Evropa

RAT U UKRAJINI Rusija granatirala dva naselja u Sumiju, Francuska obećala novu vojnu pomoć Kijevu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/05/2023

-

07:25

RAT U UKRAJINI Rusija granatirala dva naselja u Sumiju, Francuska obećala novu vojnu pomoć Kijevu
RAT U UKRAJINI Rusija granatirala dva naselja u Sumiju, Francuska obećala novu vojnu pomoć Kijevu - Copyright Tanjug AP/Alex Babenko, Libkos, Andrew Kravchenko, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 444. dan ruske invazije na Ukrajinu. Diplomatska turneja Zelenskog po Evropi nastavljena je u Parizu gde je predsednik Ukrajine razgovarao sa francuskim šefom države Emanuelom Makronom. Prethodno je Zelenski bio u Nemačkoj i posle razgovora sa kancelarem Šolcom, avionom otišao u glavni grad Francuske. U međuvremenu je grupa od 12 zemalja Evropske unije, uključujući Nemačku i Francusku, izrazila "ozbiljnu zabrinutost" zbog nedavnog sporazuma o tranzitu ukrajinskog žita bez carina, što je ponovo izazvalo političku kontroverzu u situaciji za koju se Brisel nadao da je pod kontrolom.

Ključni događaji:

  • Posle Rima i Berlina zelenski došao u Pariz na razgovor s Makronom
  • Šolc: Pomagaćemo Ukrajini sve dok je potrebno
  • Grupa zemalja članica EU izrazila "ozbiljnu zabrinutost" zbog dogovora o izvozu žita
  • Prigožin sugerisao mogućnost da je Rusija oborila svoje avione

   Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu 

Euronews

 

         Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

23.55 Brazil je spreman da podrži napore za mirovne pregovore o Ukrajini

Brazil je spreman da se pridruži zemljama koje su u kontaktu sa stranama u sukobu u Ukrajini radi njegovog rešavanja, a takođe insistira na pregovorima između Moskve i Kijeva, izjavio je brazilski ministar spoljnih poslova Mauro Vijeira . "Insistiramo na tome da je neophodno da sednemo i pregovaramo. Spremni smo da se pridružimo drugim zemljama koje su bile u kontaktu sa obe strane i promovišemo neku vrstu razgovora koji će dovesti do prekida vatre i mirovnih pregovora", rekao je Vijeira za CNN.

23.45 Zelenska: Ukrajina će biti zadovoljna mirom koji će proisteći iz pobede Kijeva

Supruga ukrajinskog predsednika Olena Zelenska izjavila je danas da će Ukrajina biti zadovoljna samo mirom koji će proisteći iz pobede Kijeva.

"Nemoguće je rukovati se sa onima koji su vam pobili rođake i komšije. Ne možete da sednete za pregovarački sto sa ubicom koji se ne kaje", rekla je supruga Volodimira Zelenskog za južnokorejsku agenciju Jonhap.

Tanjug AP/Markus Schreiber

 

Dodala je da Rusija mora da odgovara za zločine počinjene u Ukrajini.

"Znamo iz istorije šta se dešava kada agresor nije kažnje. Svi treba da budu zainteresovani da ga zaustave. To je isto kao da zaustavite ulični zločin pre nego što dođe do vaše ulice", navela je Zelenska. Ona je apelovala na "radikalniju" podršku borbi njene zemlje protiv ruske agresije, za koju je rekla da utiče na budućnost čitavog sveta.

23.30 Makron: Francuska nije u ratu sa Rusijom

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je večeras da Pariz ne učestvuje u ratu protiv Moskve, kao i da ne isporučuje oružje za napade na rusku teritoriju. "Mi ne vodimo rat protiv Rusije. To nije rat sa Ruskom Federacijom", poručio je Makron u intervjuu za TF1, prenosi TASS. Dodao je da Francuska podržava Ukrajinu u njenom pružanju otpora, ali da to ne podrazumeva isporuku oružja za napad na teritoriju Rusije.

23.18 Ambasada SAD upoznata sa izveštajima o pritvoru bivšeg konzularnog službenika

Ambasada SAD u Rusiji upoznata je sa izveštajima o privođenju bivšeg radnika američkog konzulata u Vladivostoku, ali još nema komentar na tu temu, rečeno je RIA Novostima u američkom diplomatskom predstavništvu. Ranije je Komersant javio da je u Vladivostoku, uz asistenciju Federalne službe bezbednosti, priveden bivši službenik američke ambasade u Rusiji Robert Šonov.

23.00 SAD će se pridružiti registru Saveta Evrope o šteti pričinjenoj Ukrajini

SAD će se pridružiti registru štete pričinjene Ukrajini, dokumentu koji je kreirao Savet Evrope i koji će biti predstavljen na sledećem samitu SE, navodi se u saopštenju Stalne misije SAD pri UN. „SAD su izrazile nameru da se učlane u Registar štete Saveta Evrope kao pridruženi član osnivač. Registar je ključni dokument koji će biti predstavljen na IV Samitu šefova država i vlada Saveta Evrope, koji će se održati 16. maja. do 17. maja u Rejkjaviku“, navodi se u saopštenju, koje su prenele RIA Novosti.

22.30 UN: Konsultacije o produženju sporazuma o žitu nastavliće se do 18. maja

Nove konsultacije o produženju sporazuma o žitu nastaviće se do 18. maja, izjavio je danas portparol generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Stefan Dižarik. „Očekujemo da se razgovori nastave pre 18. maja“, rekao je on. Na pitanje da li se očekuje novi sastanak na visokom nivou, sličan onom koji je održan u Istanbulu 12. maja, Dižarik je rekao da očekuje da će se više formalnih razgovora na tehničkom nivou održati u narednih nekoliko dana u Istanbulu, prenosi TASS. "Razgovori su u toku i uključuju sve strane. Ne možemo dovoljno da naglasimo koliko je važna inicijativa za Crno more, paralelno sa naporima da se poveća protok ruske hrane i đubriva na tržište", rekao je zvaničnik UN.

21.25 Mađarska blokirala dodelu osme tranše vojne pomoći Kijevu

Mađarska je blokirala dodelu osme tranše pomoći Kijevu za kupovinu oružja iz Evropskog fonda za mir (EPF) u iznosu od 500 miliona evra, javila je italijanska agencija Ansa, pozivajući se na izvor u Briselu. Tranša je trebalo da bude isplaćena sledećeg ponedeljka, a Budimpešta je navodno zahtevala garancije da će EPF zadržati svoj ''globalni'' horizont u budućnosti i da se sredstva neće koristiti samo za naoružavanje Kijeva.

Vanbudžetski Evropski fond za mir (EPF) je ustanovljen u martu 2021. godine, a namenjen je sprečavanju sukoba i jačanju međunarodne bezbednosti, za šta je izdvojeno oko 5,7 milijardi evra za period 2021-2027. Većina sredstava iz ovog fonda već je izdvojena za delimičnu kompenzaciju državama članicama EU za pružanje vojne pomoći Ukrajini. 

21.16 Makron: Francuska može odmah da počne sa obukom ukrajinskih pilota

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je danas da je Francuska spremna za obuku ukrajinskih pilota, kao i da bi programi obuke mogli da počnu odmah.

"Otvorili smo vrata za obuku ukrajinskih pilota u Francuskoj. Obuka može da počne sada", rekao je Makron u intervjuu za francusku televiziju TF1. Međutim, istakao je i da Francuska zasad neće isporučivati avione ukrajinskoj vojsci.

"Strategija Francuske je jednostavna: pomoći Ukrajini da se odupre i da organizuje, kada to bude želela, kontraofanzivu kako bi sve mogla da vrati za pregovarački sto, pod uslovima koje ona izabere, i kako bi izgradila trajni mir za sebe", poručio je Makron za TF1.

19.37 Nebenzja: Zašto Gutereš ćuti o kijevskom podsticanju na terorizam

Stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja upitao je zašto generalni sekretar UN i druge međunarodne organizacije ćute o otvorenom podsticanju terorizma od strane kijevskih vlasti, a u vezi sa ubistvima izvesnog broja ruskih državljana od strane Kijeva, kao i izjave o "spremnosti da se ubijaju Rusi širom sveta".

"Zahvaljujući povlađivanju zapadnih pokrovitelja, Kijev ne beži od otvorenih terorističkih metoda. Među njegovim zločinima su teroristički napad na Krimski most, ubistva novinara Darije Dugine , Maksima Fomina i pokušaj ubistva Zahara Prilepina, koji je rezultirao smrću njegovog prijatelja Aleksandra Šubina", rekao je danas Nebenzja na sednici Saveta bezbednosti UN.

Prema njegovoj oceni, zapadne zemlje nisu zabrinute šta se dešava sa ljudima u Ukrajini ili Donbasu, jer su prema njima ravnodušne od 2014. godine.

19.27 Lukašenko: Beloruske protivvazdušne snage u stanju visoke pripravnosti

Belorusko vazduhoplovstvo i protivvazdušna odbrana su već tri dana u stanju pripravnosti nakon incidenata u Brjanskoj oblasti u Rusiji, izjavio je danas beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko tokom posete centralnom komandnom punktu vazduhoplovstva i PVO.

"Od događaja u Brjanskoj oblasti pre tri dana, kada su oborena četiri aviona, naše snage su u povišenoj pripravnosti", rekao je Lukašenko, prenosi agencija Belta. Takođe, napomenuo je da situacija u Belorusiji u ovom trenutku nije kritična, ali da zabrinjavajući faktori postoje.

"Veoma često razgovaramo o bezbednosti države, posebno o situaciji u vazdušnom prostoru. Kako vidim, situacija trenutno nije kritična. Ali, ipak, zabrinjavajući faktori postoje", dodao je beloruski predsednik.

19.22 Grifits: UN nastavljaju da rade na produženju sporazuma o žitu

Podsekretar Ujedinjenih nacija za humanitarna pitanja Martin Grifits saopštio je danas da će Ujedinjene nacije narednih dana nastaviti da rade na produženju sporazuma o žitu. "Nastavak Crnomorske inicijative je od velike važnosti, kao i ponovna posvećenosti strana njenom glatkom i efikasnom funkcionisanju", naveo je Grifits, prenosi Rojters. Dodao je da će UN nastaviti da pozivaju sve strane da ispune svoje obaveze "jer nas svet veoma pažljivo posmatra".

17.50 Rusija podigla borbeni avion zbog približavanja francuskih i nemačkih aviona

Rusija je danas podigla borbeni avion Su-27, kako bi zaustavila francuske i nemačke patrolne letove koji ulaze u ruski vazdušni prostor. Ruski lovac Su-27 ispratio je dva patrolna aviona NATO-a iznad Baltičkog mora, koji su se kretali ka ruskoj granici, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije. Kako se navodi u saopštenju, ruski radari iznad Baltičkog mora otkrili su danas dva vazdušna cilja koja se približavaju ruskoj državnoj granici.

15.58 Fon der Lajen: Mirovni plan Kijeva polazna tačka za sve mirovne pregovore

Predsednica Evropske komisije (EK), Ursula fon der Lajen, izjavila je danas da bi mirovni plan Kijeva trebalo da posluži kao polazna tačka za sve mirovne napore da se okonča rat u Ukrajini.

"Ništa o Ukrajini bez Ukrajine", rekla je Fon der Lajen koja je prošle sedmice posetila Kijev. 
Predsednica EK je istakla da nikada ne treba zaboraviti da je Ukrajina zemlja koja je brutalno napadnuta i da bi ta činjenica trebalo da postavi osnovne principe pravednog mira.

"Nastavićemo da podržavamo Ukrajinu koliko god bude potrebno", rekla je Fon der Lajen na konferenciji za novinare. 

13. 50 Ukrajinski biznismen Dmitro Firtaš osumnjičen za proneveru 485 miliona dolara

Ukrajinska agencija za državnu bezbednost sumnjiči ukrajinskog biznismena Dmitra Firtaša i najviše menadžere preduzeća koja on kontroliše za proneveru u vrednosti do 485 miliona dolara, saopštila je danas Služba bezbednosti Ukrajine (SBU).

SBU je navela da je, u saradnji sa Biroom za ekonomsku bezbednost (BEB), otkrila "šemu velikih razmera" u kojoj su osumnjičeni možda ukrali gorivo u vrednosti do 485 miliona dolara iz ukrajinskog sistema za tranzit gasa, preneo je Rojters.

Predstavnik Firtaša, koji se trenutno nalazi u Beču, nije odmah odgovorio na Rojtersov zahtev za komentar.

13.00 Peskov: Ne komentarišemo zdravstveno stanje Lukašenka

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov saopštio je danas da iz Kremlja neće biti saopštenja o zdravstvenom stanju beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka, usled spekulacija da je Lukašenko bolestan.

Peskov je rekao da je najbolje o ovoj temi se informisati iz zvaničnih izjava beloruskih vlasti. Kako navodi Rojters, Lukašenko je propustio proslavu državnog praznika Dana državne zastave, grba i himne, što je dodatno podstaklo spekulacije o njegovom zdravlju.

Prošle nedelje, Lukašenko je napustio Moskvu ubrzo posle parade na Dan pobede, preskočivši ručak sa predsednikom Vladimirom Putinom.

12.15 Neizvesno produženje crnomorske inicijative

Bez dodatnih pregovora o izvozi žitarica koji su planirani tokom ove nedelje situacija je neizvesna i Ukrajina ne može da isključi mogućnost da će 18. maja prestati da važi dogovor koji omogućava siguran transport iz crnomorskih luka, izjavila je danas zvaničnica Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine.

Ukrajinska ambasadorka Olga Trofimceva izjavila je na današnjem brifingu za novinare da Ukrajina dobija oprečne signale o budućnosti sporazuma o izvozu ukrajinskih žitarica, prenosi Rojters.

12.05 Peskov: Pomoć Velike Britanije neće imati suštinski uticaj

Portparol kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da vojna pomoć Velike Britanije Kijevu neće značajno uticati na rusku vojsku u Ukrajini, ali da će stvoriti dodatne teškoće za samu Ukrajinu.

"Naravno, to vodi daljim razaranjima, to vodi daljim dejstvima... Za Ukrajinu to priču čini mnogo komplikovanijom", naveo je Peskov, prenele su RIA Novosti.

11.50 Suspiljne: Četiri osobe stradale u Avdijevci

Ukrajinski državni medij Suspiljne prenosi da su četiri osobe stradale u Avdijevci u Donejckoj oblasti, nakon poslednjeg ruskog granatiranja.

"U jutro 15. maja, ruske trupe lansirale su vazdušni napad na Avdijevku. Rakete su pogodile bolnicu u kojoj su se stanovnici krili. Prema preliminarnim podacima, četiri civila su stradala", navodi se u izveštaju.

11.25 Zelenski uputio novi apel da NATO primi Ukrajinu u članstvo u julu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski uputio je danas novi apel NATO da donese "pozitivnu političku odluku" o kandidaturi Kijeva za članstvo u Alijansi na julskom samitu u Vilnjusu. 

"Vreme je da se otkloni najveća bezbednosna nesigurnost Evrope - odnosno da se odobri pozitivna politička odluka o članstvu (Ukrajine) u NATO", rekao je Zelenski u video obraćanju
Samitu demokratije u Kopenhagenu, a preneo je Rojters. 

Tanjug/AP/Efrem Lukatsky

 

11.07 Specijalni izaslanik Kine dolazi u dvodnevnu posetu Ukrajini 16. i 17. maja

Kineski izaslanik Li Hui trebalo bi da doputuje u dvodnevnu posetu Ukrajini 16-17. maja, izjavio je danas zvaničnik ukrajinske vlade.

Li je specijalni izaslanik zvaničnog Pekinga za evroazijska pitanja i bivši ambasador Kine u Rusiji, navodi se u izveštaju Rojtersa.

Pored Ukrajine, Li će posetiti Rusiju i evropske prestonice tokom turneje za koju je iz Pekinga saopšteno da ima za cilj pokretanje razgovora o "političkom rešenju" ukrajinske krize.

Ukrajinski zvaničnik je odbio da pruži više detalja o poseti visokog kineskog diplomate.

10.13 Britanija će Ukrajini poslati jurišne dronove velikog dometa

Velika Britanija će Ukrajini poslati stotine novih dronova dometa vićeg od 200 kilometara, saopštila je danas britanska vlada, nakon što je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski objavio da je stigao u London na razgovore sa premijerom Rišijem Sunakom.

„Danas će premijer potvrditi da će Velika Britanija obezbediti stotine raketa PVO i stotine novih jurišnih dronova dometa preko 200 kilometara“, navedeno je u saopštenju, prenosi Rojters. Dodaje se da će pomoć biti isporučena u narednim mesecima.

Velika Britanija je prošle nedelje postala prva zemlja koja je počela da snabdeva Ukrajinu krstarećim raketama dugog dometa.

Tanjug/Carl Court/Pool via AP

 

09.20 Vašington post: Prigožin ponudio vladi u Kijevu da otkrije ruske vojne položaje

Šef paravojne plaćeničke organizacije Vagner Jevgenij Prigožin ponudio se ukrajinskoj vladi da joj otkrije položaje ruskih trupa, objavio je u nedelju američki dnevnik Vašington post, pozivajući se procurela dokumenta američke obaveštajne službe.

U izveštaju američkog dnevnika se podseća da su pripadnici Vagnera predvodili krvavu bitku za Bahmut.

Međutim, kako prenosi Vašington post, Prigožin je u januaru, u zamenu za neometano povlačenje svojih snaga sa ratišta u tom gradu, ponudio ukrajinskoj obaveštajnoj službi da otkrije položaje ruskih snaga, ali Ukrajina je navodno odbila tu ponudu, prenosi Rojters.

09.06 Maljar: Situacija u Bahmutu vrlo teška, odbrana grada se nastavlja

Zamenica ministra odbrane Ukrajine  Ana Maljar izjavila je danas da je situacija u oblasti Bahmuta veoma teška, da se odbrana grada nastavlja i da ruske snage prebacuju svoje desantno-jurišne jedinice ka predgrađima Bahmuta.

Maljar je na Telegramu napisala da su ukrajinske trupe i pored toga  uspele da napreduju nekoliko dana, prenosi Interfaks Ukrajina.

"Rusi ne menjaju svoje ciljeve. Prebacuju ka predgrađima Bahmuta svoje desantno-jurišne jedinice“, navela je Maljar.

Tanjug/AP Photo/Libkos

 

08.40 Specijalni izaslanik zvaničnog Pekinga kreće u posetu Ukrajini, Rusiji i EU

Specijalni kineski izaslanik Li Hui započeće danas turneju po Ukrajini, Rusiji i EU tokom koje će razgovorati o "političkom rešenju ukrajinske krize", kako je preneo Rojters.

Li Hui, specijalni zvaničnog Pekinga za evroazijska pitanja i bivši ambasador u Rusiji, posetiće i Poljsku, Francusku i Nemačku tokom svog višednevnog putovanja, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Kine, bez informacija o detaljnom rasporedu poseta, prenosi Rojters.

"Ova turneja svedoči o naporima Kine da promoviše mirovne pregovore i u potpunosti demonstrira čvrstu posvećenost Kine miru", izjavio je portparol ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin na redovnom, dnevnom brifingu za novinare.

Li je najviši kineski zvaničnik koji će posetiti Ukrajinu od izbijanja sukoba sa Rusijom u februaru 2022. godine.

08.30 Zelenski danas u iznenadnoj poseti Londonu, sastaće se sa Sunakom

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski posetiće danas London, objavio je na Tviteru. On je dodao da će se sastati sa britanskim premijerom Rišijem Sunakom, da će razgovarati o daljoj saradnji, kao i da je UK "lider kada je upitanju proširivanje ukrajinskih kapaciteta u vazduhu i na zemlji".

08.10 Sirski: Odbrana Bahmuta se nastalja, poslednjih nekoliko dana pokazalo da možemo da napredujemo

Odbrana Bahmuta se nastavlja i poslednji dani su pokazali da Ukrajina može da se suprotstavi ruskoj vojsci na tom području, izjavio je u ponedeljak komandant ukrajinskih kopnenih snaga general-pukovnik Oleksandr Sirski.

"Napredovanje naših trupa duž pravca Bahmuta - to je prva uspešna ofanzivna operacija u odbrani grada", rekao je Sirski Telegram kanalu, prenosi Rojters.

"Poslednji dani su pokazali da možemo da napredujemo i uništimo neprijatelja čak i u ovako teškim uslovima. Operacija odbrane Bahmuta se nastavlja. Sve neophodne odluke za odbranu su donete", poručio je Sirski.

Tanjug/AP Photo/Libkos

 

07.20 Rusija granatirala dva naselja u oblasti Sumi

Ruska vojska granatirala je dva naselja u Sumskoj oblasti, ispaljujući više od 109 hitaca iz različitih tipova oružja, rekle su lokalne vlasti na Telegramu, prenosi Kijev independent.

07.06 Na meti sankcija lidera G7 biće energetika i izvoz

Lideri zemalja Grupe sedam (G7) planiraju da pooštre sankcije Rusiji na svom samitu u Japanu ove nedelje, sa koracima usmerenim na energetiku i izvoz koji pomažu Moskvi finansiranje rata, rekli su zvaničnici sa direktnim saznanjem o diskusijama, prenosi Rojters.

Nove mere koje su lideri najavili tokom sastanaka od 19. do 21. maja imaće za cilj izbegavanje sankcija koje uključuju treće zemlje, nastojaće da potkopaju energetsku proizvodnju u Rusiji i obuzdaju trgovinu kojom se finansira ruska vojsku, kažu izvori za tu agenciju.

07.00 Makron potvrdio novi paket vojne pomoći Ukrajini

Francuska će u narednih nekoliko nedelja poslati Ukrajini više desetina oklopnih vozila i lakih tenkova, uključujući savremena borbena vozila AMX-10RC, navodi se u zajedničkom saopštenje izdatom nakon razgovora francuskog predsednika Emanuela Makrona i ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

Posle radne večere dvojice lidera koja je trajala više od tri sata, francuski predsednik je ukazao da zvanični Pariz usmerava svoje napore da podrži sposobnosti protivvazdušne odbrane ukrajinskih snaga, navodi se u izveštaju Rojtersa.

06.50 Zelenski u poseti Parizu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski doputovao je sinoć u iznenadnu posetu Parizu gde je razgovarao sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom. 

Kako je ranije saopšteno je iz Makronovog kabineta, Francuska je poslala avion po Zelenskog u Nemačku, gde se ranije danas sastao sa kancelarom Olafom Šolcom, javlja Asošiejted pres.

Makronov kabinet je saopštio je da će dvojica lidera razgovarati tokom večere i da će Makron "potvrditi nepokolebljivu podršku Francuske i Evrope da se Ukrajina ponovo uspostavi u njenim legitimnim granicama i da odbrani njene fundamentalne interese".

06.40 Prigožin sugerisao mogućnost da je Rusija oborila svoje avione

Vlasnik i vođa ruske paravojne formacije Vagner, Jevgenij Prigožin, juče je sugerisao da postoji mogućnost da su četiri ruska vojna aviona koja su se navodno srušila u regionu koji se granici sa Ukrajinom možda oborena od strane ruskih snaga.

''Četiri aviona, ako nacrtate krug na mestima gde su pali... I odete na internet i vidite koje PVO oružje može biti u blizini tih krugova, možete da napravite sopstvene verzije događaja'', rekao je Prigožin na video snimku koji je objavio na svom kanalu na Telegramu.

06.30 Grupa zemalja članica EU izrazila "ozbiljnu zabrinutost" zbog dogovora o izvozu žita

Grupa od 12 zemalja Evropske unije, uključujući Nemačku i Francusku, izrazila je "ozbiljnu zabrinutost" zbog nedavnog sporazuma o tranzitu ukrajinskog žita bez carina, što je ponovo izazvalo političku kontroverzu u situaciji za koju se Brisel nadao da je pod kontrolom.

Dogovor je postignut prošlog meseca nakon što su se Poljska, Mađarska, Slovačka, Rumunija i Bugarska požalile da priliv ukrajinskih žitarica podstiče nelojalnu konkurenciju i snižava cene za lokalne poljoprivrednike.

Razgovori sa Evropskom komisijom doveli su do privremenog aranžmana prema kojem je za četiri ukrajinska proizvoda (pšenicu, kukuruz, uljanu repicu i seme suncokreta) dozvoljen tranzit kroz pet zemalja istočnog bloka EU, ali bez skladištenja na njihovoj teritoriji ili kupovine za domaću potrošnju.

Ovo rešenje sada osporava veća grupa država članica, koje veruju da je sporazum u suprotnosti sa komercijalnim pravilima bloka, da mu nedostaje transparentnost, i zahtevaju se dalje konsultacije. Vlade zemalja se takođe raspituju o potencijalnom uticaju koji bi sporazum mogao imati na tržišta izvan Istoka. Opširnije u posebnom tekstu.

06.20 Sijarto danas u Pekingu o ratu u Ukrajini i odnosima Evrope i Kine

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto, razgovaraće danas u Pekingu sa najvišim kineskim zvaničnicima o "temama od ključne važnosti" kao što su rat u Ukrajini i odnosi Evrope i Kine.

U objavi na Fejsbuku, Sijarto je naveo da je glavna tema o kojoj će biti reči tokom sastanka ukrajinsko-ruski rat. U tom kontekstu, ministar spoljnih poslova je rekao da su napori ka uspostavljanju mira od posebnog značaja, prenosi agencija MTI. „Mađarska podržava mirovni plan Kine iz dva razloga - prvi je da se plan odnosi na mir, a drugi je da plan kao takav postoji“, rekao je Sijarto.

06.00 Šolc: Pomagaćemo Ukrajini sve dok je potrebno

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je juče da je poseta ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog Berlinu ''snažan signal'', i istakao da će Nemačka podržavati Ukrajinu ''sve dok bude potrebno''.

Šolc je, na zajedničkoj konferenciji za štampu sa Zelenskim, dodao da se Nemačka zalaže ''da Rusija odgovara za svoja nedela'', prenosi Rojters. Istaknuto je da je Ukrajina spremna za mir, ali da to ne može značiti zamrzavanje sukoba i prihvatanje sporazuma kakve želi Rusija.

"Rusija mora da povuče svoje trupe, neće funkcionisati drugačije", rekao je Šolc.

Komentari (0)

Evropa