Evropa

RAT U UKRAJINI Makron ne isključuje slanje tenkova Leklerk Ukrajini, Šolc: Potrebna nam je koordinacija

Komentari

Autor: Euronews

22/01/2023

-

08:59

RAT U UKRAJINI Makron ne isključuje slanje tenkova Leklerk Ukrajini, Šolc: Potrebna nam je koordinacija
RAT U UKRAJINI Makron ne isključuje slanje tenkova Leklerk Ukrajini, Šolc: Potrebna nam je koordinacija - Copyright Tanjug/AP/Roman Hrytsyna, Efrem Lukatsky, Francisco Seco

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 333. dan ruske invazije na Ukrajinu. Britanski helikopteri "si king", sposobni za lov na podmornice, stigli su u Ukrajinu. Ipak, i dalje nije izvesno da li će saveznici među kojima su najuporniji  SAD, Velika Britanija, Poljska i baltičke zemlje uspeti da nagovore Nemačku da isporuči ili odobri isporuku tenkova "leopard" koje Kijev traži.  I dok se na Zapadu dogovara, pregovora zaraćenih strana nema. Po tvrdnjama Kijeva ruske trupe nastavile su s napadima na ukrajinske položaje u blizini Bahmuta i Soledara u istočnoj regiji Donjeck.

Ključni događaji:

  • Nemačka i Francuska obećale da će pomagati Ukrajini onoliko koliko to bude potrebno
  • Reznikov: Britanski "si king" helikopteri stigli u Ukrajinu
  • Održana vežba obuke ruskih snaga u Moskovskoj oblasti sa raketnim sistemom S-300
  • Kijev: Rusi nastavili s napadom na ukrajinske položaje u blizini Bahmuta i Soledara
  • Gasprom: Dnevno preko Ukrajine isporučimo 24 miliona kubnih metara gasa
  • Sahranjeni ministar i zvaničnici MUP stradali u padu helikoptera

     Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

     Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

23.11 Berbok: Nemačka neće sprečavati Poljsku da pošalje tenkove Ukrajini

Nemačka neće stajati na putu Poljskoj, ukoliko Ukrajini pošalje tenkove nemačke proizvodnje "Leopard", izjavila je danas nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok. 

Upitana da prokomentariše šta će se desiti ako Poljska pošalje tenkove "lepoard" bez odobrenja Nemačke, Berbok je za francusku televiziju "LCI" rekla da za sada to pitanje nije postavljeno, ali da, ukoliko se Berlin bude pitao, neće stajati na putu, preneo je "Dojče vele".

"Znamo koliko su važni ti tenkovi i zato o tome razgovaramo sa partnerima. Potrebno je da omogućimo da se sačuvaju ljudski životi i da se oslobodi ukrajinska teritorija", dodala je Berbok.

19.45 Makron: Ne isključujem slanje tenkova, Šolc: Potrebna koordinacija sa saveznicima

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je da ne isključuje mogućnost slanja tenkova Leklerk u Ukrajinu. On je to rekao na samitu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, preneo je Rojters.

Šolc je, sa svoje strane, kazao da će buduće odluke o isporuci oružja biti donete u koordinaciji sa saveznicima, uključujući SAD.

Na pitanje o slanju tenkova Ukrajini na konferenciji za novinare, on je rekao da su sve isporuke oružja Ukrajini do sada odvijale u bliskoj saradnji sa zapadnim partnerima. "Tako ćemo raditi i u budućnosti", istakao je Šolc.

Prethodno su Nemačka i Francuska obećale da će pomagati Ukrajini onoliko dugo koliko to bude potrebno i da će podržati napore za krivično gonjenje ratnih zločinaca. Pomoć Ukrajini tokom njenog rata sa Rusijom biće fokusirana na specifične oblasti, uključujući vojsku i ekonomiju, navele su dve nacije u zajedničkom saopštenju koje je usledilo nakon sastanka najviših vladinih zvaničnika u Parizu, preneo je Rojters.

17.17 Smenjen zamenik ministra u Ukrajini koji je optužen za mito

Ukrajinska vlada smenila je zamenika ministra infrastrukture i regionalnog razvoja Vasilija Lozinskog, koji je uhapšen i optužen da je primio mito u iznosu od 400.000 dolara.

"Ukrajinska vlada se vodi principom nulte tolerancije prema korupciji i nastavlja da se odlučno bori protiv korupcije", saopštila je vlada, prenosi "Kijev independent.

Nacionalni biro za borbu protiv korupcije priveo je u subotu Lozinskog zbog sumnje da je primio 400.000 dolara u kešu. Lozinski i saučesnici su navodno planirali da za sebe uzmu deo od 1,68 milijardi dolara koje je država generatora i druge opreme. Prema navodima Biroa, pristali su da daju ugovor ponuđaču sa napumpanim cenama u zamenu za miting.

Lozinski je navodno priveden kada je primio mito i on je tada uhapšen, u trenutku dok je primao pare. Ukoliko ga proglase krivim, preti mu do 12 godina zatvora.

16.42 Boris Džonson u nenajavljenoj poseti Ukrajini

Bivši premijer Velike Britanije Boris Džonson doputovao je Kijev, u nenajavljenu posetu Ukrajini, a u razgovoru sa predsednikom Volodimirom Zelenskim obećao je da će Britanija biti uz Ukrajinu koliko god je to potrebno, javlja Rojters, a prenosi Fonet. 

Džonson, koji je u septembru napustio premijersku poziciju posle niza skandala, obavljao je tu funkciju kada je Rusija napala Ukrajinu i pozicionirao je London kao glavnog saveznika Kijeva na Zapadu.

14.37 Šolc: Nastavićemo da podržavamo Ukrajinu

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da će Nemačka nastaviti da podržava Ukrajinu.

"Nastavićemo da podržavamo Ukrajinu, onoliko dugo i sveobuhvatno koliko bude potrebno. Zajedno, kao Evropljani u odbrani našeg evropskog mirovnog projekta", rekao je Šolc u Parizu na događaju povodom proslave prijateljstva između Nemačke i Francuske.

Tanjug AP/Christophe Ena

 

12.19 Borelj: EU je konačno energetski nezavisna od Rusije

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj je, u danas objavljenom intervjuu za španski list El Diario, izjavio da je EU konačno postala energetski nezavisna od Rusije.

"Za samo nekoliko meseci smo se rešili energetske zavisnosti od Rusije koju smo gradili godinama", rekao je Borelj, prenosi TASS.

Komentarišući rast cena energenata, Borelj je izneo tvrdnju da napeta situacija na tržištu ne može više da se poveže sa ratom u Ukrajini, već da se radi o "strukturalnom problemu" korelacije cena gasa i električne energije.

10.42 Volodin: Podrška SAD i NATO Ukrajini vodi svet u strašan rat

Bliski saveznik Vladimira Putina upozorio je da se svet suočava sa "globalnom katastrofom" ako Vašington i zemlje NATO isporuče oružje Kijevu. Vjačeslav Volodin, predsednik Dume - donjeg doma ruskog parlamenta, rekao je da će takva akcija takođe učiniti argumente protiv upotrebe oružja za masovno uništenje "neodrživim".

U postu u aplikaciji za razmenu poruka Telegram, Volodin je rekao da podrška Sjedinjenih Država i NATO-a Ukrajini vodi svet u "strašan rat", prenosi Gardijan.

"Ako Vašington i zemlje NATO isporuče oružje koje će biti korišćeno za napade na civilne gradove i pokušaje da zauzmu naše teritorije, kako prete, to će dovesti do mera odmazde korišćenjem moćnijeg oružja", upozorio je Volodin.

08.57 Granatiranja na istoku

Rusija je pojačala granatiranja istočnih regiona Ukrajine izvan glavne linije fronta u industrijskoj zoni Donbasa, saopštili su zvaničnici iz regiona Zaporožja i Sumi, piše Gardijan. Visoki američki zvaničnici u u međuvremenu savetovali Ukrajinu da odustane od pokretanja velike ofanzive protiv ruskih snaga dok se ne obezbedi najnovije snabdevanje američkim oružjem i obuka, rekao je visoki zvaničnik Bajdenove administracije. 

08.46 Novi nemački ministar odbrane uskoro putuje u Ukrajinu

Novi nemački ministar odbrane Boris Pistorijus planira da uskoro poseti Ukrajinu, rekao je on nemačkim novinama, dok se Berlin suočava sa pritiskom da dozvoli isporuku tenkova nemačke proizvodnje u Ukrajinu.

"Ono što je sigurno je da ću brzo otputovati u Ukrajinu. Verovatno čak i u naredne četiri nedelje", rekao je Pistorijus za Bild am Sonntag u intervjuu objavljenom u nedelju.

08.44 Britanci su objavili snimak: "Pogledajte kako Čelendžer 2 radi ono što zna najbolje"

Britanci Ukrajini šalju nekoliko tenkova Čelendžer 2. Na Twitteru su objavili snimak Čelendžera u akciji.

07.30 Baltičke zemlje pozivaju Nemačku da pošalje tenkove

Baltičke države Letonija, Estonija i Litvanija uputile su zajednički poziv Nemačkoj da pojača svoje vođstvo i pošalje svoje glavne borbene tenkove u Ukrajinu, čime je izvršio dalji pritisak na Berlin da brže pomogne Kijevu u rat protiv Rusije.

"Mi, ministri spoljnih poslova Estonije, Letonije i Litvanije, pozivamo Nemačku da Ukrajini odmah obezbedi tenkove 'leopard'", naveo je estonski ministar spoljnih poslova na Tviteru.

profimedia

 

06.55 Reznikov: Britanski "si king" helikopteri stigli u Ukrajinu

Britanski helikopteri "si king", sposobni za lov na podmornice, stigli su u Ukrajinu, objavio je na Tviteru ministar odbrane Ukrajine Aleksij Reznikov ne precizirajući koiko helikoptera je u pitanju.

"Kralj mora iz Ujedinjenog Kraljevstva stigao je u svoje novo kraljevstvo blizu Crnog mora u Ukrajini. Ovo je moćno pojačanje za ukrajinsku mornaricu. Naša saradnja će se intenzivirati", navodi Reznikov. On je zahvalio britanskom ministru odbrane Benu Volasu na pomoći, uz napomenu da će "zajedno zaštititi more i kopno širom Evrope".

06.30 Kijev: Rusi nastavili s napadom na ukrajinske položaje u blizini Bahmuta i Soledara

Ruske trupe nastavile su s napadom na ukrajinske položaje u blizini Bahmuta i Soledara u istočnoj regiji Donjeck, rekao je službenik za štampu u ukrajinskom ministarstvu odbrane.

Tomom ukrajinskog nacionalnog TV maratona Andri Jusov iz ministarstva rekao je da je Rusija koncentrisala svoje snage i opremu u blizini Soledara u istočnoj Ukrajini. Jusov je poručio da ruske trupe i plaćenici iz Vagnera do sada nisu uspeli da zauzmu Bahmut.

06.10 Gasprom: Dnevno preko Ukrajine isporučimo 24 miliona kubnih metara gasa

Ruska naftna kompanija Gasprom saopštila je da isporučuje 24,4 miliona kubnih metara gasa u Evropu preko pumpne stanice za gas Sudža u Ukrajini, a da je ukrajinska strana odbila je isporuke preko rute Sohranovke.

Tranzitna linija preko Sudže ostaje jedina ruta kojom ruski gas dolazi do zemalja zapadne i centralne Evrope, nakon što je isporuka preko Severnog toka potpuno zaustavljena. 

06.00 Sahranjeni ministar i zvaničnici MUP stradali u padu helikoptera

Ukrajiniski predsednik Volodimir Zelenski bio je na posljednjem ispraćaju ministra unutrašnjih  poslova Denisa Monastirskog, poginulog prošle nedelje u padu helikoptera pri čemu je poginulo 14 ljudi, a desetine su ranjene . Zelenski i njegova supruga bili su na ispraćaju u Kijevu, javlja agencija Ukrinform. Ispraćaj je bio priređen za devet žrtava od 14 poginulih u nesreći koja se dogodila u sredu predgrađu Kijeva Brovariju.  Zelenskije u parlamentu nakavio da će istražitelji nesreće uskoro objaviti svoja prva otkrića.

Komentari (1)

Joca

22.01.2023 09:35

Al se uništava ta Rusija dosta efikasno. Ali šta reći sami su tražili i eto došla je Rusija do potpunog gubitka i siromaštva. Šta će joj tek biti za par godina to tada neće biti ni za jelo u Rusiju. Katastrofa!

Evropa