Evropa

RAT U UKRAJINI Diplomatska turneja Zelenskog: Posle Rima i Berlina stigao u Pariz na sastanak s Makronom

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/05/2023

-

08:57

RAT U UKRAJINI Diplomatska turneja Zelenskog: Posle Rima i Berlina stigao u Pariz na sastanak s Makronom
RAT U UKRAJINI Diplomatska turneja Zelenskog: Posle Rima i Berlina stigao u Pariz na sastanak s Makronom - Copyright Tanjug AP/Libkos, Andrew Kravchenko

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 444. dan ruske invazije na Ukrajinu. Ukrajinski zvaničnici su saopštili da je u napadu ruskih snaga na Hmeljničku oblast na zapadu Ukrajine povređeno 11 civila, a ruske agencije su izvestile da se srušio helikopter u Brjanskoj oblasti. Moskva tvrdi da je ukrajinski avion gađao objekte u Lugansku novim raketama dugog dometa koje su stigle uz Velike Britanije. Juče je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski otišao u posetu Rimu gde se sastao sa najvišim italijanskim zvaničnicima i papom Franjom. 

Ključni događaji:

  • Meloni i Matarela sa Zelenskim: Italija u potpunosti podržava Ukrajinu
  • Zelenski: Prvi koraci u kontraofanzivi biće preduzeti brzo
  •  Ukrajina: U napadu na Hmeljničku oblast 11 povređenih, oštećeno stotine kuća
  • Moskva tvrdi da su ukrajinski avioni gađali Lugansk novim raketama koje su stigle iz Velike Britanije

    Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu 

Euronews

 

        Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

21.37 Zelenski stigao u Pariz

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski doputovao je večeras u iznenadnu posetu Parizu gde će razgovarati sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom. 

Kako je ranije saopšteno je iz Makronovog kabineta, Francuska je poslala avion po Zelenskog u Nemačku, gde se ranije danas sastao sa kancelarom Olafom Šolcom, javlja Asošiejted pres.

Makronov kabinet je saopštio je da će dvojica lidera razgovarati tokom večere i da će Makron "potvrditi nepokolebljivu podršku Francuske i Evrope da se Ukrajina ponovo uspostavi u njenim legitimnim granicama i da odbrani njene fundamentalne interese".

Oni će takođe razgovarati o vojnim i humanitarnim potrebama Ukrajine i "dugoročnijim perspektivama za povratak mira u Evropi", saopštio je kabinet francuskog predsednika.

Pre nego što je odleteo u Pariz, Zelenski je sa Šolcom u Berlinu razgovarao o planiranoj kontraofanzivi.

Tanjug AP/Thomas Samson, Pool via AP

 

19.35 Prigožin sugerisao mogućnost da je Rusija oborila svoje avione

Vlasnik i vođa ruske paravojne formacije Vagner, Jevgenij Prigožin, danas je sugerisao da postoji mogućnost da su četiri ruska vojna aviona koja su se navodno srušila u regionu koji se granici sa Ukrajinom možda oborena od strane ruskih snaga.

''Četiri aviona, ako nacrtate krug na mestima gde su pali... I odete na internet i vidite koje PVO oružje može biti u blizini tih krugova, možete da napravite sopstvene verzije događaja'', rekao je Prigožin na video snimku koji je objavio na svom kanalu na Telegramu.

Prigožin, čije su snage glavni ruski oslonac u borbama za grad Bahmut, je više puta kritikovao rusku vojsku zbog njene strategije u Ukrajini i zbog navodnog neuspeha da Vagner snabde dovoljnim količinama municije. O njegovim najsvežijim kritikama na račun ruskog vojnog rukovodstva čitajte u posebnom tekstu

19.22 Grupa zemalja članica EU izrazila "ozbiljnu zabrinutost" zbog dogovora o izvozu žita

Grupa od 12 zemalja Evropske unije, uključujući Nemačku i Francusku, izrazila je "ozbiljnu zabrinutost" zbog nedavnog sporazuma o tranzitu ukrajinskog žita bez carina, što je ponovo izazvalo političku kontroverzu u situaciji za koju se Brisel nadao da je pod kontrolom.

Dogovor je postignut prošlog meseca nakon što su se Poljska, Mađarska, Slovačka, Rumunija i Bugarska požalile da priliv ukrajinskih žitarica podstiče nelojalnu konkurenciju i snižava cene za lokalne poljoprivrednike.

Razgovori sa Evropskom komisijom doveli su do privremenog aranžmana prema kojem je za četiri ukrajinska proizvoda (pšenicu, kukuruz, uljanu repicu i seme suncokreta) dozvoljen tranzit kroz pet zemalja istočnog bloka EU, ali bez skladištenja na njihovoj teritoriji ili kupovine za domaću potrošnju.

Ovo rešenje sada osporava veća grupa država članica, koje veruju da je sporazum u suprotnosti sa komercijalnim pravilima bloka, da mu nedostaje transparentnost, i zahtevaju se dalje konsultacije. Vlade zemalja se takođe raspituju o potencijalnom uticaju koji bi sporazum mogao imati na tržišta izvan Istoka. Opširnije u posebnom tekstu.

Profimedia

 

19.10 Sijarto sutra u Pekingu o ratu u Ukrajini i odnosima Evrope i Kine

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto, razgovaraće sutra u Pekingu sa najvišim kineskim zvaničnicima o "temama od ključne važnosti" kao što su rat u Ukrajini i odnosi Evrope i Kine.

U objavi na Fejsbuku, Sijarto je naveo da je glavna tema o kojoj će biti reči tokom sastanka ukrajinsko-ruski rat. U tom kontekstu, ministar spoljnih poslova je rekao da su napori ka uspostavljanju mira od posebnog značaja, prenosi agencija MTI. „Mađarska podržava mirovni plan Kine iz dva razloga - prvi je da se plan odnosi na mir, a drugi je da plan kao takav postoji“, rekao je Sijarto.

19.00 Francuski mediji: Očekuje se dolazak Zelenskog u toku večeri

Očekuje se da ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski stigne u Pariz kasnije u toku večeri, preneo je Rojters pozivajući se na francuske medije.

Francuski "Figaro" naveo je da će Zelenskog na aerodromu "Velizi-Vilakuble" dočekati francuska premijerka Elizabet Born i ministarka spoljnih poslova Katerin Kolona. Zvaničnici iz kabineta francuskog predsednika nisu bili dostupni za komentar o navodima medija, dodaje britanska novinska agencija. Zelenski je u petak i danas boravio u Rimu, Vatikanu i Berlinu, gde se sastao sa najvišim zvaničnicima.

14.02 Šolc: Pomagaćemo Ukrajini sve dok je potrebno, Zelenski: Spremni na razgovore o miru, ali pod mirovnim planom Kijeva

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas da je poseta ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog Berlinu ''snažan signal'', i istakao da će Nemačka podržavati Ukrajinu ''sve dok bude potrebno''.

Šolc je, na zajedničkoj konferenciji za štampu sa Zelenskim, dodao da se Nemačka zalaže ''da Rusija odgovara za svoja nedela'', prenosi Rojters. Istaknuto je da je Ukrajina spremna za mir, ali da to ne može značiti zamrzavanje sukoba i prihvatanje sporazuma kakve želi Rusija.

"Rusija mora da povuče svoje trupe, neće funkcionisati drugačije", rekao je Šolc.

Ukrajinski predsednik je rekao da bi Kijev i njegovi zapadni saradnici mogli da ''nepovratno poraze Rusiju u ratu'' već ove godine, i dodao da će Ukrajina uvek biti zahvalna Nemačkoj na podršci tokom ruske invazije u punom obimu.

Zelenski je dodao da je Ukrajina takođe spremna da razgovara o predlozima za mir, ali da bi ti predlozi trebalo da budu zasnovani na sopstvenoj poziciji i mirovnom planu Kijeva. Odbacio je ideju o bilo kakvim teritorijalnim ustupcima Rusiji i rekao da Ukrajina želi da povrati svaki pedalj svoje zemlje.

12.30 Zelenski se sastao sa Šolcom, zahvalio se na "fantastičnoj solidarnosti"

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski sastao se danas u Berlinu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i zahvalio nemačkoj vladi na "fantastičnoj solidarnosti" i  vojnoj pomoći.

Zelenski je u Berlin stigao iz Rima, gde se u subotu sastao sa italijanskom premijerkom Đorđom Melonijem i papom Franjom, preneo je Rojters.

Zelenski je leteo nemačkim vazdušnim prostorom u pratnji borbenih aviona Luftvafea i stigao je u Berlin usred noći.

Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

 

12.02 Ukrajinska vojska: Uništeno 25 ruskih dronova i tri projektila

Ukrajinska vojska presrela je i uništila tokom protekle noći tri ruska projektila i 25 dronova u najnovijem ruskom vazdušnom napadu, saopštile su danas ukrajinske vazdušne snage.

Rusija je povećala broj napada raketnim projektilima i dronovima, što zvanični Kijev pripisuje strahu Moskve od očekivane ukrajinske kontraofanzive, prenosi Rojters.

Zvaničnik iz kabineta Zelenskog izjavio je da su u regionu Ternopolja na zapadu Ukrajine najmanje dve osobe povređene.

11.40 Britansko ministarstvo odbrane: Ruska vojska zadržala strukturu, ali se dosta promenila iznutra 

Ministarstvo odbrane Velike Britanije objavilo je redovan izveštaj o ratu u Ukrajini, u kom se navodi da, "iako ruske snage zadržavaju istu organizacionu strukturu kao kada su izvršile invaziju na Ukrajinu prošlog februara, to je, u stvari, dosta drugačija vojska".

U izveštaju se dodaje da se ruska vojska u februaru 2022. godine "sastojala od profesionalnih vojnika, bila uglavnom opremljena relativno modernim vozilima i dobra uvežbana, dok sada snage uglavnom čine slabo obučeni rezervisti, koji se sve više oslanjaju na zastarelu opremu".

 

 

09.45 Zelenski zahvalio Nemačkoj na podršci

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zahvalio je Nemačkoj na podršci prilikom sastanka sa predsednikom Frank-Valterom Štajnmajerom u njegovoj prvoj poseti zemlji od invazije Rusije.

Zelenski je noćas leteo avionom nemačke vlade u pratnji borbenih aviona Luftvafea.

"U najizazovnijem vremenu moderne istorije Ukrajine, Nemačka može da se ponosi time što je naš pravi prijatelj i pouzdan saveznik. Zajedno ćemo pobediti i vratiti mir Evropi", napisao je Zelenski u knjizi gostiju, prenosi Rojters.

Ista agencija navodi i da bi Zelenski kasnije trebalo da se sastane sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcem.

Tanjug AP/Matthias Schrader

 

09.25 FT: EU i G7 zabraniće uvoz ruskog gasa na rutama kojima je Moskva prekinula isporuke 

Evropska unija i G7 zabraniće uvoz ruskog gasa na rutama na kojima je Moskva prekinula isporuke prošle godine, preneo je list Fajnenšel tajms.

Odluka, koju će lideri G7 finalizovati na samitu u Hirošimi koji počinje u petak, sprečiće nastavak izvoza ruskog gasa na putevima ka zemljama kao što su Poljska i Nemačka.

08.40 Zelenski stigao u Berlin prvi put od početka invazije

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski doputovao je u Berlin.

"Već sam u Berlinu. Oružje. Moćan paket. Vazdušna odbrana. Rekonstrukcija. EU. NATO. Bezbednost", napisao je Zelenski noćas na Tviteru.

To je prva poseta Zelenskog Nemačkoj od početka rata Rusije sa Ukrajinom u februara 2022. godine, a ukrajinska agencija Unian navodi da prigram posete Zelenskog još nije poznat.

Berlin je u subotu saopštio da ostaje vrlo predan i ozbiljan u podršci Kijevu nakon ruskog napada, potvrđujući da će Nemačka poslati novi paket vojne pomoći Ukrajini vredan 2,7 milijardi evra.

08.17 Sunak će na budućim sastancima tražiti veću podršku za Ukrajinu

Britanski premijer Riši Sunak nastojaće da podstakne druge lidere da obećaju veću podršku Ukrajini u odbrani od ruske invazije kada bude prisustvovao međunarodnim samitima sledeće nedelje, saopšteno je iz Sunakovog kabineta.

Sunak, koji želi da popravi imidž Konzervativne stranke nakon velikih gubitaka na lokalnim izborima prošle nedelje, u utorak će prisustvovati samitu Saveta Evrope, nakon čega će putovati u Tokijo kako bi razgovarao o saradnji Velike Britanije i Japana u oblasti odbrane i tehnologije, pre nego što bude prisustvovao na sastanku G7 u Hirošimi, javlja Rojters.

08.12 Malar: Napredujemo u dva pravca u Bahmutu

Ukrajinske snage napreduju u dva pravca u gradu Bahmutu, ali je situacija u centru grada komplikovanija, izjavila je sinoć zamenica ministra odbrane Ukrajine Hana Malar.

''Zahvaljujući kompetentnom planiranju komande i hrabrosti naših boraca, neprijatelj nije u stanju da preuzme grad pod svoju kontrolu'', napisala je ona na svom kanalu na Telegramu.

08.05 Zelenski: Prvi koraci u kontraofanzivi biće preduzeti brzo

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je rekao da će prvi koraci u kontraofanzivi protiv ruskih snaga "biti preduzeti brzo".

"Pripremamo se veoma ozbiljno, i definitivno će biti veoma ozbiljnih koraka", rekao je Zelenski u razgovoru sa urednicima italijanskih medija u Rimu, prenosi CNN. 

Dodao je: "Znam da smo svi motivisani, i ne samo oni koji znaju ovaj plan, već i naš narod...Ne mogu vam reći kada, ali definitivno ćete je videti(kontraofanzivu), i Rusija će je definitivno osetiti. Verujemo u pobedu i verujemo da će prvi važni koraci biti preduzeti brzo", naveo je. 

08.00 Kakvu igru igra Jevgenij Prigožin?

Šef ruske plaćeničke Vagner grupe koja je već mesecima u fokusu javnosti zbog svoje uloge u iscrpljujućoj bici za Bahmut i ranije je izazivao ogromnu pažnju, ali čini se da je prethodnih dana preplavio svoje naloge na društvenim mrežama veoma provokativnim izjavama. Od ruskog vojnog vrha je tražio municiju uz poruku da Rusija laže kad je reč o Bahmutu i da ruke snage napuštaju položaje na istoku Ukrajine. Ka kojim su tačno metama usmerene "verbalne strele" Jevgenija Prigožina? Pročitajte u posebnom tekstu

07.00 Matarela i Meloni sa Zelenskim: Italija u potpunosti podržava Ukrajinu

Italija u potpunosti podržava Ukrajinu u njenom otporu ruskoj invaziji, izjavio je juče predsednik Italije Serđo Matarela pozdravljajući predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog u svojoj rezidenciji u Rimu.

Matarela je poručio Zelenskom da mu je čast što je u Rimu, prenela je italijanska televizija.

"Tražio sam da se ponovo sastanemo posle našeg razgovora pre više godina i u ovim drugačijim okolnostima, mi smo potpuno na vašoj strani", istakao je predsednik Italije, preneo je Rojters.

Zelenski se potom sastao na radnom ručku sa italijanskom premijerkom Đorđom Meloni, koja je obećala punu podršku Italije Ukrajini u njenom nastojanju da odbije rusku "brutalnu i nepravednu agresiju".

Meloni je rekla da će Italija nastaviti da snabdeva Ukrajinu oružjem i podržavati je koliko god bude potrebno. "Kladimo se na pobedu Ukrajine", istakla je Meloni.

06.20 Moskva tvrdi da je ukrajinski avion gađao objekte u Lugansku novim raketama dugog dometa

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je ukrajinski avion gađao dva industrijska objekta u Lugansku, na istoku Ukrajine, krstarećim raketama dugog dometa "Olujna senka" koje je isporučila Velika Britanija. Rojters nije mogao da potvrdi ovaj izveštaj.

Britanija je u četvrtak postala prva zemlja koja je saopštila da je počela da snabdeva Kijev krstarećim raketama dugog dometa.Britanski ministar odbrane Ben Volas rekao je da bi rakete mogle biti korišćene na teritoriji Ukrajine, što, kako navodi britanska agencija, implicira da je dobio uveravanja iz Kijeva da neće napadati mete unutar međunarodno prihvaćenih granica Rusije.

Komentari (0)

Evropa