Evropa

RAT U UKRAJINI Kijev oborio svoj dron iznad prestonice, danas nastavak pregovora o Crnomorskoj inicijativi

Komentari

Autor: Euronews

05/05/2023

-

09:25

RAT U UKRAJINI Kijev oborio svoj dron iznad prestonice, danas nastavak pregovora o Crnomorskoj inicijativi
RAT U UKRAJINI Kijev oborio svoj dron iznad prestonice, danas nastavak pregovora o Crnomorskoj inicijativi - Copyright Tanjug AP/Libkos, AP/AP Photo, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 435. dan ruske invazije na Ukrajinu. Rusija je optužila SAD da stoje iza napada na Kremlj kao saučesnici Ukrajine u pokušaju ubistva Putina, što Amerika u potpunosti odbacuje.Sporazum o izvozu žita takođe je jedna od veoma važnih tema kojom će se ponovo baviti zvaničnici zaraćenih strana kao i predstavnici UN i Turske. CIA je procenila da Rusija trenutno ne razmišlja o upotrebi nuklearnog oružja, a ambasadorka SAD u Rusiji Lin Trejsi posetila je juče američkog državljanina Pola Vilana u zatvoru u Mordoviji, na istoku Rusije. Ukrajina proglasila mađarsku OTP banku za „međunarodnog sponzora rata“ jer sarađuje sa klijentima iz okupiranih ukrajinskih regiona.

Ključni događaji:

  • Turska, Rusija, Ukrajina i UN ponovo o sporazumu o izvozu žita
  • Ruske vlasti optužile SAD da stoje iza napada na Kremlj, SAD negiraju
  • Ukrajina proglasila mađarsku OTP banku za „međunarodnog sponzora rata“
  • SAD: Mirovni pregovori ne mogu biti zasnovani na ''nagrađivanju Rusije''
  • CIA: Trenutna procena je da Rusija neće upotrebiti nuklearno naoružanje

 

    Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu

Euronews

 

        Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

23.37 Zelenski planira da stvori fond za obnovu Ukrajine

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je na svom Telegram kanalu objavio da je sa rukovodstvom američke kompanije za upravljanje imovinom BlackRock razgovarao o detaljima stvaranja investicionog fonda za obnovu zemlje.

"Detalji stvaranja investicionog fonda za obnovu privrede Ukrajine razmatrani su tokom sastanka sa rukovodstvom najveće kompanije za upravljanje imovinom na svetu, BlackRock. Glavni cilj stvaranja fonda je privlačenje privatnog i javnog kapitala za implementaciju velikih poslovnih projekata u Ukrajini“, navodi se na telegram kanalu Zelenskog.

20.25 Bez dogovora na sastanku Ukrajine, Rusije, Turske i UN o žitu

Ukrajina, Rusija, Turska i Ujedinjene nacije nisu uspele da postignu dogovor tokom današnjih pregovora o izvozu žita.

Portparol UN Farhan Hak izjavio je da nije dato ovlašćenje nijednom novom brodu za izvoz žitarica preko Crnog mora, prenosi Rojters.On je dodao da se nastavljaju svakodnevne inspekcije prethodno odobrenih brodova.Iz turskog minsitarstva odbrane saopštili su da su četiri strane održale tehnički sastanak u Istanbulu o predstojećim pregovorima o sporazumu o žitu.

17.20 EU narednih dana razgovara o 11. paketu sankcija protiv Rusije

Evropska komisija narednih dana predložiće svoj jedanaesti paket antiruskih sankcija, objavilo je danas evropsko izdanje američkog izdanja Politiko, pozivajući se na pojedine diplomate.

Navodi se i da će predstavnici Evropske unije o tom predlogu razgovarati na sastanku sledeće srede, preneo je TASS. Blumberg je ranije objavio da Evropska unija namerava da uvede ograničenja tranzita robe preko Rusije u okviru novog paketa sankcija.

15.50 Šojgu posetio trupe na jugu Rusije, naložio da im se obezbedi oružje

Ruski ministar odbrane  Sergej Šojgu danas je posetio trupe i pregledao opremu južnog vojnovg okruga Rusije. Kako navodi Rojters, Šojgu je dao instrukcije jednom od svojih zamenika da obezbedi da trupe imaju sve oružje koje im je potrebno.

Ranije danas, vlasnik i vođa ruske plaćeničke grupe Vagner Jevgenij Prigožin, izjavio je danas da će njegove snage napustiti ukrajinski grad Bahmut 10. maja.

12.10 Lavrov: Rusija odgovoriti konkretnim akcijama na napad dronovima na Kremlj

Sergej Lavrov izjavio je danas da će Rusija odgovoriti konkretnim akcijama na napad dronovima na Kremlj. On je istakao da je jasno da je to bio neprijateljski čin i da, kako je naveo, "bez znanja gazda kijevski teroristi ne bi mogli da ga počine", prenose RIA Novosti. Na pitanje da li se to može smatrati za "kazus beli" (casus belli), odnosno razlog za rat, Lavrov je rekao da će Rusija odgovoriti konkretnim akcijama.

"Imamo mnogo strpljenja. Postoji poslovica: 'Rusima treba mnogo vremena da se upregnu' i tako dalje", rekao je Lavrov.

On je istakao da smatra da je za rešenje sukoba u Ukrajini potrebno rešiti globalni geopolitički problem.

"Bez rešavanja glavnog geopolitičkog problema, a to je želja Zapada da održi svoju hegemoniju da diktira svima svoju volju, nemoguće je rešiti bilo koju krizu ni u Ukrajini ni u drugim delovima sveta", rekao je Lavrov.

12.01 Prigožin: Vagner napušta Bahmut 10. maja

Vlasnik i vođa ruske paravojne formacije Vagner, Jevgenij Prigožin, izjavio je danas da će njegove snage napustiti ukrajinski grad Bahmut 10. maja.

''Izjavljujem u ime Vagnerovih boraca, u ime Vagnerove komande, da ćemo 10. maja 2023. godine u obavezi da prebacimo naše položaje u naselju Bahmut jedinicama Ministarstva odbrane i povučemo ostatke Vagnerovih logističkih kampova, kako bismo mogli da ''poližemo rane''. Vangerove jedinice izvlačim iz Bahmuta jer je besmisleno da u nedostatku municije besmisleno idu u propast'', rekao je Prigožin.

Prigožin je na svom kanalu na aplikaciji Telegram objavio video snimak na kojem se vidi kako stoji usred žitnog polja, okružen desestinama tela, i okrivljuje najviše vojne zvaničnike Rusije za gubitke koje su pretrpeli njegovi borci u Ukrajini.

08.05 Ukrajinske snage oborile sopstveni dron iznad Kijeva

Ukrajinske vazduhoplovne snage saopštile su da su u četvrtak oborile sopstvenu bespilotnu letelicu koja je izgubila kontrolu nad Kijevom, nakon što je serija eksplozija potresla prestonicu.

Andrij Jermak, šef kabineta ukrajinskog predsednika, prvobitno je rekao da je neprijateljski dron oboren, ali je vazduhoplovstvo kasnije reklo da je u pitanju ukrajinska letelica, i da je uništen kako bi se "izbegle nepoželjne okolnosti". U incidentu nema žrtava.

07.27 Ruski zvaničnik: Visok vodostaj opasnost za nuklearnu elektranu Zaporožje

Ruski zvaničnik upozorio je da bi rekordno visok vodostaj mogao da preplavi veliku branu na jugu Ukrajine i ošteti delove nuklearne elektrane Zaporožje pod ruskom kontrolom, prenosi Rojters.

Agencija prenosi komentare Renata Karče, savetnika generalnog direktora kompanije za nuklearnu energiju Rosenergoatom, agenciji Tas. Karča kaže da bi, ako brana Nova Kahovka pukne, bio poplavljen kablovski vod za pumpne stanice fabrike Zaporožja.

"Ovo bi stvorilo funkcionalne probleme za rad elektrane i rizike za nuklearnu bezbednost", rekao je on za Tas.

Russian Defense Ministry Press Service via AP, File

 

07.15 Kineski šef diplomatije: Peking će promovisati mirno rešenje ukrajinske krize

Kineski ministar spoljnih poslova Ćin Gang rekao je danas da će Peking biti uporan u promovisanju mirovnih razgovora za rešenje ukrajinske krize, kao i da je "spreman da održi komunikaciju i koordinaciju sa Rusijom" kako bi dao doprinos političkom rešenju situacije, saopštilo je kinesko ministarstvo spoljnih poslova.

Ćinova izjava odnosi se na njegov susret sa ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom na marginama ministarskog sastanka Šangajske organizacije za saradnju u indijskom gradu Goa u četvrtak, preneo je Rojters. Nakon susreta dvojice ministra oglasilo se i rusko ministarstvo spoljnih poslova.

"Razgovarano je o nizu aktuelnih pitanja, uključujući napore za mirno rešavanje ukrajinske krize“, navodi se u saopštenju ruskog ministarstva.

06.50 Turska, Rusija, Ukrajina i UN razgovaraju o produžetku sporazuma o izvozu žita

Zvaničnici Turske,Rusije, Ukrajine i Ujedinjenih nacija sastaće se danas kako bi razgovarali o sporazumu o izvozu ukrajinskih žitarica Crnim morem, saopštio je u čevrtak turski ministar odbrane Hulusi Akar.

On je dodao da će se razgovarati o evakuaciji brodova pod turskom zastavom i pošiljki žitarica iz crnomorskih luka u sklopu sporazuma. Kako navodi Rojters, Ankara radi na produženju sporazuma koji ističe 18. maja.

06.45 Ruske vlasti optužile SAD da stoje iza napada na Kremlj, SAD negiraju

Ruske vlasti su optužile Sjedinjene Američke Države da stoje iza napada na Kremlj koji je, kako navode, za cilj imao ubistvo predsednika Rusije Vladimira Putina. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da Vašington treba da bude svestan da Rusija zna da bira mete, a da Ukrajina samo sprovodi planove SAD, preneo je Rojters.

"Veoma je važno da Vašington shvati da mi to znamo i da bude svestan koliko je opasno tako direktna umešanost u sukob", upozorio je Peskov. SAD su te tvrdnje negirale.

Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

 

06.30 CIA: Trenutna procena je da Rusija neće upotrebiti nuklearno naoružanje

Direktora američke CIA-e Ejvril Hejns izjavila je juče da je mala verovatnoća da će Rusija upotrebiti nuklearno oružje, uprkos takozvanom ''zveckanju oružjem'' iz Kremlja i žrtvama koje Moskva trpi u invaziji na Ukrajinu.

Nuklearne tenzije između Rusije i SAD su porasle od početka sukoba sa Ukrajinom, a Putin je više puta upozoravao da je Rusija spremna da upotrebi svoj nuklearni arsenal ako je potrebno za odbranu svog ''teritorijalnog integriteta'', podseća Rojters.

06.20 Ambasadorka SAD u Rusiji posetila Pola Vilana u zatvoru u Mordoviji

Ambasadorka SAD u Rusiji Lin Trejsi posetila je juče američkog državljanina Pola Vilana u zatvoru u Mordoviji, na istoku Rusije, saopštila je američka ambasada.

"Pol je nezakonito pritvoren u Rusiji više od četiri godine, a njegovo oslobađanje ostaje apsolutni prioritet. Vlada Sjedinjenih Američkih Država će nastaviti da radi sa ruskim vlastima na njegovom slučaju kako bi Pol mogao da dođe kući što pre", navela je ambasada na Tviteru.

06.10 SAD: Mirovni pregovori ne mogu biti zasnovani na ''nagrađivanju Rusije''

Ambasadorka SAD pri UN Linda Tomas-Grinfild izjavila je juče da je, tokom posete Brazilu, sa tamošnjim političarima razgovarala o ratu između Rusije i Ukrajine, i dodala da mirovni pregovori ''ne mogu biti zasnovani na nagrađivanju Rusije''. Ona je istakla da će glavni brazilski savetnik za spoljnu politiku Selso Amorim ''uskoro'' posetiti Ukrajinu i da su odnosi između Sjedinjenih Država i te južnoameričke zemlje ''trajni i izgrađeni na zajedničkim vrednostima'', prenosi Rojters.

06.00 Ukrajina proglasila mađarsku OTP banku za „međunarodnog sponzora rata“

Ukrajinska Nacionalna agencija za prevenciju korupcije proglasila je mađarsku OTP banku za „međunarodnog sponzora rata“. Potez je usledio zbog odluke te banke da nastavi sa radom u Rusiji primenjujući kreditni zakon koji se direktno odnosi na režime zastupništva u Donjeckoj i Luganskoj oblasti pod ruskom okupacijom, prenosi Kijev Independent.

"Banka pruža 'povlašćene uslove kreditiranja pripadnicima ruske vojske', uključujući mogućnost odlaganja plaćanja zajmova", saopštila je Nacionalna agencija za prevenciju korupcije.

Komentari (0)

Evropa