Evropa

RAT U UKRAJINI Ministri EU danas bez dogovora o sankcijama Rusiji, uspostavljeno napajanje strujom NE Zaporožje

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/05/2023

-

07:43

RAT U UKRAJINI Ministri EU danas bez dogovora o sankcijama Rusiji, uspostavljeno napajanje strujom NE Zaporožje
RAT U UKRAJINI Ministri EU danas bez dogovora o sankcijama Rusiji, uspostavljeno napajanje strujom NE Zaporožje - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Invazija Rusije na Ukrajinu traje 451 dan. Informacije o dešavanjima u Bahmutu su oprečne - dok šef plaćeničke grupe Vagner tvrdi da su njegove snage zauzele grad i da se uskoro vraćaju u Rusiju, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski tvrdi da grad nije okupiran. Zelenski, koji je prisustvovao samitu G7 u Japanu gde je Ukrajina bila jedna od glavnih tema, a  američki predsednik Džozef Bajden obećao Kijevu novi paket pomoći vredan 375 miliona dolara.

Ključni događaji:

  • Malijar: Ukrajinske snage i dalje napreduju u Bahmutu, ali manjim intenzitetom
  • Grosi: Nuklearna elektrana Zaporožje "izuzetno ranjiva" 
  • Ukrenergo: Ponovo uspostavljeno spoljno napajanje strujom nuklearke u Zaporožju
  • Ukrajinska vojska: Nastavljaju se borbe u Bahmutu
  • Ukrajinski generalštab: Četiri raketna i 45 vazdušnih udara u danu
  • Kadirov: Ukrajinski obaveštajci planiraju da me ubiju
  • Ruski sud podigao optužnice protiv tužioca i sudija MKS
  • Kišida: G7 nastoji da donese pravedan i trajni mir Ukrajini što je pre moguće

 

   Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu 

Euronews

 

          Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

23.11 Snimak zastave "slobodne Rusije" iznad Moske

Legija Sloboda za Rusiju, grupa koja je preuzela odgovornost za upad na ruski teritoriju u Belgorodu, objavila je video koji, kako se čini, prikazuje tzv. zastavu slobodne Rusije nad Moskovskim univerzitetom.

"Hvala onima koji nas podržavaju i čekaju! L' za Rusiju! Za slobodu!" napisali su na Telegramu.

 

 

22.40 Šolc: Ukrajina neće skoro u NATO

Ukrajina najverovatnije neće moći da postane članica NATO u doglednoj budućnosti jer ne ispunjava niz uslova za prijem, izjavio je danas nemački kancelar Olaf Šolc.

Generalni sekretar NATO Јens Stoltenberg izjavio je ranije ovog meseca da su sve članice tog vojnog saveza pristale da požele dobrodošlicu Kijevu, ali samo ako i kada pobedi Rusiju. Šolc je za nemački list "Di velt" ocenio da bi za sada zapadne pristalice Ukrajine trebalo da se usredsrede na pomoć Kijevu da se odbrani, a u budućnosti će morati da se razgovara i o bezbednosnim garancijama za Kijev. 

19.30 Zelenski: Oborili smo 25 od 25 dronova

Ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski objavio je da je između nedelje uveče i ponedeljka ujutro srušeno 25 od 25 iranskih dronova samoubojica Šahid.

"To je izvrstan rezultat. I svako rušenje znači spasene živote, spasenu infrastrukturu. Hvala vam", rekao je.

Dodao je da su se i neki ruski projektili probili kroz ukrajinsku protivvazdušnu obranu.

 

 

17.00 Ukrajinski član delegacije: NATO vidi ruske zločine u Ukrajini kao genocid

Parlamentarna skupština NATO prepoznaje ruske zločine u Ukrajini kao genocid, izjavio je danas Jehor Černijev, šef ukrajinske delegacije na skupštini Alijanse održanoj u Luksemburgu od 19. do 22. maja.

Kako ističe "Kijev independent" skupština NATO će apelovati na vlade NATO zemalja da daju jasnu podršku članstvu Kijeva u Alijansi tokom predstojećeg samita u litvanskom Vilnjusu (11-12. jul) i da se slože o narednim koracima kako doći do članstva, dodao je Čerijev.

15.41 Peskov: Sabotažom kod Belgoroda Ukrajina skreće pažnju sa gubitka Bahmuta

Pokušaj ukrajinske diverzantske grupe da uđe u Belgorodsku oblast je akcija kojom zvanični Kijev nastoji da minimizuje političku štetu od gubitka Bahmuta, ocenio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov. On je rekao da je ruski predsednik Vladimir Putin obavešten o situaciji u regionu i potvrdio da se u Belgorodskoj oblasti radi na proterivanju diverzanata sa ruske teritorije i njihovom uništavanju, prenosi TASS.

U međuvremenu, ukrajinski portal Hromadske navodi da je ukrajinska vojna obaveštajna služba za oružanu operaciju u oblasti Belgoroda optužila "opoziciono nastrojene građane Rusije", pripadnike dve paravojne grupe, preneo je Rojters.

15.02 Sijarto: Ministri spoljnih poslova EU bez dogovora o 11. paketu sankcija Rusiji

Na današnjem sastanku u Briselu ministri spoljnih poslova zemalja EU nisu uspeli da se dogovore oko 11. paketa evropskih sankcija Rusiji i dodatne vojne pomoći Ukrajini, izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

"Odluka o nastavku finansiranja isporuka oružja Ukrajini iz Evropskog mirovnog fonda nije doneta, a nije doneta ni odluka o sankcijama", rekao je Sijarto u razgovoru sa mađarskim novinarima, prenosi Tas.

14.00 Danski ministar o F-16 avionima, ukrajinsko ministarstvo dalo "slikovit" odgovor

Lars Rasmuzen, danski ministar spoljnih poslova, rekao je da ta zemlja "ostaje otvorena za ideju" da se Ukrajini daju borbeni avioni F-16, ali da nije postignut jednoglasan stav po ovom pitanju.

"Nema smisla obučavati nekoga da upravlja avionom ako ste unapred odlučili da mu nikada ne može biti dozvoljeno da ga koristi. S druge strane, iz ovoga ne možete zaključiti da smo doneli odluku da doniramo avione", rekao je Rasmuzen.

Nešto ranije, Rasmuzen je rekao da bi Danska želela da bude domaćin samita u julu o postizanju mira između Rusije i Ukrajine.

Ukrajinsko Ministarstvo odbrane je, izgleda, dalo slikovit odgovor na predloženi mirovni samit, objavivši na Tviteru sliku borbenog aviona na simbolu za mir, uz komentar: "Ukrajinska mirovna formula".

13.50 Gladkov tvrdi da je "diverzantska grupa" ušla na rusku teritoriju

Rojters prenosi da je Vjačeslav Gladkov, guverner ruske oblasti Belgorod, izjavio da je "diverzantska grupa" ukrajinske vojske ušla na rusku teritoriju u Grajvoronskom okrugu, koji se graniči sa Ukrajinom. 

"Diverzantsko-izviđačka grupa Oružanih snaga Ukrajine ušla je na teritoriju Grajvoronskog okruga. Oružane snage Rusije zajedno sa graničnom službom, Ruskom gardom i FSB preduzimaju neophodne mere za eliminisanje neprijatelja. Javiću detalje", rekao je Gladkov u video-snimku na svom Telegram kanalu.

13.45 Prigožin: Napuštamo Bahmut između 25. maja i 1. juna, prepuštamo ga ruskoj vojsci

Jevgenij Prigožin, šef plaćeničke Vagner grupe, ponovio je da će za tri dana povući svoje trupe iz Bahmuta.

"Na zapadnim ivicama su postavljeni odbrambeni položaji, tako da će Vagner napustiti Artjomovsk između 25. maja i 1. juna. Ako snage Ministarstva odbrane nisu dovoljne same po sebi, onda imamo hiljade generala – treba samo da sastavimo bataljon od njih, damo im oružje i sve će biti u redu", rekao je Pigožin, koristeći termin "Artjomovsk", što je naziv Bahmut iz sovjetskog doba.

Prigožin je glasno kriitkovao podršku koju rusko ministarstvo odbrane pruža njegovoj grupi, dok je samo ministarstvo priznalo da su se neke ruske trupe prošle nedelje povukle ispred Bahmuta, ali je demantovalo Prigožinove tvrdnje da se bokovi "raspadaju" ili da vojska namerno nije htela da pošalje municiju Vagneru.

12.40 Ukrenergo: Ponovo uspostavljeno spoljno napajanje strujom nuklearke u Zaporožju

Ukrajinski državni operater prenosa električne energije "Ukrenergo" saopštio je danas da je spoljne napajanje strujom nuklearne elektrane u Zaporožju nakon kratkog vremena ponovo uspostavljeno nakon prijavljenog požara na elektroenergetskom objektu u gradu Zaporožje.

"Ukrenergo" je saopštio da je obnovio dalekovod koji snabdeva strujom nuklearku u Zaporožju, preneo je Rojters.

Ukrajinsko državno preduzeće za proizvodnju nuklearne energije "Energoatom" prethodno je danas saopštilo da je nuklearna elektrana u Zaporožju isključena iz elektromreže zbog ruskog granatiranja eksternog dalekovoda. 

11.20 Grosi: Nuklearna elektrana Zaporožje "izuzetno ranjiva" 

Generalni direktor Međunarodne agencije za nuklearnu bezbednost (IAEA) Rafael Grosi izjavio je da je nuklearna elektrana Zaporožje danas ostala bez eksternog napajanja električnom energijom, zbog čega je stanje nuklearne bezbednosti u tom objektu ''izuzetno ranjivo''.

''Ukrajinska ZNPP je jutros izgubila svu spoljnu struju po sedmi put tokom sukoba, što ju je primoralo da se oslanja na hitne dizel generatore, kako bi bila osgirana nuklearna sigurnost, i situacija u elektrani je izuzetno ranjiva. Moramo se složiti da zaštitimo elektranu sada, ova situacija ne može da se nastavi'', napisao je na svom nalogu na Tviteru Grosi.

 

 

11.00 Malijar: Ukrajinske snage i dalje napreduju u Bahmutu, ali manjim intenzitetom

Ukrajinske trupe i dalje napreduju po stranama uništenog grada Bahmuta, mada je "intenzitet" njihovog kretanja smanjen, a Rusija dovodi još vojnika, saopštila je danas ukrajinska zamenica ministra odbrane Hana Malijar.

Ona je, u televizijskom obraćanju, dodala da Ukrajina drži "malu odstupnicu unutar samog grada", ponovo negirajući ruske tvrdnje da je ruska vojska zauzela čitav Bahmut.

10.15 Podoljak odgovorio Antonovu: Krim je neodvojivi deo Ukrajine

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihailo Podoljak odgovorio je na ranije izjave ambasadora Rusije u SAD Anatolija Antonova, koji je na Telegram kanalu "upozorio protiv podrške napadima na Krim", jer ga Rusija smatra svojom teritorijom.

Podoljak je na Tviteru napisao da je "Krim nesporni i neodvojivi deo Ukrajine".

"Tako je bilo, tako jeste i tako će biti. Oslobođenje Krima koristeći vojnu silu i sredstva je jedini racionalni način da se zaustavi 'ruska agresija' i da se svetu vrati međunarodno pravo. To je ukrajinska obaveza, i potreba", napisao je Podoljak.

 

 

09.18 Energoatom: Rusko granatiranje razlog za isključenje NE Zaporožje sa spoljnog napajanja

Rusko granatiranje eksternog dalekovoda razlog je što je nuklearna elektrana Zaporožje isključenja sa mrežnog napajanja i prebačena na generatore, soapštilo je državni operater. 

"Energoatom" je naveo na Telegramu da je dalekovod u Dnjepropetrovsku koji snabdeva strujom nuklearnu elektranu u Zaporožju, koja je sada pod kontrolom Moskve, obustavio isporuke nakon što je pogođen u ruskom granatiranju tokom noći.

Nuklearna elektrana Zaporožje isključena je sa spoljnog napajanja preko linije sa teritorije Ukrajine i prebačena na dizel generatore, objavljeno je na Telegram kanalu nuklearke.

"Usled gašenja visokonaponske linije od 750 kilovolta, nuklearka  Zaporožje je izgubila eksterno napajanje. Snagu za sopstvene potrebe obezbeđuju dizel generatori“, navedeno je u objavi, prenosi Interfaks. Dodaje se da je radijacija na lokaciji nuklearne elektrane normalna.

07.40 Granatiranja širom Ukrajine: Eksplozije u Dnjepru, Zaporožju i Harkovu 

Eksplozije su se tokom noći čule šriom Ukrajine, u gradu Dnjepru, kao i u Zaporožju i Harkovu, a upozorenje o vazdušnom napadu širom zemlje aktivirano je u 3.48 ujutro, navodi Kijev Independent. Ruske borbene bespilotne letelice su takođe pogodile grad Odesu kasno u nedelju.

Guverner Dnjepra Sergej Lisak je na Telegramu napisao: "Zahvaljujući odbrambenim snagama izdržali smo napad".

Kasnije je rekao da je 15 bespilotnih letelica i još četiri krstareće rakete oboreno iznad regiona, dok je osam ljudi povređeno, a troje prebačeno u bolnicu. Uništeno je ili oštećeno više desetina vozila, kao i devet stambenih zgrada, nekoliko privatnih kuća, prodavnica, vrtić i administrativne zgrade, rekao je on.

07.19 Nuklearna elektrana Zaporožje prebačena na rezervno napajanje

Nuklearna elektrana Zaporožje isključena je sa spoljnog napajanja preko linije sa teritorije Ukrajine i prebačena na dizel generatore, objavljeno je na Telegram kanalu nuklearke.

"Usled gašenja visokonaponske linije od 750 kilovolta, nuklearka  Zaporožje je izgubila eksterno napajanje. Snagu za sopstvene potrebe obezbeđuju dizel generatori“, navedeno je u objavi, prenosi Interfaks.

Istražuju se razlozi isključenja linije, i dodaje se da je radijacija na lokaciji nuklearne elektrane normalna.

Russian Defense Ministry Press Service via AP, File

 

07.05 Ukrajinska vojska: Nastavljaju se borbe u Bahmutu

Borbe se nastavljaju u Bahmutu, saopštile su ukrajinske oružane snage u svom jutarnjem izveštaju. Nakon što je Rusija tvrdila da je zauzela taj grad tokom vikenda, zavladala je konfuzija pošto su ukrajinski zvaničnici odbacili te tvrdnje.

"U Bahmutu neprijatelj nastavlja da vodi ofanzivne akcije. Borbe za grad Bahmut se nastavljaju", saopštile su ukrajinske oružane snage i dodale da je tokom proteklog dana ruska vojska "neuspešno pokušala da povrati izgubljene položaje južno od obližnjeg naselja Ivanovskog".

Rusija je takođe izvršila vazdušne udare na Bahmut. Bilo je nemoguće verifikovati oprečne izjave o razorenom gradu, koji je dobio simboličan značaj više nego što je taktički važan.

Tanjug/AP Photo/Libkos, File

 

06.50 Ukrajinski generalštab: Četiri raketna i 45 vazdušnih udara tokom dana

Ukrajinski generalštab saopštio je juče da su ruske snage tokom dana izvele četiri raketna i 45 vazdušnih udara, kao i više od 30 napada iz raznih artiljerijskih sistema. Kako prenosi "Ukrajinska pravda", uništene su i oštećene privatne stambene zgrade i druga civilna infrastruktura.

"Za raketne udare na ukrajinske gradove Liman, Slavjansk i Kostjantinovku, neprijatelj je ponovo upotrebio sisteme protivvazdušne odbrane S-300, koji nisu visokoprecizno oružje, što zauzvrat naglašava terorističku taktiku Ruske Federacije. Verovatnoća izvođenja raketnih i vazdušnih udara širom teritorije Ukrajine ostaje velika", istakli su iz ukrajinskog generalštaba.

06.40 Uspon i pad slova "Z" : Šta se desilo i gde je nestao ruski ratni simbol? 

Ubrzo nakon što su ruski tenkovi prošlog proleća ušli u Ukrajinu, zlokobni simbol Z, pojavio se niotkuda i postao viralan u Rusiji. Smrtno bolesna deca su fotografisana kako prave oblik slova Z  ispred lečilišta na jugozapadu zemlje, dok je ruskom gimnastičaru Ivanu Kuliaku izrečena jednogodišnja zabrana nakon što je pokazao simbol na podijumu pored svog ukrajinskog protivnika. 

Munjevito pojavljivanje karakteristične oznake izazvalo je priličnu pometnju, zadobivši naslovnice širom sveta.  Ali čini se da je poslednjih meseci upotreba "Z" opala. Njegovo upadljivo odsustvo primetili su korisnici Tvitera na ruskoj vojnoj paradi povodom Dana pobede u maju, iako je to bio slučaj i prošle godine. Opširnije u odvojenoj vesti.

profimedia

 

 

06.30 Kadirov: Ukrajinski obaveštajci planiraju da me ubiju

Čečenski lider Ramzan Kadirov izjavio je juče da ukrajinske i zapadne specijalne službe spremaju terorističke napade protiv njega da ga ubiju.

"Čine sve da me se otarase. Postoje informacije da evropske obaveštajne agencije pripremaju terorističke napade na mene preko ukrajinskih", rekao je on za kanal "Rosija 1".

On je izrazio uverenje da će oni koji planiraju atentat na njega "u svakom slučaju izgubiti", prenela je RIA Novosti.

"I da me ubiju hiljadu puta, i dalje ćemo pobediti. I ako umremo, pobedićemo! Naravno, ukoliko ostanemo živi, pobedićemo 100 odsto. Neće biti ono što oni ionako žele", rekao je.

06.20 Ruski sud podigao optužnice protiv tužioca i sudija MKS

Ruski istražni komitet saopštio je juče da je optužio tužioca i sudije Međunarodnog krivičnog suda (MKS), koji je 17. marta izdao nalog za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina i poverenice za dečija prava Marije Lvove-Belove. Ruski Komitet je ranije pokrenuo krivični slučaj protiv tužioca MKS Karima Ahmada Kana, sudija MKS Tomoka Akanea, Rozarija Salvatorea Ajtale i Serhia Herarda Ugalde Godineza, prenosi TASS.

06.05 Kišida: G7 nastoji da donese pravedan i trajni mir Ukrajini što je pre moguće

Grupa sedam nacija nastoji da donese "pravedan i trajni mir u Ukrajinu što je pre moguće", izjavio je juče japanski premijer Fumio Kišida, posle razgovora lidera G7 i ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog u Hirošimi.

Kišida je naveo da je samit održan zbog „ugroženosti principa koje su naši prethodnici kovali i branili tokom godina“, uključujući poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta, i da je pozivanje Zelenskog pokazalo „nepokolebljivu solidarnost“ između G7 i Ukrajine. 

Komentari (0)

Evropa