Evropa

"Putinov kuvar" priznao da stoji iza plaćenih vojnika: Osnovao sam Vagner grupu 2014. godine

Komentari

Autor: Tanjug, Euronews Srbija

26/09/2022

-

11:12

"Putinov kuvar" priznao da stoji iza plaćenih vojnika: Osnovao sam Vagner grupu 2014. godine
"Putinov kuvar" priznao da stoji iza plaćenih vojnika: Osnovao sam Vagner grupu 2014. godine - Copyright profimedia, ssu.gov.ua

veličina teksta

Aa Aa

Ruski biznismen Jevgenij Prigožin izjavio je danas da je on 2014. godine osnovao privatnu vojnu kompaniju Vagner grupu. Ovo je prvi put da je Prigožin javno potvrdio da je povezan sa grupom Vagner, što je ranije negirao, preneo je Rojters.

Grupa Vagner, koju čine veterani ruskih oružanih snaga, borila se između ostalog u Libiji, Siriji, Centralnoafrickoj Republici i Maliju.

Pres služba Prigožinove firme za ketering, Konkord, objavila je njegovu izjavu na društvenoj mreži VKontakte, kao odgovor na zahtev za komentar zašto je prestao da poriče svoje veze sa Vagnerom.

"Sam sam očistio staro oružje, sam sam sredio pancire i našao specijaliste koji bi mi u tome mogli pomoći. Od tog trenutka, 1. maja 2014. godine, rođena je grupa rodoljuba, koja je kasnije dobila naziv Vagner bataljon", rekao je Prigožin.

On je istakao da je ponosan što je uspeo da odbrani njihovo pravo da zaštite interese svoje zemlje.

Prigožin, poznat kao "Putinov kuvar" zbog ugovora između Kremlja i njegove kompanije za ketering, sankcionisan je na Zapadu zbog njegove uloge u Vagneru.

Podsetimo, tokom agresije Rusije na Ukrajinu još jednom se u fokusu pažnje našla Vagner grupa - plaćenička vojska kojia ima bilske veze sa Moskvom.

Prema pisanju BBC Vagnerove snage postale su aktivne u Ukrajini 2014, tokom ruske aneksije Krima.

Trejsi Džerman, profesorka za sukobe i bezbednost sa Kraljevskog koledža u Londonu, za BBC navodi da je oko 1.000 njenih plaćenika pružilo podršku proruskim paravojnim formacijama koje su se borile za kontrolu nad regionima Lugansk i Donjeck. Opširnije pročitajte u odvojenom tekstu.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Драган

26.09.2022 15:04

"Признао" а? Како је он то "признао" баш ме занима. Јел био на неком суду па је "признао" , или је био приведен па је "признао"? Како је он то "признао"? Ко га је испитивао те је "признао"? А јесу и они што што су организовали "Blaskwater" исто тако "признали"?

Evropa