhin Press Service via AP

 

14.16 Šojgu: Rusija će "brzo i oštro" reagovati na napade poput onih u Belgorodu 

Rusija će "brzo i veoma oštro" reagovati na napade slične onima u Belgorodu, poručio je danas ruski ministar odbrane Sergej Šojgu. On je dodao da su u pitanju "akcije ukrajinskih militanata", preneo je Tas.

Odgovornost za napade na Belgorodsku oblast preuzele su dve grupe koje sebe zovu "ruskim partizanima", ali je Šojgu ovom prilikom ponovio jučerašnje optužbe Kremlja, koji insistira na tome da su u pitanju "ukrajinski militanti".

13.55 EBRD: Sledeće godine u Ukrajini se očekuje trošak od 1,5 milijarde evra

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) očekuje da će potrošiti 1,5 milijarde evra u Ukrajini sledeće godine kao rezultat podrške infrastrukturi i ekonomiji, rekao je izvor iz te banke, prenosi Gardijan. Ovih 1,5 milijardi dolazi povrh tri milijarde koje su već projektovane za 2022. i ostatak 2023. godine.

Tanjug/AP Photo/Andrew Kravchenko

Razrušena zgrada u Kijevu

11.42 Krimski most ponovo otvoren nakon obustave saobraćaja zbog vežbi

Saobraćaj preko Krimskog mosta je ponovo uspostavljen nakon obustave zbog vežbi, saopštile su nadležne službe. Navedeno je da je dim na mostu povezan sa vežbama, prenosi Interfaks.

11.41 UN: Trećina žrtava rata u Ukrajini su stariji ljudi

Stariji ljudi su izloženi patnji i umirali su u velikom broju od početka ruskog napada na Ukrajinu, pokazao je današnji izveštaj UN, u kome se navodi da su neki stradali jer im je bilo zabranjeno da ponesu lekove ili da napuste podrume.

U izveštaju koji su sastavili posmatrači za ljudska prava UN, kaže se da je oko trećina civila nastradalih u prvoj godini rata starije dobi i da je 1.346, od 4.187 dokumentovanih žrtava, imalo više od 60 godina, preneo je Rojters.

Broj uključuje samo osobe čija je starost poznata, a pravi broj žrtava je mnogo veći, navode UN. Otprilike četvrtina stanovništva Ukrajine su starije osobe. Rusija negira da napada civile.

10.40 Aksjonov: Most na Krimu zatvoren zbog vežbi, za nekoliko sati se uspostavlja saobraćaj

Saobraćaj na Krimskom mostu obustavljen je danas zbog vežbi, saopštio je lider Krima kog je postavila Rusija, Sergej Aksjonov.

On je na Telegramu napisao da je Krimski most zatvoren zbog vežbi koje se održavaju u toj oblasti i da će saobraćaj biti ponovo uspostavljen za nekoliko sati, i ujedno "pozvao sve da veruju samo pouzdanim izvorima informacija".

Moskva je anektirala Krim 2014. godine i od tada ga smatra svojom teritorijom.

10.17 Izveštaji o eksplozijama u Sumiju, u pitanju ipak vojne vežbe

Nakon što su se javili izveštaji o tome da se čuju eksplozije u ukrajinskoj oblasti Sumi, vlasti su rekle za Suspiljne da su u pitanju vojne vežbe, a ne napadi ruskih snaga. Sa druge strane, sirene za opasnost su se čule zbog upozorenja na granatiranje u Nikopolju, u Dnjepropretrovskoj oblasti.

09.48 Putin govorio na međunarodnom sastanku visokih predstavnika za bezbednosna pitanja

"Zajedno sa drugim zemljama, Rusija će definitivno postići pravičan svetski poredak, dok će model da se neke zemlje razvijaju na račun drugih postati prošlost", izjavio je danas predsednik Rusije Vladimir Putin, obraćajući se učesnicima 11. međunarodnog sastanka visokih predstavnika za bezbednosna pitanja.

"Uveren sam da ćemo zajedno postići oblikovanje pravednijeg multipolarnog sveta, dok će se ideologija isključivosti, kao i neokolonijalni sistem koji je pomogao da se eksploatišu resursi celog sveta, neminovno povući u prošlost", rekao je Putin, preneo je Tas. 

09.20 Ukrajinski generalštab: I dalje velika pretnja od napada širom zemlje

Rusija je izvela 41 vazdušni napad i 53 raketna udara, navodi se u jutrošnjem izveštaju ukrajinskog generalštaba. Dodaje se da su "trpeli civili", i da su "uništene i oštećene privatne stambene zgrade i druga civilna i administrativna infrastruktura".

"Pretnja od raketnih i vazdušnih udara i dalje je velika širom Ukrajine. Neprijatelj nastavlja da usmerava svoje glavne napore na pravce Kupjansk, Liman, Bahmut, Avdijevka i Marinka - 26 puta je došlo do borbi. Nastavljaju se teške borbe u gradovima Bahmut i Marinka", dodaje se u saopštenju.

09.10 Gladkov: Devetoro osoba iz Belgorodske oblasti ostaje u bolnici

Devetoro osoba ostaje u bolnici, nastavljaju se problemi sa strujom, i više od 500 ljudi izmešteno je nakon napada na Belgorodsku oblast u ponedeljak, saopštio je guverner te oblasti Vjačeslav Gladkov na Telegramu. On je dodao i da "noć nije bila potpuno mirna, jer je bilo napada dronovima".

08.58 Suspiljne: Napad dronom u Harkovskoj oblasti

Suspiljne, ukrajinski državni emiter, pozivajući se na šefa regionalne vlasti, izvestio je da je napad dronom Šahed na selo u oblasti Harkova izazvao "požare u školskoj zgradi, kulturnom centru i kancelarijskim prostorijama".

08.52 Pogledajte prilog Euronews Srbija o situaciji u Ukrajini

Euronews

07.30 Pentagon: Obuka ukrajinskih pilota na avionima F-16 u Evropi

Portparol Pentagona Pat Rajder izjavio je da će se ukrajinski piloti za avione F-16 obučavati na lokacijama u Evropi.

"Ali kada je reč o tome ... kada će ta obuka početi, kako će ti mlaznjaci biti obezbeđeni, ko će ih obezbediti, mi nastavljamo da radimo sa našim međunarodnim partnerima na tim pitanjima", rekao je Rajder, objavljeno je na sajtu američkog Ministarstva odbrane. 

Prema rečima Rajdera, SAD će biti uključene u pomoć u obuci ukrajinskih pilota.

AP Photo/Mindaugas Kulbis

 

07.24 Peskov: Rusija saglasna da rat u Ukrajini ne treba da postane zamrznut sukob

Rusija je saglasna sa Zapadom da ukrajinski rat ne treba da postane zamrznut sukob i nastaviće da sprovodi svoje ciljeve u Ukrajini, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov za Tas. On je na pitanje da li Rusija deli mišljenje Zapada da ne treba dozvoliti da ratni sukob u Ukrajini postane zamrznut, odgovorio da Rusija to podržava. Međutim, dodao je i da Moskva ne smatra kako trenutno postoje uslovi za mir.

07.13 Sunak: Zapad spreman da godinama podržava Kijev

Britanski premijer Riši Sunak izjavio je sa zapadni saveznici Ukrajine spremni da je "godinama" podržavaju u ratu sa Rusijom.

Sunak je na konferenciji o odbrani u Londonu rekao da ruska strategija "čekanja da se ljudi (na zapadu) umore, da im dosadi... neće raditi", piše FT.

"Sada razgovaramo sa saveznicima o tome koje dugoročne multilateralne i bilateralne bezbednosne sporazume možemo da sklopimo sa Ukrajinom", dodao je Sunak, prenosi Gardijan.

07.10 Kina i Rusija saglasni da "pragmatičnu saradnju podignu na novi nivo"

Kineski premijer Li Ćiang poručio je danas da je Kina spremna da sa Rusijom radi na unapređenju njihove pragmatične saradnje u različitim oblastima i da je podigne na "novi nivo".

Pragmatična saradnja Kine i Rusije pokazuje "dobar" razvojni trend, a obim investicija između dve države takođe se kontinuirano nadograđuje, rekao je Li ruskom premijeru Mihailu Mišustinu tokom sastanka u Pekingu, prenosi Rojters.

Mišustin, najviši ruski zvaničnik koji je posetio kinesku prestonicu otkako je Rusija napala Ukrajinu u februaru 2022., izjavio je da odnosi Moskve i Pekinga nikada nisu bili na tako visokom nivou kao sada.

07.00 Ukrajina pokrenula postupak o ulozi Belorusije u deportaciji ukrajinske dece

Ukrajina istražuje navodnu ulogu Belorusije u prisilnom transferu dece sa ukrajinskih teritorija koje je okupirala Rusija, rečeno je danas Rojtersu u kancelariji ukrajinskog državnog tužioca.

Ukrajinsko državno tužilaštvo navodi da je pokrenulo krivični postupak u vezi sa ulogom Belorusije u prisilnoj deportaciji više od 19.000 dece iz okupiranih regiona Donjecka, Luganska, Zaporožja, Hersona i Harkova. Kancelarija državnog tužioca Andija Kostina tako je reagovala na tvrdnje beloruskih opozicionih lidera u egzilu da je 2.150 ukrajinske dece odvedeno u ''takozvane rekreacione kampove i sanatorijume na teritoriji Belorusije''. Rojters dodaje da Nacionalni antikrizni menadžment, odnosno grupa političkih protivnika beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka, ''u svom preliminarnom izveštaju'' tvrdi da su ukrajinska deca odvođena na najmanje tri lokacije na teritoriji Belorusije.

06.50 Moskva: Ruski lovac ispratio američke bombardere iznad Baltika

Ruski lovac Su-27 ispratio je dva američka strateška bombardera B-1B iznad Baltičkog mora, saopštio je juče ruski Centar za kontrolu nacionalne odbrane.

Kako je navedeno, radari su otkrili dva vazdušna cilja koja se približavaju ruskoj granici, nakon čega je u vazduh podignut lovac Su-27 iz sastava PVO Baltičke flote, prenose RIA Novosti.

06.40 Pušilin postavio zastavu DNR u Bahmut

Vršilac dužnosti šefa samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Denis Pušilin podigao je zastavu te samozvane republike na krovu jedne zgrade u Bahmutu.

On se zahvalio ruskim snagama na izvođenju najteže borbene misije i pozvao ih da tako nastave, prenosi agencija RIA.

"Sada ćemo obnoviti ruski grad Artjomovsk. Imamo iskustvo, imamo tim, imamo podršku iz cele Rusije, možemo da se nosimo s ovim", dodao je Pušilin.

Tanjug/Denis Pushilin, head of the Russian-controlled Donetsk region telegram channel via AP

 

 

06.30 Guverner Belgorodske oblasti: Civil poginuo u napadu ukrajinskih diverzanata

Guverner ruske Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov saopštio je juče da je jedna osoba stradala nakon napada ukrajinskih diverzanata na tu oblast.

"Nažalost, imamo gubitke. Od ruke Oružanih snaga Ukrajine poginuo je civil iz sela Kozinka", napisao je Gladkov na Telegramu, prenose RIA Novosti.

Zvanična Moskva je ranije saopštila da je ukrajinska diverzantsko-izviđačka grupa u ponedeljak ušla na teritoriju Grajvoronskog okruga Belgorodske oblasti, te da je u napadu povređeno osam civila, ali da nije bilo poginulih.

06.30 Borelj: EU je Ukrajini poslala 220.000 artiljerijskih granata od marta

Zemlje Evropske unije su Ukrajini poslale 220.000 artiljerijskih granata u okviru plana koji je ranije pokrenut kako bi se povećale isporuke municije, saopštio je juče visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

On je dodao da su članice Unije takođe poslale 1.300 projektila i da su na putu da dostignu cilj od milion komada municije isporučenih u periodu od godinu dana, prenosi Rojters.

06.20 Borelj: Bez dogovora oko nove tranše vojne pomoći Ukrajini, nastavljamo pregovore

Ministri odbrane članica Evropske unije nisu uspeli da se dogovore oko nove tranše vojne pomoći Ukrajini, izjavio je juče visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borelj poslje sastanka Saveta Ministarstva odbrane.

"Predložili smo osmi paket pomoći od 500 miliona evra, o čemu nastavljamo pregovore. Nadam se da ćemo, počevši od ove nedelje, prevazići sve prepreke za odobrenje pomoći na tehničkom nivou. Za sada nemamo jednoglasnu odluku o tome", rekao je Borelj, prenosi Sputnjik.

06.05 Nemačka tajna služba: Nema naznaka da će Putinov režim uskoro pasti

Ni 15 meseci nakon početka rata Rusije protiv Ukrajine, nemačka tajna služba BND nema indicija da je moguća destabilizacija režima ruskog predsednika Vladimira Putina.

Šef BND-a Bruno Kal navodi da je, uprkos pojedinačnim kritikama, poput one u vezi sa suviše sporom isporukom municije, nema naznaka da je sistem u Kremlju poljuljan ili da bi mogao da padne, prenosi Dojče vele pozivajući se na DPA. Napomenuo je da se, ipak, pad režima ne može u potpunosti isključiti.

06.00 Šta se dešava u Belgorodu

U Belgorodskoj oblasti Rusije, koja se graniči sa Ukrajinom, prekjuče su izbile borbe nakon što su grupe koje sebe nazivaju "ruskim partizanima", kako tvrde, prešle ukrajinsku granicu do ruskih sela prvi put od početka rata.

Iz Moskve optužuju Ukrajinu za slanje diverzanata, dok su u ranijim saopštenjima pozivali ljude iz određenih mesta na evakuaciju. Sa druge strane, iz Kijeva negiraju umešanost i poručuju da grupe o kojima je reč na teritoriji Rusije deluju potpuno nezavisno. Opširnije čitajte u odvojenom tekstu.

Komentari (0)

Evropa