Politika

Da li su pripadnici ozloglašene ruske Vagner grupe bili na protestima u Srbiji 2020. godine

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/05/2022

-

10:00

Da li su pripadnici ozloglašene ruske Vagner grupe bili na protestima u Srbiji 2020. godine
Da li su pripadnici ozloglašene ruske Vagner grupe bili na protestima u Srbiji 2020. godine - Copyright Tanjug/Nikola Anđić

veličina teksta

Aa Aa

Da li su pripadnici ruske paravojne formacije "Vagner" učestvovali su u protestima u Srbiji tokom leta 2020. godine - ovo pitanje nametnulo se u javnosti nakon što je takvu infomaciju izneo član Glavnog odbora Srpske napredne stranke (SNS) Dragan Šormaz, koji je naveo i da "veliki broj diplomata u ruskoj ambasadi uključen u delovanje protiv interesa Srbije", kao i da "službe o tome imaju podatke". Zvanično, potvrda o tome nema, a da li su ozloglašeni ruski plaćenici, poznati po angažmanu na ratištima širom sveta i zaista bili u Beogradu, zavisi koga pitate. 

Tako je Zoran Dragišić, zamenik člana skupštinskog Odbora za kontrolu službi bezbednosti u izjavi za Euronews Srbija potvrdio ove navode ističući da su neki od pripadnika ozloglašene grupe u Beogradu snimljeni tokom demonstracija u leto pre dve godine, a neki od njih i privedeni. S druge strane, ovakve navode, koje potvrđuju i Šormaz i Dragišić član Predsedništva SNS i član Odbora za kontrolu službi bezbednosti Dragan Đukanović naziva "notornom budalaštinom".

Šta se zapravo dogodilo?

Protesti na ulicama Beograda održani su tokom leta 2020. godine, u vreme epidemije koronavirusa, dok su na snazi bile epidemiološke mere. Demonstracije su izbile nakon što je  predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio mogućnost uvođenja policijskog časa u Beogradu kako bi se sprečilo širenje koronavirusa.

Bilo je upada demonstranata u zgradu Narodne skupštine, paljenja pirotehničkih sredstava, gađanja policije različitim predmetima i bakljama, ali je s druge strane policija koristila suzavac, pendreke i konjicu kako bi rasterivala okupljene, a neki od demonstranata su i privedeni.

Dve godine kasnije, član Glavnog odbora Srpske napredne stranke (SNS) Dragan Šormaz izneo je navode da su pripadnici ruske paravojne formacije bili u Srbiji na protestima, dodajući da su oni i uhapšeni.

Šormaz je za "Danas" rekao da mu to govori da je "veliki broj diplomata u ruskoj ambasadi uključen u delovanje protiv interesa Srbije", kao i da "službe o tome imaju podatke" i "da bi lako bilo reagovati i po tom pitanju".

Ove navode je, pozivajući se na informacije "iz pouzdanih izvora", potvrđuje i Dragišić, navodeći da su "neki pripadnici te organizacije snimljeni na demonstracijama, a neki i privođeni".

"Pominju se i njihova imena, ako su to prava imena, pojavljivalo se i to slovo Z, slovo V, a nema sumnje da se čuo i ruski jezik među demonstrantima", kazao je Dragišić za Euronews Srbija.

Tanjug/Dragan Kujundžić

 

Sa druge strane, član Predsedništva SNS i član Odbora za kontrolu službi bezbednosti Vladimir Đukanović rekao je za Euronews Srbija da su ovi navodi "notorna budalaština".

Šta je zapravo Vagner grupa i zašto ih nazivaju ozloglašenim plaćenicima?

Šta je Vagner grupa?

Prva stvar koju bi trebalo razumeti o Vagner grupi - jeste to da, najverovatnije, ne postoji Vagner grupa, piše portal Foreign Policy. Naravno, ovo znači da ne postoji nikakva jedinstvena firma registrovana pod tim imenom, već termin verovatnije služi da opiše mrežu u kojoj su isprepletane kompanije i grupe plaćenika.

Kada je američki Trezor ranije zatražio sankcije protiv pojedinih kompanija za koje se sumnja da posluju u okviru Vagner grupe, navedeno je da članovi ove organizacije učestvuju u suzbijanju prodemokratskih protesta, širenju dezinformacija, iskopavanju zlata i dijamanata, kao i da organizuju paravojne aktivnosti.

Vagner grupa se prvi put pojavila 2014. godine u Ukrajini, gde su pomagali vojsci Rusije u operaciji koja je za rezultat imala aneksiju Krima. Koliko je do sada poznato, plaćenici Vagner grupe učestvovali su u raznim sukobima i ratovima - u Ukrajini, Libiji, Siriji, Mozambiku, Sudanu i Centralnoafričkoj Republici.

ssu.gov.ua

 

O Vagner grupi često se govori kao o ruskim plaćenicima, odnosno "paravojsci" ruskog ministarstva odbrane. Za američko ministarstvo odbrane reč je o privatnoj plaćeničkoj kompaniji koja se povezuje sa ruskom državom.

U jednom intervjuu u decembru 2018. godine, međutim, ruskom predsedniku Vladimiru Putinu postavljeno je pitanje u vezi sa delovanjem Vagner grupe u Ukrajini i Siriji. Putin je tada rekao kako bi "takve stvari trebalo da ostanu u privatnim okvirima", i da bi ova grupa trebalo da bude sankcionisana ako krši zakon, ali ako to nije slučaj, da imaju pravo da rade i promovišu svoje poslovne interese u inostranstvu. 

Osuđen i državljanin Srbije

Prema podacima koje je Viši sud u Beogradu ranije dostavio portalu Euronews Srbija, među 32 osobe osuđene za ratovanje na teritoriji Ukrajine je i jedan državljanin Srbije osuđen zbog delovanja u okviru Vagner grupe. Presuda je doneta u martu 2017, a osuđen je na uslovnu kaznu zatvora od godinu dana. Njegovo ime nije otkriveno, a navodi se da je presuda doneta na osnovu sporazuma o priznanju krivice.

"Kriv je što je u periodu od 24.4.2015. do 16.9.2015. kao državljanin Republike Srbije učestvovao u oružanom sukobu u Republici Ukrajini kao pripadnik paravojnih formacija proruske strane u sukobu… u sas bataljonu antiterorističkih dejstava Vagner Donjecke narodne republike", navodi se u presudi.

Dodaje se i da je pristupio kao dobrovoljac, i "zadužio vatreno oružje - automatsku pušku kalibra 5,45 mm sa dva okvira bojeve municije, pa je tako vršio poslove obezbeđenja – dežurstva objekata u okviru Agronomskog fakulteta, gde je bio smešten ceo bataljon".

 

Komentari (1)

Milutin

07.05.2022 22:35

Šta je sa ovom nacijom i ovom zemljom i ZAŠTO nismo stavili sankcije do sada??? Ni Rusija ni Belorusija ne daju trenutno toliko podršku Putinu. Treba pitati naše Rusofile i desničare, da li znaju koliko loše i Zlo napravila do dan danas Rusija Srbiji...?

Srbija