Evropa

Kako obaveštajci vide učešće grupe Vagner u ratu u Ukrajini: Taktika je brutalna - munjevita i smrtonosna

Komentari

Autor: CNN

30/01/2023

-

20:07

Kako obaveštajci vide učešće grupe Vagner u ratu u Ukrajini: Taktika je brutalna - munjevita i smrtonosna
Kako obaveštajci vide učešće grupe Vagner u ratu u Ukrajini: Taktika je brutalna - munjevita i smrtonosna - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Borci Vagner grupe predstavljaju pešadiju ruske ofanzive za jednokratnu upotrebu u istočnoj Ukrajini, ali ukrajinski vojni obaveštajni dokument do koga je došao CNN pokazuje koliko su oni bili efikasni oko grada Bahmuta i koliko je teško boriti se protiv njih. 

Vagner je privatna vojna grupacija koju vodi oligarh Jevgenij Prigožin i koja je poslednjih nedelja veoma vidljiva na frontu i najzaslužnija za rusko napredovanje. Vagnerovi borci su bili u velikoj meri uključeni u zauzimanje Soledara, nekoliko kilometara severoistočno od Bahmuta i oblasti oko tog grada.

U ukrajinskom izveštaju od decembra 2022. zaključuje se da Vagner predstavlja jedinstvenu pretnju za borbu iz blizine, čak i kada trpi ogromne žrtve.

„Smrt hiljada Vagnerovih vojnika ne potresa rusko društvo“, navodi se u izveštaju. „Jurišne grupe se ne povlače bez komande. Neovlašćeno povlačenje ekipe ili bez ranjavanja, kažnjava se streljanjem na licu mesta", piše CNN.

profimedia

 

Telefonski presretnuti podaci koje je dobio ukrajinski obaveštajni izvor i koji su podeljeni sa CNN-om takođe ukazuju na nemilosrdan stav na bojnom polju. U jednoj se čuje vojnik kako priča o drugom koji je pokušao da se preda Ukrajincima. 

„Vagnerovci su ga uhvatili i odsekli mu j.ja“, kaže vojnik. 

Ranjeni Vagnerovi borci su često satima ostavljeni na bojnom polju,ocena je ukrajinskih izvora.

„Jurišnoj pešadiji nije dozvoljeno da samostalno nosi ranjenike sa bojišta, jer je njihov glavni zadatak da nastavi juriš do postizanja cilja. Ako napad ne uspe, povlačenje je takođe dozvoljeno samo noću", navodi se.

Uprkos brutalnoj ravnodušnosti prema žrtvama koju je pokazao i sam Prigožin, ukrajinska analiza kaže da je Vagnerova taktika „jedina efikasna za loše obučene mobilisane trupe koje čine većinu ruskih kopnenih snaga“. 

To sugeriše da ruska vojska možda čak prilagođava svoju taktiku kako bi postala sličnija Vagneru: „Umesto klasičnih bataljonskih taktičkih grupa Oružanih snaga Rusije, predlažu se jurišne jedinice. To bi bila značajna promena u tradicionalnom oslanjanju Rusa na veće, mehanizovane jedinice". 

Na terenu, prema presretnutim telefonskim razgovorima ukrajinske obaveštajne službe, neke mobilisane trupe razmišljaju o prelasku u Vagner. U jednom takvom presretnutom razgovoru, vojnik upoređuje Vagner i svoju jedinicu i kaže: „To je daleko kao nebo i zemlja. Dakle, ako ću morati jeb... da služim onda ću bolje tamo to da radim".

Osuđenici - prvi talas s najviše žrtava

U ukrajinskom izveštaju se kaže da Vagner raspoređuje svoje snage u mobilnim grupama od desetak ili manje, koristeći raketne granate (RPG) i iskorišćavajući obaveštajne podatke dronova u realnom vremenu, koje izveštaj opisuje kao „ključni element ” 

Još jedno sredstvo koje vojnici Vagnera imaju je upotreba komunikacione opreme koju je proizvela Motorola, navodi se u dokumentu. Motorola je zatim rekla za CNN da je obustavila svu prodaju Rusiji i zatvorila svoje poslovanje sa njima. 

Osuđenici, desetine hiljada kojih je Vagner regrutovao, često čine prvi talas u napadima i nose najteže žrtve – čak 80 odsto prema ukrajinskim zvaničnicima. Slede iskusniji borci, s termovizijom i opremom za noćno osmatranje.

Dokument opisuje incident u decembru u kojem je dron uočio Vagnerovu grupu koja je napredovala, omogućavajući ukrajinskoj odbrani da je eliminiše pre nego što su njene trupe uspele da ispaljuju RPG. To je važno zato što ako Vagnerove snage uspeju prve da zauzmu poziciju, artiljerijska podrška im omogućava da kopaju lisičje rupe i konsoliduju svoju prednost.

Takođe prema ukrajinskim presretnutim informacijama, koordinacija između Vagnera i ruske vojske često nije usklađena. U jednom presretnutom pozivu  vojnik je rekao svom ocu da je njegova jedinica greškom izvela vozilo Vagnera. 

Prigožin je više puta insistirao na tome da su njegovi borci zaslužni za zauzimanje grada Soledara i obližnjih naselja u protekloj nedelji, što je prva ruska vojna pobeda u poslednjih nekoliko meseci.

„Nijedna jedinica osim operativaca Vagnerovog PMC nije bila uključena u juriš Soledara“, tvrdi vlasnik Vagnera.

Uticaj Prigožina u Moskvi kao nekada Raspućina

Prigožinu ne nedostaje ambicije. Dok je prošle nedelje bio u Soledaru, izjavio je da je Vagner verovatno „najiskusnija vojska na svetu danas”. Tvrdio je da njene snage već imaju višestruke raketne sisteme, sopstvenu protivvazdušnu odbranu i artiljeriju. Prigožin je takođe napravio suptilno poređenje između Vagnera i rigidnosti ruske vojske odozgo nadole, rekavši da se „svako ko je na terenu sluša".

Tanjug/AP

 

"Komandanti se konsultuju sa borcima, a vođstvo PMC-a (privatne vojne kompanije) se konsultuje sa komandantima”, kaže Prigožin.

SAD su označile rusku Vagner plaćeničku grupu kao "transnacionalnu kriminalnu organizaciju "

Dva meseca pre borbi na istoku Ukrajine Andrej Kolesnikov, viši saradnik Karnegijeve zadužbine za međunarodni mir, uporedio je Prigožinov rastući uticaj sa uticajem Grigorija Raspućina na dvoru cara Nikolaja II.

„Putinu je potrebna vojna efikasnost po svaku cenu. U Prigožinu postoji uočljivo negativna  harizma, i u izvesnom smislu ova harizma može da se takmiči sa Putinovom i zato mu je sada Prigožin neophodan baš u ovakvom obliku", rekao je on za TV Current Time..

Čini se da je Prigožin bio zaintrigiran poređenjem sa Raspućinom, mističnom figurom koja je lečila carskog sina od hemofilije, poremećaja krvarenja. Ali u komentarima ovog vikenda koje je objavila njegova kompanija Concord, dao je tipičnu opasku: „Nažalost, ja ne zaustavljam protok krvi, naprotiv ja puštam krv neprijateljima naše domovine. I to ne začaravanjem, već direktnim kontaktom sa njima.” 

Komentari (1)

Драган

31.01.2023 11:02

Разбише руси колективни запад, остало им само да причају бајке и лажу свој народ.

Evropa