Evropa

RAT U UKRAJINI "Ključa" bitka za Bahmut: Ukrajina tvrdi da je napredovala 2 kilometra, Rusija "grupiše snage"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/05/2023

-

08:13

RAT U UKRAJINI "Ključa" bitka za Bahmut: Ukrajina tvrdi da je napredovala 2 kilometra, Rusija "grupiše snage"
RAT U UKRAJINI "Ključa" bitka za Bahmut: Ukrajina tvrdi da je napredovala 2 kilometra, Rusija "grupiše snage" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 442. dan ruske invazije na Ukrajinu.Ukrajinska vojska je saopštila da su ruske snage izvele skoro 50 vazdušnih udara na Bahmut gde su borbe još intenzivnije, s tim da je ukrajinska vojska prešla u "aktivnu fazu". Ukrajinci takođe tvrde da pripadnici Vagnera pojačavaju juriše na grad i da nije tačna informacija da nemaju dovoljno municije. Ujedinjene nacije žele da kraj rata u Ukrajini bude u skladu sa međunarodnim pravom i donetim odgovarajućim rezolucijama. Rusija zapretila da Sporazum o žitu neće biti produžen ako se ne ispune zahtevi Moskve.

Ključni događaji:

  • Intenzivne borbe kod Bahmuta, ukrajnska vojska kaže da je u "aktivnoj fazi"
  • Kineski zvaničnik najavio posetu Ukrajini i Rusiji
  • UN žele kraj rata u Ukrajini u skladu sa međunarodnim pravom
  • Ukrajinski komandant: Vagner pojačao napade, nisu suočeni sa nedostatkom municije
  • Rusija: Sporazum o žitu neće biti produžen ako se ne ispune zahtevi Moskve

    Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu 

Euronews

 

        Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

23.40 Zelenski je uveo sankcije protiv 37 pojedinaca i više od 200 kompanija

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski potpisao je danas ukaz o uvođenju sankcija za više od 200 pravnih i 37 fizičkih lica, uključujući avio-kompaniju Volga-Dnjepr i njenog šefa Alekseja Isaikina.

Prema dokumentu objavljenom na sajtu Zelenskog, među kompanijama koje su sankcionisane su Bagajevski terminal za vodu, Evrotek-Univerzal, HMS grupa, Hidromašservis, HMS Neftemaš, Sibneftemaš, Livenska fabrika potopljenih pumpi, Bobrujska fabrika, Dimitrovgradska fabrika hemijskog inženjeringa, Kazanjska kompresorska fabrika Plant, Volga-Dnepr Invest, Volga-Dnepr Airlines, Hekagon Bar Coding Center, prenosi RIA novosti.

Među pojedincima koji su potpali pod sankcije su Andrij Derkač, koji je u januaru lišen ukrajinskog državljanstva i mandata poslanika Vrhovne rade, sin predsednika fudbalskog kluba CSKA Vadima Ginera Jevgenija i šef Volga-Dnjepr aviokompanije Aleksej Isaikin.

23.20 Borelj upozorio Kinu na pogoršanje odnosa sa EU zbog stava o Ukrajini

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj upozorio je Kinu na pogoršanje odnosa sa Evropskom unijom zbog neslaganja oko situacije u vezi sa Ukrajinom. On je na konferenciji za novinare u Stokholmu nakon neformalnog sastanka ministara spoljnih poslova EU rekao da se odnosi EU i Kine neće normalno razvijati ako Kina ne utiče na Rusiju da se povuče iz Ukrajine. 

"Pozivamo Kinu, kao stalnu članicu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, da utiče na Rusiju da zaustavi ovaj rat i da odigra konstruktivnu ulogu u postizanju pravednog mira za Ukrajinu", poručio je Borelj, saopšteno je na sajtu Evropske unije. 

21.15 SAD: Odluka Britanije da Ukrajini isporuči rakete predstavlja suveren potez

Sjedinjene Američke Države smatraju odluku britanske vlade da Kijevu preda krstareće rakete "Storm Shadow" suverenim potezom, na koji London ima pravo, izjavio je danas  portparol Saveta za nacionalnu bezbjednost Bele kuće Džon Kirbi.

"Ovo su suverene odluke. Svaka zemlja može sama da ih donosi i trebalo bi da joj bude dozvoljeno da samostalno govori o tim odlukama", rekao je Kirbi tokom brifinga.

On je takođe je naglasio da se stav Vašingtona po ovom pitanju nije promenio, a SAD i dalje nemaju nameru

da Kijevu isporuče takvo oružje, prenosi RIA novosti.

20.35 Grosi će predstaviti SB UN plan o zaštiti nuklearne elektrane u Zaporožju

Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi planira da predstavi sporazum Rusije i Ukrajine o zaštiti Zaporoške nuklearne elektrane u Savetu bezbednosti UN ovog meseca, što takođe ukazuje da je postizanje dogovora blizu, rekli su Rojtersu neimenovani diplomatski izvori. 

"Izgleda obećavajuće", rekao je jedan diplomata o postizanju dogovora, dok su drugi naveli da Ukrajina, koja se dugo protivila tom planu, sada ga podržava, dok je stav Rusije manje jasan.

"Plan je (da se to predstavi Savetu bezbednosti) ovog meseca, ali tačan datum još nije određen", rekao je neimenovani zvaničnik, dodajući da  će Grosi izložiti tzv. "principe" o zaštiti nuklearnog postrojenja, koja bi do tada trebalo da imaju podršku Rusije i Ukrajine. 

Neki od ovih su odavno poznati, kao što je zabrana pucanja na postrojenje i iz njega. Grosi je više puta upozoravao na rizik od teškog akcidenta na postrojenju i potrebe za hitnim merama zaštite. 

18.25 Rusi tvrde da su oborili dron iznad Krima

Ruska PVO oborila je danas dron iznad područja zapadnog Krima, saopštio je načelnik te oblasti pod kontrolom Rusije Segej Aksjonov.

"PVO je oborila neprijateljski dron. Povređenih i materijalne štete nije bilo. Situacija je pod kontrolom", napisao je Aksjonov na svom kanalu na Telegramu.

17.50 Dvojica pilota poginula u padu ruskog helikoptera na Krimu

Dvojica pilota ruskog helikoptera Mi-28 poginula su danas kada se taj helikopter srušio u toku trening-leta na Krimu, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Kako navodi TASS, smatra se da je uzrok pada helikoptera tehnički kvar.

Komisija Glavne komande Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije zaputila se ka mestu nesreće kako bi se utvrdile sve okolnosti tragedije, saopšteno je iz ministarstva.

17.00 Šta se dešava u Bahmutu: Različite tvrdnje iz Kijeva i Moskve

Posle meseci iscrpljujućih borbi za grad Bahmut na istoku Ukrajine, to mesto je poslednjih dana ponovo u fokusu. Jasno je da su se borbe ponovo intenzivirale, ali ukrajinski i ruski zvaničnici iznose različite trdnej o tome šta se tačno događa. 

Ukrajina je saopštila da je ponovo zauzela delove teritorije oko Bahmuta, i to nakon što je mesecima Rusija napredovala u tom gradu. Zamenik ministra odbrane Ukrajine Hana Maliar je navela da su ukrajinske snage napredovale dva kilometra za nedelju dana.  

Te tvrdnje sugerišu promenu momentuma u Bahmutu, piše BBC, ali kako dodaje, posmatrajući širu sliku, nema jasnih dokaza da je otpočela dugo očekivana kontraofanziva.  

Sa druge strane, Rusija negira izveštaje o ukrajinskom napredovanju. “Individualne deklaracije na Telegramu o probojima na nekoliko tačaka linije fronta ne odgovaraju realnosti ”, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane i dodalo: “Opšta situaicja u zoni specijalne vojne operacije (termin koji Moskva koristi za invaziju) je pod kontrolom”. 

Međutim, u ažuriranoj izjavi u petak ujutru Ministarstvo tvrdi da su ruske snage promenile pozicije iz strateških razloga. Navedeno je da su jedinice u južnoj grupi ruskih snaga zauzele bolje odbrambene položaje u području Maloilinivke, uzevši u obzir povoljne uslove kumulacije kod Berhivke. Oba ta mesta nalaze se u blizini Bahmuta.  

Odgovarajući na to saopštenje, šef ruske plaćeničke Vagner grupe Jevgenij Prigožin je rekao da se "nažalost, ono o čemu govori Ministarstvo odbrane zove bekstvo, a ne regrupisanje". On je ranije optužio redovne ruske trupe da napuštaju pozicije oko Bahmuta navodeći da se "situacija odvija prema najgorem scenariju" koji je predvideo.  

Kako je krvava bitka za Bahmut odmicala, to mesto je postalo simbolički važno, iako mnogi stručnjaci dovode u pitanje njegovu taktičku vrednost. 

U objavi na Telegramu je Hana Maliar naveola da je Bahmut postao meta koja ima “skoro svetu važnost za Rusiju”. Optužila je Kremlj da proglašava lažne pobede sa jedne strane, dok sa druge širi laži o nedostatku oružja i municije.  

Ona tvrdi da je pravo stanje na terenu takvo da Rusija trši značajne gubitke trupa, a da je Ukrajina napredovala dva kilometra ne gubeći pozicije.  

I ruski vojni blogeri su pisali o napredovanju Ukrajine u nekoliko područja, prenosi BBC. Takođe, Institut za proučavanje rata je saopštio da su ukrajinske snage napredovale oko dva kilometra. Taj centar sa sedištem u Vašingtonu je naveo da to što je rusko Ministarstvo neuobičajeno brzo reagovalo na tvrdnje o ukrajinskim kontranapadima ukazuje na "povećanu paniku". 

14.20 Blumberg njuz: Nemačka će naručiti 18 borbenih tenkova Leopard 2

Nemačka će naručiti 18 borbenih tenkova Leopard 2 da zameni one poslate u Ukrajinu, uz opciju da naruči još 105 po ukupnoj ceni od oko 2,9 milijardi evra, javio je danas Blumberg njuz. Blumberg je objavio da je portparol Ministarstva odbrane potvrdio da je vlada u odmakloj fazi pregovora o kupovini 18 Leopard tenkova, preneo je Rojters.

13.42 Moskva: Ukrajinske snage pokušale da sprovedu ofanzivu u pravcu Soledara

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da su ukrajinske snage u četvrtak u pravcu Soledara pokušale da sprovedu ofanzivna dejstva duž čitave kontakt-linije. Ukrajinske snage su preduzele 26 napada u kojima je učestvovalo preko 1.000 vojnika i oko 40 tenkova, ali su napadi odbijeni, ističu u Ministarstvu, preneo je Sputnjik. Oni naglašavaju da nisu dozvolili nikakvo probijanje odbrane na tom delu fronta.

13.21 Južna Afrika: Ministarstvo odbrane daće svoje mišljenje u istrazi o ruskom brodu

Južnoafričko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je primilo k znanju odluku predsednika Sirila Ramafoze da pokrene istragu o pristajanju ruskog broda u Kejptaunu prošlog decembra i da će dati svoje mišljenje u istrazi. Istraga će ponuditi Ministarstvu priliku da razjasniti svoju stranu priče konkretnim dokazima, navodi se u saopštenju, preneo je Rojters.

Ambasador SAD u Južnoj Africi Ruben Brigeti izjavio je juče da je uveren da je ruski brod prošle godine pokupio oružje u Južnoj Africi, što je moguće kršenje deklarisane neutralnosti Pretorije u sukobu u Ukrajini, preneo je "Glas Amerike".

12.25 Peskov: Razgovor Putina i Erdogana neće dovesti do produženja sporazuma o žitu

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da eventualni telefonski razgovor ruskog predsednika Vladimira Putina i predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana neće pomoći da se postigne dogovor o produženju sporazuma o žitu. On je dodao da će samo puna implementacija sporazuma olakšati njegovo obnavljanje, prenosi Rojters.

EPA/SERGEI KARPUKHIN

 

09.52 Turski ministar odbrane: Ide se ka produženju sporazuma o žitu

Sastanak u Istanbulu na kojem su učestvovali predstavnici Rusije, Ukrajine, Turske i UN o sporazumu o žitu bio je pozitivan i ide se ka produženju dogovora, saopštio je danas turski ministar odbrane Hulusi Akar. "Prvi rezultati pokazuju da je sastanak u Istanbulu bio pozitivan. Proces se kreće ka produženju sporazuma o žitu", rekao je Akar, prenosi Rojters.

Sporazum o žitu biće produžen za 60 dana, objavio je ranije TASS, pozivajući se na neimenovani izvor.

09.29 Kineski zvaničnik najavio posetu Ukrajini i Rusiji

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da će njen specijalni predstavnik za evroazijska pitanja od ponedeljka posetiti Ukrajinu, Poljsku, Francusku, Nemačku i Rusiju u, kako je rekao, "naporu da se promovišu mirovni pregovori", prenosi Rojters.

Si Đingping, kineski predsednik, obećao je u telefonskom razgovoru sa ukrajinskim kolegom prošlog meseca da će poslati delegaciju u region koja će pomoći u olakšavanju mirovnih pregovora. To je bio prvi put da su dva predsednika razgovarala otkako je Rusija izvršila invaziju punog obima na Ukrajinu u februaru 2022. godine.

08.11 Moskva: Ukrajinske snage nisu napredovale u Bahmutu

Rusko ministarstvo odbrane demantovalo je izveštaje da su ukrajinske snage napredovale na razičitim linijama duž fronta i reklo da je vojna situacija pod kontrolom, navodi Rojters. Moskva je reagovala nakon što su ruski vojni blogeri izvestili na Telegramu o ukrajinskom napredovanju severno i južno od Bahmuta.

Associated Press

08.08 Snažna eksplozija u Melitopolju

U Melitopolju i Zaporožju ovoga jutra mogle su se čuti "snažne eksplozije", rekao je gradonačelnik Ivan Fedorov. "Snažna eksplozija u Melitopolju iz pravca centra grada", napisao je on na Telegramu.

07.46 Zelenski odobrio plan za reformu pravosuđa, u cilju bržeg ulaska u EU

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski objavio je sinoć da je odobrio plan reformi za unapređenje kaznenog sistema i sistema za sprovođenje zakona, što je ključni element u planovima za brzo članstvo u Evropskoj uniji.

"Moramo da obezbedimo sistem koji garantuje pravdu i vladavinu prava u našoj zemlji, kompatibilan sa našim ciljem brzog pridruživanja Evropskoj uniji", izjavio je Zelenski u video obraćanju, prenosi Rojters.

07.30 Mekejn: Teško će biti nahraniti svet

Šefica Svetskog programa za hranu (WFP) Ujedinjenih nacija, Sindi Mekejn, upozorila je da će biti teško obezbediti hranu za svetsko stanovništvo, ukoliko Rusija bude napustila sporazum o žitu. Ona je izjavila da sporazum koji ističe 18. maja, mora biti obnovljen.

"Sporazum mora da se produži. Mi nikako ne možemo da nahranimo određeni region, a kamoli čitav svet, ako se to ne dogodi", rekla je Mekejn za BBC.

06.50 Intenzivne borbe kod Bahmuta, ukrajnska vojska kaže da je u "aktivnoj fazi"

Ukrajinska vojska je saopštila da je Rusija izvela skoro 50 vazdušnih napada proteklog dana tokom intenzivnih borbi u Bahmutu i posle pritiska na ruske pozicije zapadno od grada. Generalštab ukrajinske vojske je saopštio i da je Rusija izvela i šest raketnih napada, prenosi CNN. 

Navodi se da ruske snage nastavljaju da napreduju u okolini Bahmuta i da su izvele mnogo vazdušnih napada u tom području, ali da su ukrajinske snage iskoristile rupe na bokovima ruskih snaga južno i zapadno od grada kako bi ponovo zauzele određenu teritoriju. 

Associated Press

Jedan oficir koji se nalazi u tom području rekao je da je Ukrajina u "akitvnoj fazi" u okolini Bahmuta, nakon što je mesecima bila zarobljena u odbrambenim akcijama. "Trenutno se dinamični događaji odvijaju na južnim i severnim delovima, ali još ne možemo da govorimo o rezultatima", rekao je major Maksim Žorin na Telegramu. 

S druge strane, CNN prenosi da su neki ruski vojni blogeri istakli sumornu sliku o izgledima ruskih snaga kod Bahmuta. Jedan od njih, Saša Simonov, rekao je da su se jedinice četvrte armijske brigade povukle zapadno od grada. Ističe se i da je to u skladu sa ukrajinskim izveštajima o njihovim napretcima ove nedelje.  

06.40 Papa Franja i Zelenski planiraju susret u Vatikanu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski trebalo bi da se sastane u subotu sa papom Franjom u Vatikanu, preneo je juče Rojters pozivajući se na diplomatske izvore. Ovo putovanje Zelenskog koje nije zvanično najavljeno, dolazi samo dve nedelje nakon što je papa potvrdio da je i Vatikan uključen u mirovnu misiju i pokušaje da se okonča sukob između Rusije i Ukrajine.

profimedia

 

06.30 UN žele kraj rata u Ukrajini u skladu sa međunarodnim pravom

Ujedinjene nacije žele kraj rata u Ukrajini u skladu sa međunarodnim pravom, poručio je juče Stefan Dižarik, portparol generalnog sekretara UN u okviru komentara o isporuci britanskih raketnih projektila dugog dometa Storm Šedou ukrajinskoj vojsci.

"Ono što želimo da vidimo je kraj ovog sukoba u skladu sa međunarodnim pravom i relevantnim rezolucijama", naglasio je Dižarik, prenosi TASS. Ranije danas britanski ministar odbrane Ben Volas potvrdio je da zvanični London donira Ukrajini rakete dugog dometa Storm Šedou koje imaju domet oko 250 kilometara.

06.15 Ukrajinski komandant: Vagner pojačao napade, nisu suočeni sa nedostatkom municije

Komandant ukrajinskih snaga koje se bore u Bahmutu izjavio je juče da su snage Vagnera poslednjih dana pojačale minobacačke i artiljerijske napade što ukazuje da nisu suočeni sa nedostatkom municije iako njihov šef Jevgenij Prigožin tvrdi suprotno.

"Oni nisu ni blizu nedostatka minicije jer je intenzitet granatiranja i artiljerijskih dejstava povećan", rekao je ukrajinski pukovnik Roman Hriščenko, komandant 127. brigade ukrajinske teritorijalne odbrane, prenosi Rojters. Prema njegovim rečima ruske snage vrše stalne napade na grad, ali ukrajinske trupe uzvraćaju.

Associated Press

06.00  Rusija: Sporazum o žitu neće biti produžen ako se ne ispune zahtevi Moskve

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Veršinin izjavio je juče da sporazum o žitu neće biti produžen ukoliko Moskva ne dobije garancije da će njeni zahtevi biti ispunjeni do 18. maja. On je istakao da su i dalje nerešena pitanja izvoza amonijaka i platnog sistema SWIFT iz kojeg je Rusija izbačena, prenosi Rojters.

Ministarstvo odbrane Turske saopštilo je danas da je ostvaren napredak tokom pregovora o crnomorskom sporazumu o žitu u kojima su učestvovali predstavnici Turske, Rusije, Ukrajine i Ujedinjenih nacija.

Komentari (0)

Evropa