Biznis vesti

Rusija i Saudijska Arabija odlučne u očuvanju stabilnosti tržišta nafte

Komentari

Autor: Tanjug

29/07/2022

-

15:53

Rusija i Saudijska Arabija odlučne u očuvanju stabilnosti tržišta nafte
Nafta - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Rusija i Saudijska Arabija ostaju čvrsto privržene ciljevima sporazuma grupe OPEK+ o očuvanju stabilnosti tržišta i uravnoteženju ponude i potražnje na globalnim tržištima nafte, saopštila je danas ruska vlada.

Zamenik ruskog premijera Aleksandar Novak sastao se sa ministrom energetike Saudijske Arabije princom Abdulazizom bin Salmanom kako bi razgovarali o saradnji dve zemlje u okviru sporazuma grupe OPEK+, kojim se utvrđuju kvote za proizvodnju nafte u nastojanju da se uravnoteže globalne cene, prenosi Rojters.

Britanska agencija takođe navodi da je francuski predsednik Emanuel Makron istakao važnost postojanja raznovrsnih izvora snabdevanja tokom svojih ovonedeljnih razgovora sa saudijskim prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom, saopšteno je danas iz Makronovog kabineta.

Francuski predsednik je u četvrtak ugostio saudijskog princa bin Salmana u okviru pojačanih napora Zapada da se, kako kaže Rojters, dodvori državi koja je najveći proizvođač nafte, u jeku energetske krize zbog rata u Ukrajini i posrtanja pregovora o oživljavanju nuklearnog sporazuma sa Iranom.

Francuska i druge evropske zemlje žele da diverzifikuju svoje izvore energije nakon ruskog napada na Ukrajinu, zbog kojeg su isporuke gasa iz Rusije u Evropu smanjene.

Makron želi da Rijad, najveći svetski izvoznik nafte, poveća proizvodnju.

Komentari (0)

Biznis