Evropa

Kolika je moć Putinovog "kuvara": Optužio ministra odbrane i načelnika Generalštaba Rusije za veleizdaju

Komentari

Autor: AP

21/02/2023

-

22:41

Kolika je moć Putinovog "kuvara": Optužio ministra odbrane i načelnika Generalštaba Rusije za veleizdaju
Kolika je moć Putinovog "kuvara": Optužio ministra odbrane i načelnika Generalštaba Rusije za veleizdaju - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Vlasnik ruske privatne vojne kompanije Vagner optužio je u utorak ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua i načelnika generalštaba Valerija Gerasimov da njegove borce u Ukrajini ne snabdevaju municijom, što, kako je rekao, predstavlja pokušaj „uništavanja“ snaga. 

Jevgenij Prigožin, milioner sa bliskim vezama s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, rekao je u audio izjavi koju su objavili njegovi portparoli da „direktan otpor“ ruske vojske „nije ništa drugo do pokušaj uništenja Vagnera“.

Ovako direktne izjave Prigožina i njegovih boraca iznele su ponovo u prvi plan dugotrajnu netrpeljivost  između ruske vojske i Vagnera, koji ima nejasan pravni status jer ruski zakon zabranjuje privatne vojne kompanije, prenosi AP.

Prigožin je povišenim tonom rekao da ruski ministar odbrane Sergej Šojgu i načelnik Generalštaba Valerij Gerasimov dele naređenja „levo i desno“ i da se Vagner ne snabdeva municijom i ne podržava vazdušnim transportom. Borci Vagnera su inače veoma aktivno učestvovali u teškim borbama na istoku Ukrajine.

„Ovo se može smatrati veleizdajom u trenutku kada se Vagner bori za Bahmut, gubeći stotine svojih boraca svakog dana“, rekao je Prigožin. 

Njegove tvrdnje nisu mogle biti objektivno potvrđene, a izostao je komenatar i ruskih vojnih zvaničnika.

Prigožin smatra da ima apsolutnu naklonost Putina, ali....

Milioner i njegovi borci nedeljama tvrde da im vojska ne obezbeđuje dovoljno municije. Vagnerov pokušaj da preuzme Bahmut, grad u delimično okupiranoj ukrajinskoj istočnoj Donjeckoj oblasti,  pretvorio se u žestoku bitku. 

Prigožin je takođe poslednjih meseci u više navrata kritikovao vrh ruske vojske, optužujući ih za nekompetentnost. I na svom zvaničnom profilu daje svakodnevne izjave u kojima se hvali uspesima Vagnera, a istovremeno ismejava regularnu rusku armiju.

Ipak se čini se da njegova kritika nije stigla do ušiju onih kojima je bila upućena jer je Putin prošlog meseca, ponovo ukazao poverenje Gerasimovu, što se tumači kao pokazivanje Prigožinu gde mu je mesto.

Putin se u utorak, u svom dugo očekivanom obraćanju povodom stanja nacije, duboko zahvalio svojoj vojsci, a Vagner nije ni pomenuo.

Reagovalo Ministarstvo odbrane 

Ipak, rusko Ministarstvo odbrane je uveče izdalo saopštenje u kojem se detaljno navodi municija koju je poslala „dobrovoljcima jurišnih eskadrila“, kako vojska naziva Vagnerove ljude.

Ministarstvo je negiralo ograničenje isporuke municije, nazvavši to "apsolutnom lažom".

„Pokušaji da se napravi razdor unutar bliskog mehanizma interakcije i podrške između jedinica ruskih borbenih grupa su kontraproduktivni i rade isključivo u korist neprijatelja“, saopštilo je ministarstvo.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa