Evropa

Vagner grupa na novoj listi EU sankcija, dan nakon što se "usijala" polemika zbog snimka obezglavljivanja vojnika

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/04/2023

-

21:05

Vagner grupa na novoj listi EU sankcija, dan nakon što se "usijala" polemika zbog snimka obezglavljivanja vojnika
Vagner grupa na novoj listi EU sankcija, dan nakon što se "usijala" polemika zbog snimka obezglavljivanja vojnika - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Evropska unija stavila je Vagner grupu na listu sankcija protiv onih čije akcije prete ili potkopavaju teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine. 

"Ovom odlukom kompletira se 'Vagner paket' usvojen 25. februara, podvlači se međunarodna dimenzija i težina aktivnosti ove grupe, kao njen destabilišući uticaj na zemlje gde je aktivna", stoji na sajtu Saveta Evropske unije.

Takođe, na listu sankcija dodata je i RIA FAN medijska kuća, za koju se navodi da je deo "Patriot medija grupe", ruske medijske organizacije čijim odborom poverilaca predsedava Jevgenij Prigožin - šef Vagnera.

"Vagner grupa, koja je već pod sankcijama EU u sklopu režima sankcija zbog globalnog kršenja ljudskih prava, ruski je privatni vojni entitet osnovan 2014. godine, koji vodi Dimitrij Utkin a finansira Jevgenij Prigožin", stoji u kratkom objašnjenju Evropske unije.

"Vagner grupa aktivno učestvuje u ruskom agresivnom ratu protiv Ukrajine i predvodila je napade na ukrajinske gradove Soledar i Bahmut", dodaje se na sajtu EU.

Video-snimak navodnog obezglavljivanja ukrajinskog vojnika

Stavljanje Vagnera na novu listu sankcija došlo je dan nakon što se na internetu pojavio video snimak na kom se, navodno, vidi kako jedan ruski vojnik obezglavljuje pripadnika ukrajinske vojske.

Na uniformi koju žrtva nosi nalazi se trozubac koji je simbol ukrajinske vojske, a nekadašnji pripadnik Vagnera identifikovao je počinioca kao jednog od svojih bivših saboraca.

Vladimir Osečkin, aktivista za ljudska prava, rekao je gostujući na jednom Jutjub kanalu da je o ovom video-snimku razgovarao sa Andrejem Medvedevim, nekadašnjim borcem Vagnera koji sada traži azil u Norveškoj, preneo je istraživački portal Meduza.

Prema izjavama Medvedeva, ljudi koji obezglavljuju žrtvu su bez sumnje pripadnici Vagner grupe. Osečkin je dodao i da je Medvedev "definitivno prepoznao svoje kolege, Vagner borce, po njihovim nadimcima i načinu na koji govore putem radio veze".

Ovaj video-snimak izazvao je oštre reakcije ukrajinskih zvaničnika, pa je tako predsednik Volodimir Zelenski naveo da "nasilje neće biti zaboravljeno, i ruske snage će za njega odgovarati".

"Svi moraju da reaguju, svi lideri. Ne očekujte da će ovo biti zaboravljeno, da će ga vreme progutati", rekao je Zelenski, nazivajući ruske vojnike "zverima". 

Tanjug/AP/Efrem Lukatsky

 

Mihajlo Podoljak, savetnik Zelenskog, povezao je video-snimak sa najavljenom ukrajinskom kontraofanzivom, i rekao da je "njegov cilj da smanji moral javnosti, ili bar promeni psihološku percepciju rata".

Ukrajinska službe bezbednosti pokrenula je istragu o ovom slučaju, i zvaničnici pregledaju video-snimak kako bi se utvrdili odgovorni, ali i kako bi se utvrdilo tačno ko je žrtva, rekla je zamenica ukrajinskog ministra odbrane, Hana Malijar.

U prvim reakcijama iz Moskve, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je video-snimak "užasan", ali da se mora utvrditi njegova autentičnost.

"U svetu lažnjaka u kom živimo, autentičnost snimka mora biti proverena", rekao je Peskov na telefonskoj konferenciji za medije.

Osim ove izjave Peskova, iz Moskve su reagovali i tako što je iz kancelarije ruskog državnog tužioca saopšteno da će se otvoriti istraga u kojoj će se detaljno ispitati ovaj video-snimak kako bi se utvrdile sve okolnosti.

Borci Vagnera u prvim redovima kod Bahmuta

O pripadnicima Vagnera i njihovom šefu mnogo se priča od samog početka rata u Ukrajini, a posebno u nekoliko poslednjih meseci, jer ova plaćenička grupacija (koja jednim delom regrutuje ruske zatvorenike) predvodi napad ruskih snaga u Bahmutu, najkrvavijoj bici ovog rata.

Prema poslednjem izveštaju Instituta za studije rata (ISW) sa sedištem u Vašingtonu, dvojica ruskih vojnih blogera su objavili fotografije iz centra Bahmuta, što bi moglo da znači potencijalni proboj Vagner grupe dalje u tom gradu.

Takođe, u redovnom izveštaju britanskog ministarstva odbrane stoji da je ukrajinska vojska u Bahmutu "bila prinuđena na strateško povlačenje", ali da i dalje drži zapadne delove, dok Vagner nastavlja proboj kroz centar grada dok mu pomaže ruska avijacija sa severa i juga.

Tanjug/AP

Jevgenij Prigožin, šef Vagnera

Posebno je zanimljiva ocena britanskog ministarstva da su "rusko ministarstvo odbrane i Vagner grupa unapredili svoju saradnju", zbog toga što je u poslednjih nekoliko meseci palo dosta teških reči između Prigožina i ruskog vojnog vrha.

Šef Vagnera je često kritikovao rusko ministarstvo odbrane, pa čak i samog ministra Sergeja Šojgua, kao nedovoljno sposobne i nedovoljno obučene da se nose sa borbama koje se odvijaju u Ukrajini.

Takođe, Prigožin je u nekoliko navrata sugerisao i da ga, zbog lične netrpeljivosti, vojni zvaničnici Kremlja "sabotiraju" time što njegovim odredima ne šalju municiju i drugu vojnu opremu onako kako je traženo.

Komentari (0)

Evropa