Evropa

Šta se dešava u Belgorodu: "Ruski partizani" napali mesta u pograničnoj oblasti, Moskva optužuje Kijev za diverziju

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/05/2023

-

21:01

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

U Belgorodskoj oblasti Rusije, koja se graniči sa Ukrajinom, juče su izbile borbe nakon što su grupe koje sebe nazivaju "ruskim partizanima", kako tvrde, prešle ukrajinsku granicu do ruskih sela prvi put od početka rata. Iz Moskve optužuju Ukrajinu za slanje diverzanata, dok su u ranijim saopštenjima pozivali ljude iz određenih mesta na evakuaciju. Sa druge strane, iz Kijeva negiraju umešanost i poručuju da grupe o kojima je reč na teritoriji Rusije deluju potpuno nezavisno.

Nakon velike pažnje koju su ovi incidenti izazvali u svetskoj javnosti, u poslednjem saopštenju, rusko ministarstvo odbrane je reklo da su napadači "proterani" iz tog područja, kao i da je njih 70 ubijeno tom prilikom, prenela je agencija Rojters, uz napomenu da ove tvrdnje sama agencija nije nezavisno proverila. 

Vjačeslav Gladkov, guverner Belgorodske oblasti, rekao je jutros da se borbe vode u Grajvoronskom okrugu, na samoj granici sa Ukrajinom. 

On je tokom dana na Telegramu izdao nekoliko saopštenja, pa je između ostalog rekao da je poginuo je civil iz sela Kozinka, a da su dve osobe ranjene, da je evakuisano oko 100 ljudi, da se nastavlja "raščišćavanje teritorije od posledica napada", kao i da je Belgrodoska oblast napadnuta minobacačima i eksplozivima iz dronova. Dvanaest civila je ranjeno, dodao je, a oštećeno je više kuća i automobila.

Gladkov je takođe zamolio građane da se i dalje ne vraćaju u grad Grajvoron.

profimedia

Skrinšot iz video-snimka napada na Belgorod

Odgovornost za ove napade preuzela je grupacija pod nazivom Legija za slobodu Rusije (LSR), koja samu sebe opisuje kao "anti-kremaljsku miliciju koja želi da oslobodi Rusiju od Vladimira Putina".

Pored njih, i Ruski dobrovoljački korpus (RDK), još jedna slična grupa koja sebe naziva "ruskim partizanima", rekla je da je takođe imala učešća u ovom napadu, a kasno uveče u ponedeljak objavili su video-snimak za koji tvrde da predstavlja ispitivanje zaplenjenog borbenog vozila.

Na svom Telegram kanalu, pripadnici LSR su danas objavili da "zajedno sa Ruskim dobrovoljačkim korpusom nastavljaju da oslobađaju Belgorodsku oblast".

LSR: "Mi smo Rusi, isto kao i vi"

U prethodno objavljenom saopštenju LSR navodi se da su, iz Ukrajine, prešli granicu i upali u naselje po imenu Kozinka, kao i da su poslali jedinice u grad Grajvoron u okviru Belgorodske oblasti.

"Mi smo isti Rusi kao i vi. Odlikuje nas samo to što više nismo hteli da opravdavamo postupke kriminalaca na vlasti i uzeli smo oružje da branimo našu i vašu slobodu", navodi se na Telegram kanalu LSR.

"Ali, danas je vreme da svako preuzme odgovornost za svoju budućnost. Vreme je da se stane na kraj diktaturi Kremlja", dodaje se u istom video snimku.

LSR i RDK dve grupacije sebe opisuju kao "ruske antikremaljske jedinice u Ukrajini", zajedno sa još jednom - grupom koja sebe naziva "Nacionalna republikanska vojska" (NRA).

Vođa i osnivač LSR je Ilija Ponomarev, koji je nedavno tvrdio da je upravo NRA odgovorna za smrt ruskog vojnog blogera Vladlena Tatarskog.

Tatarski je stradao u eksploziji u jednom kafiću, a za njegovo ubistvo ruski sud odgovornom smatra Dariju Trepovu, kojoj je pritvor produžen do 2. juna ove godine.

Kremlj optužio Ukrajinu, Kijev negira umešanost

Iz Kremlja su na dešavanja u Belgorodskoj oblasti reagovali tako što su optužili Ukrajinu za "slanje diverzantske grupe kako bi se skrenula pažnja sa gubitka Bahmuta".

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov naveo je u jučerašnjem saopštenju da je ruski predsednik Vladimir Putin "obavešten o toj situaciji", kao i da se "radi na proterivanju diverzanata" u Belgorodskoj oblasti.

Danas, na redovnoj konferenciji za medije, Peskov je rekao i da je "napad na Belgorodsku oblast duboko zabrinjavajući, i za to okrivio "ukrajinske militante".

On je odbacio tvrdnje da se radi o "ruskim partizanskim grupama", rekavši da je "tačno kako u Ukrajini ima dosta etničkih Rusa, ali to ne znači da oni istovremeno nisu i ukrajinski militanti".

Tanjug/AP Photo

Uništena kuća u Belgorodskoj oblasti

Rusija je otvorila istragu o terorizmu povodom događaja u Belgorodu, saopštio je Istražni komitet, uz dodatak da se trenutno radi na prikupljanju neophodnih dokaza. 

Ukrajinski zvaničnici nisu preuzeli odgovornost za ove napade, mada nisu ni poricali da znaju za njih.

"Da, danas su RDK i LSR, koji se sastoje od građana Ruske Federacije, pokrenuli operaciju da oslobode teritorije Belgorodske olasti od tzv. 'Putinovog režima', i da neprijatelja odguraju nazad, u pokušaju da naprave bezbednosnu zonu za zaštitu ukrajinskih civila", rekao je juče ukrajinskim medijima Andrij Jusov, portparol ukrajinske vojne obaveštajne službe.

On je, govoreći za CNN, rekao i da su "ove jedinice bile deo odbrambenih i bezbednosnih snaga kada su bile u Ukrajini, ali kada nisu, nezavisne su od Kijeva, pa u Rusiji delaju potpuno nezavisno".

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihajlo Podoljak je naveo da "Ukrajina posmatra događaje u Belgorodskoj oblasti, ali nema ništa s njima".

Od ukrajinskih zvaničnika još je reagovao i savetnik ministra odbrane, Jurij Sak, koji je govorio za Tajms Radio u UK, i tom prilikom rekao da je "Ukrajina uverena da incident u Belgorodu neće biti jedini slučaj pobuna u okviru ruskih granica".

On je, takođe, distancirao Kijev od direktnog učešća u onome što je nazvao "partizanske akcije", ali je rekao da "dele slične ciljeve".

Belgorod je grad koji se nalazi na nešto više od 600 kilometara udaljenosti od Moskve, i na samo pola sata vožnje od ukrajinske granice. Zbog toga predstavlja važnu stanicu za linije snabdevanja ruskih trupa, ali je i prilično "ranjiv".

Kako piše Gardijan, dok u Moskvi i Sank Peterburgu na primer, evekti ruske invazije mogu da se ogledaju u rastućim troškovima života, u Belgorodskoj oblasti je zvuk i efekeat eksplozija i sukoba veoma blizu.

Od kada je otpočela ruska invazija na Ukrajinu u februaru prošle godine, česti su izveštaji o prelascima granice kod Belgoroda, a oni su se posebno intenzivirali od oslobođenja ukrajinskog grada Harkova u spetembru prošle godine. 

Komentari (0)

Evropa