Evropa

RAT U UKRAJINI Zelenski s Makronom i Šolcom u Parizu, sa Sunakom razgovor i o borbenim avionima

Komentari

Autor: Euronews

08/02/2023

-

08:36

RAT U UKRAJINI Zelenski s Makronom i Šolcom u Parizu, sa Sunakom razgovor i o borbenim avionima
RAT U UKRAJINI Zelenski s Makronom i Šolcom u Parizu, sa Sunakom razgovor i o borbenim avionima - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 350. dan rata u Ukrajini. Kijev tvrdi da je prethodni 349. dan bio najsmrtonosniji za rusku stranu jer je izgubila 1.030 vojnika što prema ukrajinskoj proceni podiže ruske gubitke na više od 133.000 vojnika od početka rata. I Rusija iznosi podatke o neutralisanju 6.500 ukrajinskih boraca u januaru, što govori u koliko je krvavu fazu ušao rat malo pre isteka prve godine invazije.  Holandija, Danska i Nemačka kupuju 100 borbenih tenkova leopard-1A5 za Ukrajinu, a prema rečima ministra odbrane Reznikova, prvi "leopard" je već stigao u Ukrajinu - ali u vidu igračke. 

Klučni događaji:

  • Sunak: Razgovarali smo o borbenim avionima
  • Pistorijus: Tenkovi "leopard 2" mogli bi da stignu u Ukrajinu u martu ili aprilu
  • Zelenski u poseti Velikoj Britaniji i Parizu
  • Kijev: Crni dan za ruske borce, poginulo više od hiljadu vojnika
  • Moskva: U januaru Ukrajina izgubila 6.500 boraca
  • Holandija, Danska i Nemačka kupuju za Ukrajinu 100 borbenih tenkova
  • Nemačka isporučuje 178 tenkova Leopard 1 Ukrajini
  • Igor Klimenko novi ministar untrašnjih poslova Ukrajine

 

   Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

23.32 Sastanak Zelenskog sa Makronom i Šolcom u Parizu 

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski stigao je u Pariz gde se sastao sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, koji je ranije danas doputovao u glavni grad Francuske.

Makron je Zelenskom rekao da je Francuska "odlučna voditi Ukrajinu do pobede u ratu protiv Rusije". 

“Ukrajina može računati da će Francuska i njeni saveznici dobiti rat, Rusija ne bi trebala dobiti rat i neće ga dobiti", rekao je Makron, koji je potvrdio da će Francuska nastaviti da pruža vojnu podršku Ukrajini.

19.23 Sunak: Razgovarali smo o borbenim avionima

Britabski premijer Riši Sunak tvrdi kako "ništa nije isključeno" kad je u pitanju pružanje vojne pomoći Ukrajini. Sunak je potvrdio da su borbeni avioni bili tema današnjeg razgovora s ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

"To je proces. Potrebno je neko vrijeme. Danas smo započeli taj proces. To je zato što želimo  da podržimo predsednika i njegovu zemlju u ostvarivanju pobede. Ništa nije izvan stola", dodao je. 

Zelenski je razgovor opisao kao plodotvoran i rekao da je Ukrajini obećan "vrlo snažan" odbrambeni paket od Britanije, te da je Kijev već dobio značajan broj oklopnih vozila. O značenju posete Zelenskog opširnije čitajte u odvojenom tekstu.

17.40 Pistorijus: Tenkovi "leopard 2" mogli bi da stignu u Ukrajinu u martu ili aprilu

Zapadni partneri bi u prva tri ili četiri meseca ove godine Ukrajini mogli da isporuče prvi bataljon borbenih tenkova Leopard 2, izjavio je danas tokom posete Poljskoj nemački ministar odbrane Boris Pistorijus.

"Mogli bismo da isporučimo bar jedan tenkovski bataljon u prva četiri meseca ove godine, a možda i u prva tri meseca", rekao je Pistorijus i precizirao da bi u sastavu prvog isporučenog bataljona bio 31 tenk, prenosi Rojters.

16.30 Britanski kralj Čarls primio Zelenskog

Britanski kralj Čarls danas je u Bakingamskoj palati u Londonu primio ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

 

 

14.57 Zelenski pred britanskim poslanicima: Pobeda Ukrajine nad Rusijom će promeniti svet

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je u britanskom parlamentu da će pobeda Ukrajine nad Rusije promeniti svet i odvratiti buduće agresore. "Pobeda će promeniti svet i ovo će biti promena koja je svetu odavno potrebna", kazao je Zelensk, preneo je Rojters.

Zelenski je istakao da Velika Britanija korača s Ukrajinom ka, kako je rekao, najvažnijoj pobedi naše današnjice, koja će biti pobeda nad samom idejom rata. Obraćajući se britanskim poslanicima, Zelenski je pozvao saveznike da isporuče Ukrajini avione, preneo je AP.

"Borbene letelice za Ukrajinu - krila za slobodu", naglasio je on.

On je podelio sa britanskim poslanicima priču o tome da je poslednji put posetio Veliku Britaniju, u jesen 2020. godine, kada je obišao ratne sobe ispod Vajthola, gde je Vinston Čerčil vodio Britaniju kroz Drugi svetski rat, preneo je Gardijan.

profimedia

 

Dodao je da je osetio kako hrabrost vodi čoveka kroz najnezamislivije teškoće da bi ga konačno nagradio pobedom.

"London je uz Kijev od prvog dana, od prvih sekundi i minuta ruskog rata protiv Ukrajine", kazao je Zelenski. 

On se zahvalio Britaniji rekavši da je pružila ruku pomoći kada svet još nije shvatio kako da reaguje i posebno bivšem premijeru Borisu Džonsonu na podršci.

13.35 Sunak: Želimo odlučujuću vojnu pobedu Ukrajine na bojnom polju ove godine

Britanski premijer Riši Sunak izjavio je danas da njegova vlada želi da ove godine vidi odlučujuću vojnu pobedu Ukrajine na bojnom polju.

"Naš cilj ostaje da obezbedimo pobedu Ukrajine u ovom sukobu", rekao je Sunak u parlamentu, preneo je Rojters.

On je istakao da će Britanija nastaviti da podržava Ukrajinu kako bi obezbedila njenu odlučnu vojnu pobedu na bojnom polju ove godine. Sunak je rekao da je Britanija vodeći evropski saveznik Ukrajine u NATO i da će povećati finansiranje njenih oružanih snaga, preneo je BBC.

On je kazao da će Britanija biti sa Ukrajinom sve dok se ne obezbedi poraz Putinove "ničim izazvane agresije".

12.04 Zelenski stigao u Veliku Britaniju

Ukrajinski predsednik sleteo je u London nešto posle 11 časova, a pored susreta sa premijerom Rišijem Sunakom, Zelenski će se sastati i sa kraljem Čarlsom III, objavila je Bakingemska palata.

"Velika Britanija je jedna od prvih zemalja koja je poslala pomoć Ukrajini. Danas sam došao lično da zahvalim britanskom narodu i premijeru Rišiju Sunaku", napisao je Zelenski na Instagramu.

Zelenski će sa Sunakom razgovarati u Dauning stritu, a planirano je i da se obrati britanskom parlamentu, prenosi AP. Predsednik Ukrajine će se tokom posete sresti i sa britanskim kraljem Čarlsom Trećim, kao i sa komandantima britanske vojske.

11.20 Novak: U Evropi i dalje vlada potreba za ruskim naftnim proizvodima

Ruski naftni proizvodi su i dalje traženi u zemljama EU, rekao je novinarima potpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak i dodao da to potvrđuje činjenica da su dve vrste naftnih derivata skinute sa liste sa ograničenom cenom.

"Juče je usvojeno nekoliko dodatnih amandmana na propise Evropske unije, usvojena su izuzeća. Ovo je još jedna potvrda činjenice da su ruski naftni proizvodi traženi u Evropi. Evropski političari su pokazali da nema logike iza njihovih postupaka, oni donose takve odluke, smišljajući izlaze iz situacije", naveo je on, preneo je TAS S.

Uklanjanje jednog broja naftnih derivata sa liste sankcionisanih proizvoda legalizuje sive šeme snabdevanja gorivom koje postoje već duže vreme, naglasio je Novak.

09.35 Zelenski danas stiže u Veliku Britaniju

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski stiže danas u Veliku Britaniju, što je njegova prva poseta ovoj zemlji godinu dana otkako je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, javlja BBC. Iz Dauning strita najavljuju da će se sastati sa premijerom Rišijem Sunakom i da će održati govor u parlamentu.

08.40 Kijev: Pitanje vremena kada ćemo dobiti borbene avione F-16

Euronews

08.35 Rusija zatražila od Rožera Votersa da govori na sednici SB UN

Rusija je zatražila od nekadašnjeg basiste i suosnivača britanskog rok benda Pink Flojd, Rodžera Votersa, da govori na današnjoj sednici Saveta bezbednosti UN, koju je Moskva sazvala kako bi se razgovaralo o snabdevanju Ukrajine oružjem.

Votersa su ranije kritikovali prozapadni mediji kada je u septembru na svom sajtu objavio otvoreno pismo prvoj dami Ukrajine Oleni Zelenskoj, kao i zbog zalaganja protiv snabdevanja Kijeva oružjem, prenosi Rojters.

"Da vidimo šta će reći. On ima svoj stav i čućete ga", rekao je stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja i u šali dodao da će Voters možda i pevati. Petnaestočlani SB UN sastajao se u više navrata otkako je otpočeo rat u Ukrajini 24. februara prošle godine.

08.20 Ruski državljanin pušten iz američkog zatvora dolazi u Rusiju 9. februara

Ruski državljanin Jurij Martišev, koji je pušten iz zatvora u SAD, mogao bi da se vrati kući u četvrtak, rekao je njegov advokat Aleksej Tarasov. "Trebalo bi da bude prebačen iz imigracionog pritvorskog centra u Džordžiji u Njujork, a odatle leti za Dohu sutra. Posle Dohe, očekuje se da će se već u četvrtak vratiti u Rusiju", rekao je advokat za TASS.

Prošlog decembra je objavljeno da je Martišev, koji je pušten iz američkog zatvora, bio u pritvorskom centru. Ranije je na sajtu američkog Federalnog biroa za zatvore BOP, koji prati status zatvorenika, objavljena informacija da je pušten 20. decembra 2022.

07.50 Kijev: Dan s najvećim ruskim gubicima od početka rata

Ukrajinska vojska tvrdi da je jučerašnji dan bila najsmrtonosnija za rusku vojsku, jer je navodno likvidirala 1.030 ruskih vojnika, pa je ukupan broj ruskih vojnih gubitaka u ljudstvu od početka rata, prema ukrajinskoj računici, 133.190. Ova brojka, koja se ne može nezavisno potvrditi, predstavlja najveći dnevni gubitak ruske vojske od početka rata, navodi "Gardijan". Rusija je takođe saopštila da je eliminisala veliki broj ukrajinskih trupa prethodnih nedelja, tvrdeći da je likvidirala 6.500 ukrajinskih vojnika u januaru. Brojke o neprijateljskim žrtvama su uglavnom nepouzdane, navodi Rojters.

07.20 Holandija, Danska i Nemačka kupuju 100 borbenih tenkova

Holandija, Danska i Nemačka kupuju 100 borbenih tenkova "leopard-1A5" za Ukrajinu, potvrdila je juče holandska vlada. Ministarstvo obrane je saopštilo da će tenkovi biti kupljeni "direktno od nemačke industrije". U intervjuu nacionalnoj televiziji NOS ministarka obrane Kasja Olongen rekla je da su tenkovi, nešto stariji model, ali "definitivno i dalje korisni" za borbe u Ukrajini.

06.45  Reznikov: Stigao nam je prvi "leopard" iz Nemačke

Ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov je objavio da su iz Nemačke stigli prvi tenkovi Leopard 2, pritom misleći na minijaturni model tenk. "Biće ih još", napisao je Reznikov na Titeru, zahvalivši nemačkom narodu i ministru obrane Borisu Pistorijusu.

06.15 Nemačka isporučuje 178 tenkova "leopard 1" Ukrajini

Nemački savet bezbednosti odobrio je isporuku 178 tenkova "leopard 1" Ukrajini iz industrijskih zaliha, što je znatno više nego što je ranije najavljeno, objavio je juče portal Špigel pozivajući se na neimenovani izvor. Najveći deo tenkova biće isporučen naredne godine, dok će nekoliko stići u Ukrajinu tokom leta, prenosi Rojters.

06.00 Parlament Ukrajine imenovao Klimenka za ministra untrašnjih poslova

Parlament Ukrajine imenovao je juče Igora Klimenka za novog ministra untrašnjih poslova. Nakon pogibije prethodnog ministra Denisa Monastirskog, Klimenko je bio postavljen za vršioca družnosti ministra UP Ukrajine.

Komentari (1)

Горњи заплањац

08.02.2023 11:23

Моје мишљење ,шта се диже прашина око посете Европи што се лепо не каже кад ће посетити украјину

Evropa