Fokus

"Priznanje" Prigožina o ruskom mešanju u američke izbore uzburkalo strasti, analitičari ističu da tajming nije slučajan

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/11/2022

-

19:23

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Ruski oligarh koji ima bliske veze sa Kremljom Jevgenij Prigožin, poznat i kao "Putinov kuvar", izjavio da se mešao u američke izbore. To je prvo priznanje te vrste nekoga koje blizak Kremlju, a analitičari kažu da tajming njegovih komentara nije slučajan i da ima za cilj da se podstakne poverenje u američke demokratske institucije.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o potencijalnoj umešanosti Rusije u izbore za američki Kngres, Prigožin je rekao "da se Rusija mešala, da se meša i da će nastaviti da se meša".

"Odgovoriću vam veoma suptilno i delikatno, a izvinjavam se, dozvoliću izvesnu nejasnoću. Gospodo, mešali smo se, mešamo se i mešaćemo se", rekao je Prigožin i dodao: "Pažljivo, precizno, hirurški i na svoj način, kako umemo. Tokom preciznih operacije uklonićemo oba bubrega i jetru, odjednom".

Prigožin nema funkciju u ruskoj vladi, ali je njegova izjava prvo priznanje od nekoga ko je blizak Kremlju da se Rusija mešala u američke izbore

Reč je o čoveku koji je toliko blizak Putinu da su ga nazvali i "Putinov kuvar" nakon što je dobijao poslove pripeme događaja za Kremlj i unosne ugovore o keteringu za škole i ruske oružane snage.

Kako je javio CNN, nije odmah bilo jasno koliko je Prigožin bio ozbiljan u svojim komentarima, koji su bili donekle sarkastični. Podseća se da je Amerika sankcionisala Prigožina zbog finansiranja Agencije za internet istraživanja, ozloglašene ruske "farme trolova", koja je optužena za umešanost u nekoliko američkih izbornih procesa. Takođe, on optužen za zaveru protiv SAD 2018. godine.

Kremlj je i 2016. godine bio na meti optužbi zbog mešanja u američke izbore, kada su hakeri koji su povezani sa Rusijom uspešno hakovali mejlove Demokratskog nacionalnog komiteta i šefa izborne kampanje Hilari Klinton Džona Podsetse.

Američki zvaničnici i tužioci upozorili su na slične pokušaje hakovanja i kampanje dezinformaicja uoči predsedničkih izboa 2020. godine, kao i uoči izboga za Kongres koji se održavaju večeras. Međutim, ruski državnici, uključujući i Vladimira Putina stalno su poricali optužbe.

Ipak, čini se da američki zvaničnici nisu iznenađeni "Prigožinovim priznanjem". Portparol Stejt Departmenta Ned Prajs je istakao da on nije rekao ništa što već nije bilo poznato.

"Njegovo puno priznanje, ako ništa drugo, samo je izraz nekažnjivosti koju prevaranti uživaju pod predsednikom Vladimirom Putinom i Kremljom", rekao je on.

Takođe, sekretarka za štampu Bele kuće je navela da nije iznenađujuće to što Rusija pokušaba da promoviše narative s ciljem podrivanja demokratije. Ona ipak nije procenjivala da li postoje pokušaji Rusije da utiću na izbore za Kongres.

"Sejanje nepoverenja u demokratkse institucije"

Tajming Prigožinovih komentara uoči izbora za članove oba doma američkog Kongresa nije slučajan, ocenjuju analitičari. Gardijan navodi da je poenta ruskog hibridnog ratovanja, sa fokusom na političko mešanje, u tome da nije toliko važno da li mešanje u izbore zaista uspeva. Umesto toga, značajno je aktivno sejanje nepoverenja u zdravlje demokratskih institucija. 

"Izjavom da će nastaviti da se meša – dan pre američkih izbora – izgleda da pokušava da oblikuje ideju da se rezultatima ne može verovati", navodi Piter Biamaunt u tekstu za Gardijan.  

Takoše, ističe se da najnoviji Prigožinovi komentari dolaze u trenucima kada je on odlučio da izađe iz senke i da se više pojavljuje u javnosti.

"Jedna od mogućnosti je da bi Prigožinove primedbe trebalo posmatrati kao deo njegovih napora da se pozicionira u formalnijoj ulozi u agresorskom ratu Vladimira Putina protiv Ukrajine", navodi se u tekstu uz ocenu da je moguće i da Prigožin mora da se predstavi kao da je uspešan u hibridnom ratovanju, jer su njegove borbene snage vidljivo podbacile.

Komentari (0)

Svet