Evropa

Svedočenja zarobljenih Vagnerovih boraca o užasima rata u Ukrajini: Nema evakuacije ranjenih, niti odbijanja zadatka

Komentari

Autor: CNN

12/02/2023

-

19:26

Svedočenja zarobljenih Vagnerovih boraca o užasima rata u Ukrajini: Nema evakuacije ranjenih, niti odbijanja zadatka
Svedočenja zarobljenih Vagnerovih boraca o užasima rata u Ukrajini: Nema evakuacije ranjenih, niti odbijanja zadatka - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Dva bivša borca ruske privatne vojne grupe Vagner govorila su za CNN o svojim užasnim iskustvima na bojnom polju u istočnoj Ukrajini prisećajući se kako su na svakoga ko je posustao odmah pucali njihovi komandanti. 

Dvojicu boraca su krajem prošle godine zarobile ukrajinske snage. Iz razloga bezbednosti nisu otkriveni njihovi identiteti, navodi CNN.

Obojica su u braku i imaju decu a regrutovani su dok su bili u zatvoru. Jedan je služio 20-godišnju kaznu zbog ubistva iz nehata.

Tanjug/AP

 

 Iz bezbednosnih razloga, Ukrajinci su bili prisutni u prostoriji u kojoj je vođen intervju. CNN je rekao borcima da mogu prekinuti razgovor kad god požele. Ipak, oni su detaljno govorili više od sat vremena.  Dva borca su pričala o užasnim gubicima u napadima „prvog talasa“ koji podsećaju na juriše iz Prvog svetskog rata.

„Bilo nas je 90. Šezdeset je poginulo u tom prvom napadu od minobacačke vatre. Nekoliko je bilo ranjeno”, rekao je jedan od njih , prisećajući se svog prvog napada kod sela Bilohorivka.

„Ako jedna grupa ne izvrši zadatak uspešno odmah se šalje druga, ako i ona ne izvrši zadatak odmah ide treća. I tako stalno", navodi. 

Drugi borac učestvovao je u napadu koji je trajao pet dana, kroz šumu u blizini grada Lisičanska na granici Lugansko-donjeckog regiona u istočnoj Ukrajini.

„Prvi koraci u šumu bili su opasni zbog velikog broja postavljenih mina. Od 10 momaka, sedam je odmah poginulo”, kaže on.

„Ne možete pomoći ranjenima. Ukrajinci su žestoko pucali na nas, pa čak i ako ste ranjeni, ali ne previše teško, morate da nastavite, inače ćete biti pogođeni", kaže jedan od njih . 

 

profimedia

 

„Tu si pet dana, ljudi umiru pored mene, mole se Bogu, mole za vodu. Mislite da možete spustiti oružje i da se ništa neće dogoditi. A onda borba počinje ponovo 10 minuta kasnije, a Ukrajinci su vam za petama. Gubite svaki osećaj za vreme. Non-stop, talas za talasom. Četiri stotine Vagnerovih boraca je dovedeno tamo, a onda sve više i više, sve vreme", kaže jedan od njih.

Zatvorenik je rekao da mu je proradio instinkt samoodržanja, ali su se neki drugi premišljali i bacali oružje u šumi. Ali to znači da će vas snajperista uočiti i bićete mrtvi.

On je dodao da nije bilo evakuacije ranjenih.

„Ako ste ranjeni, prvo se sami otkotrljate, kako god možete, negde neutralno gde nema vatre, a ako nema nikoga, pružite sebi prvu pomoć“, rekao je on. 

Žrtava se nagomilalo na desetine, rekli su borci, i samo dobijete naređenje da ih utovarite i ne razmišljate baš o tome ko je mrtav, a ko ranjen“, kaže.

Tokom nekoliko nedelja na prvoj liniji fronta, dvojicu muškaraca je držao samo jedan instinkt.

„Samo da preživim. Imao sam samo želju da preživim, bez obzira na cenu. Potpuno smo otupeli i od svojih i od ukrajinskih žrtava. Pomislili biste da ćete nešto osetiti nakon što ubijete nekoga, ali ne, samo nastavite“, rekao je zatvorenik koji je napadao kroz šumu. 

Alternativa da se hoda kroz kroz minska polja ili prema ukrajinskoj artiljeriji bila je jednako smrtonosna, prema njihovom svedočenju.

„Bez naređenja nismo mogli da se povučemo, jer ako ne izvršimo naređenje, bićemo ubijeni“, rekao je jedan od zarobljenika.

„Jedan čovek je ostao kao ukopan, bio je jako uplašen, to mu je bio prvi napad. Dobili smo naređenje da trčimo napred. Ali čovek se sakrio ispod drveta i odbio. To je prijavljeno komandi i to je to. Odveden je 50 metara od baze. Kopao je sopstveni grob, a onda je ubijen”, priseća se jedan od dvojice sagovornika CNN-a. 

Drugi borac je izvestio o sličnoj situaciji: „Našem komandantu je rečeno da ako neko neće da se bori do kraja, mora da bude eliminisan. I ako ne bismo bili spremni da ga eliminišemo, mi bismo bili ubijeni jer nismo uspeli da ga eliminišemo.”

Zatvorenicima se obećava sloboda

Dvojica muškaraca opisali su kako ih je Vagner regrutovao. U avgustu i septembru prošle godine, šef grupe Jevgenij Prigožin dolazio je helikopterom u zatvore u kojima su bili zatvoreni, nudeći šestomesečne ugovore u zamenu za pomilovanje.

Tanjug/AP

 

Jedan od ove dvojice koji pričaju svoje doživljaje imao je još 10 godina zatvora nakon osude za ubistvo iz nehata.

„Izvagao sam da je šest meseci bolje od 10 ili 11 godina koje bih još morao da provedem u zatvoru… Samo sam želeo novi početak u životu“, rekao je on. 

U to vreme, Prigožinova kampanja regrutovanja u ruskim zatvorima bila je u punom jeku. Zapadni obaveštajni zvaničnici i zatvorske grupe procenjuju da je regrutovano između 40.000 i 50.000 muškaraca. Prigožin je nedavno rekao da je akcija regrutovanja u zatvoru završena, ali nije naveo razlog.

Borbe za rudarski grad Soledar i obližnji grad Bahmut ukazale su na velike nesuglasice između rukovodstva Ministarstva odbrane Rusije i Jevgenija Prigožina, milionera čija privatna vojna sila poznata kao Vagner grupa igra sve vidljiviju ulogu u Ukrajini. 

 „Samo šačica u mojoj jedinici došla je zbog novca, većina je došla jer su imali duge kazne. Ali bilo je i onih kojima je preostalo samo 12 dana kazne, a ipak su otišli", rekao je jedan od boraca. 

„Sve su postrojili u dvorištu i Prigožin je počeo da regrutuje ljude. Prigožin je rekao da ima ovlašćenje od viših organa da izvede bilo koga iz zatvora, bez obzira na krivična dela ili zatvorsku kaznu. Idealni kandidati su ubice i razbojnici”“, rekao je on. 

Proces selekcije je bio tako širok da su stariji zatvorenici morali samo da pokažu da mogu marširati nekoliko metara, rekao je jedan od zatvorenika.

"Uzeli su skoro sve. Čak i one koju su bili ludi i one koji nisu imali pojma šta će sa oružjem", navode.

Za zatvorenike koje je čekala duga zatvorska kazna, ponuda je bila primamljiva. Jedan od zatvorenika je bio oduševljen.

„Za našu slobodu moramo da se borimo samo šest meseci u Ukrajini, da se borimo protiv nacista. Istovremeno nam je obećana plata, otplata kredita i čist dosije",tvrdio je.

Printscreen/t.me/buntcg, Profimedia

 

Ruski predsednik Vladimir Putin je više puta ovaj rat ocenio kao „denacifikacije“ i kao opravdanje za svoju invaziju na Ukrajinu. Ubrzo nakon Prigožinovih poseta, stotine zatvorenika su autobusima i avionima odvezene na poligon u Rostovskoj oblasti u Rusiji . 

Postojala je stroga zabrana droge i alkohola, rekao je jedan od zatvorenika. Neki od komandanata su rekli da su se borili za Vagner u Africi i Siriji. Obuka je bila kratka i osnovna – rukovanje oružjem za užasne napade za koje će uskoro biti naređeno da se izvedu. Bilo je jasno da se pripremaju za misiju koja nije ni pomenuta.

Sada su ogorčeni zbog obmana u Prigožinovom regrutnom oglasu.

„Nije spomenuo ništa o takvoj opasnosti. Govorio je o brisanju svih osuđujućih presuda, da ćemo ratovati šest meseci i da će naš zadatak biti da držimo drugu liniju fronta. Takođe će sve osude  biti poništene, i uz sve to avans od 240.000 rubalja, oko 3.300 dolara",  rekao je jedan od sagovornika CNN-a. 

Dvojica muškaraca takođe se osećaju prevarenim u pogledu prirode sukoba.

 „Mislili smo da ćemo se boriti protiv Poljaka i raznih plaćenika iz Nemačke jer smo mislili da niko nije ostao u ukrajinskoj vojsci. Mislili smo da su napustili zemlju“, rekao je jedan. 

„Videli smo da je sve bila laž da bismo ušli u sukob sa Ukrajincima a ovde smo videli da se Oružane snage Ukrajine zapravo bore za sopstvenu zemlju, za svoje najmilije. To smo naučili tek nakon što smo došli ovde”, kažu.

Zarobljenici su rekli da su skoro osetili olakšanje kada su zarobljeni. Kažu da su i uhvaćeni „između dva ukrajinska minobacača i snajpera“. 

„Komanda mi je naredila da se ukopam na svom položaju, pa sam to i uradio čekajući evakuaciju. Poslali su jednu grupu od 10 ljudi, a snajperista je eliminisao svih 10. Onda nam je komanda preko voki-tokija rekla: Izađite na bilo koji način, sami ste.  Tada su, kako je rekao, ukrajinski vojnici „prišli i ispalili hitac pored moje noge, rekli „ruke gore“ i to je bilo to",  priseća se on.

 Na pitanje da li bi ponovo doneli istu odluku, zatvorenici su na trenutak zastali u odgovoru.

„Mislim da je to bio pogrešan izbor... Nikada nisam učestvovao ni u jednoj vojnoj operaciji, posebno u borbi protiv Ukrajinaca koji odbijaju da se odrekne svoje zemlje. Doveli su nas ovde pod lažnim izgovorom. I tako smo u ratu, ali ne mislim da smo ovde iz pravednog razloga“, rekao je jedan. 

profimedia

 

Drugi zatvorenik se složio.

„Mislim da nije vredelo. Sada se nadam da ću moći da okrenem novi list" , navodi.

Rekao je da je uspeo da kontaktira svoju porodicu otkako je zarobljen.

„Mislili su da sam mrtav, sve dok ih nisam kontaktirao. Plakali su i bili iznenađeni što sam živ”, dodaje. 

Obojica su rekli da žele da se vrate u Rusiju. 

Jedan kaže: „Nije me briga za Rusiju, samo želim da idem kući".

Komentari (0)

Evropa