Evropa

Drugi put od početka rata, Zelenski van Ukrajine: Pokazivanje jedinstva Zapada i pritisak na one koji su "kočili" pomoć

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Jovan Đurić

08/02/2023

-

18:08

Drugi put od početka rata, Zelenski van Ukrajine: Pokazivanje jedinstva Zapada i pritisak na one koji su "kočili" pomoć
Drugi put od početka rata, Zelenski van Ukrajine: Pokazivanje jedinstva Zapada i pritisak na one koji su "kočili" pomoć - Copyright Tanjug/Victoria Jones/PA via AP

veličina teksta

Aa Aa

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski drugi put od početka rata napustio je svoju zemlju kako bi otišao u posetu zapadnim saveznicima. Nakon što je u decembru gostovao u Vašingtonu, Zelenski je danas doputovao u London, a pisalo se i da će otići u Brisel, mada nema zvanične potvrde. 

Iako analitičari smatraju da najnoviji potezi Zelenskog imaju pre svega simbolički značaj, ne isključuju i da postoje konkretniji razlozi za posete, ali će se za njih, verovatno, znati tek nakon sastanaka sa zvaničnicima. 

"Mislim da je sada pre svega potreban taj politički momenat. Videli smo da podrška Ukrajini ne jenjava, kao što su možda očekivali Rusija i njeni saveznici, već možemo da kažemo i da se povećava jer će dobiti tenkove i drugo teško naoružanje", rekao je za Euronews Srbija Dragoslav Rašeta iz Novog trećeg puta. 

Bilo je potrebno i Zelenskom, ali i Evropi, da se alijansa postavi kao neraskidiva, i s obzirom na to da izlazimo iz zime, može se očekivati da će i Rusija i Ukrajina pokušati da ožive svoje ofanzive, ističe sagovornik Euronews Srbija.

"Posle Vašingtona, logično je bilo da ćemo videti posete Londonu i Briselu, i poenta je da se simbolizuje jedinstvo zapadnog sveta i podrška Ukrajini", dodaje Rašeta.

Zelenskog je, u iznenadnoj poseti Londonu, dočekao britanski premijer Riši Sunak, koji je rekao da je poseta ukrajinskog predsednika "pokazatelj hrabrosti i odlučnosti Zelenskog, ali i pokazatelj velikog prijateljstva između Ujedinjenog Kraljevstva i Ukrajine".

Ukrajinski predsednik je, na svom Instagram nalogu, podsetio da je Velika Britanija bila jedna od prvih zemalja koje su pritekle u pomoć Ukrajini kada je rat počeo. "Danas sam u Londonu da se lično zahvalim Britancima na podršci i premijeru Rišiju Sunaku na njegovom vođstvu", dodao je Zelenski u objavi.

Kampanja koja traje non-stop 

Broj ukrajinskih vojnika koji se obučavaju u Velikoj Britaniji ove godine će se povećati sa 10.000 na 20.000. Ukrajina je, nakon što su joj obećani tenkovi sa Zapada, krenula u svojevrsnu kampanju u kojoj traži i borbene avione od zapadnih saveznika. Do sada nijedna država, bilo SAD bilo neka iz Evrope, nije se obavezala na slanje borbenih letelica Ukrajini.

AP/Mindaugas Kulbis

F-16 borbeni avioni

Sve ovo, međutim, ne smeta ukrajinskim zvaničnicima da nastave sa pritiskom na svoje zapadne kolege kako bi dobili oružje za koje smatraju da im je potrebno kako bi se izborili sa ruskom invazijom, pa se poseta ukrajinskog predsednika Evropi može smatrati i kao deo opšte ukrajinske kampanje.

"Zelenski i samo ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine su stalno u kampanji za novo naoružanje. Iz Velike Brritanije smo čuli da će trenirati ukrajinske pilote na svojim avionima, ali još nismo videli koje će države donirati i koje modele Ukrajini. Videćemo to u budućnosti, ali mislim da je bitno da je pređena još jedna barijera, to da će se ukrajinski piloti trenirati na zapadnim avionima", kaže Rašeta.

Iz Kijeva su u poslednjih nekoliko nedelja sve češće spominjali da traže F-16 borbene avione, ali američki predsednik je jasno rekao "ne", dok iz EU nisu bili tako izričiti, mada su naveli da im niko nije došao sa zvaničnim zahtevima.

"Pozivnica" za Brisel

Kada je prošlog decembra Zelenski putovao u SAD, Amerikanci su tu posetu organizovali u najvećoj diskreciji zbog brige za njegovu bezbednost - bilo je obavešteno tek nekoliko najviših zvaničnika, kako kijevskih tako i vašingtonskih. Sa posetom Evropi, međutim, deluje da je situacija drugačija, ali zvaničnih informacija o poseti institucijama EU još nema.

Početkom nedelje, prvo su briselski mediji objavili vest kako će ukrajinski predsednik posetiti Evropski parlament u četvrtak, 9. februara, a zvaničnici EU tu vest nisu ni demantovali ni potvrdili. Istu vest su objavili i italijanski mediji, a grupacija EPP objavila je na svom zvaničnom Tviter nalogu vest o dolasku Zelenskog, poželevši mu dobrodošlicu. 

Euronews TV

Ovaj tvit je veoma brzo izbrisan, a portparol predsednice Evropskog parlamenta Roberte Metsole odbio je da govori o tome kako su informacije došle došle do medija. 

Kada je stvar otišla predaleko, portparol predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela rekao je da Zelenski ima pozivnicu za Brisel, mada nije naveo i da li bi do posete moglo doći na sutrašnjoj sednici. 

Cela priča oko posete ukrajinskog predsednika izazvala je unutrašnje razmirice u okviru EU između Saveta i Parlamenta. Britanski Gardijan piše kako iza toga zapravo stoji želja i jedne i druge institucije da pokažu kako "više od one druge" stoje uz Ukrajinu, dok sa druge strane pojedine članice žele da umanje evroentuzijazam i ne daju prevelike nade Ukrajini za skoro članstvo u evropskom bloku.

Ukoliko Zelenski zaista poseti Brisel ovih dana, evropski zvaničnici će zapravo imati priliku da mu uzvrate gostoprimstvo. Prošle nedelje, delegacija EU bila je na samitu u Kijevu, i tada su evropski zvaničnici izrazili još jednom podršku Ukrajini.

Pored želje da se pokaže jedinstvo Zapada, Zelenski bi mogao da ima još jedan motiv za posetu Briselu, a Rašeta ističe da bi direktan benefit mogla da bude finansijska i ekonomska pomoć Evropske Unije za Ukrajinu.

"Kad pogledamo strukturu same pomoći Ukrajini, tačno je da SAD, UK i Poljska nose najveći teret vojne podrške, ali finansijski i ekonomski, najveći broj ukrajinskih izbeglica živi u zemljama Evrope. Ujedno, ova poseta je i pritisak na države koje su kočile neke pakete pomoći Ukrajini, poput Mađarske", ističe Rašeta. 

"Mislim da ćemo videti opet neki veći finansijski paket pomoći Ukrajini, koji bi trebalo da obuhvati ovu i eventualno sledeću godinu. Takođe, ponovo će se pokazati da Evropa stoji uz Kiejv i da se neće umoriti od podrške sada kada se smanjuje pritisak na evropski energetski sistem", zaključio je sagovornik Euronews Srbija.

Komentari (0)

Evropa