Evropa

Vašington post objavio da je šef Vagnera ponudio vladi u Kijevu da otkrije ruske vojne položaje, Prigožin se brani

Komentari

Autor: Euronews srbija, Vašington post, Rojters

15/05/2023

-

16:02

Vašington post objavio da je šef Vagnera ponudio vladi u Kijevu da otkrije ruske vojne položaje, Prigožin se brani
Vašington post objavio da je šef Vagnera ponudio vladi u Kijevu da otkrije ruske vojne položaje, Prigožin se brani - Copyright AP Photo

veličina teksta

Aa Aa

Šef plaćeničke Vagnerove grupe Jevgenij Prigožin u višemesečnom je sukobu sa ruskim vojnim vrhom, a u više navrata je javno kritikovao odluke čak i samog ministra odbrane Sergeja Šojgua. Dodatno zatezanje odnosa moglo bi da izazove i pisanje Vašington posta da je Prigožin ponudio ukrajinskoj vladi da otkrije položaj ruskih trupa, što je lider Vagnera odbacio, nazvavši optužbe "glupostima".

Pozivajući se na procurela dokumenta američke obaveštajne službe koji su procurili na platformu Discord, Vašington post je u nedelju objavio da je Prigožin u januaru ponudio ukrajinskoj obaveštajnoj službi da otkrije položaje ruskih snaga.

List podseća da su Vagnerovi vojnici bili na čelu ruske ofanzive da zauzmu grad Bahmut, a da je otkrivanje položaja ruske vojske Prigožin ponudio kao zamenu za neometano povlačenje svojih snaga sa ratišta u Bahmutu. 

Prema pisanju Vašington posta Ukrajina je ponudu, koja je kako navode, došla preko njegovih kontakata sa ukrajinskom obaveštajnom službom, odbila.

Dva ukrajinska zvaničnika potvrdila su da je Prigožin nekoliko puta razgovarao sa ukrajinskim obaveštajnim direktoratom, poznatim kao HUR, piše Vašington post i dodaje da je jedan zvaničnik rekao da je Prigožin više puta ponvio ponudu u vezi sa Bahmutom, ali da je Kijev to odbio jer zvaničnici ne veruju Prigožinu i smatrali su da su njegovi predlozi mogli biti neiskreni.

Američki zvaničnik je takođe upozorio da u Vašingtonu postoje slične sumnje u vezi sa Prigožinovim namerama. Ukrajinski i američki zvaničnici razgovarali su pod uslovom anonimnosti kako bi razgovarali o osetljivim informacijama.

U intervjuu za "Vašington post" ovog meseca, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski nije želeo da potvrdi kontakte sa Prigožinom. 

"Ovo je pitanje [vojne] obaveštajne službe“, rekao je on. Ukrajinski lider se takođe usprotivio javnom puštanju poverljivih informacija i rekao da veruje da je curenje informacija donelo korist Rusiji.

Prigožin optužbe nazvao "glupostima"

Međutim, u audio poruci koju je pres-služba Prigožina objavila na Telegramu u ponedeljak, on je te optužbe nazvao "besmislicom".

Sugerisao je i da su neimenovani stanovnici moskovskog predgrađa Rubljovka, gde žive mnogi predstavnici poslovne i političke elite, orkestrirali napad na njega, piše Rojters.

Prigožin je takođe negirao da je sreo Kirila Budanova, šefa ukrajinske vojne obaveštajne službe, u jednoj neimenovanoj afričkoj zemlji, rekavši da nije bio na kontinentu od početka sukoba u Ukrajini i predstavivši ideju o telefonskom razgovoru s njim kao smešnu.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da izveštaj "izgleda kao najnovija prevara".

Tanjug/AP

 

Ipak, odnosi Prigožina sa ruskim vojnim vrhom mesecima su zategnuti. On je javno kritikovao vojne komandante, za koje tvrdi da nisu uspeli da opreme i snabdevaju svoje snage, koje su pružile vitalnu podršku ratnim naporima Moskve. Žalio se da rusko Ministarstvo odbrane nije dalo njegovim borcima municiju i druge resurse koji su im potrebni za uspeh. 

Prošle nedelje javno je zapretio je zapretio povlačenjem svojih jedinica iz Bahmuta jer, kako je rekao, nije dobio obećanu municiju od ruskog vojnog vrha.  Ali je takođe rekao da će on i njegovi ljudi biti viđeni kao izdajnici ako to urade. Međutim, već sledećeg dana saopšteno je da mu je naručena municija stigla, a Vagner se i dalje bori u Bahmut.

Takođe je optužio regularnu vojsku da nije uspela da odbrani Vagnerove bokove kao što je obećala, i više puta je sugerisao da najviši ruski odbrambeni zvaničnici i poslovna elita potkopavaju vojne napore u Ukrajini.

"Sve deo razrađenog političkog teatra"

Analitičari su često govorili o rivalstvu između Prigožina i zvaničnih ruskih oružanih snaga koje predvodi Ministarstvo odbrane.

 

Artjom Serebrenjikov, politički analitičar i predavačem na Moskvoskoj školi ekonomije rekao je za Euronews Srbija da mnoge od Prigožinovih izjava ne bi trebalo shvatiti ozbiljno, ali da ih ne treba ni zanemariti.

"U osnovi, Prigožin pokušava da pokaže da je on mnogo efikasniji i da ima više zasluga za ruske uspehe u odnosu na ruske oružane snage. I definitivno mu se ne dopadaju aktuelni načelnik Generalštaba general Gerasimov i ministar odbrane Sergej Šojgu, pa su oni najčešće mete njegovih kritika", rekao je Serebrenjikov.

Napominje da teatralnim izjavama Prigožin traži veću podršku u oružju direktno od predsednika i da logika u njegovom ponašanju ukazuje na to da je Vagner bio mnogo efikasniji poslednjih meseci iako zvanično ne postoji i deluje mimo naređenja Ministarstva odrbane, koje je više birokratsko.

"Vagnerovi borci su mnogo slobodniji i više su napredovali na bojnom polju. Dakle, mislim da je on želeo svojim izjavama da ubrza dobijanje veće podrške za Vagner", naveo je Serebrenjikov. 

Alexei Druzhinin/Pool Photo via AP, File

 

Posebno se osvrnuo na Prigožinovu izjavu povodom Dana pobede koju je ocenio kao "veoma kritičnu". 

“Ali je posle toga brzo usledila još jedna u kojoj je takođe istakao da ne kritikuje predsednika, već isključivo generale i Ministarstvo odbrane. Verovatno da je bilo reakcije Kremlja, pa je on shvatio da je prešao crvenu liniju, ali generalno Prigožin nikada nije uputio direktnu kritiku predsedniku Putinu. On je tu pokušao da dokaže da ne kritikuje ceo državni vrh već samo korumpirane i neefikasne generale", rekao je Serebrenjikov za Euronews Srbija.  

Smatra da Prigožin želi zvanično prizanje Kremlja i da je to sve deo razrađenog političkog teatra. 

"Ovo se ne deoživljava u Rusiji kao nešto neobično niti se svemu tome pridaje veliki značaj, već se tumači kao deo igre koju igra i Putin", rekao je on.  

Preporuka za vas

Komentari (1)

Milomir

15.05.2023 17:15

ZAŠTO Srbija objavljuje šta Rusi kažu i lažu? Niko više ne objavljuje šta Rusija kaže i laže osim Srbije! Zašto, DOKLE ?

Evropa