Evropa

RAT U UKRAJINI Žestoke borbe za Donjeck, Rusija zatražila od Rodžera Votersa da govori na sednici SB UN

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/02/2023

-

08:24

RAT U UKRAJINI Žestoke borbe za Donjeck, Rusija zatražila od Rodžera Votersa da govori na sednici SB UN
RAT U UKRAJINI Žestoke borbe za Donjeck, Rusija zatražila od Rodžera Votersa da govori na sednici SB UN - Copyright Tanjug/AP/Daniel Cole, Andrii Marienko, Andriy Andriyenko

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 349. dan rata u Ukrajini. Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš upozorio je juče da se šanse za mir smanjuju, dok za dalju eskalaciju i krvoproliće rastu. Ukrajinski zvaničnici saopštili su da se borbe za Donjeck pooštravaju i da se očekuju ofanzive ruskih trupa narednih nedelja. Savetnik predsednika Ukrajine Mihail Podoljak izjasnio se protiv privremenog primirja na frontu, rekavši da bi to samo dovelo do nove faze neprijateljstava. 

Ključni događaji

  • Nemačka isporučuje 178 tenkova Leopard 1 Ukrajini
  •  Parlament Ukrajine imenovao Klimenka za ministra untrašnjih poslova
  • Ukrajina uklonila milione knjiga iz biblioteka u cilju "derusifikacije"
  • Mišel pozvao Zelenskog na samit u Briselu
  • Ukrajinska grkokatolička crkva će Božić slaviti 25. decembra
  • Gutereš: Sve manje šanse za mirno rešenje
  • Kirilenko: Pooštrena borba za Donjeck
  • Humanitarne organizacije: Kriza u Ukrajini pogoršana izuzetno niskim temperaturama

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

22.03 Rusija zatražila od Rodžera Votersa da govori na sednici SB UN

Rusija je zatražila od nekadašnjeg basiste i suosnivača britanskog rok benda Pink Flojda, Rodžera Votersa, da govori na sutrašnjoj sednici Saveta bezbednosti UN, koju je Moskva sazvala kako bi se razgovaralo o snabdevanju Ukrajine oružjem.

Voters je ranije bio na meti kritika kada je u septembru na svom sajtu objavio otvoreno pismo prvoj dami Ukrajine Oleni Zelenskoj, kao i zbog zalaganja protiv snabdevanja Kijeva oružjem, prenosi Rojters.

"Da vidimo šta će reći. On ima svoj stav i čućete ga sutra", rekao je stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja i u šali dodao da će Voters možda i pevati.

20.47 Kijev: Dan s najvećim ruskim gubicma odpočetka rata

Ukrajinska vojska tvrdi da su prethodna 24 sata bila najsmrtonosnija za rusku vojsku, jer je navodno likvidirala 1.030 ruskih vojnika, pa je ukupan broj ruskih vojnih gubitaka u ljudstvu od početka rata, prema ukrajinskoj računici, 133.190. Ova brojka, koja se ne može nezavisno potvrditi, predstavlja najveći dnevni gubitak ruske vojske od početka rata, navodi "Gardijan".

Rusija je takođe saopštila da je eliminisala veliki broj ukrajinskih trupa prethodnih nedelja, tvrdeći da je likvidirala 6.500 ukrajinskih vojnika u januaru. Brojke o neprijateljskim žrtvama su uglavnom nepouzdane, navodi Rojters, dodajući da je Ukrajina ponudila malo detalja o poslednjim bitkama.

19.20 Holandija, Danska i Nemačka kupuju 100 borbenih tenkova 

Holandija, Danska i Nemačka kupuju 100 borbenih tenkova Leopard-1A5 za Ukrajinu, potvrdila je holandska vlada danas. Ministarstvo obrane je saopštilo da će tenkovi biti kupljeni "direktno od nemačke industrije". U intervjuu nacionalnoj televiziji NOS ministarka obrane Kasja Ollongen rekla je da su tenkovi, nešto stariji model, "definitivno i dalje korisni" za borbe u Ukrajini.

18.30  Reznikov: Stigao nam je "prvi" Leopard iz Nemačke

Ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov je objavio da su iz Nemačke stigli prvi tenkovi Leopard 2, pritom misleći na minijaturni model tenk.

"Biće ih još", napisao je Reznikov na Titeru, zahvalivši nemačkom narodu i ministru obrane Borisu Pistoriusu. 

 

 

17.46 Nemačka isporučuje 178 tenkova Leopard 1 Ukrajini

Nemački savet bezbednosti odobrio je isporuku 178 tenkova Leopard 1 Ukrajini iz industrijskih zaliha, što je znatno više nego što je ranije najavljeno, objavio je danas portal Špigel pozivajući se na neimenovani izvor.

Najveći deo tenkova biće isporučen naredne godine, dok će nekoliko stići u Ukrajinu tokom leta, prenosi Rojters.

14.55 Parlament Ukrajine imenovao Klimenka za ministra untrašnjih poslova

Parlament Ukrajine imenovao je danas Igora Klimenka za novog ministra untrašnjih poslova. Na današnjoj sednici Vrhovne rade novog ministra unutrašnjih poslova predstavio je premijer Ukrajine Denis Šmigal, a odluku o imenovanju Klimenka je podržao 321 od ukupno 450 poslanika, izjavio je tokom susreta sa novinarima poslanik Jaroslav Železnjak, prenosi agencija Unian. Nakon smrti prethodnog ministra Denisa Monastirskog Klimenko je bio postavljen za vršioca družnosti ministra UP Ukrajine.

14.40 Ukrajina uklonila milione knjiga iz biblioteka u cilju "derusifikacije"

Ukrajina je uklonila milione knjiga iz javnih biblioteka u nastavku kampanje "derusifikaciji", navodi ukrajinski parlament. "Postojale su smernice za povlačenje knjiga autora koji su podržavali oružanu agresiju Rusije na Ukrajinu", rekla je Jevgenija Kravčuk, ukrajinska poslanica koja je zamenica šefa parlamentarnog odbora za humanitarnu i informacionu politiku, prenosi CNN.

"Postoji spisak takvih autora koji su kažnjeni. Sve u svemu, udeo knjgia na ukrajinskom i na ruskom u bibliotekama je prilično za žaljenje. Zbog toga govorimo o potrebi da se što pre obnove zbirke i nabave knjige na urkajinskom", dodala je ona.

Parlament je saopštio da je 44 odsto knjiga u javnim bibliotekama i dalje na ruskom jeziku, a ostalo na ukrajinskom i drugim jezicima.

14.20 Rusija optužuje ambasadu SAD za lažne vesti, preti proterivanjem diplomata

Rusija je zahtevala od američke ambasade u Moskvi da prestane da širi lažne vesti u vezi sa njenom vojnom operacijom u Ukrajini i zapretila da će proterati američke diplomate, javio je danas TAS S. Pozivajući se na visoko ranigarani izvor iz ruskog Ministarstva spoljnih poslova, TAS S je izvestio da je ambasadi SAD u Moskvi dostavljena zvanična nota, u kojoj se upozorava da će američke diplomate, umešane u subverzivne delatnosti, biti proterane, preneo je Rojters. Nova ambasadorka SAD u Moskvi Lin Trejsi stigla je u prestonicu Rusije prošlog meseca.

13.43 Iran negira da zajedno sa Rusijom gradi fabriku dronova

Teheran odbacuje navode da Iran i Rusija zajedno grade fabriku dronova, izjavio je danas portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Naser Kanani. ''Izvoznici oružja i ratni huškači pokušavaju da opravdaju svoje jednostrane poteze i pogrešne procene u planiranju rata tako što objavljuju lažne vesti'', rekao je Kanani, prenosi Tass. ''To su lažne vesti, zemlje koje su najveći dobavljači oružja i opreme jednoj od strana u sukobu žele da obmanu svetsko javno mnjenje širenjem lažnih vesti. Iran ne zauzima stranu u sukobu u Ukrajini, niti ima nameru da to učini. Iran ima za cilj da promoviše političko rešenje'', rekao je šef iranske diplomatije.

12.00 Velika Britanija: Malo verovatno da Rusija narednih nedelja može značajno uticati na ishod rata

Ruski lideri će nastaviti da zahtevaju ekstezivan napredak, ali je malo verovatno da Rusija može da ojača snage potrebne da značajno utiču na ishod rata u narednim nedeljama, navodi se u najnovijim obaveštajnim podacima britanskog Ministarstva odbrane. Ova procena izneta je u trenutku kada Rusija šalje pojačanje na istok Ukrajine uoči nove ofanzive, koja bi mogla da počne sledeće nedelje, stoji u proceni, preneo je "Gardijan". Ruske snage su uspele da osvoje samo nekoliko stotina metara teritorije nedeljno, navodi se u obaveštajnim podacima. To je gotovo sigurno zato što Rusiji sada nedostaju municija i manevarske jedinice potrebne za uspešne ofanzive, stoji u proceni. 

Euronews

11.16 Zelenski u Brisel u četvrtak na samitu lidera EU

Ukrajinski predsednik Volodimor Zelenski će u četvrtak, 9. februara, doći u Brisel da učestvuje na vanrednom samitu lidera Unije, objavljuju danas evropski mediji. Evropske institucije još nisu potvrdile tačan program posete iz bezbednosnih razloga, ali se očekuje da Zelenski bude prisutan na samitu. Ima najava i da će Zelenski govoriti i u Evropskom parlamentu, ali nema zvanične potvrde. Portparol Šarla Mišela, predsednika Saveta EU, novinarima je u ponedeljak izjavio da „postoji otvoren poziv predsedniku Zelenskom za posetu Briselu“.

08.15 Ukrajinska grkokatolička crkva će Božić slaviti 25. decembra

Ukrajinska grkokatolička crkva objavila je u ponedeljak da će ubuduće obeležavati Božić 25. decembra umesto 7. januara, što je jedan u nizu poteza kojim se Ukrajina želi odmaći od Rusije i približiti Zapadu Potez Crkve pozdravio je ministar kulture Oleksandr Tkačenko.

07.06 Ukrajinski parlament proglasio Vagner međunarodnom kriminalnom organizacijom

Ukrajinski parlament je proglasio rusku plaćeničku grupu Vagner "međunarodnom kriminalnom organizacijom" i pozvao strane vlade da učine isto. Odluka ukrajinskog parlamenta je usledila nakon što je američko ministarstvo financija 26. januara označilo vagnerovce kao "značajnu transnacionalnu kriminalnu organizaciju" i nametnulo sankcije njihovoj mreži širom sveta.

07.00 Podoljak: Ne prihvatamo primirje

Savetnik predsednika Ukrajine Mihail Podoljak izjasnio se danas protiv privremenog primirja na frontu, rekavši da bi to samo dovelo do nove faze neprijateljstava.  "Svaki ustupci su kapitulacija i mi to nećemo dozvoliti ni pod kojim okolnostima. Privremeno primirje bi samo dovelo do sledeće faze rata u Ukrajini", napisao je Podoljak na svom Telegram kanalu, prenosi Tass.

Prethodno je švajcarski list "Noje ciriher cajtung", pozivajući se na izvore, objavio da je američki predsednik Džo Bajden naložio šefu CIA da sazna da li su Rusija i Ukrajina spremne za pregovore. Prema pisanju lista, SAD su ponudile Ukrajini da se odrekne 20 odsto teritorije u zamenu za mir.

06.45 Gutereš: Sve manje šanse za mirno rešenje

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš izjavio je danas da su šanse za mirovno rešenje konflikta u Ukrajini sve manje, dok raste opasnost od eskalacije.

"Šanse za mir se smanjuju. Šanse za dalju eskalaciju i krvoproliće rastu. Plašim se da svet ne ušeta u veći rat, ali ne nesvesno. Svet to radi širom otvorenih očiju. Svetu je potreban mir u skladu sa Poveljom UN i međunarodnim zakonom", rekao je Gutereš na generalnoj sednici UN, preneo je TASS.

06.30 Kirilenko: Pooštrena borba za Donjeck

Guverner Donjecka Pavlo Kirilenko rekao je danas da se pooštravaju borbe za Donjeck, tvrdeći da ruska vojska "istrebljuje ukrajinske gradove i sela". Takođe, dodaje se da Rusi dovode nove jedinice na istok Donbasa uoči, kako se tvri, očekivane ofanzive narednih nedelja, navode ukrajinski zvaničnici. Guverner Luganska Serhij Hajdaj rekao je da se granatiranje umirilo jer "Rusi čuvanu municiju za veliku ofanzivu".

06.11 Mišel pozvao Zelenskog na samit u Briselu

Predsednik vropskog saveta Šarl MIšel pozvao je predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog "da lično učestvuje na sledećem samitu, potvrdio je portparol EK Barend Lejts na Tviteru. "Iz bezbednosnih razloga nećemo davati dodatne informacije", napisao je.

Ako se realizuje, to će biti drugo putovanje Zelenskog u inostranstvo od početka rata pre godinu dana. U decembru je bio u Vašingtonu kako bi zamolio za veću finansijsku i vojnu pomoć Sjedinjenih Država.

06.15 Nova vojna pomoć za Ukrajinu iz Norveške i Izraela?

Norveški prmeijer Jonas Store predložio je da njegova zemlja obezbedi još 75 miljiardi norveških kruna (oko 6,1 milijardi evra) pomoći Ukrajini u periodu od pet godina. Govoreći na konferenciji za novinare nakon sastanka sa liderima opozicije, Store je rekao da će se tražiti jednoglasan pristanak po ovom pitanju u parlamentu. Polovina od ovih šest miljardi evra otišla bi za vojne potrebe Kijeva, dok bi druga polovina bila opredeljena za humanitarne potrebe, mada se taj odnos može i promeniti u narednim godinama, dodao je Store. 

06.00 Humanitarne organizacije: Kriza u Ukrajini pogoršana izuzetno niskim temperaturama

Ukrajina se ove zime suočava sa temperaturama nižim od -20 stepeni Celzijusa, što dodatno doprinosi humanitarnoj krizi u toj zemlji pogođenoj ratom, a najviše izazvanoj ruskim gađanjem civilne infrastrukture, prenosi Gardijan. Humanitarne organizacije saopštile su da napadi tokom zimskih meseci mogu značajno ugorziti živote civila, jer se ograničava pristup energentima i vodi, prenosi britanski list.

 

Komentari (1)

Vale

08.02.2023 00:58

O kakvim borbama za Donjeck govorite. Tamo nikada nije bilo borbi osim upornog neselektivnog granatiranja Ukrajinaca.

Evropa