Evropa

RAT U UKRAJINI Kijev i dalje čeka "leoparde", Moravjecki: Tražićemo od Nemačke dozvolu da pošaljemo tenkove

Komentari

Autor: Euronews

23/01/2023

-

07:59

RAT U UKRAJINI Kijev i dalje čeka "leoparde", Moravjecki: Tražićemo od Nemačke dozvolu da pošaljemo tenkove
RAT U UKRAJINI Kijev i dalje čeka "leoparde", Moravjecki: Tražićemo od Nemačke dozvolu da pošaljemo tenkove - Copyright Tanjug/AP/RussianDefenseMinistry,Yevhenii Zavhorodnii,UkrainianPresidentialOffice,Daniel Cole,Libkos

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 334. dan ruske invazije na Ukrajinu. Slanje tenkova u Ukrajinu i dalje je tema koja je u fokusu zapadnih lidera. Predsednik Francuske ne isključuje mogućnost da njegova zemlja isporuči tenkove Leklerk, dok nemački kancelar ponavlja da je potrebna koordinacija sa saveznicima. Novi ton iz Nemačke predstavlja izjava ministarke spoljnih poslova koja je poručila da njena zemlja neće stajati na putu Poljskoj ukoliko Varšava odluči da Kijevu pošalje tenkove Leopard. Za to vreme situacija na frontu je veoma teška, a kako ističu regionalni zvaničnici, ukrajinske snage uspevaju da zadrže pozicije na istoku zemlje, ali su Rusi doveli veliki broj rezervista. 

Ključni događaji:

  • Makron: Ne isključujem slanje tenkova Leklerk Ukrajini
  • Berbok: Nemačka neće sprečavati POljsku da pošalje tenkove Ukrajini
  • Boris Džonson boravio u nenajavljenoj poseti Kijevu
  • Ukraijnske snage drže pozicije na istoku zemlje, ali su Rusi doveli veliki broj rezervista, ističu regionalni zvaničnici

     Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

     Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

23.19 Ostavka zamenika šefa administracije predsednika Ukrajine?

Kirilo Timošenko, zamenik šefa administracije predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, podnosi ostavku, javlja ukrajinska Pravda. 

Prema izvorima Pravde, njegovo mesto bi mogao da zauzme načelnik Kijevske vojne oblasne uprave Oleksij Kuleba.

Ostavku će uskoro podneti načelnici Sumske, Dnjepropetrovske, Zaporožske i Hersonske vojne oblasne uprave.

21.58 Jermak: Potrebno nam je nekoliko stotina tenkova

Šef kabineta predsednika Ukrajine Andrej Jermak rekao je da bi Zapadni saveznici trebalo da pošalju Ukrajini nekoliko stotina tenkova kako bi sprovela kontraofanzivu protiv ruskih snaga i povratila okupiranu teritoriju.

"Trenkovi su nam potrebni – ne 10-20, već nekoliko stotina", napisao je Jermak na Telegramu.

18.19 Nemačka poslala prve dve jedinice PVO Patriot u Poljsku blizu ukrajinske granice

Nemačka je danas poslala prve dve od tri planirane jedinice protivvazdušne odbrane Patriot u poljski grad Zamošće blizu ukrajinske granice, gde će biti raspoređene kako bi sprečile zalutale raketne napade.

"Jedan od razloga zašto će Nemačka sada podržati NATO-ov istočni bok u Poljskoj sa Patriotima je svakako zato što smo videli koliko brzo može doći do prelivanja sukoba između Rusije i Ukrajine na zemlje članice NATO", rekao je pukovnik Jerg Sivers novinarima u istočnonemačkom gradu Gnojenu pre slanja Patriota.

16.16 Evropska unija odobrila dodatnu vojnu pomoć Ukrajini od 500 miliona evra

Evropska unija odobrila je dodatnu vojnu pomoć Ukrajini u vrednosti od 500 miliona evra, nakon što je Berlin bio suočen sa pritiskom da Kijevu iporuči tenkove nemačke proizvodnje Leopard. Pozivajući se na neimenovane izvore, Rojters prenosi da je paket od 500 miliona evra odobren zajedno sa dodatnih 45 miliona za ''nesmrtonosnu opremu'' za vojnu obuku EU za Ukrajinu, rekao je diplomata EU.

Dogovor o sedmom paketu pomoći odobren je na sastanku 27 ministara spoljnih poslova zemalja članica EU, nakon što prošle sedmice nije došlo do dogovora o slanju tenkova Leopard Ukrajini.

13.22 Rusija i Estonija proteruju ambasadore, spuštaju nivo diplomatskih odnosa

Rusija je danas saopštila da spušta nivo diplomatskih odnosa sa Estonijom, članicom NATO, koju optužuje za potpunu rusofobiju, a Talin je odgovorio porukom ambasadoru Rusije u Estoniji da mora da napusti tu zemlju.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova je navelo da je ambasadoru Estonije saopštilo da mora da ode iz zemlje narednog meseca, a obe države će predstavljati privremeni otpravnici poslova umesto ambasadora, preneo je Rojters. Estonija je odgovorila na isti način, poručivši ruskom ambasadoru da mora da ode iz zemlje do 7. februara, rekao je ministar spoljnih poslova Urmas Reinsalu.

12.51 Lavrov: Sukob Rusije i Zapada nije "hibridni rat", već je bliži pravom ratu

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da sukob Rusije i Zapada više ne može da se definiše kao "hibridni rat", već da je bliži pravom ratu. Lavrov je osudio Zapad zbog toga što je poslao Ukrajini oružje vredno milijarde dolara, preneo je Rojters. Lavrov je rekao da Ukrajina odbija mirovne pregovore i ukazao da što se sukob bude duže nastavljao, to će bilti teže postizanje rešenja.

10.43 Premijer Poljske: Tražićemo od Nemačke dozvolu da pošaljemo Kijevu tenkove

Premijer Poljske Mateuš Moravjecki izjavio je danas da će njegova zemlja tražiti od Nemačke zvaničnu dozvolu da pošalje tenkove leopard u Ukrajinu, prenosi Rojters. Moravjecki nije precizirao kada će biti upućen ovaj zahtev, ali je rekao da Poljska formira koaliciju država spremnih da pošalju nemačke tenkove. Ako ne bude imala dozvolu Berlina, Varšava će doneti sopstvene odluke, rekao je on, ne iznoseći više detalja, navodi britanska agencija.

"Čak i ako, na kraju, ne dobijemo ovu dozvolu, mi, unutar ove male koalicije, čak i bez Nemačke u njoj, predaćemo naše tenkove Ukrajini, zajedno sa ostalima", naglasio je Moravjecki.

10.40 Putin: EAEU ima mogućnosti da postane jedan od polova multipolarnog sveta

Evroazijska ekonomska unija (EAEU) ima sve mogućnosti da postane jedan od jakih, nezavisnih i samostalnih polova multipolarnog sveta koji se formira, poručio je predsednik Rusije Vladimir Putin u poruci šefovima država članica EAEU, objavljenoj danas na sajtu Kremlja.

Putin je ukazao da je bliska integracija unutar EAEU postala adekvatan odgovor na globalna pitanja, koja su se intenzivirala zbog pandemije i uvođenja nezakonitih sankcija koje sprovode brojne zemlje, kao što su siromaštvo, klimatske promene, nedostatak resursa, uključujući hranu, vodu i energiju.

10.00 Rjabkov: Nova ambasadorka SAD u Rusiji dolazi u Moskvu narednih dana

Nova ambasadorka SAD u Rusiji, Lin Trejsi, doputovaće u Moskvu narednih dana, izjavio je danas zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov.

Rjabkov je rekao da trenutna situacija nije pogodna za određivanje novog datuma za sednicu rusko-američke konsultativne komisije o Sporazumu o smanjenju i ograničenju strateškog ofanzivnog naoružanja Novi START.

"Trenutna situacija je obeshrabrujuća za određivanje novog datuma, posebno imajući u vidu trend eskalacije u akcijama i retorici SAD", naglasio je Rjabkov, preneo je TASS.

09.15 Pogledajte prilog Euronews Srbija o situaciji u Ukrajini

Euronews TV

07.50 Mišel: EU da utvrdi način korišćenja sredstava ruske banke za obnovu Ukrajine

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel pozvao je lidere zemalja članica EU da se angažuju u razgovorima o korišćenju oduzetih sredstava ruske centralne banke, u vrednosti od 300 milijardi dolara, za obnovu Ukrajine, objavio je danas Fajnenšel tajms.

Mišel je rekao da treba utvrditi način upravljanja zamrznutim sredstvima ruske centralne banke, radi ostvarivanja profita koji bi zatim mogao da bude namenjen za obnovu Ukrajine, navodi list.

"To je pitanje pravde i pravičnosti i to se mora učiniti u skladu sa pravnim principima", rekao je Mišel, prenosi Rojters.

06.55 Berbok: Nemačka neće sprečavati Poljsku da pošalje tenkove Ukrajini

Nemačka neće stajati na putu Poljskoj, ukoliko Ukrajini pošalje tenkove nemačke proizvodnje "Leopard", izjavila je juče nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok. Upitana da prokomentariše šta će se desiti ako Poljska pošalje tenkove "lepoard" bez odobrenja Nemačke, Berbok je za francusku televiziju "LCI" rekla da za sada to pitanje nije postavljeno, ali da, ukoliko se Berlin bude pitao, neće stajati na putu, preneo je "Dojče vele".

06.45 Gajdaj: Držimo pozicije na istoku, ali napredovanje je teško

Visoki Ukrajinski zvaničnik je saopštio da ukrajinske snage na istoku zemlje drže trenutno pozicije, ali ističe da je njihovo napredovanje veoma teško nakon št su Rusi doveli rezerviste. Serhij Gajdaj, šef regionalne administracije u Lugansku je rekao za ukrjainsku televiziju: "Žestoke borbe se nastavljaju u regionu Luganska. Teško je. Ali situaicje je apsolutno stabilna i oružane snage Ukrajine uspevaju da je kontrolišu".

Govoreći o lijini između mesta Svatove i Kremina, on je rekao da je na tom potezu teško napredovati zato što su okupatori doveli veliki broj rezervista. "I kao što sam već rekao, tamo je sve temeljno minirano", napomenuo je i dodao: "Bez obzira koliko je teško, region Luganska se polako oslobađa, korak po korak, metar po metar". 

06.40 Makron: Ne isključujem slanje tenkova, Šolc: Potrebna koordinacija sa saveznicima

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je da ne isključuje mogućnost slanja tenkova Leklerk u Ukrajinu. On je to rekao na samitu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, preneo je Rojters. Šolc je, sa svoje strane, kazao da će buduće odluke o isporuci oružja biti donete u koordinaciji sa saveznicima, uključujući SAD.

Na pitanje o slanju tenkova Ukrajini na konferenciji za novinare, on je rekao da su sve isporuke oružja Ukrajini do sada odvijale u bliskoj saradnji sa zapadnim partnerima. "Tako ćemo raditi i u budućnosti", istakao je Šolc.

06.30 Smenjen zamenik ministra u Ukrajini koji je optužen za mito
Ukrajinska vlada smenila je zamenika ministra infrastrukture i regionalnog razvoja Vasilija Lozinskog, koji je uhapšen i optužen da je primio mito u iznosu od 400.000 dolara. "Ukrajinska vlada se vodi principom nulte tolerancije prema korupciji i nastavlja da se odlučno bori protiv korupcije", saopštila je vlada, prenosi "Kijev independent.

Lozinski je navodno priveden kada je primio mito i on je tada uhapšen, u trenutku dok je primao pare. Ukoliko ga proglase krivim, preti mu do 12 godina zatvora.

06.15 Boris Džonson u nenajavljenoj poseti Ukrajini

Bivši premijer Velike Britanije Boris Džonson doputovao je Kijev, u nenajavljenu posetu Ukrajini, a u razgovoru sa predsednikom Volodimirom Zelenskim obećao je da će Britanija biti uz Ukrajinu koliko god je to potrebno, javlja Rojters, a prenosi Fonet. 

Džonson, koji je u septembru napustio premijersku poziciju posle niza skandala, obavljao je tu funkciju kada je Rusija napala Ukrajinu i pozicionirao je London kao glavnog saveznika Kijeva na Zapadu.

Komentari (0)

Evropa