Fokus

Sumnjivi ruski transporti: Zapad optužuje Kremlj da je razvio mrežu za krijumčarenje zlata iz Sudana

Komentari

Autor: CNN, Bloomberg, NewYork Times

02/08/2022

-

21:38

Sumnjivi ruski transporti: Zapad optužuje Kremlj da je razvio mrežu za krijumčarenje zlata iz Sudana
Sumnjivi ruski transporti: Zapad optužuje Kremlj da je razvio mrežu za krijumčarenje zlata iz Sudana - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nekoliko dana nakon što je Moskva započela rat protiv Ukrajine, ruski teretni avion stajao je na pisti u Kartumu, glavnom gradu Sudana, na delu asfalta, okruženom crveno-narandžastim peskom. Na teretnom listu aviona pisalo je da je bio napunjen keksom. Sudan retko, ako ikad, izvozi keks, piše CNN.

Naime, ranije je već zaustavljeno nekoliko pokušaja presretanja sumnjivih ruskih teretnih aviona jer su se službenici bojali da bi pregledi uznemirili vojno rukovodstvo zemlje, koje ima sve bližu saradnju sa Rusijom.

No, službenici su ipak odlučili da uđu u pomenuti avion. Unutra su zatekli puno šarenih kutija keksa. Ispod njih, nalazili su se drveni sanduci sa najdragocenijim resursom Sudana - zlatom. Težina je iznosila otprilike jednu tonu. Neki od službenika koji su otkrili pljačku su premešteni, neki u regionalne službe, a drugi su poslati u vojne rezerve, kaže izvor koji je upoznat s incidentom. ‘Platili su jer su obavljali svoj posao‘, rekao je izvor za CNN.

Ovaj incident dogodio se u februaru, a za CNN su potvrdili brojni službeni sudanski izvori, a to je jedan od najmanje 16 poznatih slučajeva u proteklih godinu i po dana u kojem su Rusi krijumčarili zlato iz Sudana, inače trećeg najvećeg proizvođača tog plemenitog metala u Africi.

Brojni intervjui s visokim sudanskim i američkim službenicima i mnoštvo dokumenata koje je pregledao CNN ukazuju na razrađenu rusku shemu pljačke sudanskog bogatstva u pokušaju da ojačaju Rusiju u jeku sve oštrijih sankcija zapada i finansijski daju podršku ruskom ratu u Ukrajini.

Dokazi takođe upućuju na to da je Rusija u dosluhu s vojnim vođstvom Sudana, koje omogućuje da milijarde dolara u zlatu zaobiđu državu i liše siromašni Sudan stotine miliona prihoda od poreza.

"S obzirom na to da je ostatak sveta zatvorio vrata Rusiji, oni imaju puno koristi od ovakvog odnosa sa sudanskim generalima i zato im pomažu da ostanu na vlasti. Ta ‘pomoć‘ se sastoji od obuke i obaveštajne podrške do zajedničke podele profita od sudanskog ukradenog zlata", rekao je za CNN američki službenik.

Naime, u središtu saradnje između Moskve i sudanske vojne hunte je Jevgenij Prigožin, ruski oligarh i ključni saveznik predsednika Vladimira Putina.

Alexei Druzhinin/Pool Photo via AP, File

 

Prigožin, kontroliše i zloglasnu grupu Vagner iz Rusije. Kako navodi Blumberg, Putin je Prigožinu dodelio nagradu za  službu državi 2014. godine i pohvalio njegov međunarodni rad. Osim što obezbeđuju plaćenike i političke operativce, Prigožinova preduzeća takođe nude obuku o naoružanju i usluge izborne kampanje, navodi američka vlada.

Naime, kako piše ovaj sajt, sredinom 2020. godine, Ministarstvo finansija SAD je optužilo Prigožina za podrivanje demokratije u Sudanu i eksploataciju minerala te produžilo zamrzavanje imovine firmi Meroe Gold i M-Invest, za koje se navodi da "služe kao paravan“ za Vagnerove snage koje deluju u Sudanu. Američkim građanima i pravnim licima takođe je zabranjeno da sklapaju bilo kakve transakcije sa njima.

Takođe, CNN je otkrio i da je barem jedan visoki Vagnerov operativac, Aleksander Sergejevič Kuznjecov, poslednjih godina nadgledao operacije rudarenja, obrade i tranzita zlata u Sudanu.

Kuznjecov - poznat po svojim nadimcima ‘Ratibor‘ i ‘Radimir‘ - osuđeni je otmičar koji se borio u Libiji i 2014. zapovedao prvom Vagnerovom jedinicom za napad i izviđanje. Četiri puta je dobio ruski orden za hrabrost i 2017. se slikao sa Putinom i Dmitrijem Utkinom, osnivačem Vagner grupe. Evropska unija je Kuznjecovom uvela sankcije 2021.  godine.

Sve jača veza između sudanskih vojnih vlasti i Moskve rezultirala je zamršenom mrežom preko koje se krijumčari zlato. Prema sudanskim službenim izvorima, kao i podacima o letovima do kojih je došao CNN u saradnji sa Tvitter nalogom Gerjon za praćenje letova, sudanski službenici prošle godine su presreli najmanje 16 letova vojnog aviona iz sirijskog lučkog grada Latakije gde Rusija ima veliku vazdušnu bazu.

Kako se doadaj, pošiljke zlata idu i kopnenim putem do Centralnoafričke Repubike gde Vagner grupa podupire represivni režim i navodno primjenjuje neke od svojih najokrutnijih taktika nad stanovništvom.

profimedia

 

Rusko spletkarenje sa sudanskim zlatom ozbiljno je počelo 2014. nakon što je ruska invazija na Krim izazvala niz sankcija Zapada. Isporuke zlata pokazale su se učinkovitim načinom akumulacije i prenosa bogatstva, što je ojačalo rusku državnu blagajnu bez znanja međunarodnog sistema finansijskog nadzora.

Središnje mesto ruske operacije vađenja zlata leži duboko u pustinji severoistočnog Sudana prošaranoj dubokim ponorima u kojima rudari rade na velikim vrućinama od kojih ih donekle štite samo ostaci cerada i vreće sa peskom, piše CNN.

Dokumenti komercijalnog registra koje je Blumberg imao uvid, pružaju prvi dokaz da je kompleks gde se rudari zlato u gradu Atbara u vlasništvu Meroe Gold, kompanije za koju Ministarstvo finansija SAD kaže da ima veze sa Vagner grupom. Pored pristupa unosnim nalazištima minerala, Meroe ima dozvole za rad u sudanskim industrijama, od transporta i poljoprivrede do plastike.

Ove dozvole ilustruju veze koje Ministarstvo finansija SAD opisuje kao "saradnju sa ruskim paravojnim formacijama, podršku očuvanju autoritarnih režima i eksploatacije prirodnih resursa“. Meroe Gold, jedan od desetina operatera u industriji zlata, ulaže u Sudan od 2017. godine - iste godine, kako je Ministarstvo finansija saopštilo da je Vagner razvio planove za tadašnjeg diktatora Omara al-Bašira za suzbijanje prodemokratskih protesta.

profimedia

 

Ono što ističe u tekstu CNN, je da je da tokom poslednje dekade, Rusija svoju trgovinu sudanskim zlatom držala van službenih knjiga. Sudanska službena statistika o spoljnoj trgovini od 2011. dosledno navodi da je ukupni izvoz zlata iz zemlje u Rusiju na nuli, uprkos brojnim dokazima o opsežnim aktivnostima Moskve u ovom sektoru.

Većina izvora CNN-a tvrdi da se oko 90 odsto sudanske proizvodnje zlata prokrijumčari. Ako je to istina, to bi iznosilo otprilike 13,4 milijarde dolara vrednog zlata koje je zaobišlo carinu i propise te sudržavni prihodi umanjeni za stotine miliona dolara. Ipak, ove brojke nisu potvrdili nezavisni izvori.

Prema tvrdnjama CNN-a, firma Al-Solag u Sudanu, koja je pod ruskom kontrolom, je zapravo paravan za kompaniju Meroe Gold, rusku rudarsku kompaniju pod sankcijama SAD. Kako piše Blumberg, tokom proteklih pet godina, Meroe Gold je uvezao robu u vrednosti od skoro 11 miliona dolara, uključujući opremu za preradu zlata i dvoturbinski helikopter ruske proizvodnje.

U oktobru 2021, mesec dana nakon što je antikorupcijski odbor zaustavio prenos udela s Meroe Gold na Al-Solag, sudanska vojska izvela je državni udar - za koji izvori u Vašingtonu kažu da se dogodio uz podršku Rusije - a hunta je odmah rasformirala odbor. Istog dana kada je Rusija pokrenula svoju invaziju na Ukrajinu, sudanska delegacije u Moskvi boravila je kako bi "unapredila odnose" između dve zemlje.

Delovanje Vagner grupe u Africi

Prema pisanju Njujork Tajmsa, grupa Vagner je 2017. proširila delovanje na Afriku, gde su plaćenici ove grupe postali značajan, ponekad i ključni faktor u nizu zemalja pogođenih sukobima: Libiji, Mozambiku, Centralnoafričkoj Republici i nedavno Maliju.

Ipak, ova grupa je mnogo više od ratne mašinerije u Africi, a detaljan pogled na aktivnosti u Sudanu, trećem najvećem proizvođaču zlata na kontinentu, otkriva njegov domet. Vagner je dobio unosne sudanske koncesije za rudarstvo koje proizvode dotok zlata, pokazuju zapisi, potencijalno povećanje zalihe zlata u Kremlju od 130 milijardi dolara.

CNN je takođe pregledao službena sudanska saopštenja u kojima se Aleksander Sergejevič Kuznjecov spominje kao ‘problematični‘ naoružani Rus koji je nadzirao sigurnost u ruskoj fabrici za preradu zlata blizu Al-Ibaidije. Izvor upoznat s aktivnostima Meroe Golda u Sudanu rekao je za CNN da je Kuznjecov takođe često posećivao kancelarije firme u Kartumu.

ssu.gov.ua

 

Operativci Vagnera rotiraju se na svojim pozicijama u Sudanu, otkriva Dosije Centar za CNN, a Kuznjecov bi mogao biti jedan od nekolicine Vagnerovih ljudi u zemlji. Oni su strateški poslati kako bi zaštitili rusku šemu krijumčarenja koja je postala još važnija otkako je Rusija pokrenula rat protiv Ukrajine. Čini se da su ti Vagnerovi operativci odgovorni za sve veću atmosferu straha dok Moskva jača svoju kontrolu nad sudanskim zlatom, kažu izvori CNN.

Komentari (0)

Svet