Evropa

332. DAN RATA Britanski helikopteri stigli u Ukrajinu, nastavljene borbe kod Bahmuta i Soledara

Komentari

Autor: Euronews

21/01/2023

-

08:44

332. DAN RATA Britanski helikopteri stigli u Ukrajinu, nastavljene borbe kod Bahmuta i Soledara
332. DAN RATA Britanski helikopteri stigli u Ukrajinu, nastavljene borbe kod Bahmuta i Soledara - Copyright Tanjug/AP/Dnipro Regional Administration, LIBKOS, Efrem Lukatsky, Daniel Cole

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 332. dan ruske invazije na Ukrajinu. Nemačka će poslati Ukrajini 1,08 milijardi dolara vojne pomoći, rekao nemački ministar odbrane Boris Pistorijus posle sastanka u bazi Ramštajn na kome su ministri spoljnih poslova devet evropskih zemalja obećali nastavak podrške Ukrajini. Ipak, najvažnija odluka koja se očekivala na sastanku 50 država članica, o slanju tenkova "leopard 2" u Ukrajinu još nije doneta. "Svaki dan činimo sve da postane očiglednije da nema alternative donošenju odluke o tenkovima", rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Ključni događaji:

  • Reznikov: Britanski "si king" helikopteri stigli u Ukrajinu
  • Kijev: Rusi nastavili s napadom na ukrajinske položaje u blizini Bahmuta i Soledara
  • Rusija tvrdi da je zauzela naselje u Donjecku i da je ubijeno ili ranjeno 50 ukrajinskih vojnika
  • Ukrajina očekuje dogovor evropskih ministara u Ramštajnu o slanju tenkova "leopard 2" u tu zemlju
  • Nemačka obećala vojnu pomoć od preko milijarde dolara
  • Zelenski: Ukrajina mora da se bori da dobije moderne tenkove
  • Erdogan se ponovo ponudio kao posrednik u pregovorima zaraćenih strana
  • Spora inspekcija ukrajinskih brodova sa žitom u Crnom moru može proizvesti glad u siromašnim zemljama
  • Estonija traži način da Ukrajini dostavi zamrznuta ruska finansijska sredstva

 

   Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

     Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

21.02 Reznikov: Britanski "si king" helikopteri stigli u Ukrajinu

Britanski helikopteri "si king", sposobni za lov na podmornice, stigli su u Ukrajinu, objavio je na Tviteru ministar odbrane Ukrajine Aleksij Reznikov ne precizirajući koiko helikoptera je u pitanju.

"Kralj mora iz Ujedinjenog Kraljevstva stigao je u svoje novo kraljevstvo blizu Crnog mora u Ukrajini. Ovo je moćno pojačanje za ukrajinsku mornaricu. Naša saradnja će se intenzivirati", navodi Reznikov.

Zahvalio je britanskom ministru odbrane Benu Volasu na pomoći, uz napomenu da će "zajedno zaštititi more i kopno širom Evrope".

 

 

 

20.08 Održana vežba obuke ruskih snaga u Moskovskoj oblasti sa raketnim sistemom S-300

Vežba obuke ruskih snaga, koja uključuje raketni sistem zemlja-vazduh S-300, održana je u moskovskoj oblasti, a bila je usmerena na odbijanje simuliranih neprijateljskih vazdušnih napada na glavne vojne i administrativne objekte, objavilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

Kako se navodi, dok su vojnici marširali prema određenoj borbenoj zoni raketnog sistema S-300, odbili su napad lažne neprijateljske diverzantske grupe  na taj način što se motorni konvoj, pod dimnom zavesom, izvukao iz područja napada i nastavio da izvršava svoje zadatke.  U vežbi je učestvovalo više od 150 vojnika, preneo je TASS.

19.45 Kijev: Rusi nastavili s napadom na ukrajinske položaje u blizini Bahmuta i Soledara

Ruske trupe nastavile su s napadom na ukrajinske položaje u blizini Bahmuta i Soledara u istočnoj regiji Donjeck, rekao je službenik za štampu u ukrajinskom ministarstvu odbrane.

Tomom ukrajinskog nacionalnog TV maratona Andri Jusov iz ministarstva rekao je da je Rusija koncentrisala svoje snage i opremu u blizini Soledara u istočnoj Ukrajini.

Jusov je poručio da ruske trupe i plaćenici iz Vagnera do sada nisu uspeli da zauzmu Bahmut.

17.30  Gasprom: Dnevno preko Ukrajine isporučimo 24 miliona kubnih metara gasa

Ruska naftna kompanija Gasprom saopštila je da isporučuje 24,4 miliona kubnih metara gasa u Evropu preko pumpne stanice za gas Sudža u Ukrajini, a da je ukrajinska strana odbila je isporuke preko rute Sohranovke.

Tranzitna linija preko Sudže ostaje jedina ruta kojom ruski gas dolazi do zemalja zapadne i centralne Evrope, nakon što je isporuka preko Severnog toka potpuno zaustavljena. 
Ukrajinski energetski operateri su u maju najavili da će ugasiti isporuku gasa ka Evropi preko rute Sohranovke zbog toga što navodno nisu mogli da kontrolišu gasnu stanicu Novopskov u Luganskoj oblasti, prenosi Tas.

16.24 Sahranjeni ministar i zvaničnici MUP stradali u padu helikoptera

Ukrajiniski predsednik Volodimir Zelenski bio je na posljednjem ispraćaju ministra unutrašnjih  poslova Denisa Monastirskog, poginulog prošle nedelje u padu helikoptera pri čemu je poginulo 14 ljudi, a desetine su ranjene . Zelenski i njegova supruga bili su na ispraćaju u Kijevu, javlja agencija Ukrinform.

Ispraćaj je bio priređen za devet žrtava od 14 poginulih u nesreći koja se dogodila u sredu predgrađu Kijeva Brovariju.

 

 

16.20 Rusija tvrdi da je zauzela naselje u Donjecku i da je ubijeno ili ranjeno 50 ukrajinskih vojnika

Ruske snage zauzele su predgrađe Dvurečje u istočnoj regiji Donjecka, saopštilo je Ministarstvo odbrane zemlje. Igor Konašenkov, portparol ruskog ministarstva obrane, rekao je da je 50 ukrajinskih vojnika ubijeno ili ranjeno u ofanzivi.

Takođe tvrdi da su ruske snage uništile dva borbena oklopna vozila, tri kamioneta, kao i dve haubice D-20 i D-30. Konašenkov tvrdi da su ruske snage takođe zauzele povoljnije položaje oko Zaporožja.

14.59 Gazprom: Dnevno preko Ukrajine isporučimo 24 miliona kubnih metara gasa

Ruska naftna kompanija Gazprom saopštila je danas da isporučuje 24,4 miliona kubnih metara gasa u Evropu preko pumpne stanice za gas Sudža u Ukrajini. ''Gazprom isporučuje ruski gas kroz ukrajinsu Teritoriju u količini koja je dogovorena sa Ukrajinom, a koja je danas iznosila 24,4 miliona kubnih metara. Ukrajinska strana odbila je isporuke preko rute Sohranovke'', saopšteno je iz Gasproma, prenosi TAS S.

13.00 Moskva: Nema svrhe da se sa UN razgovara o izvozu ruskog đubriva

Trenutno nema nikakvog smisla da se razgovara o normalizaciji izvoza ruskih poljoprivrednih proizvoda i đubriva uz pomoć UN, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova, prenosi RIA Novosti. Istovremeno, rusko Ministarstvo spoljnih poslova je podsetilo da su UN čak odlagale sprovođenje inicijative Moskve da donira 262.000 tona ruskog đubriva najsiromašnijim zemljama, koje su zaglavljene u lukama Letonije, Estonije, Belgije i Holandije. Prva i jedina serija od 20.000 tona proizvoda krenula je iz Holandije u Malavi 28. novembra 2022. godine. Đubriva su stigla u luku Mozambik 28. decembra 2022. i sada bi trebalo da budu na putu za Malavi, prenosi ruska agencija.

12:18 Medvedev: Rat sa Ukrajinom i Zapadom je novi otadžbinski rat

Zamenik predsednika Saveta za nacionalnu bezbednost Rusije Dmitrij Medvedev nazvao je konflikt Rusije s Ukrajinom i Zapadom novim otadžbinskim ratom. 

"Bravo, posle svega, ovaj Borelj sa beživotnim licem. Setio se da je naša zemlja pobedila Napoleona i Hitlera. Imajte na umu da je sam izvukao analogiju. Ukronacisti i zapadna Evropa su direktni naslednici onih koji su se borili sa Rusijom. Rat sa njima novi otadžbinski rat“, napisao je on danas na Telegram kanalu.

Medvedev je napomenuo da će Rusija dobiti i ovaj rat, kao što je to bilo 1812. i 1945. godine.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj je u nedavnom govoru izjavio da je Rusija navikla da se bori do kraja, pomenuvši njene pobede nad Napoleonom i Hitlerom i pozvao na naoružavanje Ukrajine.
 

11:55 Savetnik ukrajinskog predsednika: Razmišljajte brže, svako odlaganje pomoći je smrt Ukrajinaca

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak pozvao je danas saveznike Kijeva da "brže razmišljaju“ po pitanju vojne podrške Kijevu, dan nakon što nisu uspeli da se dogovore o slanju borbenih tenkova koje je Ukrajina priželjkuje, prenosi Rojters.

"Ionako ćete pomoći Ukrajini neophodnim oružjem i shvatiti da ne postoji druga opcija za okončanje rata osim poraza Rusije. Ali, današnja neodlučnost znači da je sve više ubijenih naših ljudi. Svaki dan odlaganja je smrt Ukrajinaca. Razmišljajte brže", napisao je Podoljak na Tviteru.

Ukrajinski saveznici ove nedelje obećali su stotine miliona dolara nove vojne pomoći, ali nisu mogli na konferenciji u vazduhoplovnoj bazi Ramštajn u petak da se dogovore o slanju tenkova nemačke proizvodnje Leopard 2, koje Kijev već duže vremena traži, navodi britanska agencija.

Tanjug/Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije

 

10.36 Zelenska: Za mirovni plan Kijeva potrebna veća podrška Zapada

Ukrajinski saveznici na Zapadu mogu da premoste kašnjenja u sprovođenju mirovnog plana u deset tačaka koji je Kijev izneo, tako što bi svaka od zemalja preuzela odgovornost za jedan njegov deo, izjavila je prva dama Ukrajine Olena Zelenska.

Ona se obratila Svetskom ekonomskom forumu u Davosu nakon što su zapadni saveznici umanjili nade Ukrajine u brzu isporuku borbenih tenkova, navodi Rojters. Zelenska je u intervjuu za švajcarski dnevnik Noje Cirher cajtung izjavila da su mnogi životi izgubljeni zato što Zapad nije uspeo u kratkom roku da Ukrajini dostavi oružje kako bi porazila ruske snage, kao i da je uništen veliki deo infrastrukture te zemlje, ali i da su potrebni i drugi oblici pomoći.

"Plan ide dalje od toga, on takođe uključuje pravosudne zahteve kao što je onaj za uspostavljanjem međunarodnog suda za ratne zločine i da ratni zarobljenici mogu da se vrate u Ukrajinu.Postoji uloga za koju svaka zemlja može da preuzme odgovornost", rekla je prva dama Ukrajine.

Tanjug AP/Markus Schreiber

 

09.32 U Ukrajini zemljotres magnitude 3,1 po Rihteru

U Ukrajini je jutros registrovan zemljotres magnitude 3,1 stepen Rihterove skale. Epicentar je bio u blizini sela Kobolčin u u Černivačkoj oblasti, na jugozapadu zemlje, na dubini od tri kilometra, prenosi Unian. Zemljotresi te jačine ne mogu izazvati materijalnu štetu.

08.36 Reznikov: Ukrajinski vojnici će se obučavati na tenkovima "leopard 2"

Ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov izjavio je da će se ukrajinske snage obučavati da koriste borbene tenkove "leopard 2", uprkos tome što zapadni saveznici nisu u petak doneli odluku da li će Kijev snabdevati tenkovima nemačke proizvodnje. Reznikov je rekao ukrajinskom servisu Glasa Amerike u petak da će ukrajinske trupe trenirati na tenkovima u Poljskoj i opisao razvoj događaja kao proboj.

"Zemlje koje već imaju tenkove 'leopard' mogu da započnu program obuke naših tenkovskih jedinica. Nadam se da će Nemačka pratiti njihov proces, sprovesti interne konsultacije i doneti odluku da isporuči tenkove. Optimista sam po tom pitanju jer je prvi korak napravljen. Počećemo sa programima na 'leopardima 2'", rekao je Reznikov.

08.20 SAD savetuju Kijev da sačeka novo oružje i obuku za kontraofanzivu

Visoki zvaničnici SAD savetovali su Ukrajini da odustane od pokretanja velike ofanzive protiv ruskih snaga dok se ne završi nova isporuka modernog američkog oružja i obuka za njegovo korišćenje, saopštio je izvor iz administracije predsednika Džozefa Bajdena.

Visoki zvaničnik je u razgovoru sa malom grupom novinara pod uslovom anonimnosti, saopštio da se SAD čvrsto drže svoje odluke da u ovom trenutku Ukrajini ne isporučuju tenkove "abrams", istovremeno kada se u Nemačkoj vodi polemika oko slanja Kijevu tenkova "leopard", prenosi Rojters.

Associated Press • Euronews Serbia

07.57 Ilon Mask kritikovao SAD posle podrške Ukrajini da napadne Krim

Američki biznismen Ilon Mask kritikovao je spremnost Sjedinjenih Američkih Država da podrže Ukrajinu u pokušaju da vrati Krim.

On je reagovao na nedavno objavljen članak Njujork tajmsa, u kojem se navodi da administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena počinje da shvata da Ukrajini mogu biti potrebne dodatne snage za napad na teritoriju Krima, što bi ojačalo poziciju kijevskih vlasti u budućim pregovorima.

“Ja sam nastrojen proukrajinski, ali nemilosrdna eskalacija sukoba je veoma rizična za Ukrajinu i svet”, objavio je Mask na Tviteru.

Profimedia

 

07.30 Prigožin o odluci SAD da označi Vagner grupu kao zločinačku organizaciju

Ruski biznismen i osnivač Vagner grupe Jevgenij Prigožin ironično je reagovao na najavu Bele kuće o proglašavanju Vagnera "međunarodnom zločinačkom organizacijom”, napominjući da će od tog trenutka on i Amerikanci postati kolege.

"Konačno, sada su Vagner grupa i Amerikanci kolege. Od sada se naš odnos može nazvati ’obračunom kriminalnih klanova’“, navodi se u poruci koju je pres služba te grupe objavila na Telegram kanalu.

06.55 Nemačka šalje vojnu pomoć Ukrajini u vrednosti od 1,08 milijardi dolara

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus  najavio je juče, na marginama sastanka u američkoj vojnoj bazi Ramštajn, paket vojne pomoći Ukrajini u vrednosti od 1,08 milijardi dolara, saopštio je portparol nemačkog ministarstva odbrane. U međuvremenu, holandska agencija ANP prenela je da će ta Holandija poslati Ukrajini dve lansirne rampe za protivvazdušne sisteme i rakete Patriot, preneo je Rojters. 

06.45 Zelenski: Ukrajina mora da se bori da dobije moderne tenkove

Ukrajina će i dalje morati da se bori da obezbedi savremeno teško naoružanje, izjavio je juče  predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski nakon što savezničke nacije nisu uspele da se dogovore da li će poslati tenkove nemačke proizvodnje "leopard".

"Svaki dan činimo sve da postane očiglednije da nema alternative donošenju odluke o tenkovima", rekao je on u večernjem video obraćanju, preneo je Rojters.

06.30 Ostin: Nemačka pouzdan saveznik iako još nije odobrila isporuku tenkova Kijevu

Američki ministar odbrane Lojd Ostin izjavio je juče u vojnoj bazi Ramštajnu da je Nemačka pouzdan saveznik i da će nastaviti da ima vodeću ulogu, uprkos tome što Berlin još nije odobrio isporuku tenkova "leopard 2" Ukrajini. Nemačka je pouzdan saveznik i biće takva i u budućnosti, rekao je Ostin na kraju sastanka o slanju oružja Ukrajini održanog u američkoj vazdušnoj vojnoj bazi u Ramštajnu u Nemačkoj.

06.15 Blaščak: Još bez odluke da se tenkovi isporuče Ukrajini, razgovor se nastavlja

Ministri odbrane, vojni predstavnici članica NATO i drugih zemalja saveznica juče nisu doneli odluku o slanju tenkova "leopard 2" u Ukrajinu, izjavio je poljski ministar odbrane Mariuš Blaščak.
Blaščak je, međutim, izrazio optimizam da će dogovor ipak biti postignut jer su se ministri odbrane 15 zemalja sastali sa istim ciljem na marginama jučerašnje konferencije u nemačkoj vojnoj bazi Ramštajn da bi razgovarali  o toj temi, preneo je Rojters.

Tanjug/AP/Michael Probst

 

06.05  Erdogan Zelenskom ponudio posredništvo između Moskve i Kijeva

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan se u jučerašnjem telefonskom razgovoru sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim ponovo ponudio kao posrednik u pregovorima izmedju Moskve i Kijeva, saopštila je kancelarija predsednika Turske.  

06.00 UN: Spore inspekcije ukrajinskih brodova sa žitom dovode do kašnjenja isporuka

Inspekcije brodova, koji prevoze ukrajinsko žito i druge poljoprivredne proizvode iz crnomorskih luka, usporile su rad na gotovo polovinu dovodeći do kašnjenja u isporukama zemljama u razvoju u kojima ljudi gladuju, rekli su zvaničnici Ujedinjenih nacija i Ukrajine. Pojedini američki i ukrajinski zvaničnici optužuju Rusiju da namerno usporava inspekcije, što je ruski zvaničnik negirao, preneo je  AP.

Komentari (0)

Evropa