Evropa

Kakve veze Vagner ima sa sukobima u Sudanu i zašto stručnjaci upozoravaju da to ima uticaj na rat u Ukrajini

Komentari

Autor: Euronews

28/04/2023

-

12:09

Kakve veze Vagner ima sa sukobima u Sudanu i zašto stručnjaci upozoravaju da to ima uticaj na rat u Ukrajini
PMC Vagner centar - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Sudan je poslednjih dana u fokusu svetskih medija zbog sukoba za prevlast između Sudanskih snaga za brzu podršku i vojske te zemlje. Neki od stručnjaka za bezbednost pribojavaju se da ruska plaćenička grupa Vagner podstiče sukob delujući u ime Kremlja, piše Euronews. Stručnjaci koji su govorili na tu temu ističu da su snage Vagnera prisutne u Sudanu od 2017. i da su i danas aktivne, međutim njihov vlasnik i osnivač Jevgenij Prigožin to demantuje.

Prema brojnim međunarodnim istragama, cilj Vagner grupe u Sudanu je da omogući Moskvi pristup resursima, koje Rusija zatim koristi za finansiranje rata u Ukrajini. Jedan od njegovih glavnih ciljeva je sticanje zlata, jer je Sudan treći najveći proizvođač minerala u Africi, piše Euronews.

"Tako je upadljivo da je tamo gde postoji nestabilnost ili napad na demokratiju u Africi, ta Vagnerova grupa umešana i često su na strani milicije", rekao je Emanuel Kotin, stručnjak za bezbednost i izvršni direktor Afričkog Centra za bezbednost i antiterorizam.

"Pogledajte, na primer, Burkinu Faso, sve rudnike u zemlji preuzimaju zastupnici Vagnerove grupe. Ista stvar se dešava u Sudanu i Maliju", dodao je on.

Za koga radi Vagner grupa u Sudanu?

Globalna inicijativa protiv transnacionalnog organizovanog kriminala (GI-TOC) procenjuje da su strukture Vagnerove grupe duboko usađene u Sudanu i susednoj Centralnoafričkoj Republici, razvijajući značajan politički uticaj, široke komercijalne interese i plaćeničku ulogu. GI-TOC napominje da "glavni cilj Rusa u Sudanu nije zaštita političke moći u Kartumu, već u suštini da imaju ogromnu korist od mineralnih resursa zemlje".

CNN je još u avgustu prošle godine pisao da je u središtu saradnje između Moskve i sudanske vojne hunte Jevgenij Prigožin, ruski oligarh i ključni saveznik predsednika Vladimira Putina. Ugovori o koncesiji između Ministarstva mineralnih sirovina Republike Sudan i M Investa, u vlasništvu osnivača Vagner grupe Jevgenija Prigožina, potpisani su krajem 2017. godine.

Meroe Gold, sudanska podružnica M Investa, dobila je privilegije od vlasti u zemlji, a zauzvrat se odrekla 30 odsto svojih udela u nekoliko svojih projekata. SAD i EU su uvele sankcije ovim kompanijama. Prigožin tvrdi da on nije njihov korisnik.

Komentarišući aktivnosti Vagnerove grupe u Centralnoafričkoj Republici, Jelena Aparac, nezavisni ekspert Radne grupe Ujedinjenih nacija za upotrebu plaćenika, rekla je: "Znamo da je ovo veoma komplikovan proces, tako da je veoma teško da se utvrdi ko stoji iza toga? Kako to funkcioniše? Ko naređuje? Ko je čak potencijalno krivično odgovoran za kršenje ljudskih prava? Ko je odgovoran za finansijske transakcije? Ali vidimo da je to veoma složen finansijski i logistički sistem".

Američka mreža CNN nedavno je objavila istragu koja je otkrila da je grupa Vagner snabdela sudanske snage za brzu podršku [RSF] projektilima za pomoć u sukobu. RSF negira da je primila pomoć od Rusije i Libije, dok Vagner grupa nije komentarisala nalaze ove istrage.

profimedia, ssu.gov.ua

 

Prigožin je rekao da više od dve godine u Sudanu nema nijednog borca njegove grupe.

"Mogu da vam kažem sa apsolutnom sigurnošću, a moje reči možete da unesete u bilo koje protokole, u bilo koju najvišu instancu, danas nema nijednog vojnika PMC-a (privatnog vojnog preduzeća) „Vagner”, naglašavam – ni jednog , nema u Sudanu", objavio je on na Telegramu.

"I tako je to više od dve godine. Ni jedan vojnik Vagnerov PMC nije prisutan u Sudanu dve godine. A danas nema nijednog. Mislim da je to glavna stvar koju treba da znate“.

U međuvremenu, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je na konferenciji za novinare u UN u utorak da sudanske vlasti imaju pravo da koriste Vagnerovu grupu.

Ruski mediji su ranije objavili da je osnivač plaćeničke grupe učestvovao u gotovo svim sastancima ruskih zvaničnika i sudanskih predstavnika počev od 2014 do 2016. Sudan je bio jedna od prvih zemalja koja je priznala aneksiju Krima 2014. Od tada se zlato pokazalo kao efikasan način za akumulaciju i kretanje sredstava, popunjavanje ruske državne kase i zaobilaženje međunarodnih sistema finansijskog praćenja.

„ Ono što smo videli u poslednjih nekoliko godina je da Vagner nastavlja da menja svoju vernost“, rekao je viši saradnik u Karnegijevom programu za Rusiju i Evroaziju Pol Stronski.

On je dodao da Vagner grupa ide na mesta gde zapadna zajednica ranije nije uspela da uspostavi stabilnost, a Rusija traži načine da proširi svoje prisustvo u Africi.

Vojne veze Rusije i Sudana

Prema Stokholmskom međunarodnom institutu za istraživanje mira, Rusija je glavni dobavljač oružja Sudanu. Ruska vojna oprema čini oko 87 odsto naoružanja sudanske vojske.

Jedan od glavnih rezultata ove saradnje je otvaranje baze ruske mornarice u Sudanu, što će omogućiti Kremlju da kontroliše pristup Sueckom kanalu i pristup Indijskom okeanu.

Sporazum će omogućiti Rusiji da uspostavi pomorsku bazu do 300 ruskih vojnika i održava do četiri pomorska broda, uključujući nuklearna, u Port Sudanu na Crvenom moru, što je od strateškog značaja.

Zauzvrat, Rusija je pristala da Sudanu obezbedi oružje i vojnu opremu. Ugovor je na 25 godina sa automatskim produženjem na period od 10 godina ako se nijedna strana ne protivi.

Lavrov, koji je poslednji put posetio Sudan 2014. Godine, u februaru je saopštio da je sudanska vojska odobrila sporazum tokom njegove posete Kartumu.

Međutim, on će stupiti na snagu tek nakon uspostavljanja civilne vlade i zakonodavnog tela u Sudanu, koje će ratifikovati dokument.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa