Evropa

"Verbalne strele" šefa Vagnera ka ruskom vojnom vrhu: Da li je sve deo razrađene političke igre koju režira Putin

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/05/2023

-

18:32

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Šef ruske plaćeničke Vagner grupe koja je već mesecima u fokusu javnosti zbog svoje uloge u iscrpljujućoj bici za Bahmut i ranije je izazivao ogromnu pažnju, ali čini se da je prethodnih dana preplavio svoje naloge na društvenim mrežama veoma provokativnim izjavama. Od ruskog vojnog vrha je tražio municiju uz poruku da Rusija laže kad je reč o Bahmutu i da ruke snage napuštaju položaje na istoku Ukrajine. Ka kojim su tačno metama usmerene "verbalne strele" Jevgenija Prigožina?

Zapadni mediji prenose i da Prigožin na neki način bacio senku na proslavu Dana pobede u Rusiji javnim i vulgarnim kritikama na račun najvišeg vojnog rukovodstva.

"Danas oni [Ukrajinci] razbijaju bokove u pravcu Artmjovska [Bahmut], pregrupišu se kod Zaporožja. I kontraofanziva uskoro počinje. Dan pobede je pobeda naših dedova. Nismo je zaslužili ni milimetar", rekao je on. 

Kada je reč o borbama oko Bahmuta, između ostalog je rekao da su dobili naredbu da će, u slučaju napuštanaja položaja, to biti tumačeno kao izdaja. 

"Ali ako nema municije napustićemo naše pozicije i postaviti pitanje ko vara otadžbinu? Očigledno, neko ko je to potpisao", rekao je on.  

Nakon svih ovih izjava deluje da se sečivo sukoba između šegfa Vagner grupe i ruskog vojnog vrha dodatno zaoštrilo. Analitičari su često govorili o rivalstvu između Prigožinna i zvaničnih ruskih oružanih snaga koje predvodi Ministarstvo odbrane. 

Kako šef Vagnera koristi svoj uticaj?

Prigožin je inače mesecima gledao kako njegova popularnost u Rusiji raste jer je delovalo da su njegovi borci jedini sposobni da donesu konkretan napredak u teškom ratu iscrpljivanja na istoku Ukrajine. On je koristio svoj uticaj na društvenim mrežama da lobira za ono što mu je potrebno.

"Stvar je u tome da mnoge od Prigožinovih izjava ne bi trebalo shvatiti ozbiljno, ali ih ne treba ni zanemariti. U osnovi, Prigožin pokušava da pokaže da je on mnogo efikasniji i da ima više zasluga za ruske uspehe u odnosu na ruske oružane snage. I definitivno mu se ne dopadaju aktuelni načelnik Generalštaba general Gerasimov i ministar odbrane Sergej Šojgu, pa su oni najčešće mete njegovih kritika", rekao je za Euronews Srbija Artjom Serebrenjikov, politički analitičar i predavačem na Moskvoskoj školi ekonomije. 

AP Photo

 

Napominje da teatralnim izjavama Prigožin traži veću podršku u oružju direktno od predsednika i da logika u njegovom ponašanju ukazuje na to da je Vagner bio mnogo efikasniji poslednjih meseci iako zvanično ne postoji i deluje mimo naređenja Ministarstva odrbane, koje je više birokratsko.

"Vagnerovi borci su mnogo slobodniji i više su napredovali na bojnom polju. Dakle, mislim da je on želeo svojim izjavama da ubrza dobijanje veće podrške za Vagner", naveo je Serebrenjikov.  

Ističe i da su Vagnrerove snage protehlih meseci "nabujale" u Rusiji i da su izjave Prigožina naišle na dobar odjek u ruskoj javnosti.  

"On je svoju reputaciju i stekao zbog svog načina obraćanja. Govori istinu ma koliko da je surova i ma koliko da su teatralne te izjave, one su popularnije i jasnije od birokratskih izjava zvaničnika ruske vojske. Oni ne govore otvoreno o problemima koje imaju, a Prigožin kaže jednostavno ono što jeste, drsko i otvoreno i zbog toga je dobio dosta podrške u poslednjih šest meseci", rekao je Serebrenjikov.

Sistem u kome su sukobi među elitama dozvoljeni, ali...

Prigožinove izjave su prilično odjeknule i u zapadnim medijima, a CNN piše da one mogu da izgledaju izennađujuće u zemlji u kojoj kritika vojske potencijalno može da odvede nekoga u zatvorsku ćeliju. Međutim, navodi se da je Putin na čelu sistema gde se sukobi među elitama podstiču da bi se ostvarili rezultati, sve dok ostaju lojalne šefu države.  

Međutim, neki posmatrači smatraju da Prigožinovi otvoreni napadi možda prelaze granicu ka otvorenoj nelojalnosti.  

Institut za studije rata sa sedištem u Vašingtonu je nedavno naveo da, ako Kremlj ne bude odgovorio na eskalaciju Prigožinovih napada na Putina, to bi moglo dodatno "da naruši pravila u Putinovom sistemu koji dozvoljava pojedinačnim akterima da se bore za uticaj, ali ne mogu direktno da kritikuju Putina". 

Istoričar Hladnog rata i profesor školi Dons Hopkins Sergej Radčenko ističe da takve stvari nisu predviđene da se događaju u Putinovom sistemu. 

profimedia

 

"Putinov sistem omogućava milonima da napadaju jedni druge, ali nikada ne smeju da potkopavaju vertikalu. Prigožin prelazi ovu liniju. Putin će odmah da odgovori, a ukoliko se to ne dogodi biće poslat signal. Signal da je šef fatalno oslabljen. A ovo je sistem koji ne trpi slabost", naveo je Radčenko na Tviteru i dodao da će ta teorija biti testirana u narednim danima dok se vode bitke oko Bahmuta.

Da li je sve deo igre koju igra Putin?

Artjom Serebrenjikov se posebno osvrnuo na Prigožinovu izjavu povodom Dana pobede koju je ocenio kao "veoma kritičnu". 

“Ali je posle toga brzo usledila još jedna u kojoj je takođe istakao da ne kritikuje predsednika, već isključivo generale i Ministarstvo odbrane. Verovatno da je bilo reakcije Kremlja, pa je on shvatio da je prešao crvenu liniju, ali generalno Prigožin nikada nije uputio direktnu kritiku predsedniku Putinu. On je tu pokušao da dokaže da ne kritikuje ceo državni vrh već samo korumpirane i neefikasne generale", rekao je Serebrenjikov za Euronews Srbija.  

Smatra da Prigožin želi zvanično prizanje Kremlja i da je to sve deo razrađenog političkog teatra. 

"Ovo se ne deoživljava u Rusiji kao nešto neobično niti se svemu tome pridaje veliki značaj, već se tumači kao deo igre koju igra i Putin", rekao je on.  

U međuvremenu, francuski parlament zatražio je od EU da Vagner grupu proglasi teriristilkom organizacijom, a isto planira i Ujedinjeni kraljevstvo. Sagovornik Euronews Srbija ne veruje da će to izazvati neku posebnu reakciju u Moskvi. 

AP Photo/Misha Japaridze, Pool, File

 

"Evropska unija je već proglasila celu Rusiju teorističkom državom, pa to što će pojedini parlamenti članica Evropske unije ili cela Unija da proglase Vagner grupu terorističkom organizacijom neće ništa promeniti. Može samo da izazove i isprovocira neko pismo Kremlja, ali ne neku jaču reakciju", zaključio je.  

Komentari (0)

Evropa