Evropa

RAT U UKRAJINI Netanjahu: Izrael će da razmotri da li da Ukrajini pošalje "Gvozdenu kupolu"

Komentari

Autor: Euronews

06/02/2023

-

07:47

RAT U UKRAJINI Netanjahu: Izrael će da razmotri da li da Ukrajini pošalje "Gvozdenu kupolu"
RAT U UKRAJINI Netanjahu: Izrael će da razmotri da li da Ukrajini pošalje "Gvozdenu kupolu" - Copyright Tanjug AP/Martin Meissner, LIBKOS, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 348. dan rata u Ukrajini. Ministar odbrane Ukrajine Aleksej Reznikov neće više obavljati tu dužnost, a na njegovo mesto dolazi je dosadašnji šef Obaveštajne službe Ukrajine (DUI), Kiril Budanov. Reznikov je u jučerašnjem obraćanju rekao da očekuje veliku rusku ofanzivu ovog meseca, ali poručuje da Kijev ima rezerve da odbije napade Moskve i pored toga što nije dobila svo potrebno naoružanje. Na listi prioriteta u pomoći u naoružanju ukrajinski zvaničnici na prvo mesto stavljaju borbene lovce F-16. S druge strane, rusko ministarstvo odbrane tvrdi da se Ukrajina sprema da digne u vazduh zgrade u istočnom ukrajinskom gradu Kramatorsku, za šta bi potom optužila Moskvu za ratni zločin.

Ključni događaji:

  • Humanitarne organizacije: Kriza u Ukrajini pogoršana izuzetno niskim temperaturama
  • Norveški premijer predložio dodatnih šest milijardi evra pomoći Ukrajini
  • Na mesto ministra odbrane Ukrajine Oleksija Reznikova dolazi dosadašnji šef Obaveštajne službe Ukrajine Kiril Budanov
  • Kijev očekuje veliku rusku ofanzivu ovog meseca
  • Ukrajinsko ministarstvo odbrane: Biće aviona, pitanje je samo kakvih
  • Moskva: Kijev sprema u Kramatorsku operaciju pod "lažnom zastavom"
  • Sinegubov: Petoro povređenih u granatiranju Harkova

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

     Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

23.55 Ukrajinski parlament proglasio Vagner međunarodnom kriminalnom organizacijom

Ukrajinski parlament je proglasio rusku plaćeničku grupu Vagner "međunarodnom kriminalnom organizacijom" i pozvao strane vlade da učine isto. Odluka ukrajinskog parlamenta je usledila nakon što je američko ministarstvo financija 26. januara označilo vagnerovce kao "značajnu transnacionalnu kriminalnu organizaciju" i nametnulo sankcije njihovoj mreži širom sveta.

21.42 Podoljak: Ne prihvatamo primirje

Savetnik predsednika Ukrajine Mihail Podoljak izjasnio se danas protiv privremenog primirja na frontu, rekavši da bi to samo dovelo do nove faze neprijateljstava. 

"Svaki ustupci su kapitulacija i mi to nećemo dozvoliti ni pod kojim okolnostima. Privremeno primirje bi samo dovelo do sledeće faze rata u Ukrajini", napisao je Podoljak na svom Telegram kanalu, prenosi Tass.

Prethodno je švajcarski list "Noje ciriher cajtung", pozivajući se na izvore, objavio da je američki predsednik Džo Bajden naložio šefu CIA da sazna da li su Rusija i Ukrajina spremne za pregovore.

Prema pisanju lista, SAD su ponudile Ukrajini da se odrekne 20 odsto teritorije u zamenu za mir, ali ta opcija navodno nije odgovarala ni Moskvi, ni Kijevu. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov demantovao je da su SAD predložile plan koji predviđa teritorijalne ustupke Ukrajine u zamenu za mir.

19.54 Gutereš: Sve manje šanse za mirno rešenje

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš izjavio je danas da su šanse za mirovno rešenje konflikta u Ukrajini sve manje, dok raste opasnost od eskalacije.

"Šanse za mir se smanjuju. Šanse za dalju eskalaciju i krvoproliće rastu. Plašim se da svet ne ušeta u veći rat, ali ne nesvesno. Svet to radi širom otvorenih očiju. Svetu je potreban mir u skladu sa Poveljom UN i međunarodnim zakonom", rekao je Gutereš na generalnoj sednici UN, preneo je TASS.

19.14 Kirilenko: Pooštrena borba za Donjeck

Guverner Donjecka Pavlo Kirilenko rekao je danas da se pooštravaju borbe za Donjeck, tvrdeći da ruska vojska "istrebljuje ukrajinske gradove i sela". Takođe, dodaje se da Rusi dovode nove jedinice na istok Donbasa uoči, kako se tvri, očekivane ofanzive narednih nedelja, navode ukrajinski zvaničnici. Guverner Luganska Serhij Hajdaj rekao je da se granatiranje umirilo jer "Rusi čuvanu municiju za veliku ofanzivu".

18.48 Moskva ispituje da li je ukrajinska vojska koristila hemijsko oružje kod Bahmuta

Ruski državni Istražni komitet saopštio je danas da ispituje navode da je ukrajinska vojska koristila hemijsko oružje u blizini gradova Soledara i Bahmuta u Ukrajini. Ukrajinsko ministarstvo odbrane nije odmah odgovorilo na pitanje o navodima, preneo je Rojters.

Istražni komitet saopštio je da je samoproglašena Donjecka Narodna Republika (DNR) izvestila o upotrebi hemijskog oružja iz ukrajinskih dronova na dve lokacije.

17.28 Zelenski se ipak neće lično obratiti publici San Remo festivala 

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski neće se, kako je bilo očekivano, video porukom obratiti na festivalu San Remo, najavili su organizatori.

Na konferenciji za novinare italijanske državne televizije RAI, povodom muzičkog takmičenja koje će biti održano od 7. do 11. februara, rečeno je da će umesto video uključenja, voditelj Amadues u završnoj večeri pročitati izjavu Zelenskog. Opširnije u odvojenoj vesti.

15.57 Osnivač Vagnera pozvao Zelenskog u ''obračun na nebu''

Osnivač ruske paravojne formacije Vagner Jevgenij Prigožin objavio je danas video-snimak koji prikazuje njega kako u kokpitu vojnog aviona poziva ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog na "duel u vazduhu".

Snimak je objavila Prigožinova pres-služba, uz navode da je snimak napravljen u kokpitu bombardera Su-24, koji koristi Vagner grupa, prenosi Rojters.

''Volodimire Oleksandroviču (Zelenski), sleteli smo. Bombardovali smo Bahmut. Sutra ću leteti u MiG-29. Ako želite, hajde da se nađemo na nebu. Ako pobedite, zauzmite Artjomovsk (Bahmut). Ako ne, napredujemo do Dnjepra'', obratio se Prigožin Zelenskom u video-snimku.

12.40 Norveški premijer predložio dodatnih šest milijardi evra pomoći Ukrajini

Norveški prmeijer Jonas Store predložio je da njegova zemlja obezbedi još 75 miljiardi norveških kruna (oko 6,1 milijardi evra) pomoći Ukrajini u periodu od pet godina. Govoreći na konferenciji za novinare nakon sastanka sa liderima opozicije, Store je rekao da će se tražiti jednoglasan pristanak po ovom pitanju u parlamentu. Polovina od ovih šest miljardi evra otišla bi za vojne potrebe Kijeva, dok bi druga polovina bila opredeljena za humanitarne potrebe, mada se taj odnos može i promeniti u narednim godinama, dodao je Store. 

11.34 Humanitarne organizacije: Kriza u Ukrajini pogoršana izuzetno niskim temperaturama

Ukrajina se ove zime suočava sa temperaturama nižim od -20 stepeni Celzijusa, što dodatno doprinosi humanitarnoj krizi u toj zemlji pogođenoj ratom, a najviše izazvanoj ruskim gađanjem civilne infrastrukture, prenosi Gardijan. Humanitarne organizacije saopštile su da napadi tokom zimskih meseci mogu značajno ugorziti živote civila, jer se ograničava pristup energentima i vodi, prenosi britanski list.

11.00 Pušilin: Ukrajinske trupe koriste hemijsko oružje kod Bahmuta i Ugledara

Postoje dokazi koji pokazuju da ukrajinske trupe već najmanje tri nedelje koriste hemijsko oružje u blizini Artjomovska kod Bahmuta, kao i u blizini Ugledara, tvrdi lider samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Denis Pušilin. Ona je za jednu rusku televiziju rekao da se koriste "hemikalije koje izazivaju bolest kod vojnika".

10.08 Pogledajte prilog Euronews Srbija o situaciji u Ukrajini

Euronews

9.15 Kanadska ministarka objavila sliku prvog "leopard" tenka koji doniraju Ukrajini

Kanadska ministarka odbrane Anita Anand je objavila na Tviteru fotografiju prvog "leopard" tenka koji ta zemlja donira Ukrajini, a koji je prvo dospeo do Poljske.

07.23 Netanijahu: Izrael će da razmotri da li da Ukrajini pošalje "Gvozdenu kupolu"

Izrael istražuje mogućnost snabdevanja Ukrajine svojim najsavremenijim protivraketnim odbrambenim sistemom "Ajron dom" (Gvozdena kupola), rekao je izraelski premijer Benjamin Netanijahu.

"Pitanje nabavke oružja razmatrala je i odbacila prethodna izraelska vlada. Proučiću ovo pitanje i odgovoriti na najadekvatniji način", rekao je Netanjahu u intervjuu za francuski LCI, prenosi Anadolija.

Međutim, rekao je da Izrael mora da preispita svoje mogućnosti i uzme u obzir svoje interese u regionu.

"Izraelski će doprinos verovatno biti u drugim područjima", dodao je Netanijahu.
On je podsetio da je Izrael pružio Ukrajini humanitarnu pomoć i prihvatio veliki broj ukrajinskih izbeglica.

07.05 Ukrajina uvela sankcije ruskoj nuklearnoj industriji za narednih 50 godina

Ukrajina je uvela sankcije ruskoj nuklearnoj industriji za narednih 50 godina, navodi se u ukazu koji je juče potpisao predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski. Ovim merama cilja se 200 ruskih kompanija i organizacija, a jedna od njih je i ruska državna agencija Rosatom, za koju "Kijev independent" piše da nezakonito upravlja okupiranom nuklearnom elektranom Zaporožje u Energodaru.

Kijevski list dodaje da je Rusija koristila fabriku ''za nuklearnu ucenu''.

"Ta teroristička država koristi nuklearnu industriju da pritisne ostale države i tako se širi spolja. To su dovoljni razlozi da se ruskoj nuklearnoj industriji uvedu globalne sankcije", rekao je Zelenski u sinoćnjem obraćanju.

 

 

06.55 Smenjen ukrajinski ministar odbrane, na njegovo mesto dolazi šef vojne obaveštajne službe

Aleksej Reznikov više nije ministar odbrane Ukrajine, rekao je prošle večeri šef parlamentarne grupe Sluga naroda Dejvid Arahmija .Njega će zameniti dosadašnji načelnik vojne obaveštajne službe Ukrajine, Kirilo Budanov. 

06.48 Kijev očekuje veliku rusku ofanzivu ovog meseca

Kijev očekuje veliku rusku ofanzivu ovog meseca, ali poručuje da ima rezerve da odbije napade Moskve, iako celokupno obećano oružje Zapada nije stiglo na vreme, istakao je ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov pre informacija o tome da će biti smenjen.

"Uprkos svemu, očekujemo rusku ofanzivu u februaru. Ovo je samo sibolički čin, sa vojnog aspekta nije logičan, jer nisu spremni svi resursi za napad. Ali, oni će to svejedno uraditi", rekao je Reznikov, preneo je Gardijan.

06.20 Moskva tvrdi da Kijev sprema u Kramatorsku operaciju pod "lažnom zastavom"

Rusko ministarstvo odbrane tvrdi da se Ukrajina sprema da digne u vazduh zgrade u istočnom ukrajinskom gradu Kramatorsku, za šta bi potom optužila Moskvu za ratni zločin.

Kao navodi Rojters, Ministarstvo nije pružilo nikakve dokaze za te tvrdnje, koje je iznelo u objavi na društvenim mrežama.

Tanjug AP/Andrii Marienko

 

 

06.00 Sinegubov: Petoro povređenih u granatiranju Harkova

Dva ruska projektila pogodila su centar Harkova na severoistoku Ukrajine, a jedan od njih pogodio je stambenu zgradu, objavili su juče lokalni zvaničnici.

Regionalni guverner Oleh Sinehubov je na svom Telegram kanalu objavio da je u napadima ranjeno pet osoba.Jedna od stambenih zgrada, koju je raketa pogodila, ozbiljno je oštećena. Spasilačke akcije su i dalje u toku.
 

Komentari (3)

Novica

06.02.2023 11:24

To je ono kada imaju kao predsednika bolesnog penzionera Putina koji im rastura celu zemlju Rusiju. Pa nek mu služe onda.

Драган

06.02.2023 12:20

И Русија ће размотрити слање Сухоја и С-400 Ирану.

Pucar Dusan

07.02.2023 00:36

A šta sad ? Brzo i sporo svaka tvoja odluka će biti pogrešna. Dovezli smo vas do situacije gde izlaza nema a svaka odluka pogrešna . Hvala vam za školu od zli ljudi ćovek naući kako da ostane ćovek i da se brani nećovekom.

Evropa