Evropa

Šta se dešava u Bahmutu: Ruska strana tvrdi da je zauzela grad, ukrajinska vojska da se "borbe i dalje nastavljaju"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/05/2023

-

09:03

Šta se dešava u Bahmutu: Ruska strana tvrdi da je zauzela grad, ukrajinska vojska da se "borbe i dalje nastavljaju"
Šta se dešava u Bahmutu: Ruska strana tvrdi da je zauzela grad, ukrajinska vojska da se "borbe i dalje nastavljaju" - Copyright Tanjug/AP Photo/LIBKOS, File

veličina teksta

Aa Aa

Tokom vikenda pojavilo se nekoliko oprečnih informacija o statusu Behmuta, gradu u istočnoj Donjeckoj oblasti, koji je postao mesto velike simbolike tokom rata u Ukrajini. Nakon što je ruska strana tvrdila da je Bahmut u potpunosti zauzet, iz Kijeva su stigli demanti ovih informacija, a činjenično stanje je gotovo nemoguće proveriti.

U poslednjem slučaju da se neka strana oglasila u vezi sa Bahmutom, ukrajinske oružane snage su u jutrošnjem izveštaju navele da se borbe u tom gradu nastavljaju.

"Neprijatelj nastavlja sa ofanzivnim akcijama. Borba za Bahmut se nastalja. Tokom proteklog dana, ruske snage su neuspešno pokušavale da povrate izgubljene pozicije južno od naselja pod nazivom Ivanovsko", saopštila je ukrajinska vojska.

Čitava konfuzija počela je u subotu, 20. maja, kada je Jevgenij Prigožin, šef plaćeničke Vagner grupe koja čini veći deo ruskih snaga u Bahmutu, objavio da je nad tim gradom zauzeta potpuna kontrola.

"Danas u 12 sati Bahmut je potpuno zauzet. Zauzeli smo ga od kuće do kuće", rekao je Prigožin u video-snimku, dodajući da će se snage Vagnera iz Bahmuta povući 25. maja, nakon čega će kontrolu nad gradom prepustiti ruskoj vojsci.

Tanjug/Prigozhin Press Service via AP, File

Prigožinovo obraćanje iz Bahmuta, 20. maj

Prigožin je, takođe, nastavio sukob sa ruskim vojnim vrhom čak i ovom prilikom, pa je tako rekao da Vagneru "prilikom zauzimanja Artjomovska (staro rusko ime za Bahmut), praktično niko iz vojske nije pomogao", preneo je Rojters.

Istog dana, međutim, stigao je demanti ukrajinske vojske, jer je portparol Sergej Čerevatji rekao za Rojters da ove Prigožinove izjave "izjave nisu tačne" i da se "ukrajinske jedinice bore u Bahmutu".

Zelenski: Tamo nema ničega, Bahmut je samo u našim srcima

I narednog dana, odnosno u nedelju, 21. maja, oprečne informacije nastavile su da stižu. Rusko ministarstvo odbrane je objavilo da je Bahmut zauzet, dok je predsednik Vladimir Putin čestitao Vagneru i vojsci na zauzimanju tog grada.

Međutim, i za ovo je stigao demanti, i to direktno od ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, koji je takođe 21. maja, na konferenciji za medije tokom G7 samita u Hirošimi rekao da "Ruska Federacija, do danas, nije okupirala Bahmut". Ipak, Zelenski nije tvrdio da je Bahmut nedirnut.

"Morate da razumete da tamo nema ničega. Uništili su sve. Danas, Bahmut je samo u našim srcima. Na tom mestu nema ničega, samo ruševina i mnogo mrtvih Rusa", dodao je ukrajinski predsednik u odgovoru novinarima.

Euronews

Zamenica ministra odbrane Ukrajine, Hana Malijar, rekla je na Telegram aplikaciji da Ukrajinci i dalje "drže odbranu" na gradskom "avionskom području", misleći pritom na "spomenik" uništenom MiG-17 avionu sa zapadne strane Bahmuta.

Ovaj "spomenik" nalazi se blizu neboderu koji predstavlja zgradu za koju su Rusi tvrdili da je poslednji objekat u rukama ukrajinske vojske.

"Naše snage su oko grada u polukrugu, što nam daje priliku da uništimo neprijatelja... neprijatelj mora da se brani u onim delovima grada koji kontroliše", dodala je Malijar u svom saopštenju.

Oleksandr Sirski, načelnik ukrajinskih kopnenih snaga, bio je još direktniji u svom saopštenju, pa je tako naveo da njegove jedinice napreduju "kroz predgrađa Bahmuta" i pristupaju "taktičkom okruživanju" grada.

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihajlo Podoljak rekao je da su ruske tvrdnje o zauzimanju Bahmuta zapravo samo taktika za odvlačenje pažnje od onoga što je nazvao "nedavnim uspesima Zelenskog u putovanjima, uključujući i G7".

"Ovo nije prvi put kako Prigožin kaže da su sve zaplenili i da dominiraju", rekao je Podoljak.

ISW: Prioritet Ukrajine periferija grada

U izveštaju američkog Instituta za studije rata (ISW) stoji da su "plaćenici Vagner grupe verovatno osvojili zapadne administrativne granice Bahmuta, dok ukrajinske snage nastavljaju da daju prioritet kontranapadima na periferiji grada". 

"Ukrajinski vojni zvaničnici su izvestili da ukrajinske snage kontrolišu 'beznačajan' deo jugozapadnog Bahmuta oko autoputa T0504, što je prećutno priznanje da su ruske snage zauzele ostatak zapadnog i severozapadnog Bahmuta. Izjave ovih zvaničnika ukazuju da su se ukrajinske snage povukle iz preostalih oblasti u Bahmutu, osim onih u blizini dva autoputa kod ulaska u grad", stoji u izveštaju ISW. 

Dodaje se, međutim da Vagenrovi nedavni uspesi ne utiču na tekuće ukrajinske kontranapade severno ili južno od Bahmuta, niti na ukrajinsku kontrolu nad kopnenim linijama komunikacija oko Bahmuta, koje bi bile potrebne iscrpljenim Vagnerovim snagama za izvođenje daljih ofanzivnih operacija. 

Tanjug/AP Photo/Libkos, File

 

"Ruskim snagama će verovatno trebati dodatna pojačanja, u slučaju osvajanja, da zadrže grad Bahmut i njegove bokove na račun operacija u drugim pravcima. ISW je primetio artiljerijske jedinice 132. odvojene gardijske motorizovane brigade (koja je ranije primećena u oblasti Avdijevka) koje deluju u pravcu Bahmuta", piše u izveštaju.

Dodaje se da, sve i ako ruske snage zaista zauzmu Bahmut, "to neće dati nikakvu značajnu prednost u daljim ofanzivnim operacijama, niti će im na bilo koji način dati neku jaku poziciju sa koje mogu da se brane od predviđene ukrajinske kontraofanzive".

Borba za Bahmut traje već mesecima, i ovaj grad je postao veoma važan ne toliko zbog svoje pozicije, taktičkog ili strateškog značaja, već više zbog simbolike. Zelenski je u nekoliko navrata tvrdio da se "Ukrajina brani u Bahmutu", dok je ruska vojska uložila previše novca kako bi se Bahmuta odrekla.

Međutim, sudeći prema fotografijama iz vazduha i onima koje objavljuju, što ukrajinska vojska što ruska strana, može se zaključiti da u Bahmutu gotovo da nema zgrade koja nije urušena ili uništena.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Milutinac

22.05.2023 14:25

Niko živ više na ovom svetu (osim naših usijanih Rusofila), ne priča više da će Rusija pobediti Ukrajinu. Svaki normalan čovek zna da je Rusija sa ovom agresijom sama sebe uništila,unazadila i upropastila za naredna 50 godina. Bože zdravlja pa ćemo videti Rusku bedu već za 2-3 godine.

Evropa