Društvo

Repovi ozloglašene Vagner grupe: Sankcije EU za ruske plaćenike, u Srbiji jedan osuđen zbog delovanja u grupi

Komentari

Autor: Eruonews Srbija

17/12/2021

-

21:04

Repovi ozloglašene Vagner grupe: Sankcije EU za ruske plaćenike, u Srbiji jedan osuđen zbog delovanja u grupi
Fotografija ukrajinske službe bezbednosti koja prikazuje navodne članove Vagner grupe - Copyright ssu.gov.ua

veličina teksta

Aa Aa

Evropska unija uvela je sankcije za Vagner grupu, rusko privatno vojno preduzeće, kao i za još osam osoba i tri entiteta koji su povezani za ovom grupom. Sankcije uključuju zabranu putovanja i zamrzavanje imovine, a "pogođeni" su Dimitri Utkin, koji je u dokumentu EU opisan kao "bivši oficir ruske vojne obaveštajne službe (GRU) i osnivač Vagner grupe". Utkin se smatra "odgovornim za koordinaciju i planiranje operacija za raspoređivanje plaćenika Vagner grupe u Ukrajini".

Zapadni zvaničnici smatraju da je Vagner grupa upletena u ruski bezbednosni aparat, iako je Moskva uvek poricala bilo kakvu vezu.

"Aktivisti ove grupe odražavaju hibridni rat Rusije. Oni predstavljaju pretnju i stvaraju nestabilnost u nizu zemalja širom sveta", rekao je novinarima visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Đozep Borelj.

U saopštenju za javnost Saveta EU se navodi da je "Grupa Vagner regrutovala, obučavala i slala privatne vojne operativce u konfliktne zone širom sveta da podstiču nasilje, pljačkaju prirodne resurse i zastrašuju civile kršeći međunarodno pravo, uključujući međunarodna ljudska prava zakon".

Osam pojedinaca je "umešano u ozbiljna kršenja ljudskih prava, uključujući mučenje i vansudska, po kratkom postupku ili proizvoljna pogubljenja i ubistva, ili u destabilizujuće aktivnosti u nekim zemljama u kojima deluju", navodi se u saopštenju.

Repovi Vagner grupe, mogu se naći širom sveta, a zanimljivo je da je i jedan državljanin Srbije osuđen zbog delovanja u okviru te ozloglašene grupe.

Državljanin Srbije osuđen kao član Vagner grupe

Naime, prema podacima koje je Viši sud u Beogradu ranije dostavio portalu Euronews Srbija, među 32 osobe osuđene za ratovanje na teritoriji Ukrajine je i jedan državljanin Srbije osuđen zbog delovanja u okviru Vagner grupe. Presuda je doneta u martu 2017, a osuđen je na uslovnu kaznu zatvora od godinu dana. Njegovo ime nije otkriveno, a navodi se da je presuda doneta na osnovu sporazuma o priznanju krivice.

"Kriv je što je u periodu od 24.4.2015. do 16.9.2015. kao državljanin Republike Srbije učestvovao u oružanom sukobu u Republici Ukrajini kao pripadnik paravojnih formacija proruske strane u sukobu… u sas bataljonu antiterorističkih dejstava Vagner Donjecke narodne republike", navodi se u presudi.

Dodaje se i da je pristupio kao dobrovoljac, i "zadužio vatreno oružje - automatsku pušku kalibra 5,45 mm sa dva okvira bojeve municije, pa je tako vršio poslove obezbeđenja – dežurstva objekata u okviru Agronomskog fakulteta, gde je bio smešten ceo bataljon".

Inače, ambasada Ukrajine u Srbiji navela je za Radio Slobodna Evropa da bi ta država pozdravila procesuiranje članova grupe Vagner. Ambasada je istakla da Ukrajina "pozdravlja odluku EU da uvede restriktivne mere protiv plaćenika jedinice Vagner".

Na pitanje da li očekuju da vlasti u Srbiji nakon odluke EU preduzmu konkretne korake kako bi procesuirali državljane Srbije koji su u okviru grupe Vagner ratovali ili još uvek ratuju u Ukrajini, u Ambasadi navode:

"Ukrajina bi pozdravila sve strane vlade čiji državljani učestvuju u ratu protiv Ukrajine na njenoj teritoriji da procesuiraju te pojedince u skladu sa sopstvenim (nacionalnim) zakonima i međunarodnim zakonom".

Ambasada Ukrajine u Srbiji je, kako se navodi u odgovoru za RSE, svesna 32 presude protiv državljana Srbije koji su učestvovali u sukobima u Ukrajini na strani Rusije. Međutim, ukazuju na to da ne mogu da ocene napore vlasti u Srbiji po tom pitanju, jer sud ne objavljuje identitet osuđenih.

Šta je Vagner grupa?

Prva stvar koju bi trebalo razumeti o Vagner grupi - jeste to da, najverovatnije, ne postoji Vagner grupa, piše portal Foreign Policy. Naravno, ovo znači da ne postoji nikakva jedinstvena firma registrovana pod tim imenom, već termin verovatnije služi da opiše mrežu u kojoj su isprepletane kompanije i grupe plaćenika. 

Kada je američki Trezor ranije zatražio sankcije protiv pojedinih kompanija za koje se sumnja da posluju u okviru Vagner grupe, navedeno je da članovi ove organizacije učestvuju u suzbijanju prodemokratskih protesta, širenju dezinformacija, iskopavanju zlata i dijamanata, kao i da organizuju paravojne aktivnosti. 

Vagner grupa se prvi put pojavila 2014. godine u Ukrajini, gde su pomagali vojsci Rusije u operaciji koja je za rezultat imala aneksiju Krima. Koliko je do sada poznato, plaćenici Vagner grupe učestvovali su u raznim sukobima i ratovima - u Ukrajini, Libiji, Siriji, Mozambiku, Sudanu i Centralnoafričkoj Republici.

O Vagner grupi često se govori kao o ruskim plaćenicima, odnosno "paravojsci" ruskog ministarstva odbrane. Za američko ministarstvo odbrane reč je o privatnoj plaćeničkoj kompaniji koja se povezuje sa ruskom državom.

U jednom intervjuu u decembru 2018. godine, međutim, ruskom predsedniku Vladimiru Putinu postavljeno je pitanje u vezi sa delovanjem Vagner grupe u Ukrajini i Siriji. Putin je tada rekao kako bi "takve stvari trebalo da ostanu u privatnim okvirima", i da bi ova grupa trebalo da bude sankcionisana ako krši zakon, ali ako to nije slučaj, da imaju pravo da rade i promovišu svoje poslovne interese u inostranstvu. 

Dve ključne osobe - "Putinov kuvar" i osnivač grupe

Imena koja se najčešće povezuju sa ovom paravojskom su Jevgenij Prigožin i Dmitrij Utkin. 

Prigožin je ruski biznismen poznat po tome što je blizak ruskom predsedniku - na kraju krajeva, nadimak "Putinov kuvar" dovoljno govori o tome. Taj nadimak je dobio zbog toga što se u njegovim restoranima Putin ranije često sastajao sa diplomatama iz stranih zemalja, ali i zbog toga što njegova ketering firma ima mnoge ekskluzivne ugovore, uključujući i onaj sa ruskom vojskom. Smatra se da je Prigožin glavni finansijer Vagner grupe, mada je on to u više navrata demantovao, baš kao i navodnu povezanost sa ruskim ministarstvom odbrane.

Alexei Druzhinin/Pool Photo via AP, File

Prigožin i Putin

Prigožin je zanimljiv sa nekoliko aspekata. Za početak, devet godina je proveo u zatvoru usred sovjetskog Lenjingrada, a proglašen je krivim za veze sa organizovanim kriminalom. Iz zatvora je izašao 1990. godine, a iako je danas uključen u mnoge industrije (uključujući poslove sa naftom, gasom, ali i restoranima), svoj uspon u svetu biznisa započeo je kao suvlasnik radnje za veleprodaju kobasica.

Dmitrij Utkin se smatra osnivačem Vagner grupe. U pitanju je, prema dokumentima Službe bezbednosti Ukrajine, bivši državljanin ove zemlje, veteran Prvog i Drugog čečenskog rata. Samo ime "Vagner" je bilo njegovo kodno ime iz vremena dok je bio vojnik, pripadnik specijalne ruske vojne obaveštajne službe GRU.

Utkin na telu ima tetovažu koja simbolizuje zloglasnu SS diviziju iz vremena dok je Adolf Hitler bio na čelu nacističke Nemačke, a i kodno ime je, smatra se, odabrao kako bi odao počast Rihardu Vagneru, Hitlerovom omiljenom kompozitoru.

U decembru 2016. Utkin je fotografisan sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom na prijemu u Kremlju u čast onima koji su odlikovani Ordenom za hrabrost i zvanjem Heroj Ruske Federacije, zajedno sa Aleksandrom Kuznjecovom, Andrejem Bogatovom i Andrejem Troševom, trojicom Rusa čija su se imena takođe spominjala u vezi sa Vagner grupom. Nekoliko dana nakon toga, portparol Kremlja Dmitrij Peskov potvrdio je prisustvo Utkina na prijemu, navodeći da je primio nagradu, ali nije mogao da kaže za šta osim da je to "verovatno zbog hrabrosti".

Komentari (0)

Srbija