Evropa

Uloga Vagner grupe u ruskoj invaziji na Ukrajinu: Vojska plaćenika opet u fokusu, sumnja se da regrutuju i zatvorenike

Komentari

Autor: Euronews Srbija / Ivana Vlajović

26/09/2022

-

08:04

Uloga Vagner grupe u ruskoj invaziji na Ukrajinu: Vojska plaćenika opet u fokusu, sumnja se da regrutuju i zatvorenike
Fotografija ukrajinske službe bezbednosti koja prikazuje navodne članove Vagner grupe - Copyright ssu.gov.ua

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini duboko je uzdrmao ne samo evropski kontinent, već i ceo svet. I dok planeta strepi od moguće eskalacije sukoba, pa i upotrebe nuklearnog oružja, dešavanja na frontu prate se gotovo iz minuta u minut. Tokom agresije Rusije na Ukrajinu još jednom se u fokusu pažnje našla Vagner grupa - plaćenička vojska kojia ima bilske veze sa Moskvom.

Prema pisanju BBC Vagnerove snage postale su aktivne u Ukrajini 2014, tokom ruske aneksije Krima.

Trejsi Džerman, profesorka za sukobe i bezbednost sa Kraljevskog koledža u Londonu, za BBC navodi da je oko 1.000 njenih plaćenika pružilo podršku proruskim paravojnim formacijama koje su se borile za kontrolu nad regionima Lugansk i Donjeck.

Ukrajinski tužioci navode da su trojica plaćenika Vagner grupe počinili ratne zločine u selu Motižin u blizini Kijeva u aprilu, zajedno sa redovnim ruskim trupama.

Tužioci su rekli da ti ratni zločini uključuju ubistvo i mučenje. Dva od Vagnerovih plaćenika su iz Belorusije, a drugi iz Rusije.

Nemačka obaveštajna služba sumnja da su Vagnerovi plaćenici takođe mogli biti umešani u ubistvo civila u Buči, tokom povlačenja ruskih snaga iz okoline Kijeva.

Dr Semjuel Ramani, saradnik Kraljevskog instituta ujedinjenih službi, za BBC kaže da se članovi Vagner grupe bore zajedno sa redovnim trupama u regionu Donbasa.

"Grupa Vagner je igrala aktivnu ulogu u zauzimanju gradova poput Popasne i Severodonjecka u Lugansku", kaže on.

Šta je ruska plaćenička grupa Vagner?

Koliko je do sada poznato, plaćenici Vagner grupe učestvovali su u raznim sukobima i ratovima - u Ukrajini, Libiji, Siriji, Mozambiku, Sudanu i Centralnoafričkoj Republici.

O Vagner grupi često se govori kao o ruskim plaćenicima, odnosno "paravojsci" ruskog ministarstva odbrane. Za američko ministarstvo odbrane reč je o privatnoj plaćeničkoj kompaniji koja se povezuje sa ruskom državom.

Profesorka Džerman ističe da je vođenje plaćeničke vojske protivno ruskom ustavu, ali da Vagner dobro dođe vladi. Vojnici ove grupe mogu da učestvuju u inostranstvu, objašnjava ona, a Kremlj može da kaže: grupa nema nikakve veze sa nama.

Neki sugerišu da ruska vojna obaveštajne služba GRU u tajnosti finansira i upravlja Vagner grupom. Plaćenički izvori rekli su za BBC da se njena baza za obuku u Molkinu u južnoj Rusiji nalazi tik uz bazu ruske vojske.

Dva ključna imena koja se povezuju sa ovom paravojskom su Jevgenij Prigožin i Dmitrij Utkin.

Jevgenij Prigožin, koga nazivaju i "Putinov kuvar", je kontroverzni ruski biznismen poznat po tome što je blizak ruskom predsedniku. 

On je devet godina proveo u zatvoru usred sovjetskog Lenjingrada, a proglašen je krivim za veze sa organizovanim kriminalom. Iz zatvora je izašao 1990. godine, a iako je danas uključen u mnoge industrije (uključujući poslove sa naftom, gasom, ali i restoranima), svoj uspon u svetu biznisa započeo je kao suvlasnik radnje za veleprodaju kobasica.

Za Dmitrija Utkina, pedesetjednogodišnjeg bivšeg oficira ruske vojske, veruje se da je osnivač Vagner grupe. On je veteran ratova u Čečeniji, bivši oficir specijalnih snaga i potpukovnik GRU-a, ruske vojne obaveštajne službe.

Upravo njegovo kodno ime - Vagner - iz vremena dok je bio vojnik poslužilo je za imenovanje ove paravojne grupe.

Vagner grupi je krajem prošle godine Evropska unija uvela sankcije, a na crnu listu EU je stavila i Dimitrija Utkina, uz obrazlozenje da je on osnivač Vagner grupe i da je odgovoran za "koordinaciju i planiranje operacija za raspoređivanje plaćenika Vagner grupe u Ukrajini".

Vagner regrutuje zarobljenike 

Visoki zvaničnik američkog ministarstva odbrane nedavno je izjavio da ova ruska privatna vojna kompanija pokušava da regrutuje preko 1.500 osuđenika za učešće u ratu u Ukrajini.

"Naše informacije pokazuju da Vagner grupa trpi velike gubitke u Ukrajini, posebno stradaju mladi i neiskusni boraci", rekao je američki zvaničnik novinarima govoreći pod uslovom da ostane anoniman, preneo je Rojters.

Prošle nedelje "isplivao" je i snimak koji navodno potiče iz jedne kažnjeničke kolonije, u kome se vidi da jedan čovek vrbuje zatvorenike za front. U tom čoveku, mnogi su prepoznali kontroverznog biznismena Jevgenija Prigožina, za koga se veruje da zapravo vodi plaćeničku privatnu vojsku "Vagner".

Kako piše Dojče vele, upravo ovaj snimak jedan je u nizu dokaza da Rusija u rat u Ukrajinu šalje kažnjenike iz zatvora i kolonija, kojima se obećavaju sloboda i novac u zamenu za odlazak na linije fronta. 

Istoričar Aleksandar Životić za Euronews Srbija kaže da se dugo sumnja da Rusija u rat šalje i robijaše.

"To traje već nekoliko meseci. Uglavnom su to snimci još iz aprila meseca. To je neko pustio sa nekom namerom. Njihovo javno mnjenje se dosta promenilo u poslednjih 10-ak dana imali ste jedno apsolutno ćutanje i jednu navijačku propagandu. Sada se to odjednom promenilo. S jedne strane protivnici rata dižu glas, a sa druge strane dižu glas i oni koji hoće radikalan obračun, koji bi da idu u svetski rat", objašnjava on.

Prema pisanju BBC-ja sada se pojaviljuju poruke na ruskim društvenim mrežama u kojima se regrutuju plaćenici pozivajući ih na "piknik u Ukrajini", međutim, ove plaćeničke grupe nose druga imena kao što su "Jastrebovi".

Kendas Rondo, profesorka ruskih, evroazijskih i istočnoevropskih studija na Državnom univerzitetu u Arizoni, kaže da bi to moglo da predstavlja udaljavanje od imena Vagner zato što je "brend ukaljan".

Životić za Euronews Srbija objašnjava da je video slične spekulacije, ali ne i neki dokaz sa terena. 

"Međutim, deluje mi logično. Zato što Vagner ima vrlo lošu reputaciju, sad je potrebno stvariti novu", navodi on.

Rusija i pored svega trpi poraze na bojištima

Životić navodi da je Rusija velike probleme na strani popune ljudstva pokušala da nadomesti formiranjem dobrovoljačkih bataljona, odnosno obećavanjem prilično velike novčane naknade ljudima koji se dobrovoljno prijave da idu u rat, kao i putem ovih privatnih vojnih kompanija.

"Kad je u pitanju popuna dobrovoljcima, koliko je teška situacija govori činjenica da se u obrovoljce primaju ljudi od 18 do 55 godine života svaka od oblasti u Rusiji je dobila zadatak da formira jedan takav bataljon. Bukvalo se flajeri ubacuju ljudima u poštanske sandučiće", navodi on.

Promo

 

Ipak, kako se čini, ni profesionalna vojska ni plaćenici Rusiji nisu obezbedili nadmoć na frontu, pa je nakon više od pola godine ratovanja, Ukrajina u kontraofanzivi povratila brojne izgubljene teritorije. Neuspehe u ratu, iako ne direktno, priznao je i sam Putin objavivši delimičnu mobilizaciju, čemu se dugo i sam opirao.

Prema oceni Životića ovakav potez u Rusiji može dovesti do ozbiljnih unutrašnjih problema jer se otvara pitanje samog morala takvih trupa.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa